TEMA 14 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 14)
El Reial Decret 126/2014 pel qual s’estableix el currículum bàsic d’educació primària i el Decret autonòmic 32/2014 expliquen que un dels seus objectius principals és conèixer i utilitzar de manera apropiada la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i la llengua castellana, tant oralment com per escrit, de manera que puguin ser emprades com a llengües de comunicació i d’aprenentatge i puguin desenvolupar hàbits de lectura.
Així doncs, la intenció d’ambdues àrees és dotar l’alumnat de recursos d’expressió i comprensió sobre els usos lingüístics i no lingüístics, i comunicatius que li permetin fer-ne un ús adequat en diversos contextos i situacions. Tot plegat, ajudarà a millorar la competència en comunicació lingüística, competència fonamental en el nostre dia a dia, ja sigui per a desenvolupar els aprenentatges com per relacionar-nos amb els altres.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
LLENGUATGE
Chomsky (1957) defineix el llenguatge com un conjunt finit o infinit d’oracions, cada una de les quals pot tenir una longitud finita i construïda a partir d’un conjunt d’elements.
COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA
És la capacitat que té tot ésser humà de manera innata de poder parlar i crear missatges que mai abans havia escoltat.
FINALITAT LOMLOE ÀREA DE LLENGÜES
En la LOMLOE s’estableix com a part de la finalitat d’etapa d’Educació Primària facilitar a l’alumnat els aprenentatges d’expressió i comprensió oral, la lectura i l’escriptura.
ENFOCAMENT ÀREA DE LLENGÜES
Enfocament globalitzador i comunicatiu. Aquest enfocament es justifica a través de diferents perspectives: psicològica, epistemològica, sociològica i pedagògica. Aquest conjunt de mirades remarquen la importància d’aprendre a partir d’una situació que integra diferents sabers i procediments sobre el llenguatge per tal d’aconseguir uns coneixements significatius.
ENFOCAMENT RD126/2014 ÀREA DE LLENGÜES
El Reial Decret 126/2014 es fonamenta en l’enfocament comunicatiu i focalitza l’atenció en allò què es fa amb el llenguatge, és a dir, en comunicar i no pas tant en definir què és el llenguatge. Així, considera el llenguatge no tan sols per les seves estructures (gramàtica, vocabulari…), sinó analitzant les seves funcions comunicatives. Per tant, l’èmfasi recau en els processos implicats en l’ús del llenguatge (significats, expressió, comprensió i interacció).
Aquest enfocament situa el focus d’atenció en el text o en el discurs, ja que el reconeix com la unitat real de comunicació. Per tant, s’ha d’abordar la lectura i l’escriptura a partir de contextos reals i significatius per a l’alumnat.
D’aquesta forma, l’enfocament se centra en el discent actiu i en les seves necessitats, tant comunicatives com d’aprenentatge, i en l’ús funcional i social de la llengua.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA
- Progressió
- Mitjà de comunicació
- Plantejament integrat
- Experiència social
- Atenció al desenvolupament cognitiu i motriu
- Interdisciplinarietat
- Funcionalitat
- Tractament didàctic dels mitjans de comunicació
- Comprensió i expressió
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: PROGRESSIÓ
Progressió: van d’allò més concret al més abstracte, del més pròxim al més llunyà, del més objectiu al més subjectiu, i del més global al més concret.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: MITJÀ DE COMUNICACIÓ
Mitjà de comunicació: empren el llenguatge com a mitjà de comunicació i representació del pensament i del món.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: PLANTEJAMENT INTEGRAT
Plantejament integrat: el currículum s’articula al voltant de l’ús social de la llengua en diferents contextos (privats, públics, familiars, escolars) i organitza els continguts en diferents blocs per atendre els aprenentatges lingüístics que hi ha en les diferents situacions.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: EXPERIÈNCIA SOCIAL
Experiència social: aprendre una llengua no és únicament apropiar-se d’un sistema de signes, sinó també dels seus significats culturals i com les persones interpreten la realitat. El llenguatge és un instrument poderós per regular la convivència, per expressar idees, sentiments i emocions, i per controlar la pròpia conducta.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: ATENCIÓ AL DESENVOLUPAMENT COGNITIU I MOTRIU
Atenció al desenvolupament cognitiu i motriu: la comunicació significativa afavoreix el desenvolupament de l’ús del llenguatge i permet analitzar la llengua i reflexionar sobre els productes lingüístics. Per això, es parteix del nivell comunicatiu de l’alumnat i del seu entorn lingüístic.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: INTERDISCIPLINARIETAT
Interdisciplinarietat: aprendre a utilitzar una llengua permet desenvolupar èxit en diferents situacions en les quals la comunicació (textual, oral…) faciliten l’aprenentatge d’altres àrees.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: FUNCIONALITAT
Funcionalitat: afavorir l’assoliment d’estratègies per interpretar, relacionar i valorar informació i per comprendre i expressar missatges orals i escrits. També es fomenta l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura com a font de plaer i fantasia.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: TRACTAMENT DIDÀCTIC DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
Tractament didàctic dels mitjans de comunicació: els mitjans de comunicació (cine, televisió, fotografia…) ofereixen la possibilitat de desenvolupar diferents aspectes de la competència comunicativa.
