TEMA 3 Flashcards

1
Q

INTRODUCCIÓ (TEMA 3)

A

La tutoria és un procés important al qual hi té dret l’alumnat, ja que aquesta contribueix al seu desenvolupament integral, donant resposta a les seves necessitats específiques. A més, aquesta és una actuació que es realitza de forma col·lectiva i coordinada amb la resta de docents, de manera que implica el centre educatiu en general.

Una de les funcions del professorat implicades en la LOMLOE és elaborar i realitzar la tutoria de l’alumnat, la direcció i l’orientació del seu aprenentatge i el suport en el procés educatiu, en col·laboració amb les famílies.

LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016, D.39/2011

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

TUTORIA

A

És un procés d’ajuda i d’orientació duit a terme per un/a mestre/a, el/la tutor/a, que tracta de contribuir al desenvolupament integral de tot l’alumnat.

La tutoria és un recurs educatiu al servei de l’aprenentatge que estableix actuacions específiques amb el grup, les famílies i la resta dels docents.

El seu principal objectiu és orientar, tutelar i donar suport a l’alumnat durant el seu desenvolupament per aconseguir que l’educació sigui integral i personalitzada.

La tutoria és un servei d’acompanyament socioafectiu, cognitiu i pedagògic dels infants.

Contribueix a l’educació integral, dona resposta educativa a les necessitats particulars, orienta el procés de presa de decisions, afavoreix les relacions de grup i contribueix a la integració i relació dels membres de la comunitat educativa (Genovart, 2018).

La tutoria és una actuació educativa que ha de realitzar-se de forma col·lectiva i coordinada, de manera que impliqui els tutors, docents i el centre educatiu en general.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

TUTOR

A

És el mestre que guia i acompanya als alumnes en els processos d’aprenentatge i en el desenvolupament de la seva personalitat i del seu itinerari de vida. A més, constitueix un referent de l’alumnat, com la persona que els ofereix moltes experiències que els poden arribar a marcar a posteriori. Per tant, és de total importància per a tot l’alumnat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

ACCIÓ TUTORIAL

A

És una tasca pedagògica encaminada a tutelar, acompanyar i fer el seguiment de l’alumnat amb la intenció que el procés educatiu de cada alumne es desenvolupi favorablement.

La finalitat més important del procés de l’acció tutorial consisteix en el fet que l’alumnat adquireixi les potencialitats necessàries per donar resposta a les necessitats personals, escolars i de presa de decisions professionals d’acord amb l’exigència de la societat actual. Per això, és necessari preparar l’alumnat perquè adquireixi diferents destreses que impliquin augmentar l’autoestima i el rendiment acadèmic, prenguin decisions encertades i actuïn d’acord amb la societat actual.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

FONAMENTACIÓ LEGAL TUTORIA

A
  • LOGSE (1990): la funció tutorial i orientadora ja formava part de la funció docent i es contemplaven com a elements inherents al currículum.
  • LOCE (2002): també va defensar aquests plantejaments.
  • LOE (2006): va afermar encara més aquesta postura.
  • LOMCE (2013): va establir que, en el conjunt de l’etapa, l’acció tutorial ha d’orientar el procés individual i col·lectiu de l’alumnat, de la mateixa manera que el mestre tutor coordinarà la intervenció educativa conjunta del professorat i mantindrà una relació permanent amb la família.
  • LOMLOE (2020): l’acció tutorial tracta de realitzar la tutoria de l’alumnat, l’orientació del seu aprenentatge i el suport en el procés educatiu, en col·laboració amb les famílies.

Article 129 de la LOE, el qual no ha estat modificat per la LOMLOE: és missió del claustre “fixar els criteris referents a l’orientació, tutoria, avaluació i recuperació dels alumnes”.

