TEMA 11 Flashcards

1
Q

INTRODUCCIÓ (TEMA 11)

A

En un estat democràtic és fonamental que els ciutadans i ciutadanes donin suport a les institucions i exerceixin els seus drets no només de manera passiva (votant) sinó també de forma activa participant en els debats públics, informant-se i exigint les responsabilitats a qui li pertoqui.

L’educació juga un paper important en el foment de la ciutadania activa i responsable. Per això, és important proporcionar a l’alumnat competències i coneixements que els ajudin a participar de manera eficaç i a contribuir al seu desenvolupament positiu. D’aquesta manera, des dels centres educatius s’ensenya a deixar enrere les pràctiques discriminatòries, a respectar les diferències, a utilitzar el diàleg i a cooperar entre si.

En aquest sentit, educar per a la ciutadania significa donar suport als processos de maduresa i socialització dels infants i adolescents amb la finalitat de capacitar-los per exercir com a ciutadans en una societat democràtica.

La normativa vigent, el Decret 32/2014, recull aquests paràmetres en l’assignatura de Valors socials i cívics, la qual substitueix l’educació per a la ciutadania i els drets humans (LOE).

LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

EDUCACIÓ PER A LA CIUTADANIA

A

Conjunt de pràctiques i activitats dissenyades per ajudar a totes les persones a participar activament en la vida democràtica, acceptant i practicant els seus drets i responsabilitats en la societat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

ÀREA DE VALORS SOCIALS I CÍVICS

A

L’àrea de Valors Socials i Cívics és una assignatura específica que s’imparteix a tots els cursos d’educació primària. Aquesta àrea és complementada amb diferents elements del currículum i elements transversals (educació cívica i constitucional, igualtat, resolució pacífica dels conflictes, respecte…).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

PRINCIPI LOMLOE: k)

A

k) L’educació per a la convivència, el respecte, la prevenció de conflictes i la resolució pacífica dels mateixos, així com per a la no violència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social, i en especial, en el de l’assetjament escolar i ciber-assetjament amb la finalitat d’ajudar l’alumnat a reconèixer tota forma de maltracte, abús sexual, violència o discriminació i reacció davant aquest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

PRINCIPI LOMLOE: l)

A

l) El desenvolupament de la igualtat de drets, deures i oportunitats, el respecte a la diversitat afectivo-sexual i familiar, el foment de la igualtat efectiva entre dones i homes a través de la consideració del règim de la coeducació de nins i nines, l’educació afectivo-sexual, adaptada al nivell maduratiu, i la prevenció de la violència de gènere, així com el foment de l’esperit crític i la ciutadania activa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

TREBALL DELS CONTINGUTS DE L’ÀREA DE VALORS

A

En l’etapa d’Educació primària, d’acord amb la LOMLOE, els continguts d’aquesta àrea es treballen de dues maneres:

  • L’àrea de Valors cívics i ètics en algun dels cursos del tercer cicle de primària: constitució espanyola, drets humans i de la infància, desenvolupament sostenible, ciutadania mundial, igualtat entre homes i dones, valors com el respecte, la diversitat i el valor social dels imposts, foment de l’esperit crític i la cultura de la pau i la no violència.
  • Com a elements transversals a totes les àrees: igualtat de gènere, educació per a la pau, educació per al consum responsable, el desenvolupament sostenible, educació emocional i valors.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

EVOLUCIÓ ÀREA DE VALORS

A

Amb la LOMCE desapareix l’àrea d’educació per a la ciutadania i drets humans i s’inclou l’assignatura de Valors Socials i Cívics com a alternativa a l’assignatura de religió. Aquesta és, al mateix temps, la que apareix en el Reial Decret 126/2014 i en el Decret autonòmic 32/2014. Les famílies de l’alumnat poden elegir entre una d’aquestes dues.

