TEMA 16 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 16)
Actualment és indiscutible que la lectura constitueix un factor fonamental per al desenvolupament de l’ésser humà i, per tant, dels infants. Per això, en el Decret 32/2014 es contempla, en els currículums de llengües, el bloc 5 de continguts anomenat “educació literària”. S’hi estableix la necessitat d’afrontar les competències específiques que manifesten la lectura i la interpretació de textos literaris.
L’educació literària, des del punt de vista escolar, es concep com una aproximació a la literatura des de les seves expressions més senzilles per afavorir experiències plaents amb la lectura i la recreació de textos literaris per a crear un hàbit i un gust lector com reforça les habilitats que permeten cercar, processar informació, etc.
Tant és això que, tenint en compte el currículum, la pràctica docent ha d’incorporar un temps no inferior a trenta minuts de lectura diària a tots els cursos de primària.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
EVOLUCIÓ ENSENYANÇA LITERÀRIA
Fins a l’edat mitjana, l’educació literària era exclusiva de minories, ja que poca gent sabia llegir. A partir del segle XIX i bona part del XX, l’objectiu prioritari de l’ensenyança obligatòria era ensenyar literatura i s’orientava a la creació de consciència nacional.
A partir del 1960, l’educació literària es va orientar a l’adquisició d’hàbits i competències lectores. Va sorgir un nou model didàctic on s’introduïren textos específics prèviament seleccionats.
Ja al 1980, el text literari apareix a les aules com un ús comunicatiu a través del qual les persones intenten donar sentit a la pròpia experiència, indagar sobre la identitat individual i col·lectiva, emprar el llenguatge d’una manera creativa, crear gust per la lectura, etc.
ORIGEN EDUCACIÓ LITERÀRIA DINS EL CONTEXT ESCOLAR
La inclusió de l’educació literària dins el context escolar neix de la necessitat que l’alumnat senti emoció davant la lectura de textos literaris, que incrementi el seu hàbit lector i que s’impulsi la seva capacitat expressiva.
OBJECTIUS D32/014 RESPECTE A LA LITERATURA
- Aprendre la pròpia llengua: estructures, vocabulari, normes…
- Desenvolupar el sentit crític: assumir visió del protagonista, defensar postures..
- Desenvolupar i potenciar la imaginació i la creativitat
- Fomentar la personalitat de l’alumnat: valors, orientacions…
- Conèixer i comprendre els problemes humans: cultura, normes…
- Accedir a la literatura dels adults o literatura més complexa.
AMB LA COMPETÈNCIA CL S’ACONSEGUEIX DESENVOLUPAR UNA SÈRIE D’HABILITATS
- Comprensió lectora
- Hàbits de lectura
- Capacitat per a l’anàlisi i la interpretació de textos
- Disposició afectiva cap al gaudi de les obres literàries
- Escriptura de textos produïts amb intenció literària
CONTINGUTS EDUCACIÓ LITERÀRIA
Els continguts que s’han de treballar han d’estar enfocats a l’escolta, la dramatització, la lectura personal, silenciosa i en veu alta, l’autonomia lectora, els contes tradicionals, la comprensió i creació de textos literaris, la identificació de recursos retòrics, jocs retòrics…
METODOLOGIA EDUCACIÓ LITERÀRIA
No s’han d’emprar pas tant models tradicionals repetitius o models formalistes o estructuralistes (comentaris de text), sinó que s’han d’emprar models més pragmàtics, els quals inclouen enfocaments didàctics que giren entorn a la formació d’hàbits de lectura i al plaer que generen els textos, a més de preocupar-se per les expectatives i les idees culturals prèvies de l’alumnat.
MANIFESTACIONS LITERÀRIES
Dins les manifestacions literàries s’hi troben la literatura infantil, endevinalles, embarbussaments, refranys, etc.
LITERATURA INFANTIL
És la part de la creació literària universal que pel seu contingut i forma connecta amb l’alumnat.
