H8 vragen NTI Flashcards
Stel de behandelaar zou het alcoholgebruik van Wim gedragstherapeutisch willen modificeren. Op welke twee praktische manieren zou hij, in zij specifieke situatie, grip kunnen krijgen op ‘de antecedente stimuli van het alcoholgebruik’?
De therapeut zou dan aangeven dat Wim alle zaken die hem helpen bij het drinken van alcohol uit zijn huis dient te verwijderen, zoals bijvoorbeeld een kurketrekker en zijn wijnglazen. Verder kan de omgeving waarin gedronken wordt veranderd worden: dit mag niet meer in de keuken (tijdens het koken), of aan tafel (tijdens het eten), maar bijvoorbeeld alleen nog in de garage of de badkamer
Hoe kan Wim gebruik maken van responspreventie?
Dit betreft ‘het doorbreken van het gebruik door dit fysiek te verhinderen of door de respons te bemoeilijken’: Wim koopt bijvoorbeeld geen wijn meer.
MATE
Measurements in the addictions for triage and evaluations
de aard en ernst van de stoornis, co-morbiditeit en sociaal functioneren in kaart gebracht.
onthoudingsverschijnselen
Hij stelde dat herhaald drugsgebruik wordt aangewakkerd door de angst voor dit onthoudingssyndroom. Dit is daarom een negatieve bekrachtiger. Het directe positieve effect van
drugs fungeert als een positieve bekrachtiger.
Solomon stelde opponent process theorie
De basis van deze theorie wordt gevormd door twee aannames:
(1) ieder organisme verkeert in homeostase; en
(2) opponerende processen zijn noodzakelijk om de homeostase te bewaren.
Drugs en andere verslavende middelen geven een prettig, belonend effect, maar deze hedonische respons brengt het lichaam wel uit homeostase. Om toch in evenwicht te blijven, zal het lichaam een tegenstelde respons opwekken, een negatieve hedonische respons.
Met de incentive salience hypothese stellen
Robinson en Berridge
dat er bij verslaving sprake is van sensitisatie van het mesolimbische dopaminerge systeem. Dit betekent dat drugs de reactiviteit van het mesolimbische dopaminerge systeem kunnen vergroten. Sensitisatie leidt ertoe dat cues die samenhangen met beloning een piekachtige toename van het verlangen kunnen geven naar de betreffende beloning. Daarnaast leidt het er toe dat cues een intrinsieke aantrekkingskracht krijgen. Het effect van de cue hangt nauw samen met de status van het mesolimbische dopaminerge systeem. Een voorbeeld hiervan is dat de geur van een versgebakken brood een veel sterker effect op ons heeft wanneer wij de hele dag niet hebben gegeten dan wanneer wij net hebben ontbeten.
Geef voor de verslaving van Bart een verklaring vanuit de theorie zoals beschreven in het artikel van Schipper en Naarding (2014), waarbij u gebruik maakt van de termen kick, craving, cue en tolerantie. Wees zo concreet mogelijk en illustreer uw antwoord met voorbeelden uit het leven van Bart.
Bart is ooit begonnen met drinken omdat het lekker was, hij voelde er zich goed bij en ontspannen. Hij ervaarde een kick of buzz.
Na een tijdje ontstond er een craving en herhaalde hij het patroon van alcohol-kick/buzz-craving. Hierdoor ontstonden ook cues en salience. Een cue is bijvoorbeeld dat bij het zien van de bank in de woonkamer, een zucht naar alcohol wordt getriggerd. De bank heeft een alcoholopwekkende betekenis (salience) gekregen: deze doet hem denken aan het positieve effect van alcohol: lekker ontspannen op de bank hangen. Na een tijdje worden de positieve effecten van de alcohol steeds minder. Er ontstaat tolerantie: Bart moet steeds meer alcohol drinken om hetzelfde effect te bereiken. Uiteindelijk drinkt hij alleen nog maar om negatieve effecten tegen te gaan, namelijk de onthoudingsverschijnselen.
Geef voor de verslaving van Bart een verklaring vanuit de opponent proces theorie zoals beschreven in het artikel van Schipper en Naarding (2014; blz 85).
De alcohol zorgt voor een positieve hedonistische response (een goed gevoel), althans in het begin, maar zorgt er ook voor dat het lichaam van Bart uit homeostase raakt. Als tegenhanger reageert het lichaam van Bart met een negatieve hedonistisch response, om op die manier de homeostase te herstellen. Deze negatieve hedonistische response sluipt er langzaam in, en heeft vaak de vorm van ontwenningsverschijnselen
internetbehandeling alcoholverslaving
voordelen: anonimiteit, lage drempel voor vragen hulp, steun via forum van lotgenotencontacten
nadelen: je moet jezelf goed kunnen verwoorden via tekst (internet), wellicht dat daardoor ook vooral hoogopgeleiden online hulp zoeken.
