Transactional leadership Flashcards
Wat is de belangrijkste aanname van transactionele leiderschapstheorieën?
De belangrijkste aanname van transactionele leiderschapstheorieën is dat leiderschap een proces van uitwisseling is, vergelijkbaar met contractuele relaties in het economische leven, waarbij leiders en volgers wederzijds voordeel uitwisselen.
Hoe functioneren leiders en volgers volgens transactionele leiderschapstheorieën?
Leiders en volgers werken samen om taken te volbrengen door verwachtingen te creëren, doelen te stellen en erkenning en beloningen te bieden voor het voltooien van taken. Ze wisselen wederzijdse voordelen uit op basis van contingent beloningen en straffen, wat samenwerking en vertrouwen bevordert.
Welke rol speelt de leider in transactioneel leiderschap?
De leider speelt een grotere rol in het sturen van de groep naar doelen dan de volgers, en volgers kunnen de leider belonen met sociale goedkeuring, lof, prestige, status en macht als een manier om de balans in de uitwisseling te herstellen.
Hoe wordt de uitwisseling tussen leider en volger beschreven in transactionele leiderschapstheorieën?
De uitwisseling tussen leider en volger wordt beschreven als een proces van wederzijds voordeel, waarin de leider het gedrag van volgers beïnvloedt door beloningen en straffen aan te bieden, terwijl volgers de leider belonen met goedkeuring en status.
Wat is een kritiekpunt op de contingentie- en transactionele leiderschapstheorieën?
Een kritiekpunt op de contingentie- en transactionele leiderschapstheorieën is dat ze vrij statisch zijn en niet de dynamiek van de relatie tussen leiders en volgers vastleggen, zoals het proces waarbij leiders en volgers elkaar ondersteunen en aanmoedigen.
Hoe wordt de relatie tussen leiders en volgers in transactionele leiderschapstheorieën vaak gezien?
De relatie tussen leiders en volgers wordt vaak gezien als een contractuele uitwisseling waarbij beide partijen wederzijdse voordelen krijgen in de vorm van beloningen, erkenning en andere vormen van sociale goedkeuring.