TIPUS LITERATURA INFANTIL I JUVENIL
Els tipus de literatures infantils i juvenils poden ser creades específicament per infants, poden estar adaptades a les característiques infantils (un llibre que primerament no era per infants es pot adaptar a ells com el Petit Príncep) i poden ser creades pels mateixos infants i adolescents.
GÈNERES LITERARIS
- Narrativa
- Lírica
- Teatre
- Cinematogràfic
NARRATIVA
La narrativa és la que compta amb la major difusió i solen ser les preferides pels alumnes. Aquestes es poden dividir en narrativa d’autors i en narrativa oral.
NARRATIVA: D’AUTORS
- Conte
- Novel·la
- Faula
- Còmic
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE)
El conte és una narració breu, oral o escrita, d’un succés imaginari amb un argument senzill (introducció, nus, desenllaç) on la finalitat pot ser moral o recreativa. Estimula la imaginació dels infants.
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE: tipus)
- Contes folklòrics recreats
- Contes meravellosos
- Contes realistes
- Contes romàntics
- Contes surrealistes
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE: folklòrics recreats)
Contes folklòrics recreats: es basen en una lluita entre el bé i el mal, amb personatges arquetips.
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE: meravellosos)
Contes meravellosos: màgics, adversaris sobrenaturals, encanteris, tasques sobrehumanes, protectors, ajudants, objectes màgics, rondalles.
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE: realistes)
Contes realistes: presenten una ubicació temporal i espacial definida, les accions són possibles i els seus personatges també.
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE: surrealistes)
Contes surrealistes: parteixen d’elements reals coneguts i passen accions i trames enginyoses i exagerades.
NARRATIVA: D’AUTORS (CONTE: romàntics)
Contes romàntics: sentimentals, tristos, personatges impulsats per amor…
NARRATIVA: D’AUTORS (NOVEL·LA)
La novel·la és el gènere per excel·lència de la literatura per a adolescents. Podem trobar-ne de clàssica i d’actual.
NARRATIVA: D’AUTORS (NOVEL·LA: tipus)
. D’aventures
- Històriques
- De policies
- D’intriga
- De ciència ficció
NARRATIVA: D’AUTORS (CÒMIC)
El còmic és una sèrie de dibuixos que constitueixen un relat. Poden estar en paper o en format digital (e-comic, webcòmic). Els seus elements més característics són les vinyetes, les bafarades i els dibuixos. La seva estètica pot ser variada.
NARRATIVA: D’AUTORS (FAULA)
La faula és un recurs fàcil i senzill amb poques accions i diàleg. Hi apareix un conflicte o problema que el protagonista no soluciona bé. L’alumnat pot proposar solucions creatives. Per exemple, la xigala i la formiga.
NARRATIVA: ORAL
- Llegenda
- Mite
NARRATIVA: ORAL (LLEGENDA)
La llegenda és un relat d’un fet extraordinari que es dóna com a fet que ha succeït en la realitat. Sol estar lligat a un lloc geogràfic. Ex: Drac de na Coca.
NARRATIVA: ORAL (MITE)
El mite és una narració d’un fet passat amb presència de personatges com déus, heroïnes… amb un significat religiós, filosòfic, mitològic. Ex: Hèrcules.
LÍRICA O POESIA
La lírica o la poesia té una finalitat estètica , és a dir, pretén crear bellesa. Hi abunden recursos rítmics, melòdics, jocs de paraules i figures literàries. La poesia en educació primària ha de tenir cant, musicalitat i diversió. Cal presentar-ne de diferents tipus: segons el seu origen i segons la tendència genèrica.
LÍRICA O POESIA: SEGONS ORIGEN
- Poesia folklòrica o tradicional
- Poesia d’autors
- Poesia feta per l’alumnat
LÍRICA O POESIA: SEGONS ORIGEN (FOLKLÒRICA O TRADICIONAL)
Poesia folklòrica o tradicional: romanços, conjurs, embarbussaments, endevinalles, refranys…
LÍRICA O POESIA: SEGONS ORIGEN (D’AUTORS)
Poesia d’autors: autors identificables com Mario Benedetti.