Ziekteleer pagina 246 t/m 285 Flashcards
Wat is coccidiose?
Ziekte die veroorzaakt wordt door coccidiën. Een deel van de cyclus speelt zich af in de buitenwereld in een resistente oöcyst, die soms meer dan een jaar kan overleven. In de gastheer leven de coccidiën intracellulair, met name in epitheelcellen. Bij ontwikkeling worden de gastheercellen vernietigd. minder pathogene soorten vernietigen alleen het epitheel van de darmvlokken en de crypten van lieberkuhn, de meest pathogene soorten dringen door tot de submucosa, waarbij een ontstekingsreactie ontstaat die ook de bloedvaten kan aantasten. Wanneer de ontsteking ernstig is, kan de epitheellaag van de darmwand verloren gaan, waardoor een secundaire bacteriële infectie en enterotoxemie kan ontstaan. De diagnose wordt gesteld op de lokalisatie en de aard van de veranderingen en de morfologie van de oöcysten. Bij kippen is dit zodanig lastig at alleen sectie duidelijkheid kan geven
Beschrijf coccidiose bij de kip.
Optreden is vooral afhankelijk van de huisvesting, waardoor vleeskuikens een groot risico hebben. Infectie met Eimeria spp. treden vooral op bij warm en vochtig weer. Bij de kip zijn 5 soorten belangrijk: E. acervuline en E. maxime (minder pathogeen), en E necatrix, E. brunetti en E. tenella (pathogener).
Coccidiose komt veel voor en kan grote economische schade aanrichten, waardoor veel aandacht wordt besteed aan preventie. Coccidiostatica kunnen via het voer en immunisatie worden toegediend en kunnen zoötechnise maatregelen worden genomen, zoals roostervloeren in plaats van strooisel om het contact met oöcysten te verminderen.
Beschrijf acute coccidiose bij kippen.
Komt vooral voor bij opfokhennen en wordt veroorzaakt door E. necatrix, E. tenella en E. brunetti. Door de vele preventie maatregelen leiden infecties zelden tot problemen. Verschijnselen zijn sufheid en bloederige hoofddarmmest en zichrbare anemie (E. necatrix) of bloederige blindedarmmest (E. tenella). Bij dieren geïnfecteerd met E. necatrix kan paralyse van de darm optreden. Bij dieren met een E. brunetti infectie wordt geen mest geproduceert en sterven ze in korte tijd.
Omdat acute coccidiose kan worden gecompliceerd met een Clostridium perfringens infectie kan weken na de coccidiose alsnog sterfte optreden.
Diagnose wordt gesteld op sectiebevindingen. Bij E. necatrix wordt een necrotiserende enteritis gevonden in de dunne darm en zijn de mucosa hyperemisch met witte stippen. Bij E. tenella wordt de enteritis in het caecum gevonden, waarin in een later stadium oöcysten worden gevonden. Bij E. brunetti worden de verschijnselen in de dunne darm en het caecum gezien. Er is ook een PCR-methode om de oöcytsten te kunnen onderscheiden. Behandeling met coccidiostatica.
Beschrijf chornische coccidiose
Komt vooral voor bij vleeskuikens en wordt veroorzaakt door E. acervulina en E. maxima. De ziekte duurt bij individuele dieren niet lang, maar blijft chronisch in de koppel aanwezig.
De kuikens produceren natte en vettige mest, blijven achter in de groei en hebben een hoge voederconversie. Diagnose wordt gesteld op basis van sectie. Voorste deel darm wordt aangetast door E. acervulina, achterste deel door E. maxima. De darm is verwijd en de mucosa hyperemisch. In een darmafstrijksel zijn veel oöcysten te zien. De hoeveelheid zegt iets over het koppelprobleem. Behandelen met coccidiostatica
Welke coccidiënsoorten veroorzaken coccidiose bij de kalkoen en war?
E. adenoeides: achterste deel hoofddarm, necrose in caeca
E. meleagridis: necrose in caeca, niet erg pathogeen
E. gallopavonis: middelste deel, oedeem, hyperemie en necrose
E. meleagrimitis: voorste deel, enige uitval
Welke parasieten veroorzaken coccidiose in de kalkoen?
E. adenoeides (belangrijkste), E. meleagridis, E. gallopavonis en E. meleagrimitis.
Waar zie je E. adenoeides bij coccidiose?
Achterste deel hoofddarm in kalkoen. Geeft necrose van de caeca en zware infectie leidt tot hoge mortaliteit.
Waar zie je E. meleagridis bij coccidiose?
Necrose in caeca, maar niet erg pathogeen.
Waar zie je E. gallopavonis bij coccidiose?
Middelste deel darm, veroorzaakt oedeem, hyperemie en necrose met wisselende sterfte.
Waar zie je E. meleagrimitis bij coccidiose?
Voorste deel darm, veroorzaakt enige uitval
Bij welke vogels zie je coccidiose naast pluimvee en hoe vaak zie je dit?
Bij duiven en zangvogels (papegaaien en parkieten zelden). Bij duif meestal niet ernstig.
Welke twee vormen van coccidiose ken je bij zangvoegels?
Darmcoccidiose en atoxoplasmose
Beschrijf atoxoplasmose en darmcoccidiose bij kanaries
Isospora canaria veroorzaakt een ernstige hemorragische enteritis. Isospora serini veroorzaakt atoxoplasmose (leverziekte). I. serini heet een ongeslachtelijke vermeerdering in organen en monocyten, gevolgd door een geslachtelijke vermeerdering in het darmepitheel.
