Smittrisker resande och import del 2 Flashcards

1
Q

Fästingar och fästingburna infektioner
Fästingar
Den ”vanliga” fästingarten i Sverige, Ixodes ricinus sprider bland annat _________ ____ (fästingburen hjärnhinne-inflammation: tick-borne encephalitis virus) och _______. Den fästingen tycker om både ________ och ____.
_________
Den _____ __________ Rhipicephalus sanguineus är en av de fästingarter som är ett problem för hundar i andra delar av världen. I Europa och Nordamerika är just Rhipicephalus sanguineus i sig ett problem hos hund; omfattande infestationer kan ses, som ger upphov till ______, på grund av den
_____ mängd blod de många fästingarna _____.
______
Fästingen föredrar ____. Finns hundar kontinuerligt tillhanda förökar sig fästingen mycket ______ och den är besvärlig att bli av med. Finns inga hundar att suga blod från kan fästingen överleva _______ i över __ __ _______ utan att suga blod. Om en hund sedan förs in i den miljön (till exempel en jaktstuga eller ett hem) så kan fästingen efter att ha ätit ______ ______ ____.
______________
Den ______ fästingen kan utöver ”hund-infektionerna” Ehrlichia canis och babesios hos hund bära på olika agens som orsakar sjukdom hos människa men den föredrar alltså hundar- till skillnad från den
____”vanliga” fästingen.

A

Fästingar och fästingburna infektioner
Fästingar
Den ”vanliga” fästingarten i Sverige, Ixodes ricinus sprider bland annat ZOONOSERNA TBE (fästingburen hjärnhinne-inflammation: tick-borne encephalitis virus) och BORRELIOS. Den fästingen tycker om både MÄNNISKOR och DJUR.
_________
Den BRUN HUNDFÄSTINGEN Rhipicephalus sanguineus är en av de fästingarter som är ett problem för hundar i andra delar av världen. I Europa och Nordamerika är just Rhipicephalus sanguineus i sig ett problem hos hund; omfattande infestationer kan ses, som ger upphov till ANEMI, på grund av den
STORA mängd blod de många fästingarna ÄTER.
______
Fästingen föredrar HUNDAR. Finns hundar kontinuerligt tillhanda förökar sig fästingen mycket SNABBT och den är besvärlig att bli av med. Finns inga hundar att suga blod från kan fästingen överleva FASTANDE i över ETT ÅR INOMHUS utan att suga blod. Om en hund sedan förs in i den miljön (till exempel en jaktstuga eller ett hem) så kan fästingen efter att ha ätit SNABBT FÖRÖKA SIG.
_____
Den BRUNA fästingen kan utöver ”hund-infektionerna” Ehrlichia canis och babesios hos hund bära på olika AGENS som orsakar SJUKDOM hos människa men den föredrar alltså hundar- till skillnad från den
SVENSKA ”vanliga” fästingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fästing
Infektioner
Infektionerna Monocytär ehrlichios (bakterien Ehrlichia canis) och Babesios överförs till _____ och sprids vidare till andra ______ via ________ som _____ normalt förekommer i de nordiska ländernas
natur. (Typiskt Rhipicephalus sanguineus och Dermacentor reticularis.)

______ av infektionerna orsakar sjukdom hos _______.

Hundar kan antingen vara _______ utan att visa _______, eller bli lindrigt- allvarligt sjuka en ____ ____(dagar) efter infektionstillfället, dvs. efter fästingbett. I de flesta fall går infektionerna att behandla med ________, undantaget är vissa fall av Monocytär ehrlichios där hunden blir sjuk igen, eller för första gången, månader eller år efter _____.

Diagnos ställs genom ____-undersökning av _____.

A

Fästing
Infektioner
Infektionerna Monocytär ehrlichios (bakterien Ehrlichia canis) och Babesios överförs till HUND och sprids vidare till andra HUNDAR via FÄSTINGARTER som INTE normalt förekommer i de nordiska ländernas
natur. (Typiskt Rhipicephalus sanguineus och Dermacentor reticularis.)