D’aquesta manera, desapareixerà l’actual assignatura de “Valors socials i cívics” per la de “Valors cívics i ètics”, la qual es començarà a impartir a partir del curs 2022-23.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

ENFOCAMENT ÀREA DE VALORS

A

L’enfocament propi de l’àrea possibilita que els seus continguts parteixin d’allò personal i de l’entorn més pròxim: la identitat, les emocions, el benestar i l’autonomia personals, els drets i responsabilitats individuals, la convivència, la participació, la igualtat de drets i les diferències… fins a allò col·lectiu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

PROPOSTA ÀREA DE VALORS

A

La proposta d’aquesta àrea és formar les persones des de l’inici de l’educació primària en la reflexió i la vivència de valors, respon a la preocupació per millorar la qualitat de l’educació de tot l’alumnat, fomentant el desenvolupament de processos educatiu que potenciïn la participació individual per aconseguir finalitats col·lectives. D’aquesta manera, s’enriqueixen les experiències socials dels alumnes, tenint en compte que viuen en societat mentre es formen i que les vivències compartides a l’escola enriqueixen els seus aprenentatges.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

PAPER DEL DOCENT ÀREA DE VALORS

A

El paper del docent és el de guiar, orientar i acompanyar i fer reflexionar a l’alumnat en la construcció del seu aprenentatge. Per això, ha de crear un ambient motivador, acollidor, estimulant i segur. Ha de reforçar positivament les actituds i conductes de l’alumnat, així com l’ha d’animar per seguir millorant. A més, ha d’ajustar el nivell d’ajuda pedagògica a les diferents necessitats, emprant una metodologia adaptada als diferents ritmes d’aprenentatge. I ha d’afavorir mètodes centrats en l’activitat de l’alumne, és a dir, en la reconstrucció social dels coneixements que faciliten la comunicació i la interacció a l’aula.

Els docents proposen als alumnes activitats de classe, tasques personals o de grup, que desenvolupen el pensament crític, el pensament creatiu i la comunicació efectiva en cadascuna de les fases del procés d’aprenentatge. Es fomenta l’experimentació, el treball en equip i l’autoavaluació. Amb això aconseguiran tenir més facilitat per resoldre problemes, més motivació…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

PROCÉS ENSENYANÇA-APRENENTATGE ÀREA DE VALORS

A

Els processos d’ensenyament-aprenentatge estan basats en la participació de tot l’alumnat, en el treball cooperatiu, en la presa de decisions i en la resolució de problemes a través del pensament i del llenguatge en diferents formes i contextos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

METODOLOGIA ÀREA DE VALORS

A

La metodologia s’ha de fonamentar en la relació entre el progrés personal i acadèmic perquè l’equilibri afectiu i l’aprenentatge vagin units i s’enforteixin mútuament.

És essencial partir dels coneixements previs dels alumnes i de les seves experiències per afavorir un aprenentatge significatiu i tractar de motivar-lo en tot moment. Per això, també hi ha d’haver una bona interacció entre els alumnes i els docents.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

PAPER DE L’ALUMNE ÀREA DE VALORS

A

La metodologia activa parteix de la idea central que, per tenir un aprenentatge significatiu, l’alumne ha de ser el protagonista del seu propi aprenentatge i els docents, uns facilitadors d’aquest procés.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