D’acord amb el RD.126/2014 i amb el D.32/2014 modificat pel D.28/2016: tot docent està implicat en l’acció tutorial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

PRINCIPIS DE LA TUTORIA

A
  • Fomentar la personalització de l’educació i el desenvolupament integral.
  • Afavorir processos de maduresa personal i d’adaptació.
  • Intervenir en els processos d’ensenyament-aprenentatge tenint en compte tots els factors que influeixen (social, familiar…).
  • Col·laborar en el desenvolupament de capacitats.
  • Atendre la diversitat i donar una resposta inclusiva a totes les necessitats.
  • Ajustar la resposta educativa a les necessitats particulars de l’alumnat a través d’adaptacions curriculars i metodologies ajustades.
  • Prevenir, anticipar i intervenir en les dificultats d’aprenentatge.
  • Orientar per a la vida i en la vida (aspectes orientadors de l’educació).
  • Contribuir a la relació adequada de la comunitat educativa (assumir un paper mediador).
  • Coordinar els equips docents amb coherència.
  • Col·laborar amb les famílies.
  • Participar en el PAT (Pla d’Acció Tutorial).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

FUNCIONS ACCIÓ TUTORIAL

A
  • Ajudar al procés d’adaptació de la persona a la nova situació escolar, demanant ajuda a la família perquè sigui el més natural possible.
  • Crear i desenvolupar hàbits bàsics: neteja, ordre, organització, responsabilitat…
  • Tenir una actitud preventiva personal i escolar davant qualsevol desajustament.
  • Adquirir progressivament tècniques d’autoaprenentatge i de treball intel·lectual.
  • Coordinar l’equip de mestres a l’hora d’oferir models d’intervenció coherents.
  • Participar en el desenvolupament del Pla d’Acció Tutorial (PAT)
  • Col·laborar amb l’equip d’orientació educativa i psicopedagògica (EOEP)
  • Coordinar el procés d’avaluació de l’alumnat del grup.
  • Informar a les famílies, mestres i alumnat en relació al rendiment acadèmic i a les activitats docents.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

PLANIFICACIÓ ACCIÓ TUTORIAL

A

Ha de ser rigorosa, sistemàtica i funcional, així com globalitzada i diferenciada, capaç d’articular tots els recursos personals, materials i formals per tal de garantir un correcte funcionament.

Existeixen tres planificacions de l’acció tutorial:

  • PANIFICACIÓ DE LA NORMATIVA
  • PLANIFICACIÓ DE LA PARTICIPACIÓ DOCENT
  • PLANIFICACIÓ DE LA CONCRECIÓ
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

PLANIFICACIÓ DE L’ACCIÓ TUTORIAL: NORMATIVA

A

És competència de les Administracions Educatives i constitueix el marc general en el qual s’estableixen les característiques bàsiques, funcions, estructures i principis organitzatius de l’acció tutorial (lleis orgàniques, decrets…).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

PLANIFICACIÓ DE L’ACCIÓ TUTORIAL: PARTICIPACIÓ DOCENT

A

És competència del centre educatiu i es veu compromesa amb l’acció tutorial a través del PEC (concreta l’acció tutorial i n’assenyala els objectius), el ROF (fixa les funcions i normes) i el PAT (esmenta les concrecions curriculars).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

PLANIFICACIÓ DE L’ACCIÓ TUTORIAL: CONCRECIÓ

A

És competència del tutor i es reflecteix en la Programació General Anual (PGA) i la Memòria Final de Curs (MF). S’hi reflecteixen les línies d’actuació, les característiques, necessitats i interessos del grup d’alumnes, es concreten els objectius i les activitats, i s’estableixen els horaris i llocs on es desenvolupa l’acció tutorial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

SUPORT I ORIENTACIÓ

A

Per aconseguir una educació de qualitat és fonamental el suport i l’orientació en el procés d’aprenentatge. Així doncs, la tutoria pot considerar-se com una part de l’activitat orientadora que es genera en tot el procés educatiu.

