TEMA 3 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 3)
La tutoria és un procés important al qual hi té dret l’alumnat, ja que aquesta contribueix al seu desenvolupament integral, donant resposta a les seves necessitats específiques. A més, aquesta és una actuació que es realitza de forma col·lectiva i coordinada amb la resta de docents, de manera que implica el centre educatiu en general.
Una de les funcions del professorat implicades en la LOMLOE és elaborar i realitzar la tutoria de l’alumnat, la direcció i l’orientació del seu aprenentatge i el suport en el procés educatiu, en col·laboració amb les famílies.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016, D.39/2011
TUTORIA
És un procés d’ajuda i d’orientació duit a terme per un/a mestre/a, el/la tutor/a, que tracta de contribuir al desenvolupament integral de tot l’alumnat.
La tutoria és un recurs educatiu al servei de l’aprenentatge que estableix actuacions específiques amb el grup, les famílies i la resta dels docents.
El seu principal objectiu és orientar, tutelar i donar suport a l’alumnat durant el seu desenvolupament per aconseguir que l’educació sigui integral i personalitzada.
La tutoria és un servei d’acompanyament socioafectiu, cognitiu i pedagògic dels infants.
Contribueix a l’educació integral, dona resposta educativa a les necessitats particulars, orienta el procés de presa de decisions, afavoreix les relacions de grup i contribueix a la integració i relació dels membres de la comunitat educativa (Genovart, 2018).
La tutoria és una actuació educativa que ha de realitzar-se de forma col·lectiva i coordinada, de manera que impliqui els tutors, docents i el centre educatiu en general.
TUTOR
És el mestre que guia i acompanya als alumnes en els processos d’aprenentatge i en el desenvolupament de la seva personalitat i del seu itinerari de vida. A més, constitueix un referent de l’alumnat, com la persona que els ofereix moltes experiències que els poden arribar a marcar a posteriori. Per tant, és de total importància per a tot l’alumnat.
ACCIÓ TUTORIAL
És una tasca pedagògica encaminada a tutelar, acompanyar i fer el seguiment de l’alumnat amb la intenció que el procés educatiu de cada alumne es desenvolupi favorablement.
La finalitat més important del procés de l’acció tutorial consisteix en el fet que l’alumnat adquireixi les potencialitats necessàries per donar resposta a les necessitats personals, escolars i de presa de decisions professionals d’acord amb l’exigència de la societat actual. Per això, és necessari preparar l’alumnat perquè adquireixi diferents destreses que impliquin augmentar l’autoestima i el rendiment acadèmic, prenguin decisions encertades i actuïn d’acord amb la societat actual.
FONAMENTACIÓ LEGAL TUTORIA
- LOGSE (1990): la funció tutorial i orientadora ja formava part de la funció docent i es contemplaven com a elements inherents al currículum.
- LOCE (2002): també va defensar aquests plantejaments.
- LOE (2006): va afermar encara més aquesta postura.
- LOMCE (2013): va establir que, en el conjunt de l’etapa, l’acció tutorial ha d’orientar el procés individual i col·lectiu de l’alumnat, de la mateixa manera que el mestre tutor coordinarà la intervenció educativa conjunta del professorat i mantindrà una relació permanent amb la família.
- LOMLOE (2020): l’acció tutorial tracta de realitzar la tutoria de l’alumnat, l’orientació del seu aprenentatge i el suport en el procés educatiu, en col·laboració amb les famílies.
Article 129 de la LOE, el qual no ha estat modificat per la LOMLOE: és missió del claustre “fixar els criteris referents a l’orientació, tutoria, avaluació i recuperació dels alumnes”.
D’acord amb el RD.126/2014 i amb el D.32/2014 modificat pel D.28/2016: tot docent està implicat en l’acció tutorial.
PRINCIPIS DE LA TUTORIA
- Fomentar la personalització de l’educació i el desenvolupament integral.
- Afavorir processos de maduresa personal i d’adaptació.
- Intervenir en els processos d’ensenyament-aprenentatge tenint en compte tots els factors que influeixen (social, familiar…).
- Col·laborar en el desenvolupament de capacitats.
- Atendre la diversitat i donar una resposta inclusiva a totes les necessitats.
- Ajustar la resposta educativa a les necessitats particulars de l’alumnat a través d’adaptacions curriculars i metodologies ajustades.
- Prevenir, anticipar i intervenir en les dificultats d’aprenentatge.
- Orientar per a la vida i en la vida (aspectes orientadors de l’educació).
- Contribuir a la relació adequada de la comunitat educativa (assumir un paper mediador).
- Coordinar els equips docents amb coherència.
- Col·laborar amb les famílies.
- Participar en el PAT (Pla d’Acció Tutorial).
FUNCIONS ACCIÓ TUTORIAL
- Ajudar al procés d’adaptació de la persona a la nova situació escolar, demanant ajuda a la família perquè sigui el més natural possible.
