TEMA 10 Flashcards
INTRODUCCIÓ (TEMA 10)
Els fenòmens físics i químics, així com les propietats, les característiques i els comportament de la matèria i l’energia, són continguts integrats dins l’àrea de ciències naturals a l’etapa d’educació primària.
Tant el Reial Decret 126/2014 com el Decret 32/2014 inclouen aquests continguts dins el bloc 4 anomenat Matèria i energia d’aquesta assignatura, a més del bloc 1 d’Iniciació a l’activitat científica, on es recullen els seus procediments. Aquests continguts, amb l’arribada de la LOMLOE, estan emmarcats dins l’àrea de Coneixement del Medi.
El treball d’aquests continguts fomenta una ensenyança més activa i participativa, impulsant així la investigació i l’esperit crític. D’aquesta manera, s’afavoreix que l’alumnat desenvolupi certes habilitats, aprengui tècniques elementals i es familiaritzi amb el maneig d’instruments i aparells per dur a terme senzilles experiències i petites investigacions.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
MATÈRIA
Tot allò que té massa i volum en l’espai, és a dir, tot allò que existeix a l’univers. Les diverses classes de matèries s’anomenen substàncies.
SUBSTÀNCIA
És un tipus de matèria que presenta unes característiques pròpies que la diferencien d’altres substàncies i que la fan única.
FÍSICA
És la ciència encarregada d’estudiar els fenòmens físics.
FENÒMENS FÍSICS
Són aquelles transformacions de la matèria que modifiquen alguna propietat de la mateixa manera, sense que aquesta canviï la seva naturalesa (per exemple, escalfament, deformació, moviment…). Aquests fenòmens físics poden suposar canvis reversibles o canvis irreversibles.
CANVIS FENÒMENS FÍSICS
- Reversibles
- Irreversibles
CANVIS REVERSIBLES FENÒMENS FÍSICS
Quan la matèria pot tornar al seu estat inicial com ara un elàstic.
CANVIS IRREVERSIBLES FENÒMENS FÍSICS
Quan la matèria no pot tornar al seu estat inicial com quan trencam una closca d’un ou.
QUÍMICA
És la ciència que estudia els canvis químics.
CANVIS QUÍMICS
Són aquelles transformacions de la matèria on la naturalesa de la substància es modifica i n’origina una de nova. Les substàncies inicials es transformen en altres que tenen propietats distintes.
REACTIUS
Les substàncies abans de la transformació s’anomenen reactius.
PRODUCTES DE REACCIÓ
Les substàncies obtingudes després de la transformació s’anomenen productes de reacció.
ESTATS TEMPERATURA
- Sòlid
- Líquid
- Gasós
ESTATS TEMPERATURA: SÒLID
Té forma pròpia i ocupa sempre el mateix espai i volum. Té cohesió i vibració, és resistent i no es pot comprimir. Pot ser orgànic o inorgànic. Exemple: poma.
ESTATS TEMPERATURA: LÍQUID
Té la capacitat de fluir, adopta la forma del recipient que el conté i manté el seu volum. Té menys força de cohesió, presenta moviment i energia cinètica, i amb el fred es comprimeix. Exemple: suc de taronja.
ESTATS TEMPERATURA: GASÓS
No té forma pròpia ni manté el seu volum, té capacitat per comprimir-se i la seva força de cohesió és gairebé nul·la. Es mou amb llibertat. Exemple: vapor d’aigua.
PROCESSOS TEMPERATURA
- Fusió
- Evaporació
- Condensació
- Solidificació
- Sublimació
PROCESSOS TEMPERATURA: FUSIÓ
Fusió: la matèria sòlida passa a líquida a causa de l’escalfament de la temperatura. Cada matèria es fon a una temperatura denominada temperatura de fusió. Exemple: pas d’un glaçó a aigua líquida.
PROCESSOS TEMPERATURA: EVAPORACIÓ
Evaporació o vaporització: la matèria líquida passa a gasosa. Pot produir-se quan comença l’ebullició. Exemple: assecar-se els cabells o bullir aigua.
PROCESSOS TEMPERATURA: CONDENSACIÓ
Condensació: la matèria gasosa es transforma en líquida a causa del descens de la temperatura. Exemple: després de bullir aigua en una olla, tapar-la. Quan es destapa, a la tapa hi queden gotetes d’aigua.
PROCESSOS TEMPERATURA: SOLIDIFICACIÓ
Solidificació: la matèria líquida es transforma en sòlida perquè ha baixat la temperatura. Exemple: quan ficam l’aigua dins el congelador obtenim glaçons.
PROCESSOS TEMPERATURA: SUBLIMACIÓ
Sublimació: la matèria sòlida es transforma en gasosa sense passar per l’estat líquid. Només passa a temperatures molt elevades.
TIPUS DE MESCLES: HETEROGÈNIA
Barreja o mescla heterogènia: els seus components es distingeixen a simple vista i cada una manifesta propietats diferents. Exemple: oli i aigua.
TIPUS DE MESCLES: HOMOGÈNIA
Barreja o mescla homogènia: els seus components no es distingeixen a simple vista. Exemple: aigua i sucre.
Quan la matèria té lloc entre metalls s’anomena ALIATGE. Exemple: coure i estany fan bronze.
Quan la barreja està formada per dos líquids o un líquid i un sòlid es denomina DISSOLUCIÓ, i als seus components dissolvent (major quantitat) i solut (menor quantitat). Pot ser una dissolució concentrada o diluïda. Aquestes varien en funció de la temperatura.
PROCESSOS SEPARACIÓ DE MESCLES
- Decantació
- Filtració
- Evaporació
- Destil·lació
PROCESSOS SEPARACIÓ DE MESCLES: DECANTACIÓ
Decantació: separa barreges heterogènies constituïdes per dos líquids o dissolucions líquides, utilitzant un embut especial. Exemples: oli i aigua.
PROCESSOS SEPARACIÓ DE MESCLES: FILTRACIÓ
Filtració: separa barreges heterogènies formades per un sòlid i un líquid amb un embut i paper de filtre. Exemple: aigua i arena.
PROCESSOS SEPARACIÓ DE MESCLES: EVAPORACIÓ
Evaporació: separa barreges homogènies integrades per un sòlid i un líquid amb un augment constant de temperatura. Exemple: aigua i sal.
PROCESSOS SEPARACIÓ DE MESCLES: DESTIL·LACIÓ
Destil·lació: separa una dissolució líquida tenint en compte els diferents punts d’ebullició de cada líquid. Exemple: alcohol.
TIPUS CANVIS DE MOVIMENT
- Canvis de posició i moviment
- Canvis de moviment i força
TIPUS CANVIS DE MOVIMENT: POSICIÓ I MOVIMENT
Quan un cos canvia la seva posició respecte a un punt de referència fix. Per exemple, moure un objecte de lloc a causa del vent.
TIPUS CANVIS DE MOVIMENT: MOVIMENT I FORÇA
Quan es modifica l’estat de repòs d’un cos i en produeix una deformació o fractura. Per exemple, quan feim figures de plastilina o quan trencam la closca d’un ou.