TEMA 4 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 4)
Pel que fa a la diversitat humana, podem trobar dues visions: per una part trobam la desigualtat i per una altra la riquesa amb aspectes positius com l’empatia i la comprensió. L’escola ha d’apostar per aquesta segona visió.
De la mateixa manera, es pot considerar com una bona práctica educativa a aquella que té una bona atenció a la diversitat.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984.2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016, D.39/2011
DIVERSITAT
Segons Belmonte (2009), la diversitat és tot allò que fa a les persones i als col·lectius diferents. Les diferències individuals dels éssers humans han de concebre’s com una potencialitat enriquidora de l’acció educativa. Per això, el docent ha d’estar preparat per evitar que les diferències es converteixin en desigualtats i desavantatges per a l’alumnat i, per contra, ha de procurar l’enriquiment i aprenentatge. A més, la diversitat és inherent a la naturalesa humana, ja que tots per molt semblants que puguem parèixer, som diferents.
FACTORS DE LA DIVERSITAT
Belmonte (2009):
- FÍSICS: sexe, edat cronològica i desenvolupament corporal.
- SOCIOCULTURALS: procedència social, cultural o geogràfica, nivell econòmic, família, valors, creences, costums, hàbits, entorn…
- ACADÈMICS: capacitat d’aprenentatge, coneixements previs adquirits, motivació, estil d’aprenentatge, estil cognitiu, tipus de reforç, ambient d’aprenentatge, ritme d’aprenentatge, habilitats socials…
ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
El concepte d’atenció a la diversitat, com ha assenyalat Pulido i Carrión (2008) ha quedat incorporat dins el discurs pedagògic oficial amb l’apartat “atenció a la diversitat” de la normativa educativa vigent (LOMLOE, RD.126/2014, D.32/2016, D.39/2011).
Aquest terme no ha estat cap novetat, ja que sempre ha existit, però no sempre s’ha reconegut. L’atenció a la diversitat es basa a conèixer les característiques dels i les alumnes per establir un procés d’ensenyament- aprenentatge personalitzat.
És el conjunt d’actuacions dirigides a donar resposta a les diferents capacitats, ritmes, estils, interessos i motivacions. És conèixer les característiques de l’alumnat i establir un procés d’ensenyament-aprenentatge personalitzat que atengui totes les seves necessitats.
NIVELLS CONCRECIÓ CURRICULAR ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
- 1r NIVELL: L’administració educativa de les Illes Balears ha d’adaptar la LOMLOE i el RD.126/2014 i el RD.157/2022 a la realitat de la seva comunitat autònoma. D’aquí neixen el D.32/2014 i el D.39/2011.
- 2n NIVELL: Cada centre educatiu concreta aquest decret en el seu projecte educatiu de centre (PEC). En aquest, hi apareix la concreció del currículum adaptada a les característiques del centre i de l’entorn més pròxim.
- 3r NIVELL: El PEC es concreta a la programació d’aula i a les característiques del grup-classe al qual es dirigeix.
- 4t NIVELL: És per aquell alumnat que ho requereixi i tracta de l’adaptació curricular individualitzada, la qual s’explicarà en l’apartat número 5 (mesures educatives específiques).
PRINCIPIS LOMLOE
A l’Article 1 de la LOMLOE trobam una sèrie de principis referits a l’atenció a la diversitat: a, b, c, e, k, l
PRINCIPIS LOMLOE: ARTICLE 1, a)
a) La qualitat de l’educació per a tot l’alumnat sense que existeixi cap discriminació per raó de naixement, sexe, origen racial, ètnic o geogràfic, discapacitat, edat, malaltia, religió o creences, orientació sexual o identitat sexual o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
PRINCIPIS LOMLOE: ARTICLE 1, b)
b) L’equitat, que garanteixi la igualtat d’oportunitats per al ple desenvolupament de la personalitat a través de l’educació, la inclusió educativa, la igualtat de drets i oportunitats, també entre dones i homes, que ajudin a superar qualsevol discriminació i accessibilitat universal a l’educació, i que actuï com a element compensador de les desigualtats personals, culturals, econòmiques i socials, amb especial atenció a les que deriven de discapacitat, d’acord amb el que està establert en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ratificada l’any 2008 a Espanya.
PRINCIPIS LOMLOE: ARTICLE 1, c)
c) La transmissió i posada en pràctica de valors que afavoreixin la llibertat personal, la solidaritat, la tolerància, la igualtat, el respecte i la justícia, així com que ajudin a superar qualsevol tipus de discriminació.
PRINCIPIS LOMLOE: ARTICLE 1, e)
e) La flexibilitat per adaptar l’adequació a la diversitat d’aptituds, interessos, expectatives i necessitats de l’alumnat, així com els canvis que experimenten l’alumnat i la societat.