Deze behandeling is met name geschikt voor personen die al vanuit zichzelf gemotiveerd zijn om aan hun verslaving te werken. Voor ouderen die minder vertrouwd zijn met internet en digitale mogelijkheden of personen met
Kai is van een flat gesprongen, van vier hoog. Hij was op slag dood. Roelie, zijn vrouw, begrijpt er niets van. Ja, ooit heeft Kai last gehad van een depressieve periode, maar dat is al een hele tijd geleden. Daar was hij echt wel overheen; hij had toen antidepressiva geslikt en therapie gehad. Het ging de laatste tijd juist heel goed; hij was opgewekter dan ooit. Hij had haar een weekend mee uit genomen naar Parijs voor hun 12,5 jarig huwelijk. Hij had het helemaal zelf geregeld; een prachtig romantisch hotel, vlak bij de Eiffeltoren. En of dat nog niet genoeg was, hadden ze elke
avond in de meest chique restaurants gegeten. Geen moeite was hem te veel geweest. Vorige week was hij thuis gekomen met enthousiaste verhalen over een nieuwe zaak die hij zou starten met een vriend van hem. Ze was zo blij voor hem geweest. En dan was hij nu van een flat gesprongen; hoe kon dat? Was het geen ongeluk geweest? Ze kon het niet geloven.
Van welke stoornis zou er mogelijk sprake kunnen zijn bij Kai? Geef aan op grond van welke passages in de casus je dat denkt
Er is mogelijk sprake van een bipolaire stoornis.
Er is sprake van euforische gevoelens, over het bedrijf dat Kai op gaat zetten met zijn vriend: hij
voelt zich uitzonderlijk vrolijk, euforisch of optimistisch.
Hij wil een nieuw huis kopen dat veel groter is dan zijn huidige huis, terwijl zijn vrouw dat niet nodig vindt.
Hij praat heel snel; geen moeite is hem te veel op hun reisje naar Parijs.
Hij geeft (buitensporig?) veel geld uit.
Hij heeft ooit last gehad van een depressie.
Hij is nu van een flat gesprongen.
Wat je nog meer zou willen weten is of hij al vaker last heeft gehad van manische perioden.
Hoe verklaart de humanistische theorie het ontstaan van depressie?
De humanistische theorie verklaart het ontstaan van depressie doordat mensen geen betekenis aan hun bestaan kunnen geven en wanneer ze geen authentieke keuzes kunnen maken die tot zelfvervulling leiden. Er kunnen schuldgevoelens ontstaan wanneer mensen geloven dat ze hun mogelijkheden niet hebben vervuld. Er kan verlies van eigenwaarde ontstaan.
Hoe verklaren de leertheorieën het ontstaan van depressie?
Leertheoretici richten zich meer op situationele factoren, zoals het verlies van positieve bekrachtiging. Door veranderingen van de frequentie of van de effectiviteit van deze bekrachtiging kan het evenwicht zodanig verschuiven dat het leven niet langer de moeite waard lijkt. Met andere woorden: door gebrek aan beloning voor iemands inspanningen kan de motivatie uitgehold raken en kunnen gevoelens van depressie worden opgewekt. Wanneer iemand inactief wordt en zich terugtrekt uit sociaal contact, is er minder gelegenheid voor bekrachtiging, en gebrek aan bekrachtiging versterkt het isolement. Als mensen in een depressie raken, kunnen mensen om hem heen zijn verantwoordelijkheden overnemen, waardoor de depressieve stemming bekrachtigd wordt.
Beschrijf wat de cognitieve specificiteitshypothese inhoudt. Licht je antwoord toe met een voorbeeld
Cognitieve specificiteitshypothese: de aanname dat verschillende emotionele aandoeningen aan bepaalde typen automatische gedachten gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld: bij depressie denken mensen eerder: “Ik ben waardeloos”, terwijl bij een angststoornis mensen eerder denken: “Ik zal een ongeluk krijgen”.
Een vriend van je zit al maanden zwaar in de put. Op een gegeven moment belt hij je en zegt dat hij zelfmoord wil plegen. Wat kun je doen?
Probeer je vriend aan de praat te krijgen.
Wees meevoelend.
Suggereer dat er andere middelen zijn dan zelfmoord om de problemen op te lossen.
Vraag hoe je vriend zelfmoord wil plegen.
Stel voor dat je onmiddellijk met je vriend naar een professionele hulpverlener gaat.
Zeg geen dingen als: “Doe niet zo stom. Dat meen je niet echt.”
Zet de suïcidale persoon niet onder druk om contact op te nemen met ouders of partner.
Verklaar waarom in de DSM-5 gokverslaving is verschoven van impulsbeheersingsstoornis naar middelgerelateerde en verslavingsstoornissen.
Dit is verschoven naar de middelgerelateerde en verslavingsstoornissen vanwege nieuwe inzichten
dat bepaalde dwangmatige of verslavingspatronen belangrijke overeenkomsten vertonen met
middelgerelateerde problemen. Een overeenkomst is bijvoorbeeld een beperkte controle over het
gedrag en onttrekkingsverschijnselen zoals angst en depressie.