TEMA 2 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 2)
La concreció dels currículums, passant pel projecte educatiu del centre (PEC) fins arribar a la programació docent és la base per a poder donar resposta a les diferents necessitats de l’alumnat, ja que aquest permet preveure per anticipat l’acció docent, tenint en compte els objectius, continguts, competències, metodologia, avaluació i l’atenció a la diversitat del grup-classe. A més, també és important que dins el centre hi predomini un clima de coordinació docent, ja que aquesta coordinació afavorirà tant als alumnes com al seu procés educatiu.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016, O.ECD/65/2015
NIVELLS CONCRECIÓ CURRICULAR
ÁLVAREZ (2011):
- 1r nivell: Disseny curricular prescriptiu
- 2n nivell: Projecte Educatiu de Centre (PEC)
- 3r nivell: Programació d’aula
PRIMER NIVELL DISSENY CURRICULAR PRESCRIPTIU
L’elabora el govern (MEC) i les Administracions educatives. És un marc comú que és prescriptiu a tots els centres educatius i té caràcter obligatori de la normativa recollida. A través de les lleis orgàniques i ordinàries, dels reials decrets i decrets, de les ordres i instruccions, aquests organismes plantegen els objectius generals d’etapa, les definicions de les àrees o els blocs de continguts, entre d’altres. Actualment, aquesta informació la podem trobar en: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
SEGON NIVELL: PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE (PEC)
El seu desenvolupament correspon a adequar els plantejaments del primer nivell a les característiques pròpies de cada centre, contextualitzant i detallant cada norma prescriptiva segons l’entorn. D’aquesta manera, cada centre té certa autonomia per elaborar les seves pròpies normes d’organització i funcionament en coherència amb el seu context. A partir del PEC, s’elaboren els successius documents com el ROF o el PAT.
TERCER NIVELL: PROGRAMACIÓ D’AULA
A partir dels acords del PEC, aquests s’adapten a les característiques concretes del grup-classe. En aquestes programacions es detallen les unitats didàctiques i es duen a terme les adaptacions curriculars necessàries. Algunes classificacions esmenten que hi ha un quart nivell que fa referències a les adaptacions curriculars significatives.
DEFINICIÓ CURRÍCULUM (LOMLOE)
En la LOMLOE es defineix el currículum com el conjunt d’objectius, competències, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació de cada un dels ensenyaments regulats per la present llei.
Amb la nova llei educativa (LOMLOE) s’estableix que els currículums s’actualitzaran periòdicament perquè sempre estiguin adaptats a la realitat.
CONCRETAR CURRÍCULUM
Concretar aquest currículum bàsic i general significa adaptar-lo a la realitat educativa d’un centre determinat.
ELEMENTS CURRICULARS (ORDRE ECD/65/2015)
Tenint en compte l’Ordre ECD/65/2015, per dur a terme la concreció del currículum en el PEC, es consideren els següents elements curriculars d’acord al context general del centre:
- OBJECTIUS
- CONTINGUTS
- COMPETÈNCIES
- METODOLOGIA DIDÀCTICA
- AVALUACIÓ
OBJECTIUS
Són els referents relatius als assoliments i èxits que l’alumnat ha d’aconseguir en acabar l’etapa educativa o en cada àrea com a resultat de les experiències d’E-A intencionalment planificades.
En el Decret 32/2014 es relacionen els objectius de l’etapa i es concreten en objectius per àrees.
CONTINGUTS
Són el conjunt d’habilitats, procediments, destreses i actituds que contribueixen a l’assoliment dels objectius i a l’adquisició de competències. En la concreció curricular, cal seleccionar els continguts, seqüenciar-los, tractar-los transversalment i donar-los un enfocament competencial.
COMPETÈNCIES
Són les capacitats per aplicar de forma integrada els continguts amb la finalitat d’una adequada realització d’activitats i la resolució eficaç de problemes complexos. Permet la realització personal, l’exercici de la ciutadania activa, la incorporació a la vida adulta de manera satisfactòria i ser capaç de desenvolupar un aprenentatge permanent al llarg de la seva vida.
Les competències s’adquireixen durant tot el procés d’ensenyament-aprenentatge i, per això, requereixen uns indicadors per establir el grau d’assoliment.
A més, el PEC ha de garantir un temps diari a la lectura, habilitat essencial per al desenvolupament de totes les competències clau, així com ha de requerir tasques pràctiques.
