Kompetence og habilitet Flashcards
U 1975.454 ”Fedevarer-sagen”
Afgørelse af kompetencespørgsmål
o En kommune havde givet tilladelse til oprettelse af et opbevaringsrum for færdigbehandlede indpakkede fedevarer til en engrosvirksomhed i en villa Sagen blev behandlet som en sag om manglende hjemmel. Kommunen havde kun kompetence, såfremt der var tale om ”kvarterets daglige forsyning”, jf. dagældende byggelovs § 38.
o I andre tilfælde måtte dispensation gives af boligministeriet (saglig inkompetence).
o Dommen viser problematikken mellem inkompetence og manglende hjemmel. Det er dog ikke fuldstændigt korrekt at tale om manglende hjemmel i dette tilfælde. Det var boligministeriet, der kunne give dispensation, så man kan sige, at det faktum at det er kommunen, der har givet dispensationen mere er et kompetencespørgsmål end et hjemmelsspørgsmål.
FOB 1990.605 R ”P&T’s kuverteringsbureau”
Intern delegation
♣ Kommunikationsministeren havde delegeret beslutningskompetence til Post og Telegrafvæsnet. FOB udtalte, at intern delegation inden for hierarkisk opbyggede myndigheder ikke krævede udtrykkelig lovhjemmel.
FOB 1978.742 ”Afskedigelse af skolehjemsforstander”
Delegation til formanden for et kollegialt organ
o Amtsborgmesteren havde iht. en bemyndigelse fra amtsrådet afskediget en skolehjemsforstander. FOB fandt, at delegationen var lovlig og udtalte at amtsbestyrelsen/kommunalbestyrelsen relativt frit kan beslutte at delegere kompetencen til øvrig kommunale organer og borgmesteren (KSTL§ 31 begrænser dog delegation til borgmesteren til utvivlsomme sager og hastesager).
U 1981.637H ”Rådgivende ingeniør og økonomiudvalget”
Almindelig habilitet
o Rådgivende ingeniør, der var første viceborgmester og han sad i økonomiudvalget. Han skulle føre tilsyn. Man ser på, hvad der tages stilling til i det område han sidder med i økonomiudvalget. De projekter, der blev taget stilling til, der blev foretaget i E, hvor ingeniøren ikke havde en stilling. Man ser også på det praktiske problem (ved 78 punkter ud af over 2.000, måtte han forlade møderne).
o Ikke habilitetsproblem, da han alene har rådgivende/tilsynsførende funktion. MEN ”Der skal dog foreligge ganske særlige omstændigheder for, at en kommunalt ansat kan anses for generel inhabil i et kommunalt udvalg uden for de tilfælde, der er angivet i § 29 – især at der hyppigt må forventes speciel inhabilitet.”.
FOB 1997.150 ”Silkeborg Kommunes egen byggetilladelse”
Myndighedshabilitet
o Hvor kommunen både var bygherre af en skole og udsteder af dispensation til byggeloven. Da der ikke var mulighed for at substituere kompetencen til udstedelse af dispensationen, vurderede FOB i stedet, at rekursmyndigheden skulle foretage en særlig intensiv prøvelse.
o Dommen viser at hvis substitution ej er mulig, er konsekvensen en lempelig bedømmelse af sagen hos den inhabile myndighed, og en intensiveret prøvelse hos evt. rekursorgan.