PRINCIPIS LOMLOE: ARTICLE 1, k)
k) L’educació per a la convivència, el respecte, la prevenció de conflictes i la resolució pacífica d’aquests, així com la no violència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social, i en especial en la de l’assetjament escolar i el ciber-assetjament amb la finalitat d’ajudar l’alumnat a reconèixer tota la forma de maltracte, abús sexual, violència o discriminació, i reacció enfront d’aquesta.
PRINCIPIS LOMLOE: ARTICLE 1, l)
l) El desenvolupament de la igualtat de drets, deures i oportunitats, el respecte a la diversitat afectivo-sexual i familiar, el foment de la igualtat efectiva de dones i homes a través de la consideració del regiment de la coeducació de nins i nines, l’educació afectivo-sexual, adaptada al nivell maduratiu, i la prevenció de la violència de gènere, així com el foment de l’esperit crític i la ciutadania activa.
PRINCIPIS RD.126/2014 + D.32/2014
Es fa referència a les actuacions que s’han de dur a terme en relació als materials, metodologies, distribució de temps i espai, atenció i avaluació individualitzada, adaptacions, etc.
PRINCIPIS RD.984/2021
En el RD.984/2021 trobam una sèrie d’articles referits a l’atenció a la diversitat: article 3, 5, 6, 8, 9
PRINCIPIS RD.984/2021: ARTICLE 3
Article 3. Els referents de l’avaluació s’han d’incloure en les corresponents adaptacions del currículum, sense que això pugui impedir la promoció al següent curs o etapa.
PRINCIPIS RD.984/2021: ARTICLE 5
Article 5. Mares, pares o tutors legals han de participar en l’evolució del procés educatiu i conèixer les decisions relatives a la seva avaluació i promoció, col·laborant en les mesures de suport o reforç que adoptin els centres per facilitar el seu progrés educatiu.
PRINCIPIS RD.984/2021: ARTICLE 6
Article 6. Els processos d’avalució s’han d’adaptar a les circumstàncies de l’alumnat amb NESE. S’han d’utilitzar instruments d’avaluació variats, diversos i adaptats a les diferents situacions d’aprenentatge, que permetin la valoració objectiva de tot l’alumnat.
PRINCIPIS RD.984/2021: ARTICLE 8
Article 8. Els centres han d’elaborar programes de reforç o d’enriquiment curricular que permetin la millora del nivell de competències de l’alumnat que ho requereixi, amb ajuda de les orientacions de l’administració educativa.
PRINCIPIS RD.984/2021: ARTICLE 9
Article 9. Si després d’aplicar les mesures ordinàries suficients, hi ha un desfasament curricular o dificultats d’aprenentatge de l’alumnat, l’equip docent pot considerar la permanència un any més en el mateix curs. Aquest equip ha d’organitzar un pla específic de reforç per a què durant aquell curs pugui arribar al grau d’aquisició de les competències. Aquesta decisió només es podrà adoptar una vegada durant l’etapa i tendrà, en tot cas, un caràcter excepcional.
ALTRES PRINCIPIS ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
P3, I, N, CI, IP, I, S2, G, H, EIO
- PRESÈNCIA, PARTICIPACIÓ I PROGRÉS: tothom hi ha de tenir lloc, hi ha de participar i ha de prosperar d’acord amb la seva situació inicial.
- INTEGRACIÓ: tot l’alumnat ha de ser escolaritzat en centres ordinaris.
- NORMALITZACIÓ: beneficar-se dels serveis educatius ordinaris.
- COEDUCACIÓ I INTERCULTURALITAT: s’ha de fomentar la igualtat i la no discriminació per raó de sexe o de procedència.
- INDIVIDUALITZACIÓ I PERSONALITZACIÓ: han de rebre l’atenció educativa ajustada a les característiques de cadascú.
- INCLUSIÓ: ha de ser una escola oberta per a tothom.
- SECTORITZACIÓ DELS SERVEIS: han de rebre tots aquells serveis, atenció i suports necessaris en el seu entorn geogràfic.
- GLOBALITZADORA: ha de procurar ser el més completa possible.
- HETEROGENEÏTAT: ha de respectar les diverses manifestacions personals i educatives.
- EQUITAT I IGUALTAT D’OPORTUNITATS: tothom ha de tenir el mateix tracte.
ESTRATÈGIES ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
- ESTRATÈGIES GENERALS (Tornero, 2017)
- ESTRATÈGIES ESPECÍFIQUES
ESTRATÈGIES GENERALS ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
Segons Tornero (2017):
- Aprenentatge cooperatiu en equips heterogenis.
- Treball per projectes.
- Grups multinivell.
- Tallers i racons.
- Grups interactius.
- Grups flexibles.
- Co-tutoria i co-ensenyança.
- Diversificació de l’avaluació.
- Suport dins l’aula.
- Tutoria entre iguals.
- Desdoblaments.
- TIC i ús de material manipulatiu i multisensorial.
- Col·laboració amb les famílies.
- Coordinació docent.
- Adaptació de recursos educatius.