TEMA 6 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 6)
Les TIC, concepte fonamental de tots els àmbits de la nostra societat, són molt importants dins la normativa vigent (LOMLOE). Són un element transversal perquè es treballa a totes les àrees a causa de la seva capacitat instrumental per aproximar continguts de totes les assignatures. A més, també és una competència que s’ha d’adquirir i, com a conseqüència, un objectiu de l’etapa: desenvolupar les competències tecnològiques bàsiques i iniciar-se en la seva utilització per l’aprenentatge, desenvolupant l’esperit crític davant el seu ús i els missatges que es reben i s’elaboren.
En el desenvolupament d’aquest tema es poden trobar les característiques i funcions de les TIC, així com alguns avantatges i inconvenients de la seva utilització des de la perspectiva de diferents àmbits i els perills a causa de la manca d’educació envers una bona i responsable utilització de les TIC. El tema també inclou la intervenció educativa i l’aplicació de les TIC en les diferents àrees, tenint en compte la normativa vigent LOE, LOMLOE, Reial Decret 126/2014, Reial Decret 157/2022 i Decret 32/2014.
TECNOLOGIA EDUCATIVA
És una forma de pensar i entendre la realitat que ens envolta, essent una que ajuda a la innovació educativa (Padilla, 2005).
Dins aquest tipus de tecnologies, cal destacar: les TIC, les TAC i les TEP.
TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ (TIC)
Són l’univers de dos conjunts, un representat per les tradicionals tecnologies de la comunicació com la ràdio, la televisió o la telefonia, i per les tecnologies de la informació caracteritzades per la digitalització de les tecnologies de registres de contingut com, per exemple, la informàtica. Si més no, les TIC estan a disposició de les persones amb la intenció de millorar la seva qualitat de vida.
TECNOLOGIES DE L’APRENENTATGE I DEL CONEIXEMENT (TAC)
Aquestes es basen en el fet que la utilització de les tecnologies ja no és tant acumular informació, sinó que la seva importància radica en què aquesta informació es transforma en coneixement i adquireix un caràcter formatiu. D’aquesta manera, passam d’una societat de la informació a una societat del coneixement.
TECNOLOGIES D’EMPODERAMENT I PARTICIPACIÓ
Permeten una difusió recíproca de la informació, fent-la més completa i multidimensional.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC
- Immaterialitat
- Instantaneïtat
- Interactivitat
- Multimèdia
- Hipermèdia
- Formalisme
- Dinamisme
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: IMMATERIALITAT
Immaterialitat: emmagatzema grans quantitats d’informació en dispositius físics de petit format (memòries USB, discs…) o en núvols al ciberespai.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: INSTANTANEÏTAT
Instantaneïtat: transmeten la informació a llocs molt allunyats físicament mitjançant les “autopistes de la informació”.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: INTERACTIVITAT
Interactivitat: proporciona comunicació bidireccional sincrònica o asincrònica, donant un major protagonisme a l’alumnat.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: MULTIMÈDIA
Multimèdia: permet passar d’un sistema a un altre i representar la informació en diferents formats.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: HIPERMÈDIA
Hipermèdia: estableix una nova organització espacial i temporal de la informació i la seva relació.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: FORMALISME
Formalisme: exigeix l’explicació i planificació de les accions i permet la presa de consciència i l’autoregulació.
CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC: DINAMISME
Dinamisme: possibilita interactuar amb realitats virtuals, una major exploració i experimentació.
FUNCIONALITAT TIC
Marquès (2011):
- Mitjà d’expressió i creació multimèdia: processador de textos, editors d’imatges, càmeres, vídeos, presentacions…
- Canal de comunicació interpersonal: treball col·laboratiu, xats, correus electrònics, intercanvis d’idees, fòrums…
- Font d’informació i recursos: cercadors, enllaços, cd-roms, pàgines web…
- Instrument cognitiu: suport als processos mentals, mapes conceptuals…
- Instrument per a la gestió administrativa i tutorial: programes específics de gestió de centres, seguiment de tutories…
- Eina per a l’orientació, diagnòstic i suport: programes específics, webs d’orientació escolar i professional…
- Mitjà didàctic i avaluatiu: informar, exercitar habilitats, motivar, guiar l’aprenentatge, avaluar materials didàctics multimèdia, simulacions i altres programes educatius, proporciona correcció ràpid, redueix el temps i els costs, dona feedback immediat…
- Suport de nous escenaris formatius: entorns virtuals d’ensenyança (edmodo, classroom, campus virtual…).
