TEMA 5 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 5)
L’avaluació, encara que produeixi recel en la societat, és un procés al servei de l’educació i l’ensenyament.
Gràcies a l’avaluació podem conèixer el nivell de coneixements previs i les necessitats de l’alumnat, saber fins quin punt han adquirit els continguts i els objectius, l’eficàcia de les activitats… Tot això ajuda a conèixer l’eficàcia del procés d’E-A.
Amb l’arribada de la LOMLOE, la LOMCE ha estat derogada i s’ha establert un procés d’implementació de la nova llei educativa. Els canvis són introduïts de forma gradual a partir d’aquest curs escolar i precisament en aquest curs s’introdueixen aspectes relacionats amb l’avaluació, la titulació, la promoció i l’accés a l’educació, continguts lligats totalment amb el tema en qüestió.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
AVALUACIÓ
Emetre un judici de valor que permet al docent i a l’alumnat reajustar la seva pràctica a les necessitats de l’alumnat o a les capacitats que s’esperen desenvolupar, respectivament.
Segons Gómez (2008), l’avaluació és el conjunt de procediments que ens proporciona informació rellevant per adoptar decisions respecte el procés d’ensenyament-aprenentatge.
Durant tot el curs acadèmic, l’equip docent recull informació necessària sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge, el qual ha de ser formatiu, regulador i orientador. Ha de proporcionar informació constant que permeti millorar els processos i els resultats de la intervenció educativa. Es tracta de conèixer com, quan i què han après.
AVALUACIÓ vs QUALIFICACIÓ
La qualificació significa posar etiquetes.
L’avaluació és un instrument de millora i es caracteritza per ser un procés que implica la recollida d’informació sobre les situacions a avaluar i permet orientar i reconduir l’acció didàctica i els processos d’aprenentatge prenent decisions i utilitzant diversos instruments i estratègies.
IMPORTÀNCIA AVALUACIÓ A EDUCACIÓ PRIMÀRIA
- Conèixer el rendiment de l’alumne.
- Establir un diagnòstic i establir el nivell real que tenen els alumnes.
- Valorar l’eficàcia de les metodologies emprades a les classes.
- Detectar les necessitats que té l’alumne i orientar el seu aprenentatge.
- Motivar, incentivar i fer promocionar l’alumne.
- Informar a les famílies i alumnes sobre el desenvolupament de la seva formació.
DIRECTRIUS LOMLOE SOBRE AVALUACIÓ
- Estableix que el currículum està compost, entre altres elements, pels criteris d’avaluació.
- Els estàndards d’aprenentatge avaluables que va establir l’anterior llei orgànica (LOMCE) passen a ser orientatius fins que desapareguin amb la completa implementació de la LOMLOE.
- L’ensenyament ha d’adaptar-se als ritmes de treball de l’alumnat.
- L’avaluació ha de ser contínua i global.
- Els centres educatius han d’elaborar plans de reforç i d’enriquiment curricular per millorar el nivell competencial de l’alumnat que ho requereixi.
- El tutor emetrà un informe sobre el grau d’adquisició de les competències al finalitzar cada cicle de l’etapa per cada alumne, indicant les mesures de reforç per al següent curs o etapa.
- La repetició de l’any escolar tendrà caràcter excepcional i només s’hi podrà optar una vegada per etapa.
- Al finalitzar l’educació primària, s’emetrà un informe sobre l’evolució de l’alumnat i les competències desenvolupades.
- Es dona especial importància a la detecció de diagnòstics precoços per detectar les dificultats d’aprenentatge i, en conseqüència, per prendre mesures oportunes.
- Es farà una avaluació de diagnòstic de les competències de l’alumnat de 4t de primària. La seva finalitat és de caràcter informativa, formativa i orientadora per tots els implicats en el procés educatiu sobre els continguts lingüístics i matemàtics.
- En l’article 91 sobre les funcions dels docents, s’indica que el docent ha d’avaluar el procés d’aprenentatge de l’alumnat i els processos d’ensenyament.