L’educació concep l’orientació i el suport com un dret de l’alumnat garantit mitjançant el conjunt de serveis i activitats que ofereix el sistema educatiu. Per tant, és impossible dissociar la funció tutorial de l’activitat orientadora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA I DE SUPORT DEL PROCÉS E-A

A

La intervenció orientadora i de suport del procés d’aprenentatge es planteja en tres nivells de desenvolupament:

  • EQUIPS SECTORIALS (UOEP)
  • CENTRE EDUCATIU
  • AULA
    • FUNCIÓ DIAGNÒSTICA
    • FUNCIÓ D’INTERVENCIÓ
    • FUNCIÓ COORDINADORA
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: EQUIPS SECTORIALS (UOEP)

A

Col·laborar en la concreció curricular en aspectes d’adaptacions curriculars, assessorar sobre mètodes, processos d’ensenyament i avaluació apropiats, assistència tècnica als mestres, col·laboració en la prevenció i detecció de dificultats i problemes educatius, optimitzar l’orientació escolar, orientar l’escolarització de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i promoure la cooperació entre l’escola i la família.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: CENTRE EDUCATIU

A

Com a institució organitzativa, els projectes que ha d’elaborar han de donar resposta a totes les necessitats educatives que es plantegin de forma quotidiana. El PAT ha d’incloure suport específic a certs alumnes, orientació i tutoria de tot el grup, assistència al professorat i intervenció especialitzada, psicològica, pedagògica i social.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: AULA

A

Perquè es produeixi un desenvolupament integral de l’alumnat, el tutor ha de tenir tres característiques: ser persona i educador integral, saber i implicar-se en l’actuació, i saber fer i continuar la seva tasca en el PAT establert. A més, hauria de ser una persona empàtica, que transmet confiança i seguretat, que mostra interès, que s’implica en el procés i que mostra diferents estratègies de comunicació (com podria ser l’estratègia del sandvitx de comunicació assertiva per poder fer una crítica d’una manera adequada i respectuosa). També és imprescindible la seva formació com a tutor i la disposició de certes habilitats socials que ajudin a la consecució de les tasques. Les seves tres funcions són:

  • FUNCIÓ DIAGNÒSTICA
  • FUNCIÓ D’INTERVENCIÓ
  • FUNCIÓ COORDINADORA
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: AULA (FUNCIÓ DIAGNÒSTICA)

A

Recollir informació de l’àmbit psicològic, personal i social de l’alumnat mitjançant protocols, registres, anàlisis…

18
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: AULA (FUNCIÓ D’INTERVENCIÓ)

A

Ajustar la concreció curricular a l’alumnat, elaborar adaptacions curriculars oportunes, adaptar metodologies, avaluar els objectius i les necessitats…

19
Q

NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: AULA (FUNCIÓ COORDINADORA)

A

Relació de l’alumnat amb el tutor, coordinació entre el centre, els mestres i les famílies, executar plans d’actuació…

20
Q

LÍNIES ACTUACIÓ ACCIÓ TUTORIAL

A

Es poden establir dues línies d’actuació:
- ORIENTACIÓ DELS PROCESSOS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: ensenyar a pensar (desenvolupament dels processos cognitius per adquirir autonomia en l’aprenentatge), ensenyar a ser persona (desenvolupament de la identitat personal construint l’autoconcepte de l’alumnat) i ensenyar a conviure (desenvolupament de la socialització a partir de conductes assertives, habilitats socials i competències socials com sentiments, relació i interacció).

  • RESPOSTA A LA DIVERSITAT: el tutor ha de comptar amb el suport especialitzat per elaborar activitats que impliquin tot l’alumnat en funció de les seves capacitats i motivacions, i sobretot ha de dur a terme orientacions encaminades a les adaptacions curriculars.
21
Q