CARACTERÍSTIQUES ÀREES DE LLENGUA: COMPRENSIÓ I EXPRESSIÓ
Comprensió i expressió: són els dos processos comunicatius bàsics i eixos essencials per aprendre escriptura i lectura.
PRINCIPIS INTERVENCIÓ EDUCATIVA
- Partir del nivell de desenvolupament i coneixement de l’alumnat: conèixer en quin moment evolutiu i en quin nivell es troben les capacitats comunicatives de l’alumnat a través d’una avaluació inicial per tal de plantejar els elements curriculars adaptats al procés d’ensenyament-aprenentatge.
- Assegurar la construcció d’aprenentatges significatius i contextualitzats: realitzar tasques que requereixin comunicació en situacions reals i funcionals.
- Afavorir l’ús de les TIC: utilitzar aquestes eines com a estímuls i com a eines de comunicació.
- Tenir en compte els diferents nivells de domini de la llengua i adaptar la nostra intervenció.
- Motivar l’alumnat perquè construeixi els seus aprenentatges, partint dels seus interessos i propostes i amb activitats lúdiques, sempre que sigui possible.
- Atendre la diversitat de forma personalitzada i inclusiva i preveure les dificultats d’aprenentatge.
- Col·laboració i cooperació entre mestres, alumnes i famílies.
- Globalització: relacionar de manera funcional allò que l’alumne sap amb allò nou que se li presenta, incrementant la capacitat d’aconseguir aprenentatges interrelacionats. La comunicació oral i escrita s’ha d’abordar de manera integrada.
PAPER DEL DOCENT ÀREA DE LLENGÜES
El docent és qui guia, acompanya i fa reflexionar a l’alumnat. Així, afavoreix la construcció del seu aprenentatge. També és l’encarregat d’assegurar un ambient motivador i segur, a més d’ajustar el nivell d’ajuda pedagògica a les diferents necessitats, emprant una metodologia adaptada als diferents ritmes d’aprenentatge.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES
- Llenguatge de l’entorn social
- Llenguatge de l’entorn lingüístic
- Llenguatge dels mitjans de comunicació social
- Llenguatge oral
- Lectoescriptura
- Hàbit lector
- Expressió escrita
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: LLENGUATGE DE L’ENTORN SOCIAL
Llenguatge de l’entorn social: és el més pròxim a l’alumnat i serveix de punt de partida. La didàctica comunicativa persegueix el domini de dos processos (comprensió i expressió) i de la comunicació oral i escrita. La comprensió és un procés actiu que desenvolupa estratègies per interpretar, relacionar i valorar la informació i missatges de la vida quotidiana, i l’expressió facilita la capacitat de generar idees, d’organitzar-les i de presentar-les correctament.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: LLENGUATGE DE L’ENTORN LINGÜÍSIC
Llenguatge de l’entorn lingüístic: l’entorn lingüístic és bastant divers entre els aprenents. Per això, l’escola ha de potenciar les varietats lingüístiques de les diferents comunitats de parlants i ha de valorar positivament la pluralitat de llengües existents.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: LLENGUATGE DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ SOCIAL
Llenguatge dels mitjans de comunicació social: es poden emprar com a instrument atractiu de comunicació interpersonal.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: LLENGUATGE ORAL
Llenguatge oral: l’alumnat és un interlocutor actiu per la qual cosa s’han de tractar aspectes fònics, sintàctics, lèxics, semàntics i codis no verbals.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: LECTOESCRIPTURA
Lectoescriptura: s’ha de treballar dins un marc de construcció de significats i a partir de fets vivencials.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: HÀBIT LECTOR
Hàbit lector: fomentar el gust de la lectura per adquirir vocabulari, fluïdesa, riquesa, sintaxis, aspectes gramaticals i ortogràfics.
ORIENTACIONS ESPECÍFIQUES ÀREA DE LLENGÜES: EXPRESSIÓ ESCRITA
Expressió escrita: treballar l’acte lector, millorar l’organització formal de textos, l’ortografia, la construcció d’oracions i textos…