INGEN av infektionerna orsakar sjukdom hos MÄNNISKA.

Hundar kan antingen vara INFEKTERADE utan att visa SYMTOM, eller bli lindrigt- allvarligt sjuka en KORT TID (dagar) efter infektionstillfället, dvs. efter fästingbett. I de flesta fall går infektionerna att behandla
med ANTIBIOTIKA, undantaget är vissa fall av Monocytär ehrlichios där hunden blir sjuk IGEN, eller för första gången, månader eller år efter FÄSTINGBETTET.

Diagnos ställs genom PCR-undersökning av BLOD.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fästing
Förebyggande av smitta
* Infektionerna E. canis och Babesios överförs till ______ och sprids vidare till andra hundar via _________ som (ännu?) inte ______ förekommer i de nordiska ländernas natur.
* Fästingförebyggande råd för människor i Sverige motverkar samtliga ________.
* Fästingförebyggande medel finns för _______ och _________, de används tillsammans med _______, regelbunden ________ av ____ och ____.
* Den ________ hundfästingen är i sig besvärlig att bli av med om den etablerar sig i _________där hundar vistas. Den kan också trivas i ett lämpligt _______, intill en yttervägg vid ventilation/värmeutsläpp, där det är varmare och fuktigare än ute på en stor parkeringsyta och där hundar _____.
* ”Dammsug fort” och kontakta professionella saneringsföretag för råd- i ____ ____ innan det _______ _____ är att föredra så att det finns en plan.

A

Fästing
Förebyggande av smitta
* Infektionerna E. canis och Babesios överförs till HUND och sprids vidare till andra hundar via FÄSTINGARTER som (ännu?) inte NORMALT förekommer i de nordiska ländernas natur.
* Fästingförebyggande råd för människor i Sverige motverkar samtliga FÄSTINGARTER.
* Fästingförebyggande medel finns för HUNDAR och KATTER, de används tillsammans med DAGLIG, regelbunden KONTROLL av PÄLS och HUD.
* Den BRUNA hundfästingen är i sig besvärlig att bli av med om den etablerar sig i INOMHUSMILJÖ där hundar vistas. Den kan också trivas i ett lämpligt MIKROKLIMAT, intill en yttervägg vid ventilation/värmeutsläpp, där det är varmare och fuktigare än ute på en stor parkeringsyta och där hundar RASTAS.
* ”Dammsug fort” och kontakta professionella saneringsföretag för råd- i GOD TID innan det FÖRSTA FALLET är att föredra så att det finns en plan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fästing
Blodsmitta-direktsmitta från hund till hund:
Smitta vid _____, och kanske också under _________ kan ske om hunden har en _____ infektion med Ehrlichia canis eller någon av de för hund aktuella Babesia-arterna. Spridning av B. gibsoni hos Pit Bull
terriers som aktivt använts som ________ i hundslagsmål har rapporterats från USA, Europa och Australien.

A

Fästing
Blodsmitta-direktsmitta från hund till hund:
Smitta vid BLOD, och kanske också under DRÄKTIGHETEN kan ske om hunden har en AKTIV infektion med Ehrlichia canis eller någon av de för hund aktuella Babesia-arterna. Spridning av B. gibsoni hos Pit Bull
terriers som aktivt använts som KAMPHUNDAR i hundslagsmål har rapporterats från USA, Europa och Australien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fästing
Blodsmitta-direktsmitta till människa:
Direkt blodsmitta till människa från hund uppfattas inte som ett ________ avseende ___ och __________, två vanligt förekommande fästingburna infektioner i Sverige, som båda orsakar allvarlig sjukdom hos
_______. Babesia- sjukdom hos _____ orsakas dessutom typiskt av någon av de _______- arter som inte beskrivits som viktiga ___________ arter hos ________, och Ehrlichia canis klassas inte som ett ________ _______.