COMPETÈNCIES DECRET 32/2014
El PEC ha de facilitar el desenvolupament de les 7 competències que s’estableixen en el Decret 32/2014: competència en comunicació lingüística (CL), competència digital (CD), aprendre a aprendre (AA), competències socials i cíviques, (CSC) competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia (CMCT), sentit d’iniciativa i esperit emprenedor (SIEE), i consciència i expressions culturals (CEC).
COMPETÈNCIES LOMLOE
La LOMLOE contempla 8 noves competències: (1) comunicació lingüística, (2) competència plurilingüe, (3) competència matemàtica y competència en ciència, tecnologia i enginyeria, (4) competència digital, (5) competència personal, social i d’aprendre a aprendre, (6) competència ciutadana, (7) competència emprenedora i (8) consciència i expressions culturals.
METODOLOGIA DIDÀCTICA
Conjunt de decisions i accions reflexives que organitzen l’acció didàctica amb la finalitat de fer possible l’aprenentatge. Segons el Reial Decret 126/2014 i el Decret 28/2016, els centres educatius poden dissenyar i implantar mètodes didàctics propis, han d’establir els seus principis metodològics i la forma d’agrupaments i d’organització de recursos.
AVALUACIÓ
És la valoració del procés d’ensenyament-aprenentatge que permet prendre decisions.
Segons el Reial decret 126/2014 i el Decret 32/2014, l’avaluació ha de ser continua, global, processual i final.
Els centres han d’aplicar les normes sobre l’avaluació recollides al Reial Decret de 126/2014 i en el Reial Decret 984/2021. A partir d’aquests podem definir:
- els CRITERIS D’AVALUACIÓ com a referents per avaluar l’aprenentatge de l’alumnat. Descriuen allò que es vol valorar i el que l’alumnat ha d’aconseguir;
- i els ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE AVALUABLES, que són especificacions dels criteris d’avaluació que defineixen els resultats d’aprenentatge i concreten el que l’alumne ha de saber, fer i comprendre. Són observables, mesurables i avaluables, i permeten graduar el nivell de rendiment aconseguit. Aquests estàndards amb l’arribada de la LOMLOE passen a tenir un caràcter merament orientatiu i desapareixeran, però el Decret 32/2014 els segueix tenint present.
ELEMENTS TRANSVERSALS
Aquests són continguts comuns a totes les àrees. En la LOMLOE, els elements transversals són la comprensió lectora, l’expressió oral i escrita, la creació artística, la comunicació audiovisual, la competència digital, el foment de la creativitat i l’esperit científic, la igualtat de gènere, l’educació per a la pau, l’educació per al consum responsable, el desenvolupament sostenible i l’educació per a la salut incloent l’afectivo-sexual.
NORMATIVA CURS VIGENT
En el Reial Decret 984/2021 s’indica que durant el curs vigent es tendrà en compte el Reial Decret 126/2014 a l’espera del nou decret que el substitueixi, i que estigui en concordança amb la LOMLOE.
Aquest nou decret que el substitueixi ja s’ha publicat i és el Reial Decret 157/2022, d’1 de març, pel qual s’estableixen l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària.
Aquest ja ha entrat en vigor, encara que si tenim en compte el seu calendari d’implementació recollit a la seva disposició final tercera, aquest reial decret es començarà a aplicar el pròxim curs escolar 2022-23 en els cursos senars (1r, 3r i 5è). Per això, i seguint la disposició transitòria primera, el Reial Decret 126/2014 s’aplica i es mantenen els seus efectes fins al final del present curs escolar i durant el curs 2022-23 en els cursos parells (2n, 4t i 6è).
PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE
El PEC (Projecte Educatiu de Centre) concreta aquelles intencions dels diferents grups que componen la Comunitat educativa (personal docent i no docent, alumnat, famílies i agents externs) i dota d’una identitat diferenciada al centre. D’aquesta manera, esdevé un marc de referència global dels plantejaments educatius que caracteritzen el centre.
Així doncs, el PEC és una proposta global i col·lectiva d’actuació a llarg termini, en la qual participen tots els membres de la Comunitat educativa, fet que permet dirigir de manera coherent el procés educatiu. És elaborat per l’equip directiu d’acord amb el consell escolar i el claustre.