TEMA 20 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 20)
Si miram al nostre voltant i dins la nostra societat, les matemàtiques hi estan presents (exemples: anar a comprar, cuinar, repartir el compte del restaurant, mirar un horari, formes geomètriques…). Per tant, l’escola ha de treballar des d’una perspectiva funcional i significativa dins la nostra vida quotidiana per proporcionar la formació matemàtica bàsica que qualsevol persona necessita i potenciar la seva formació intel·lectual general a través del desenvolupament d’habilitats de raonament i d’estratègies de resolució de problemes.
Les matemàtiques formen part de la nostra cultura i els individus han de ser capaços d’apreciar-la i comprendre-la, ja que ens facilita entendre la realitat que ens envolta i el seu aprenentatge contribueix a la formació intel·lectual general perquè es potencien les capacitats cognitives dels infants.
Per això, tant la LOMLOE com el Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària de les Illes Balears, insisteixen en assolir una alfabetització numèrica eficaç, és a dir, en la capacitat per enfrontar-se amb èxit a situacions en les quals intervenguin nombres i relacions. Ara bé, no n’hi ha prou amb dominar els algoritmes de càlcul escrit, cal anar més enllà.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
PROPOSTA CURRICULAR MATEMÀTIQUES
La proposta curricular per a l’educació primària a l’àrea de matemàtiques ha apostat per un enfocament globalitzador, competencial i experiencial. Tradicionalment, se seguia un enfocament formalitzador per la qual cosa es percebien les matemàtiques com quelcom molt complex.
PROPOSTA CURRICULAR MATEMÀTIQUES: ENFOCAMENT GLOBALITZADOR
L’enfocament globalitzador es justifica des d’una fonamentació psicològica (d’allò més general al més específic), pedagògica (gradualitat), epistemològica (relació amb altres àrees i continguts) i sociològica (el coneixement no està compartimentat, és per tot).
PROPOSTA CURRICULAR MATEMÀTIQUES: ENFOCAMENT EXPERIENCIAL
L’enfocament experiencial es basa en les pròpies experiències i situacions de la vida quotidiana per, a partir d’aquestes, arribar al coneixement. L’alumnat ha d’aprendre matemàtiques utilitzant-les en contextos funcionals relacionats amb situacions de la vida diària per adquirir progressivament coneixements més complexos.
APRENENTATGE FUNCIONAL MATEMÀTIQUES
El seu aprenentatge serà funcional perquè el que s’aprèn és útil en altres àmbits, perquè aporta formació intel·lectual i destreses per ser emprades en una àmplia gamma de casos particulars i que contribueixen a potenciar capacitats cognitives. A més, permet aprendre un vocabulari específic.
CARACTERÍSTIQUES ÀREA DE MATEMÀTIQUES
Les matemàtiques a primària queden orientades a afavorir en l’alumnat la possibilitat d’utilitzar el seu coneixement d’anàlisi, la síntesi, la comprensió, l’aplicació i la producció. També permet la valoració de missatges sobre fets i situacions de l’entorn, de la vida quotidiana i de situacions figurades, reconeixent el seu caràcter instrumental per a altres camps de coneixement.
A més, incorporen característiques com la inducció i deducció, la precisió i l’aproximació, el rigor i la probabilitat, la seguretat i la temptativa…, fets que milloren la capacitat d’enfrontar-se a situacions obertes sense solució única i tancada.
És una àrea que persegueix el desenvolupament i la fermesa de la capacitat de reflexió lògica i concreta, i prepara per a l’accés a la lògica abstracta per al final de l’etapa. Fa possible l’adquisició d’instruments per explorar la realitat, representar-la, explicar-la i predir-la.
El seu tractament ha de considerar el desenvolupament matemàtic de l’infant, tenint en compte l’experiència i la inducció.
A través d’experiències concretes com comptar, comparar, classificar i relacionar, l’alumnat va adquirint representacions lògiques i matemàtiques que més tard serviran per si mateixes de manera abstracta i seran susceptibles de formalització en un sistema plenament deductiu, independentment de l’experimentació directa.
El currículum reflecteix el procés constructiu del coneixement matemàtic tant en el seu progrés històric com en la seva apropiació per l’individu.
L’estructuració i la formalització del coneixement matemàtic no és el punt de partida, sinó el punt d’arribada d’un llarg procés d’aproximació a la realitat, de construcció d’instruments intel·lectuals eficaços per interpretar, representar, analitzar, explicar i predir determinats aspectes de la realitat.
L’àrea fonamenta uns coneixements en altres i imposa una determinada seqüència temporal. No existeix un únic camí.
Hi ha una relació existent entre les seves diferents parts, els continguts no estan separats, sinó que es necessiten entre si (per exemple: operacions per a les mesures, la geometria…).
Les matemàtiques tenen una funció formativa i una funció pragmàtica o utilitària. Destaquen els processos de resolució de problemes.
PROPOSTA INTERVENCIÓ EDUCATIVA LOMLOE ÀREA DE MATEMÀTIQUES
La intervenció educativa, segons la LOMLOE, ha de posar especial èmfasi en l’atenció a la diversitat de l’alumnat, en l’atenció individualitzada i en la prevenció de dificultats d’aprenentatge. En aquest sentit, la tasca docent és essencial en els diversos elements que intervenen en la preparació i posada en marxa de la programació didàctica.