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är ________ eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka ________ _________.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att _____ inte överförs __________ från individ till indiv

A

Fästing
Blodsmitta -direktsmitta till människa:
Direkt blodsmitta till människa från hund uppfattas inte som ett PROBLEM avseende TBE och BORRELIOS, två vanligt förekommande fästingburna infektioner i Sverige, som båda orsakar allvarlig sjukdom hos MÄNNISKA. Babesia- sjukdom hos HUND orsakas dessutom typiskt av någon av de BABESIA- arter som inte beskrivits som viktiga SJUKDOMSORSAKANDE arter hos MÄNNISKA, och Ehrlichia canis klassas INTE som ett ZOONOTISKT AGENS.

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är KONTAMINERAT eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka BAKTERIELLA INFEKTIONER.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att BLOD inte överförs IATROGENT från individ till indiv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Myggburna infektioner

Leishmanios och Dirofilarios sprids via _____.
Hundar och människor smittas typiskt under __________. Båda parasitinfektionerna finns i Europa, framför allt i _______ Europa.
I Sverige ses infektionerna hos ________, men smittrisken; risken för smitta vidare till andra _____ och till _ är _____ mycket _____.
* Leishmania: De myggor som sprider infektionen ses normalt _____ i Sverige
* Dirofilaria: klimatet i Sverige är ________ för ______-

Undantag; inhemsk smitta skulle kunna ske via organtransplantation eller överföring av större mängd ______ från en _________ individ; människa eller hund. ________ smitta kan också vara möjligt.

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är kontaminerat eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka bakteriella infektioner.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att blod inte överförs från en patient till en annan på kliniken/djursjukhuset!

A

Myggburna infektioner

Leishmanios och Dirofilarios sprids via MYGGOR.
Hundar och människor smittas typiskt under UTLANDSVISTELSE. Båda parasitinfektionerna finns i Europa, framför allt i SÖDRA Europa.
I Sverige ses infektionerna hos HUNDAR, men smittrisken; risken för smitta vidare till andra DJUR och til MÄNNISKOR är mycket LÅG.
* Leishmania: De myggor som sprider infektionen ses normalt INTE i Sverige
* Dirofilaria: klimatet i Sverige är NORMALT för KALLT-

Undantag; inhemsk smitta skulle kunna ske via organtransplantation eller överföring av större mängd BLOD från en SMITTAD individ; människa eller hund. TRANSPLACENTAL smitta kan också vara möjligt.

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är kontaminerat eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka bakteriella infektioner.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att blod inte överförs från en patient till en annan på kliniken/djursjukhuset!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

MER OM: Leishmanios Leishmanios är en parasitsjukdom som orsakar problem hos människor och vissa djur, inklusive
hundar, i stora delar av världen. I länder med god tillgång till sjukvård och förebyggande åtgärder mot myggangrepp är den inte alls ett så stort problem.

I Sverige ses infektionen hos hundar och människor som smittats utomlands.

A

MER OM: Leishmanios Leishmanios är en PARASITSJUKDOM som orsakar problem hos människor och vissa djur, inklusive
hundar, i stora delar av VÄRLDEN. I länder med GOD TILLGÅNG till sjukvård och förebyggande åtgärder mot MYGGANGREPP är den inte alls ett så STORT PROBLEM.

I Sverige ses infektionen hos hundar och människor som smittats UTOMLANDS.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Leishmanios hos hund
Leishmanios hos hund har genom ________ av hundar blivit välkänd för veterinärer i Sverige.
Hundar som får en _______ ________ utvecklar _______, men det kan dröja flera _______ eller ___. Det går ______ att behandla bort själva ________, det vil säga _______ blir kvar för _______ hos ________.
Själva ________ kan dock ofta ___________.

Leishmanios hos hund associeras ofta med __________, men påverkan på bland annat _________ behöver övervakas hos en _________ infekterad hund. Väldigt många olika symtom kan uppstå, ”allt ifrån _____ till _______ och allt däremellan” och diagnos måste ställas med hjälp av laboratorie -analyser.