- En l’article 121 s’indica que les administracions educatives impulsaran la formació, l’autoavaluació i la millora de l’activitat docent.
CRITERIS D’AVAUACIÓ
Referents per avaluar l’aprenentatge de l’alumnat. Descriuen allò que es vol valorar i el que l’alumnat ha d’aconseguir
ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE AVALUABLES
Especificacions dels criteris d’avaluació que defineixen els resultats d’aprenentatge i concreten el que l’alumne ha de saber, fer i comprendre. Són observables, mesurables i avaluables, i permeten graduar el nivell de rendiment aconseguit.
RD.984/2021 SOBRE AVALUACIÓ
Diu que les administracions educatives han de garantir el dret de l’alumnat a tenir una avaluació objectiva i a que la seva dedicació, esforç i rendiment siguin valorats i reconeguts amb objectivitat, per la qual cosa s’establiran els procediments oportuns que, en tot cas, han d’atendre les característiques de l’avaluació en les respectives etapes conforme a la legislació vigent.
DOCUMENTS OFICIALS D’AVALUACIÓ
RD.126/2014 + D.32/2014:
- Expedient acadèmic
- Actes d’avaluació
- Documents d’avaluació final d’etapa i de 3r curs d’educació primària.
- Informe del nivell obtingut a final d’etapa.
- Historial acadèmic
- Informe personal de trasllat
DOCUMENTS OFICIALS D’AVALUACIÓ: EXPEDIENT ACADÈMIC
Apareixen dades de l’alumne, els resultats d’avaluació (insuficient d’1 a 4, suficient 5, bé 6, notable de 7 a 8, i excel·lent de 9 a 10). La nota mitjana s’obté per mitjana aritmètica de totes les qualificacions.
DOCUMENTS OFICIALS D’AVALUACIÓ: ACTES D’AVALUACIÓ
Relació de l’alumnat amb els resultats d’avaluació, decisions de promoció i permanència.
DOCUMENTS OFICIALS D’AVALUACIÓ: HISTORIAL ACADÈMIC
Es dona a la família i als centres de secundària.
DOCUMENTS OFICIALS D’AVALUACIÓ: INFORME PERSONAL DE TRASLLAT
Quan es fa un canvi de centre i s’incorporen dades personals, les assignatures cursades, els resultats de l’avaluació, les decisions de promoció i permanència, la mitjana de qualificacions, el nivell curricular, les mesures curriculars i organitzatives, etc.
OBJECTIUS
Referents relatius a allò que l’alumnat ha d’aconseguir en acabar el procés educatiu com a resultat de les experiències d’ensenyament-aprenentatge planificades de manera intencionada. Tots els objectius estan relacionats amb els criteris d’avaluació i estàndards d’aprenentatge avaluables segons l’Ordre ECD/65/2015.
COMPETÈNCIES
Capacitats per assolir de forma integrada els continguts propis de cada ensenyança i etapa educativa amb la finalitat d’aconseguir la realització adequada d’activitats i la resolució eficaç de problemes complexos.
COMPETÈNCIES D.32/2014
- Competència en comunicació lingüística (CL)
- Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia (CMCT)
- Competència digital (CD)
- Aprendre a aprendre (AA)
- Competències socials i cíviques (CSC)
- Sentit d’iniciativa i esperit emprenedor (SIEE)
- Consciència i expressions culturals (CEC)
COMPETÈNCIES LOMLOE
- Comunicació lingüística
- Competència plurilingüe
- Competències matemàtiques i competència en ciència, tecnologia i enginyeria
- Competència digital
- Competència personal, social i d’aprendre a aprendre
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Consciència i expressions culturals
CONTINGUTS
Conjunt d’habilitats, procediments, destreses i actituds que contribueixen a l’assoliment dels objectius i a l’adquisició de competències. En la concreció curricular, cal seleccionar els continguts, seqüenciar-los, tractar-los transversalment i donar-los un enfocament competencial.