ESTRATÈGIES METODOLÒGIQUES ÀREA DE VALORS

A
  • Les celebracions i les festes escolars són ocasions en què els infants d’aquestes edats poden i han de fer sentir la seva veu, alhora que col·laboren amb responsabilitat a organitzar-les i gestionar-les.
  • Les activitats de simulació d’activitats comunicatives: dramatitzacions, simulació de rols, jocs simbòlics, simulació de programes o textos propis dels mitjans de comunicació, amb propòsits didàctics, constitueixen pràctiques educatives adequades per a l’educació en valors.
  • Els jocs de sala i de taula que requereixen cooperació i discussió de grup poden ser adaptats per treballar els valors socials i cívics.
  • Els treballs d’investigació de temes suggerits pels alumnes són també un recurs eficaç que, a més, permet atendre la diversitat dins l’aula. Els projectes de treball, que necessàriament són interdisciplinaris, posen en joc diverses disciplines i han d’integrar de forma transversal els valors socials i cívics així com els drets humans. A través d’aquests es poden elaborar murals i campanyes (estalvi d’aigua, reciclatge, mural sobre els drets humans…).
  • Es poden organitzar debats sobre valors, llibertat d’expressió, democràcia, drets humans… Els debats s’han de preparar prèviament i requereixen la supervisió dels docents, així com l’aportació de textos, llibres… adequats per al debat. La lectura de notícies a Internet (diaris digitals, blogs, etc.) també és una bona font de recursos per cercar textos per al debat. Es tracta de promoure la participació, l’esperit crític, la convivència democràtica, l’expressió i el desenvolupament d’afectes i sentiments.
  • També es recomana visitar persones i entitats que tenen a veure amb els valors que volem transmetre: policia, bombers, residències de gent gran…, que poden ser un bon exemple per als alumnes. Convé programar les visites i que formin part d’un projecte de treball més ampli.
  • Es poden fer activitats d’autoconeixement i de desenvolupament de l’autoestima a través de dinàmiques de grup, així com proposar rutines que fomentin l’autonomia i la responsabilitat mitjançant l’assignació de tasques (repartir materials, rols equips cooperatius…). També es pot crear la figura del mediador perquè l’alumnat aprengui a resoldre pacíficament els seus conflictes.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

COMPETÈNCIES

A

Són les capacitats per aplicar de forma integrada els continguts propis de cada ensenyança i etapa educativa amb la finalitat d’aconseguir la realització adequada d’activitats i la resolució eficaç de problemes complexos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CSC

A
  • Fa possible comprendre la realitat social on viu, cooperar, conviure i exercir la ciutadania democràtica en una societat plural i contribuir a la seva millora.
  • Afavoreix la comprensió de la realitat històrica i social del món i l’evolució dels seus èxits i problemes.
  • Reforça l’autonomia, l’autoestima, la identitat personal i l’esperit crític.
  • Consolida habilitats socials i genera un sentiment d’identitat compartida i a reconèixer, acceptar i usar convencions i normes socials i interioritzar els valors de cooperació, solidaritat, compromís i participació.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB AA

A
  • Ajuda a ser conscient d’allò que se sap, del que s’ha d’aprendre i de com s’aprèn.
  • Fa possible el reconeixement de les pròpies potencialitats i carències i el saber extreure de les primeres allò necessari per superar les segones i potenciar la seguretat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CL

A
  • Ajuda a conèixer i a utilitzar termes i conceptes propis de l’àrea.
  • Fa possible el debat, l’escolta, l’exposició i l’argumentació.
  • Possibilita habilitats socials per relacionar-se, cooperar i treballar en equip, i saber-se posar en el lloc de l’altre, valorant les idees, dialogant i negociant de forma assertiva.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB SIEE

A
  • Facilita l’adquisició de consciència i valors i actituds com la responsabilitat, la perseverança, el coneixement d’un mateix, l’autoestima, la creativitat, l’autocrítica, el control emocional, la capacitat d’escollir, de calcular els riscos i d’aprofitar els problemes, aprendre dels errors i assumir els riscos.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CEC

A
  • Ajuda a la formació cultural del grup i a la identitat social.
21
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CD

A
  • Fa possible adquirir actituds i hàbits de respecte a través de l’ús correcte d’internet i de les xarxes socials.
  • Ajuda a l’esperit crític i reflexiu de la informació disponible a la xarxa.
22
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CMCT

A
  • Facilita el respecte cap a l’entorn i cap a les altres persones.
  • Permet conèixer les diferents formes de pensament.
  • Ajuda a identificar les institucions i com exercir la ciutadania.
  • Ajuda a la resolució de problemes.
23
Q

OBJECTIUS

A

Els objectius són referents relatius als assoliments que l’alumnat ha d’aconseguir en finalitzar l’etapa.

24
Q

OBJECTIU ÀREA DE VALOR: a)

A

Conèixer i apreciar els valors i normes de convivència, aprendre a obrar-hi d’acord, preparar-se per a l’exercici actiu de la ciutadania i respectar els drets humans i el pluralisme propi d’una societat democràtica.