ACTUACIONS INDIVIDUALS O COL·LECTIVES ACCIÓ TUTORIAL

A

També es poden enumerar diferents actuacions individuals o col·lectives. Per obtenir efectivitat en aquestes dues actuacions, cal tenir una familiarització amb els trets característics dels alumnes, identificar el context sociofamiliar i cultural dels alumnes, conèixer els trets psicoevolutius del grup d’edat, conèixer tècniques de dinàmiques de grups, fer valoracions positives, establir metes raonables i mostrar-ne interès, fomentar la inclusió, la participació i l’èxit, etc. Són:
- FUNCIONS INDIVIDUALS AMB L’ALUMNAT: aprenentatge (dificultats, hàbits i actituds), socialització (comportament i integració) i adaptació madurativa (desenvolupament personal, vocacional i autonomia) a través de les causes d’absentisme escolar, condicions físiques, antecedents acadèmics, capacitat, aptitud i caràcter, nivell d’integració, rendiment, detecció i diagnòstic, diferències individuals i orientació.

  • FUNCIONS AMB EL GRUP: facilitar la integració, personalitzar el procés d’ensenyament- aprenentatge, dur un seguiment global, coordinar l’evolució i l’avaluació i afavorir els processos de maduració a través d’entrevistes, assemblees, estudi de casos i activitats de convivència.
22
Q

COL·LABORACIÓ AMB LES FAMÍLIES

A

Les relacions família-escola han de construir-se sobre la base d’unes relacions fluides, cordials i constructives entre els diferents agents educatius (famílies i mestres) que possibilitin la pràctica educativa en un i altre context.

En el RD 984/2021 s’indica que quan l’alumnat sigui menor d’edat, les seves mares, pares o tutors legals hauran de participar i donar suport a l’evolució del procés educatiu. A més, tendran dret a conèixer les decisions relatives a la seva avaluació i promoció, on també poden col·laborar en les mesures de suport o reforç que adoptin els centres per facilitar el seu progrés educatiu.

23
Q

BENEFICIS COL·LABORACIÓ AMB LES FAMÍLIES

A

La participació activa de les famílies en l’educació dels seus fills incideix de forma positiva en el seu rendiment, autoestima, habilitats socials… Així mateix, quan la relació família-escola és positiva, els docents perceben una major competència en les seves actituds i un major compromís acadèmic.

Gran part de les funcions del tutor depenen de la relació amb la família, ja que un programa educatiu eficaç té en compte els escenaris on l’infant es desenvolupa com la família i l’escola (segons Bronfenbrenner, es tractaria del microsistema) i la coherència entre l’activitat familiar i escola impulsant la col·laboració de família i escola (segons Bronfenbrenner, el mesosistema).

24
Q

FUNCIONS DELS TUTORS AMB FAMÍLIES

A
  • Establir relacions fluides amb les famílies per facilitar la connexió entre famílies i escoles.
  • Implicar les famílies en les activitats de suport a l’aprenentatge i orientació.
  • Informar les famílies de tots els assumptes que afectin l’educació dels seus fills (rendiment, conductes…).
  • Assessorar, proposar i ajudar a les famílies en relació a l’àmbit acadèmic.
  • Establir canals de comunicació per informar de fets importants (mitjançant agendes, correu electrònic…).
25
Q

EQUIP DOCENT

A

El tutor es troba immers dins un equip docent format pel mateix tutor, especialistes i membres de l’equip directiu. L’equip docent té la finalitat d’assegurar la coherència i la continuïtat de l’acció educativa.

26
Q

PAPER DEL TUTOR

A

Entre d’altres, consisteix a coordinar i activar el procés d’acció tutorial juntament amb la resta de mestres que imparteixen docència en aquest grup i establir el canal de comunicació adequat amb les famílies de l’alumnat.

El tutor no pot atendre totes les necessitats que presenten els alumnes, cosa que fa necessària la presència de mestres de suport (AL, PT, AD) per tal de facilitar l’atenció a la diversitat. Aquests mestres de suport tenen les funcions de fer assessorament (metodologies, materials, activitats…), de donar suport a la docència i de fer una orientació en les adaptacions curriculars.