NORMATIVA CURS VIGENT
En el Reial Decret 984/2021 s’indica que durant el curs vigent es tendrà en compte el Reial Decret 126/2014 a l’espera del nou decret que el substitueixi, i que estigui en concordança amb la LOMLOE.
Aquest nou decret que el substitueixi ja s’ha publicat i és el Reial Decret 157/2022, d’1 de març, pel qual s’estableixen l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària.
Aquest ja ha entrat en vigor, encara que si tenim en compte el seu calendari d’implementació recollit a la seva disposició final tercera, aquest reial decret es començarà a aplicar el pròxim curs escolar 2022-23 en els cursos senars (1r, 3r i 5è). Per això, i seguint la disposició transitòria primera, el Reial Decret 126/2014 s’aplica i es mantenen els seus efectes fins al final del present curs escolar i durant el curs 2022-23 en els cursos parells (2n, 4t i 6è).
MOMENTS D’AVALUACIÓ
- AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA O INICIAL
- AVALUACIÓ PROCESSUAL, FORMATIVA O CONTÍNUA
- AVALUACIÓ FINAL O SUMATIVA
AVALUACIÓ INICIAL O DIAGNÒSTICA
S’efectua al començament d’un procés d’aprenentatge i es basa en conèixer els coneixements previs de l’alumnat o la informació subministrada per les famílies, els informes mèdics o psicopedagògics, la història escolar, etc. Aquestes dades són el punt de partida.
PROPÒSITS AVALUACIÓ INICIAL O DIAGNÒSTICA
Segons Pérez (2008), els propòsits de l’avaluació inicial i diagnòstica són:
- Establir el nivell real de l’alumnat abans d’iniciar una etapa del procés d’E-A.
- Detectar les mancances, fortaleses, necessitats, llacunes i errors que poden dificultar l’assoliment dels objectius plantejats.
- Detectar aquells objectius que estan assolits per tal d’evitar la seva repetició.
- Dissenyar activitats o elements per solucionar o reforçar mancances.
- Establir metes raonables a fi d’emetre judicis de valors sobre els èxits i poder adequar els tractaments pedagògics.
AVALUACIÓ PROCESSUAL, FORMATIVA O CONTÍNUA
S’empra durant el desenvolupament dels aprenentatges de l’alumnat i de l’ensenyament per tal de localitzar les dificultats quan encara hi ha possibilitats d’establir mesures de correcció. Això és possible a través de la recollida de dades contínues i sistemàtiques. Aquesta avaluació dona un feed-back instantani, personalitza l’aprenentatge i pot facilitar la presa de decisions respecte a donar suport o ampliar coneixements.
PROPÒSITS AVALUACIÓ PROCESSUAL, FORMATIVA O CONTÍNUA
- Retroalimentar a l’alumnat i al docent del procés d’E-A.
- Distingir allò que l’alumne o grup ha dominat.
- Mostrar la situació del grup en general i de l’alumne en particular.
- Detectar el grau d’assoliment dels objectius.
- Incorporar nous elements per arribar a aconseguir les metes proposades.
AVALUACIÓ FINAL O SUMATIVA
s duu a terme en diferents moments en cada curs i cicle amb la finalitat de qualificar i valorar el procés educatiu. Es realitza una estimació global de l’avanç de cada alumne en la consecució dels objectius d’etapa i dels establerts en les diferents àrees. Aquesta valoració es trasllada a l’acta d’avaluació final de cicle, a l’expedient acadèmic de l’alumne, als informes d’avaluació del Gestib, i als butlletins de qualificacions per a les famílies. En aquests documents consten les mesures de reforç educatiu (RE) o de les adaptacions curriculars (AC), si calen.
Amb tota aquesta informació, en finalitzar l’educació primària, s’elabora un informe individual detallat que serveix d’orientació per al professorat de l’ESO.
PROPÒSITS AVALUACIÓ FINAL O SUMATIVA
- Fer un judici sobre els resultats d’un curs, programa…
- Verificar si l’alumne domina una habilitat o coneixement.
- Proporcionar bases objectives per donar una qualificació.
- Informar sobre el nivell real en què es troben els alumnes.