25
Q

OBJECTIU ÀREA DE VALOR: b)

A

Desenvolupar hàbits de treball individual i d’equip, d’esforç, de responsabilitat, d’actituds de confiança en un mateix, sentit crític, iniciativa personal, curiositat, interès i creativitat en l’aprenentatge.

26
Q

OBJECTIU ÀREA DE VALOR: c)

A

Adquirir habilitats per a la prevenció i la resolució pacífica de conflictes dins l’àmbit familiar, domèstic i amb el grups socials.

27
Q

OBJECTIU ÀREA DE VALOR: d)

A

Conèixer, comprendre i respectar les diferents cultures i persones, la igualtat de drets i oportunitats de dones i homes i la no discriminació de persones amb discapacitat.

28
Q

OBJECTIU ÀREA DE VALOR: m)

A

Desenvolupar capacitats afectives i actituds contràries a la violència, als prejudicis i als estereotips sexistes.

29
Q

OBJECTIU ÀREA DE VALOR: n)

A

Fomentar l’educació viària i la prevenció dels accidents de trànsit.

30
Q

CONTINGUTS

A

Són el conjunt de coneixement, habilitats, destreses i actituds que contribueixen a l’assoliment dels objectius i a l’adquisició de les competències.

31
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE VALORS

A
  • Bloc 1. La identitat i la dignitat de la persona
  • Bloc 2. La comprensió i el respecte a les relacions interpersonals
  • Bloc 3. La convivència i els valors socials
32
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE VALORS: BLOC 1. LA IDENTITAT I LA DIGNITAT DE LA PERSONA

A

Bloc 1. La identitat i la dignitat de la persona: autoconeixement, autoestima, dignitat, identitat, reconeixement de les emocions pròpies i dels altres, l’autonomia, les responsabilitats, la convivència i la resolució de conflictes.

33
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE VALORS: BLOC 2. LA COMPRENSIÓ I EL RESPECTE A LES RELACIONS INTERPERSONALS

A

Bloc 2. La comprensió i el respecte a les relacions interpersonals: tolerància, habilitats socials, relacions, dignitat, respecte a diferents opinions o creences, diversitat, drets, l’amistat, els prejudicis socials, etc.

34
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE VALORS: BLOC 3. LA CONVIVÈNCIA I ELS VALORS SOCIALS

A

Bloc 3. La convivència i els valors socials: respecte crític els costums i formes de vida, rebuig de situacions de marginació, discriminació i injustícia social, relacions amb l’entorn, valors democràtics (respecte, tolerància, solidaritat, justícia, igualtat, ajuda mútua, cooperació, pau…), exercici de drets i deures, normes i principis de la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, educació viària…

35
Q

CRITERIS AVALUACIÓ

A

Són el referent específic per avaluar l’aprenentatge de l’alumnat. L’avaluació ha de tenir un caràcter continu i global.

36
Q

CRITERIS AVALUACIÓ BLOC 1 ÀREA VALORS

A
  • Desenvolupar el potencial propi, mantenint una motivació intrínseca i esforçant-se per assolir èxits individuals i compartits.
  • Crear una imatge positiva de si mateix i prendre decisions meditades i responsables.
37
Q

CRITERIS AVALUACIÓ BLOC 2 ÀREA VALORS

A
  • Utilitzar habilitats d’escolta, l’empatia i l’assertivitat.
  • Actuar amb tolerància comprenent i acceptat les diferències.
  • Analitzar críticament les conseqüències dels prejudicis socials, reflexionant sobre els problemes que provoquen.
38
Q

CRITERIS AVALUACIÓ BLOC 3 ÀREA VALORS

A
  • Resoldre problemes amb una actitud oberta i compartint punts de vista.
  • Respectar els valors universals i comprendre la necessitat de garantir els drets bàsics de tothom.
  • Valorar la igualtat de drets i la corresponsabilitat d’homes i dones.
  • Contribuir a la conservació del medi.
39
Q

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE AVALUABLES

A

Són especificacions dels criteris d’avaluació que permeten definir els resultats dels aprenentatges i que concreten allò que l’alumne ha de saber, comprendre i fer. Són observables, mesurables i avaluables i permeten graduar el nivell d’assoliment aconseguit. No obstant això, amb l’arribada de la LOMLOE i del Reial Decret 984/2021, els estàndards perden importància i passen a ser orientatius.