A

Leishmanios hos hund
Leishmanios hos hund har genom IMPORT av hundar blivit välkänd för veterinärer i Sverige.
Hundar som får en KRONISK INFEKTION utvecklar SJUKODM, men det kan dröja flera MÅNADER eller ÅR. Det går INTE att behandla bort själva INFEKTIONEN, det vil säga PARASITEN blir kvar för ALLTID hos HUNDEN.
Själva SYMTOMEN kan dock ofta BEHANDLAS.

Leishmanios hos hund associeras ofta med HUDSJUKDOM, men påverkan på bland annat NJURAR behöver övervakas hos en KRONISK infekterad hund. Väldigt många olika symtom kan uppstå, ”allt ifrån HÄLTA till NJURSVIKT och allt däremellan” och diagnos måste ställas med hjälp av laboratorie-analyser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Myggor leshimanios
Smitta
Smitta sker normalt när en ________suger blod från en ___________ __________ (till exempel en människa eller hund). Parasiten måste ___________ inne i _________ för att kunna ___________; smitta till en nu människa eller hund. När myggan sticker en ny hund eller människa kan alltså _______ ske.

För människor och hundar som bor i Sverige är därmed risk för smitta mycket ___. Både för att sandmyggor just inte ses, och för att infektionen är ___________.

A

Myggor
Smitta
Smitta sker normalt när en SANDMYGGA suger blod från en INFEKTERAD INDIVID (till exempel en människa eller hund). Parasiten måste OMVANDLAS inne i MYGGEN för att kunna ÖVERFÖRAS; smitta till en nu människa eller hund. När myggan sticker en ny hund eller människa kan alltså SMITTA ske.

För människor och hundar som bor i Sverige är därmed risk för smitta mycket LÅG. Både för att sandmyggor just inte ses, och för att infektionen är OVANLIG.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Myggor lesiomanios
Blodsmitta-direktsmitta från hund till hund, eller människa
Undantag från ______ enbart via sandmygga kan __________, vid överföring av tillräckligt mycket ______ innehållande leishmania-parasiter i tillräcklig ________, samt vid organtransplantation. Transplacental
smitta kan också vara _________.

A

Myggor
Blodsmitta-direktsmitta från hund till hund, eller människa
Undantag från SMITTA enbart via sandmygga kan FÖREKOMMA, vid överföring av tillräckligt mycket BLOD innehållande leishmania-parasiter i tillräcklig MÄNGD, samt vid organtransplantation. Transplacental
smitta kan också vara MÖJLIG.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Myggor Leishmanios
Förebyggande av smitta
Absolut viktigast för att ______ smitta och ________ är förebyggande av angrepp av sandmyggor vid vistelse i områden = i andra länder, utanför Norden. där sandmyggor och infektionen är _______. Leishmanios finns i varierande grad Europa, framför allt södra Europa.

För att minska smittrisken bör också _____ kunskap utnyttjas; kunskap om var sandmyggor finns inkluderande mindre områden som en bergsdal, ett visst parkområde etcetera samt under vilka _______ på dygnet myggorna är mest ______ (oftast från och med skymning till och med gryning).

För hund finns dessutom __________. Vidareutveckling och utvärdering av vacciner pågår; kommer det i framtiden att finnas effektiva ______ för människor och djur?

I Sverige har risken för smitta hittills i princip inte ______- på grund av brist på sandmyggor och människor och djur med leishmania. Undantag; inhemsk smitta skulle kunna ske via __________ eller överföring av en större mängd _____ från en ________ individ; människa eller hund. Transplacental ______ kan också vara ______!

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är kontaminerat eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka bakteriella infektioner.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att blod inte överförs från en patient till en annan på kliniken/djursjukhuset!

A

Myggor
Förebyggande av smitta
Absolut viktigast för att FÖREBYGGA smitta och SMITTSPRIDNING är förebyggande av angrepp av sandmyggor vid vistelse i områden = i andra länder, utanför Norden. där sandmyggor och infektionen är VANLIGA. Leishmanios finns i varierande grad Europa, framför allt SÖDRA Europa.