El tutor no només establirà canals de comunicació i col·laboració amb els diferents mestres mencionats, sinó que també tendrà relació amb els equips d’orientació educativa i psicopedagògica (EOEP) a l’hora de fer diagnòstics, proposar pautes d’intervenció, etc. També tendrà contacte amb educadors socials, metges, psicòlegs, fisioterapeutes, treballadors familiars, professionals que atenen alumnes amb NESE (ASPAS o ONCE, per exemple), etc.

27
Q

PRINCIPI D’UNITAT

A

La docència s’ha de basar en el principi d’unitat. Per això, el tutor és el referent i responsable de la dinàmica tutorial i orientadora del seu grup i imparteix assignatures al seu grup-classe. Així i tot, també tenen altres mestres especialistes (mestres de suport, d’educació física, d’anglès, de música, d’audició i llenguatge…) que fan que aquesta tasca no només correspongui al tutor, sinó que es fa extensiva a la resta de mestres.

28
Q

ACTUACIONS I FUNCIONS DEL TUTOR AMB L’EQUIP DOCENT

A
  • Coordinar l’acció tutorial amb l’equip de mestres.
  • Assegurar coherència educativa (tothom ha de seguir les mateixes directrius).
  • Prevenir, detectar i tractar les dificultats educatives.
  • Cercar acords en la forma d’avaluació (què, com i quan avaluar).
  • Concretar el Pla d’Acció Tutorial i implicar als docents.
  • Fer de mediador entre docents i alumnat.
  • Transmetre la informació rellevant i útil per a la tasca docent sobre l’alumnat.
  • Coordinar-se amb l’equip de cicle i l’equip de nivell i coordinar les programacions.
  • Elegir el material didàctic i curricular.
  • Posar en contacte docents i famílies.
  • Analitzar conjuntament els principis d’intervenció educativa.
  • Cercar procediments i actituds que globalitzin el procés d’ensenyament-aprenentatge.
  • Preparar, coordinar i moderar les sessions d’avaluació, procurant que el seu desenvolupament s’ajusti als principis d’avaluació contínua, formativa i orientadora.
  • Participar en el claustre com a òrgan de control i de gestió del centre.
  • Establir vies de col·laboració amb altres tutors per tal de marcar i revisar objectius, preparar activitats, elaborar material de suport i coordinar mitjans.
29
Q

FUNCIONS DELS TUTORS AMB ALTRES PROFESSIONALS

A
  • Atendre les demandes d’avaluació psicopedagògica.
  • Proposar mesures d’actuació i reunir-se per fer-ne un seguiment.
  • Elaborar, adaptar i distribuir materials i instruments psicopedagògics.
  • Col·laborar en el desenvolupament de programes formatius per a les famílies i en els registres.
30
Q

PLA D’ACCIÓ TUTORIAL

A

D’acord amb l’article 121 de la LOE, el qual no ha estat modificat per la LOMLOE, el PEC “haurà de tenir en compte les característiques de l’entorn social i cultural del centre, recollirà la forma d’atenció a la diversitat de l’alumnat i l’acció tutorial”. Per tant, així com també ha de recollir el ROF, el PAT és un document inclòs en el projecte educatiu d’etapa.

El Pla d’Acció Tutorial (PAT) és un document on s’especifiquen els criteris i procediments per a l’organització i funcionament de les tutories. S’inclouen les línies d’actuació que els tutors haurien de desenvolupar amb les famílies i equips docents de cada grup. El PAT constitueix l’eina pedagògica i didàctica que articula a mitjà i a llarg termini el conjunt d’actuacions relacionats amb l’orientació i l’acció tutorial.