40
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CIÈNCIES NATURALS

A

Ciències naturals: relacions afectives amb els elements de l’entorn, desenvolupament de l’autoestima personal, participació social, interpretació del medi, intervenció en el medi de forma activa, crítica i independent, desenvolupament de capacitats d’indagació, exploració i recerca de solucions, responsabilitat, respecte del medi, comportaments saludables, ús racional de recursos, etc.

41
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB CIÈNCIES SOCIALS

A

Ciències socials: capacitat per emprar coneixements i actituds sobre la societat, per interpretar fenòmens i problemes socials, prendre decisions, resoldre conflictes, interactuar amb la societat, normes i principis democràtics, institucions, drets i deures…

42
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB EDUCACIÓ ARTÍSTICA

A

Educació artística: coneixement de codis artístics, utilització de tècniques i recursos, percepció i comprensió del món…

43
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB EDUCACIÓ FÍSICA

A

Educació física: relacions interpersonals, valors (respecte, acceptació, cooperació…), possibilitats expressives del cos i de l’activitat motriu, creativitat, ús del llenguatge corporal per transmetre sentiments i emocions, acceptació de diferències…

44
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB LLENGÜES

A

Àrea de llengües: expressió i comprensió oral i escrita, adquisició de vocabulari, comunicació, emprendre processos de decisions, món multilingüe, transmissió d’idees, pensaments i opinions, diàlegs, argumentacions, etc.

45
Q

RELACIÓ ÀREA DE VALORS AMB MATEMÀTIQUES

A

Matemàtiques: dades ordenades, interpretació de gràfics, resolució de problemes, anàlisi de la informació…

46
Q

CONCLUSIÓ (TEMA 11)

A

Gràcies a l’àrea “valors socials i cívics”, o “valors cívics i ètics” amb l’arribada de la LOMLOE, l’alternativa a l’assignatura de religió, es proporciona als infants competències i coneixements que els ajudin a participar de manera eficaç i a contribuir en el desenvolupament positiu de la ciutadania activa i responsable, deixant enrere les pràctiques discriminatòries, respectant les diferències, utilitzant el diàleg i cooperant entre si.

47
Q

CITA CONCLUSIÓ (TEMA 11)

A

Per donar per acabat aquest tema m’agradaria mencionar una cita de Nelson Mandela que es pot aplicar al dia a dia de l’aula i, especialment a l’àrea de valors, gràcies als valors i competències que aquesta àrea transmet: “L’educació és l’arma més poderosa que pots tenir per canviar el món”.

48
Q

BIBLIOGRAFIA (TEMA 11)

A
  • Arbués, E., & Naval-Duran, C. (2020). La educación cívica en España. Cinco últimas décadas de vicisitudes legislativas.
  • De la Cruz, F. M. (2010). La necesidad de la educación en valores en Educación Primaria.
  • Palmero, N. (2021). L’educació en valors: construint la societat del futur.
  • Tuts, M. y Martínez, A. (2006). Educación en valores y ciudadanía: propuestas y técnicas para la información integral.
  • Vázquez, R. i Porto, Á. S. (2020). Temas transversales, ciudadanía y educación en valores: de la LOGSE (1990) a la LOMLOE (2020).
49
Q

LEGISLACIÓ (TEMA 11)

A
  • Llei Orgànica 2/2006 (LOE), de 3 de maig, modificada per la Llei Orgànica 3/2020 (LOMLOE), de 29 de desembre, d’Educació.
  • Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s’estableix el currículum bàsic de l’educació primària.
  • Reial Decret 984/2021, de 16 de novembre, pel qual es regula l’avaluació i la promoció d’educació primària, així com l’avaluació, la promoció i la titulació a l’educació secundària obligatòria, batxillerat i formació professional.
  • Reial Decret 157/2022, d’1 de març, pel qual s’estableixen l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària.
  • Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària a les Illes Balears.