För att minska smittrisken bör också LOKAL kunskap utnyttjas; kunskap om var sandmyggor finns inkluderande mindre områden som en bergsdal, ett visst parkområde etcetera samt under vilka TIDER på dygnet myggorna är mest AKTIVA (oftast från och med skymning till och med gryning).

För hund finns dessutom VACCINERINGSMÖJLIGHETER. Vidareutveckling och utvärdering av vacciner pågår; kommer det i framtiden att finnas effektiva VACCINER för människor och djur?

I Sverige har risken för smitta hittills i princip inte FÖRELGAT- på grund av brist på sandmyggor och människor och djur med leishmania. Undantag; INHEMSK smitta skulle kunna ske via ORGANTRANSPLANTATION eller överföring av en större mängd BLOD från en SMITTAD individ; människa eller hund. Transplacental SMITTA kan också vara MÖJLIGT!

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är kontaminerat eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka bakteriella infektioner.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att blod inte överförs från en patient till en annan på kliniken/djursjukhuset!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

MER OM: Dirofilarios Dirofilarios hos människor och hundar orsakas av parasiter som sprids; smittar via myggor.
o Dirofilaria repens ses framförallt hos människa. Masken lever typiskt under huden och orsakar granulombildning som kan kännas och ses som knutor under/i som kan
avlägsnas kirurgiskt.
o Dirofilaria Immitis, som också kallas för hjärtmask, hundens hjärtmask ses framförallt hos hund. Hos hund kan den orsaka allvarlig sjukdom och dödsfall. Ibland är den lättbehandlad, ibland dör hunden under behandling, eller innan man hinner ställa diagnos. Diagnos ställes genom medicinsk utredning och specifik undersökning för att påvisa parasitinfektionen

A

JA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Smitta Dirofilarios
Smitta sker genom att en mygga suger blod från ett _______ _______ eller en _______ _________.
Parasiten ________ inne i myggan så att den när myggan sticker en ______ (eller annat värddjur) _______ ______ kan infektera djuret- eller ibland människa.

För att parasiten skall kunna utvecklas till _________ stadium i _,_______ dvs. för att __________ skall kunna ske kräves en hög __________________ under en ______ tid. Svenskt klimat uppfyller normalt ________ detta temperaturkrav. Infektionen skall alltså i dagsläget inte kunna spridas via myggor i _________ natur utom vid fall av ihållande, _________ värmebölja.

A

Smitta Dirofilarios
Smitta sker genom att en mygga suger blod från ett INFEKTERAT DJUR eller en INFEKTERAD MÄNNISKA.
Parasiten UTVECKLAS inne i myggan så att den när myggan sticker en HUND (eller annat värddjur) NÄSTA GÅNG kan infektera djuret- eller ibland människa.

För att parasiten skall kunna utvecklas till INFEKTIÖST stadium i MYGGAN, dvs. för att SMITTSPRIDNING skall kunna ske kräves en hög MEDELDYGNSTEMPERATUR under en LÄNGRE tid. Svenskt klimat uppfyller normalt INTE detta temperaturkrav. Infektionen skall alltså i dagsläget inte kunna spridas via myggor i SVENSK natur utom vid fall av ihållande, OVANLIG värmebölja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förebyggande av smitta: Dirofilarios

För att förebygga sjukdom hos hund: förebyggande ________ med veterinärmedicinska preparat mot dirofilarios ______ och ________ vistelse i område där smittan _______; det vill säga ________ resa till länder där den _______! Dirofilarios finns i varierande grad Europa, framför allt ______ Europa.

I Sverige har risken för smitta hittills i princip inte _______. Undantag; inhemsk smitta skulle kunna ske via _____________ eller överföring av en _______ _______ _______ från en _______ individ; människa eller hund. ________ smitta kan kanske också vara möjligt!

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är kontaminerat eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka bakteriella infektioner.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att blod inte överförs från en patient till en annan på kliniken/djursjukhuset!