- Crear i desenvolupar hàbits bàsics: neteja, ordre, organització, responsabilitat…
- Tenir una actitud preventiva personal i escolar davant qualsevol desajustament.
- Adquirir progressivament tècniques d’autoaprenentatge i de treball intel·lectual.
- Coordinar l’equip de mestres a l’hora d’oferir models d’intervenció coherents.
- Participar en el desenvolupament del Pla d’Acció Tutorial (PAT)
- Col·laborar amb l’equip d’orientació educativa i psicopedagògica (EOEP)
- Coordinar el procés d’avaluació de l’alumnat del grup.
- Informar a les famílies, mestres i alumnat en relació al rendiment acadèmic i a les activitats docents.
PLANIFICACIÓ ACCIÓ TUTORIAL
Ha de ser rigorosa, sistemàtica i funcional, així com globalitzada i diferenciada, capaç d’articular tots els recursos personals, materials i formals per tal de garantir un correcte funcionament.
Existeixen tres planificacions de l’acció tutorial:
- PANIFICACIÓ DE LA NORMATIVA
- PLANIFICACIÓ DE LA PARTICIPACIÓ DOCENT
- PLANIFICACIÓ DE LA CONCRECIÓ
PLANIFICACIÓ DE L’ACCIÓ TUTORIAL: NORMATIVA
És competència de les Administracions Educatives i constitueix el marc general en el qual s’estableixen les característiques bàsiques, funcions, estructures i principis organitzatius de l’acció tutorial (lleis orgàniques, decrets…).
PLANIFICACIÓ DE L’ACCIÓ TUTORIAL: PARTICIPACIÓ DOCENT
És competència del centre educatiu i es veu compromesa amb l’acció tutorial a través del PEC (concreta l’acció tutorial i n’assenyala els objectius), el ROF (fixa les funcions i normes) i el PAT (esmenta les concrecions curriculars).
PLANIFICACIÓ DE L’ACCIÓ TUTORIAL: CONCRECIÓ
És competència del tutor i es reflecteix en la Programació General Anual (PGA) i la Memòria Final de Curs (MF). S’hi reflecteixen les línies d’actuació, les característiques, necessitats i interessos del grup d’alumnes, es concreten els objectius i les activitats, i s’estableixen els horaris i llocs on es desenvolupa l’acció tutorial.
SUPORT I ORIENTACIÓ
Per aconseguir una educació de qualitat és fonamental el suport i l’orientació en el procés d’aprenentatge. Així doncs, la tutoria pot considerar-se com una part de l’activitat orientadora que es genera en tot el procés educatiu.
L’educació concep l’orientació i el suport com un dret de l’alumnat garantit mitjançant el conjunt de serveis i activitats que ofereix el sistema educatiu. Per tant, és impossible dissociar la funció tutorial de l’activitat orientadora.
NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA I DE SUPORT DEL PROCÉS E-A
La intervenció orientadora i de suport del procés d’aprenentatge es planteja en tres nivells de desenvolupament:
- EQUIPS SECTORIALS (UOEP)
- CENTRE EDUCATIU
- AULA
- FUNCIÓ DIAGNÒSTICA
- FUNCIÓ D’INTERVENCIÓ
- FUNCIÓ COORDINADORA
NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: EQUIPS SECTORIALS (UOEP)
Col·laborar en la concreció curricular en aspectes d’adaptacions curriculars, assessorar sobre mètodes, processos d’ensenyament i avaluació apropiats, assistència tècnica als mestres, col·laboració en la prevenció i detecció de dificultats i problemes educatius, optimitzar l’orientació escolar, orientar l’escolarització de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i promoure la cooperació entre l’escola i la família.
NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: CENTRE EDUCATIU
Com a institució organitzativa, els projectes que ha d’elaborar han de donar resposta a totes les necessitats educatives que es plantegin de forma quotidiana. El PAT ha d’incloure suport específic a certs alumnes, orientació i tutoria de tot el grup, assistència al professorat i intervenció especialitzada, psicològica, pedagògica i social.
NIVELLS DESENVOLUPAMENT INTERVENCIÓ ORIENTADORA: AULA
Perquè es produeixi un desenvolupament integral de l’alumnat, el tutor ha de tenir tres característiques: ser persona i educador integral, saber i implicar-se en l’actuació, i saber fer i continuar la seva tasca en el PAT establert. A més, hauria de ser una persona empàtica, que transmet confiança i seguretat, que mostra interès, que s’implica en el procés i que mostra diferents estratègies de comunicació (com podria ser l’estratègia del sandvitx de comunicació assertiva per poder fer una crítica d’una manera adequada i respectuosa). També és imprescindible la seva formació com a tutor i la disposició de certes habilitats socials que ajudin a la consecució de les tasques. Les seves tres funcions són:
- FUNCIÓ DIAGNÒSTICA
- FUNCIÓ D’INTERVENCIÓ
- FUNCIÓ COORDINADORA