PRINCIPIS INTERVENCIÓ EDUCATIVA
- Partir del nivell de desenvolupament: objectius i continguts adaptats a les seves capacitats.
- Partir del nivell de coneixements de l’alumnat: avaluació inicial i idees prèvies.
- Assegurar la construcció d’aprenentatges significatius, contextualitzats i funcionals.
- Fomentar la motivació per aprendre i utilitzar les TIC en el procés educatiu.
- Atendre la diversitat i ajustar l’ajuda pedagògica.
- Col·laboració i cooperació entre tots els participants.
- Potenciar la globalització i aprendre a aprendre.
PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA ESPECÍFIQUES ÀREA DE MATEMÀTIQUES
- Les activitats de relacionar diferents blocs de continguts, ja que en les situacions de vida diària no es donen de manera aïllada.
- Les activitats s’han de dissenyar de manera cíclica, on els continguts es vagin treballant cada cop de forma més elaborada i complexa.
- Cal tenir en compte la jerarquització de les matemàtiques a l’hora de seqüenciar continguts. És dir, no s’han d’aprendre les fraccions sense haver treballat abans els nombres naturals.
- Cal partir d’activitats pràctiques i manipulatives per avançar cap a formes més simbòliques que facilitin l’abstracció.
- S’han de considerar els coneixements, les errades i els diferents ritmes de l’alumnat. Cal seguir metodologies actives i contextualitzades com projectes, centres d’interès, estudi de casos o aprenentatge basat en problemes.
- Cal partir de les seves vivències sempre que sigui possible.
- Cal utilitzar diferents materials per manipular tant familiars (bolles, suros…) com comercials i específics (àbacs, regletes, compàs, multicubs, blocs multibase, cintes mètriques, balances, termòmetres…).
- S’han d’utilitzar les TIC (caceres del tresor, webquests, GeoGebra…).
- S’han de fer activitats cooperatives on hi hagi resolució conjunta de tasques i con tothom conegui les estratègies que fan servir els companys i puguin aplicar-les (aprenentatge entre iguals).
COMPETÈNCIES
Les competències bàsiques, que la normativa actual, denomina competències clau o simplement competències, són capacitats per aplicar de forma integrada els continguts propis de cada ensenyança i etapa educativa i la resolució eficaç de problemes complexos. El Decret 32/2014 enuncia set competències que mantenen relació amb l’àrea de matemàtiques.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CMCT
L’àrea contribueix al desenvolupament de la competència matemàtica i les competències bàsiques en ciència i tecnologia. La competència matemàtica consisteix en l’habilitat per utilitzar i relacionar els nombres, les seves operacions bàsiques, els símbols i les formes d’expressió i raonament matemàtic, tant per produir i interpretar diferents tipus d’informació, com ampliar el coneixement sobre aspectes quantitatius i espacials de la realitat, i per resoldre problemes relacionats amb la vida quotidiana. A més, la posada en pràctica de processos de raonament permeten aplicar la informació a una major varietat de situacions i contextos, i aplicar alguns elements de lògica i algoritmes de càlcul. Les competències bàsiques en ciència i tecnologia milloren la comprensió de l’entorn i fan una descripció més ajustada, milloren la capacitat per fer construccions i manipular fàcilment figures en el pla i en l’espai, faciliten un millor coneixement de la realitat mesurada i s’augmenten les possibilitats d’interactuar-hi i de transmetre informacions cada cop més precises, i conèixer i analitzar la realitat amb representacions gràfiques.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CD
Es contribueix a la competència digital a partir de les destreses associades a l’ús de nombres, quan es facilita la comprensió d’informacions que incorporen quantitats o mesures, amb la iniciació a l’ús de calculadores i d’eines tecnològiques.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB SIEE
Es contribueix al sentit d’iniciativa i esperit emprenedor amb continguts associats a la pròpia resolució de problemes i amb actituds com la confiança en la pròpia capacitat.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB AA
Es contribueix a aprendre a aprendre amb continguts relacionats amb l’autonomia, la perseverança i l’esforç, la sistematització, la mirada crítica i l’habilitat per comunicar amb eficàcia els resultats, reflexionar sobre què s’ha après, què falta per aprendre, com i per què, i potencia el desenvolupament d’estratègies.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CL
Es contribueix a la competència en comunicació lingüística amb l’ús del llenguatge matemàtic com a expressió habitual i adequada precisió al seu ús, amb la descripció verbal dels raonaments i dels processos, amb l’escolta de les explicacions dels altres, amb l’esperit crític i amb la millora de les habilitats comunicatives.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CEC
Es contribueix a la consciència i expressions culturals amb el desenvolupament cultural de la humanitat, el reconeixement de relacions i formes geomètriques ajuda a l’anàlisi de determinades produccions artístiques.
RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CSC
Es contribueix a les competències socials i cíviques a través del treball en equip, acceptant altres punts de vista diferents al propi, utilitzar estratègies personals de resolució de problemes.
OBJECTIUS
Els objectius són referents relatius als assoliments que l’alumnat ha d’aconseguir en finalitzar el procés educatiu com a resultat de les experiències d’ensenyament-aprenentatge planificades intencionalment amb aquesta finalitat. Els objectius s’aniran desenvolupant en els diferents cicles.