- Mitjà lúdic: jocs, activitats motivadores…
POLÍTICA EDUCATIVA
L’OCDE va elaborar un informe sobre la realitat de molts països en relació a les tecnologies. Les conclusions obtingudes permeten establir una sèrie de raons econòmiques, socials i pedagògiques per a l’ús de les Tic en els centres educatius i estableix una sèrie de directrius per a la política educativa: canvis curriculars, avaluació compatible amb l’aprenentatge de les TIC, alfabetització digital, equipaments i programari educatiu de qualitat, etc.
A partir de les necessitats que lideren en l’actualitat, la LOMLOE atorga especial importància a les TIC en el procés d’ensenyament i aprenentatge, ja que aquestes s’adapten a l’entorn actual i al nostre futur com a ciutadans. D’aquesta manera, un dels seus objectius principals és: “iniciar-se en la utilització de les TIC per a l’aprenentatge desenvolupant l’esperit crític davant missatges que reben i elaboren”.
L’aplicació de les TIC en l’educació suposa l’oferta de majors i millors serveis educatius, una nova organització del centre i l’aplicació de noves metodologies que originen un ensenyament eficaç, participatiu i adequat a l’alumnat.
FACTORS DETERMINANTS PER A LA IMPLANTACIÓ DE LES TIC
Hi ha uns factors determinants per a la implantació de les TIC en l’educació que han influït en l’ús de les TIC dins el món educatiu:
- La implantació de les infraestructures necessàries: connexió a internet, equipament actualitzat…
- El disseny, desenvolupament, elaboració, edició i difusió, i ús de materials i recursos educatius atenent les característiques de l’alumnat.
- La formació dels docents en TIC que permeti l’alfabetització digital d’estratègies educatives en el procés d’ensenyament.
- Canvis en l’organització formal i material dels centres: agrupaments, horaris més flexibles, activitats més plurals…
- La figura del coordinador TIC per ajudar a les necessitats sorgides en el dia a dia.
BRETXA DIGITAL
Forma d’exclusió social per a les persones que no poden accedir a la societat del coneixement.
AVANTATGES I INCONVENIENTS DE LES TIC: PERPECTIVES
- Aprenentatge
- Alumnes
- Docents
- Centre educatiu
AVANTATGES DE LES TIC: PERPECTIVA APRENENTATGE
Els avantatges són que les TIC són motivadores i interessants, faciliten la iniciativa, permeten aprendre dels errors i faciliten la interacció i comunicació virtual.
INCONVENIENTS DE LES TIC: PERPECTIVA APRENENTATGE
Com a inconvenients, hi ha la distracció, la dispersió, i l’accés a informació poc fiable o no actualitzada.
AVANTATGES DE LES TIC: PERPECTIVA ALUMNES
Els avantatges que presenten són la rapidesa, l’accessibilitat, la flexibilitat, els múltiples recursos i entorns i la diversitat d’instruments per accedir a la informació, i l’autoavaluació instantània.
INCONVENIENTS DE LES TIC: PERPECTIVA ALUMNES
Com a inconvenients, hi ha l’addicció a xats i videojocs, l’aïllament, el cansament visual, la sensació de desbordament d’informació o el desconeixement del llenguatge, entre altres.
AVANTATGES DE LES TIC: PERPECTIVA DOCENTS
Els avantatges són que les TIC són una font de recursos, que permeten el tractament de la diversitat, que permeten controlar i dur un seguiment més òptim, i són un mitjà d’investigació didàctica.