31
Q

CARACTERÍSTIQUES PLA D’ACCIÓ TUTORIAL

A
  • POSSIBLE: no supera les capacitats i disponibilitats dels mestres i del centre.
  • REALISTA: respon a les necessitats de l’alumnat i el centre.
  • INTEGRAT EN EL CURRÍCULUM: articula les decisions preses pels mestres amb els altres components del PEC.
  • FLEXIBLE: permetre aportacions i canvis durant el procés.
  • INTERDISCIPLINARI: interrelacionar els temes entre les diferents matèries i àmbits de coneixement.
  • REVISABLE: valoració contínua del procés i modificació d’aspectes que no han satisfet una necessitat o un objectiu.
  • PARTICIPATIU: la interacció tutor-alumnat ha de ser el fonament de l’activitat.
32
Q

RESPONSABLES ELABORACIÓ DEL PLA D’ACCIÓ TUTORIAL

A
  • CAP D’ESTUDIS: coordina les activitats de caràcter acadèmic, d’orientació… i vetlla per la seva execució, coordina i dirigeix l’acció dels tutors i del mestre orientador del centre.
  • TUTOR: duen a terme el PAT, orienten i assessoren els alumnes, col·laboren amb l’equip d’orientació en els termes que estableix el cap d’estudis.
  • EQUIP D’ORIENTACIÓ: col·laboren amb els tutors en l’establiment del PAT, en les orientacions educatives dels alumnes, en els seguiments dels alumnes NESE i orienta la seva escolarització al començament de cada etapa educativa.
33
Q

L’ELABORACIÓ DEL PAT S’HA DE BASAR EN:

A
  • Marc legal: referències globals i normatives.
  • Marc teòric conceptual: principis psicopedagògics en relació a l’acció tutorial (personalització, inclusió…).
  • Justificació i anàlisi del context: en relació a l’alumnat (nivell, cicle), al centre, als docents, a les famílies i a l’entorn.
  • Objectius generals de l’acció tutorial per a l’etapa: afavorir el treball coordinat de l’equip educatiu, facilitar la integració de l’alumnat, afavorir la cohesió grupal i la interacció, desenvolupar programes d’intervenció, orientar i recolzar la participació de les famílies durant el procés educatiu dels seus fills…
  • Àrees i continguts: responsabilitat compartida de la Comunitat Educativa.
  • Propostes organitzatives i tractament curricular: distribució de funcions i responsabilitats, activitats, programes, coordinació interna i externa…
  • Activitats proposades per a cada curs.
  • Metodologia i temporalització.
  • Línies generals per a l’acollida i el pas entre etapes educatives.
  • Mesures d’acollida i integració de l’alumnat NESE.
  • Procediments i estratègies per facilitar la comunicació i la col·laboració amb les famílies.
  • Recursos disponibles i necessaris.
  • Coordinació, seguiment i avaluació del PAT.
34
Q

ACTUACIONS AMB ELS ALUMNES (PAT)

A
  • Organitzar activitats de benvinguda a principi de curs i per aquells alumnes que s’incorporen per primera vegada per tal d’afavorir la inclusió a l’aula i al centre.
  • Fer activitats de les normes de funcionament i organització de l’aula.
  • Proposar activitats per designar un delegat de la classe (en els primers cursos es faran a través de responsables setmanals).
  • Fer activitats per fomentar la convivència i la participació dels alumnes en la vida del centre.
  • Celebrar petites assemblees on puguin gestionar el grup i el centre amb l’elecció d’un moderador, per treballar el respecte dels torns de paraula, per intercanviar idees i tenir rols…
  • Fer el seguiment i el control d’assistència dels alumnes.
  • Entrevista biogràfica amb cada alumne: rendiment, actituds, relació amb els companys, situació familiar, gustos…
  • Tractament d’alumnes NESE.
  • Organització d’activitats complementàries: activitats culturals al poble o ciutat, dinàmica de grups, excursions, visites, activitats mediambientals…
  • Burocràcia complementària: expedients, butlletins de qualificació, sol·licituds de dades de l’equip d’orientació…
  • Conèixer la dinàmica interna a través de sociogrames, observacions sistemàtiques, etc. per conèixer la cohesió de grup, líders, rebutjats…
  • Es poden dur a terme activitats relacionades amb les tècniques d’estudi (planificació del treball, postura corporal, organització de material, tècniques de comprensió i velocitat lectora, el raonament lògic, el resum, el subratllat, els esquemes…).
  • Fer encarregats d’aula (de material, de portar les carmanyoles, de reciclatge…).
35
Q