Darmcoccidiose geeft bloederige diarree en vermagering. Atoxoplasmose geeft splenomegalie en hepatomegalie, met uiteindelijk sterfte door levernecrose. Darmcoccidiose wordt vastgesteld door het vinden van oöcysten in de feces. Atoxoplasmose wordt meestal postmortaal vastgesteld, omdat de oöcysten slechts kortdurend worden uitgescheiden. Uitsluitsels in monocyten zijn bevestigend voor de diagnose. Behandeling bestaat uit coccidiostatische middelen en verbeteren van de hygiëne en eventueel van de voeding.
Beschrijf coccidiose bij het varken.
Alleen isospora suis is van belang, vrijwel alle bedrijven zijn besmet. De oöcysten zijn zeer resistent tegen uitdroging en desinfectantia, waardoor bijna alle biggen via orale opname worden besmet. De PPP is 5 tot 7 dagen, uitscheiding duurt 8 tot 16 dagen. Een infectie kan leiden tot acute enteritis van het jejunum en ileum waarbij waterige, witgele diarree ontstaat. Door beschadiging aan het ileum vindt geen resorptie van galzouten plaats, waardoor depletie en verminderde vetvertering optreden. Diagnose wordt gesteld door histologisch onderzoek van ileum of caecum
DDx: C. perfringens
Behandeling: eenmalig toedienen toltrazuril, goed reinig hokken bij spenen
Beschrijf coccidiose bij het konijn
Komt vooral voor bij fokgroepen met overbevolking en slechte hygiëne. De meest pathogene soorten die coccidiose veroorzaken zijn E. flavescens en E. intestinalis. E. stieda veroorzaakt levercoccidiose, waarvoor vooral jonge dieren gevoelig zijn. Verschijnselen zijn sloomheid, anorexie, gewichtsverlies en bloederige diarree.
Diagnose door aantreffen oöcysten in feces. Op sectie zijn bloedingen en ulcera in het darmslijmvlies te zien
DDx: clostridium-enterotoxemie, tyzzer’s disease, coliforme enteritis
Behandeling met coccidiostatische middelen in voer.
Bij welke dieren komt Cryptosporidiose voor? Welke soorten zijn van belang? En wat is het?
Bij een groot aantal diersoorten. C. parvum (diarree bij rund en varken) en C. bailey (kip en kwartel, leeft in long, B van fabriciuc en caeca) zijn van belang. C. felis kennen ze in de VS. Het is een protozoa (flaggelaat) die zich ontwikkelt in de borstelzoom van de enterocyten en de cellen niet binnendringt. C. parvum scheidt gesporuleerde oöcysten uit en sommige sporozoïeten hebben het vermogen om de oöcyst al te verlaten in de darm om nieuwe darmcellen te parasiteren (endoauto-infectie). Sommige genotypen van C. parvum zijn zoönotisch (gevaarlijk voor patiënten met verminderde afweer, AIDS).
Bij welke herkauwers zie je C. parvum infecties? En bij wleke dieren het meest?
Rundvee-, geiten- en schapenbedrijven. Oöcytsten vooral bij kalveren en lammen. Verschijnselen bij kalveren van 5 tot 14 dagen, vooral bij minder optimale omstandigheden. Bij lammeren van melkgeitenbedrijven (direct na geboorte scheiden) is de prevalentie hoog. Vaak menginfectie met Rotavirus en Coronavirus.
Welke andere veroorzaker zie je van cryptosporidiose bij runderen? Wat veroorzaakt deze?
Crypstosporidium andersoni. Zit in lebmaag en kan productieverliezen bij melkkoeien veroorzaken. Prevalentie is in NL niet onderzocht.
Welke verschijnselen zie je bij cryptosporidiose?
Profuse, geelgroene waterige diarree en gewichtsverlies. Diarree kan intermitteren en ernst kan verschillen.
Hoe stel je de diagnose cryptosporidiose?
Verschijnselen en aanwezigheid oöcysten in mest. Verschijnselen kunnen optreden voor uitscheiding. Oöcysten aankleuren met Ziehl-Neelsen in feces: herkenning vergt ervaring. Omvang van uitscheiding kan laag zijn, waardoor heronderzoek nodig is. In de DDx staan oorzaken van diarree bij het neonatale kalf (E.coli-enterotoxicose, Rotavirusinfectie, Coronavirus en BVD-virus), enterotoxemie (lam) of Salmonella. Vaak een menginfectie.
Hoe behandel je cryptosporidiose?
Oöcyst is zeer resistent, moeilijk uit omgeving te verwijderen. Halofuginone base (als lactaatzout) voor preventie. Dit drukt infectiedruk e nis geen therapeuticum. Voor de kleine herkauwer zijn er geen geregistreerde middelen. Prognose afhankelijk van omstandigheden en begeleidende infecties.
Wat is giardiosis?
Een besmettelijke enteritis die wordt veroorzaakt door de flaggelaat Giardia. Er zijn verschillende soorten en genotypen die voorkomen bij alle zoogdieren en vogels, een aantal ook bij mens (zoönose). Over het algemeen is giardia diersoortspecifiek.
Hoe verspreidt giardia zich?
Buiten de gastheer worden Giardia cysten gevormd, die maanden infectieus kunnen blijven (vooral in oppervlaktewater). Infectie vaak via gecontamineerd water door feces van dragers (konijnen, muizen, ratten besmette honden). Ook mensen raken zo geïnfecteerd. Na orale opname van cysten komen trofozoïeten vrij, die hecht aan mucosa dunne darm (soms dikke) en dan komen verschijnselen van acute diarree met spontane verdwijning tot heftige protein loosing enteropathy. Meestal blijft infectie onopgemerkt.