A

Förebyggande av smitta: Dirofilarios

För att förebygga sjukdom hos hund: förebyggande BEHANDLING med veterinärmedicinska preparat mot dirofilarios INFÖR och UNDER vistelse i område där smittan FINNS; det vill säga INNAN resa till länder där den FINNS! Dirofilarios finns i varierande grad Europa, framför allt SÖDRA Europa.

I Sverige har risken för smitta hittills i princip inte FÖRELEGAT. Undantag; inhemsk smitta skulle kunna ske via ORGANTRANSPLANTATION eller överföring av en STÖRRE MÄNGD BLOD från en SMITTAD individ; människa eller hund. TRANSPLACENTAL smitta kan kanske också vara möjligt!

Rutiner för hantering av stickande och skärande material, oavsett om materialet är kontaminerat eller ej skall förstås finnas på plats oavsett - för att till exempel motverka bakteriella infektioner.
Rutiner skall förstås också finnas och följas så att blod inte överförs från en patient till en annan på kliniken/djursjukhuset!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Viktigt att registrera hunden. Många import är inte det.
Jordbruksverket- införselregler och vaccin.
Kostar samhället mycket om man tar in dålig import.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Finns ingen bot mot rabies. 100% död.
Om man ger profylaktiskt till människa så är det inte 100%
__________
Sneda ögon, dregglar, happie face
_________
Tvätt i 15 min.
___
Tjänsteman i beredskap (SVA) om man har ezizotimisstanke. (RING)
_____________

A
17
Q

Ingen blodprovstagning om misstanke
-man kan göra för att kolla svaret på vaccin

A
18
Q

Mest saliv i spridning
______
vaccinerar man 80% så kan man utrota
__________
trivs inte i miljön

A

rabies

19
Q

2 olika former på rabies

A

Paralytisk form- förlamning
Furiös form- aggressiva

20
Q

Dvärgbandmask- anmälningspliktig, zonoos.
Alla blir inte sjuka -> dosfråga.
Avmaska innan bli utsatt för smitta (?)
-upprepad

A
21
Q

Fästingar, brun hund fästing- överlever 1.5 år utan mat.
Dammsug snabbt och ha en plan med sanering.
Skicka in för artbestämning.

A
22
Q

Babesia- har inte kronisk.
Ser ut som sloglasögon i röda blodkroppar.
“en fästingburen zonoos”

A
23
Q

Hund- zonoosrisk? Vad säger du?
Smittrisk från hund till hund i Sverige?
Agilitugrupp lokalt?
Förebyggande av smitta?

A

Hund- zonoosrisk? Vad säger du? -Fästingarna sprider
Smittrisk från hund till hund i Sverige? -Spridning av fästingar
Agilitugrupp lokalt? -ja det kan det. Överlever lokalt
Förebyggande av smitta? -Fästingprofylax

24
Q

Blodtransfusion, blodgivar hundar kan sprida. Får inte ha varit utomlands

A
25
Q

Förebygg före och under resa (dirofilaros)
Maskarna behöver vara tjej och kille för att hunden ska bli infektiös- producerar mask barn som myggan kan suga upp
Maskarna bearbetas i hunden och myggan

A
26
Q

Kan spridas om vi har värme i sverige (haer vi i perioder) både tjej och kille
-> på sikt kommer vi få in det i sverige
Hund är viktig resorvoar

A
27
Q

Leishmanios
Hund vikitg resorvoar.
Omvandlas i mygga och hund/ människa
Kan se ut hur som hellst - symtom
PCR i lymfknutor -> för att hitta parasiten
Lång inkubationstid
Blodgivare kan sprida (stor mängd)
Inte avla på- inte avla på sjuka djur

A
28
Q

Brucellos- direkt smitta
Zonoos och anmälningspliktig
Inte behandlingsbar
Zonoos risk- livsmedelsproducerande djur, lyder under epizootilagstiftningen
Utbildad personal ska städa
Brucella canis

A