ACTUACIONS AMB LA FAMÍLIA (PAT)

A
  • Reunió general amb les famílies per explicar el funcionament de l’aula i el centre (hores de visita, horaris de l’alumnat, presentació de l’equip docent…).
  • Entrevistes individuals (rendiment, orientacions…).
  • Actualització pedagògica sobre temes formatius d’interès familiar (seminaris, xerrades, grups de discussió…).
  • Aconseguir col·laboració de les famílies en relació al treball dels seus fills (organització, horaris, descans…) i un compromís acadèmic.
  • Informar i assessorar de l’inici d’una nova etapa (del pas d’infantil a primària i de primària a secundària).
  • Destacar els aspectes fonamentals que afecten la programació del curs dels seus fills.
  • Preparar visites escolar comptant amb la col·laboració familiar.
  • Realitzar diferents reunions durant el curs i sempre que la situació ho aconselli.
  • Desenvolupar jornades de trobada i convivència en les quals puguin intervenir famílies i alumnat.
  • Facilitar entrevistes amb els altres docents.
36
Q

ACTUACIONS AMB L’EQUIP DOCENT (PAT)

A
  • Coordinar les reunions d’avaluació
  • Informar sobre qualificacions i rendiment acadèmic i altres aspectes rellevants.
  • Coordinar l’elaboració d’adaptacions curriculars de l’alumnat.
  • Subministrar tota la informació necessària sobre l’alumne que tengui NESE.
  • Programar juntament les reunions amb les famílies.
37
Q

CONCLUSIONS (TEMA 3)

A

A partir del que s’ha explicat en aquest tema, es pot concloure que la tutoria en l’etapa d’educació primària és molt important i que aquesta no només inclou al tutor i als alumnes, sinó que també hi estan implicades tant les famílies com el departament d’orientació, l’equip directiu, els mestres que entren a l’aula i, per tant estan en contacte amb els alumnes…, en definitiva, és una tasca que implica a tota la Comunitat Educativa cercant el benestar dels infants.

A més, el paper del tutor és fonamental, ja que aquest constitueix un referent per a l’alumnat, ja que els guia i acompanya en els processos d’aprenentatge i el desenvolupament de la seva personalitat.

38
Q

CITA CONCLUSIONS (TEMA 3)

A

Per donar per acabat aquest tema m’agradaria mencionar una cita de Howard G. Hendricks que es pot aplicar al dia a dia de l’aula i, especialment en relació amb el paper del tutor: “L’ensenyament que deixa empremta no és la que es fa de cap a cap, sinó de cor a cor”.

39
Q

BIBLIOGRAFIA (TEMA 3)

A

Bisquerra, R. (2013). Orientació i tutoria.
García, L. (2015). La acción tutorial en la enseñanza no universitaria.
Genovart, T. (2018). L’acció tutorial des del punt de vista dels docents.
González, R. i Díez, E. (2014). Orientación escolar.
Moreno, C. (2009). La tutoria: organización y funciones.
Pastor, M. C. (2012). La acción tutorial en educación primaria.

Bronfenbrenner

40
Q

LEGISLACIÓ (TEMA 3)

A
  • Llei Orgànica 2/2006 (LOE), de 3 de maig, modificada per la Llei Orgànica 3/2020 (LOMLOE), de 29 de desembre, d’Educació.
  • Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s’estableix el currículum bàsic de l’educació primària.
  • Reial Decret 984/2021, de 16 de novembre, pel qual es regula l’avaluació i la promoció d’educació primària, així com l’avaluació, la promoció i la titulació a l’educació secundària obligatòria, batxillerat i formació professional.
  • Reial Decret 157/2022, d’1 de març, pel qual s’estableixen l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària.
  • Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària a les Illes Balears.
  • Decret 39/2011, de 29 d’abril, pel qual es regula l’atenció a la diversitat i l’orientació educativa de centres educatius no universitaris sostinguts amb fons públics.