Pharynx Flashcards

1
Q

Beskriv Waldeyers svælgrings komponenter og funktion

A
  • Lymfoid væv i tonsiller, tungetonsiller og AV (adenoide vegetationer)
  • B og T lymfocytter
  • Stimulerer i barndommen det humorale og cellulære immunforsvar
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvor kan fremmedlegemer ligge og hvordan behandles det?

A

Lokalisationer:
- Tonsiller
- Tungebasis
- Laryngopharynx

Behandling:
- Cylokain-spray (lokalbedøvende)
- Fremmedlegeme tang
- spejl eller fiberskop
- evt. GA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Benævn 4 infektiøse tilfælde i svælget

A
  • Pharyngitis acuta – forkølelsesvirus / adenovirus
  • Adenoitis (børn) – adenoide vegetationer der er inflammeret og hævet
  • Pharyngitis herpetica - virusbetinget
  • Pharyngitis phlegmonosa – bakterielle infektioner, streptokokinfektioner mm.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv Akut Pharyngitis

A

Akut virusinfektion på baggrund af forkølelses virus / adenovirus eller influenzavirus. Kan skyldes beta- hæmolytiske streptokokker. Egen læge kan gå ind og lave en strep A test, og hvis den er negativ, så er det en virus og ikke en bakterie, hvorfor der så ikke skal behandles med antibiotika.
Ondt i halsen, sjældent feber, rødt og irriteret, ingen belægninger, synkesmerter. Pt skal have ro og lige tage en tobakspause.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv Herpetisk Pharyngitis

A

Skyldes HSV-1. Ses ofte hos børn.
Man ser 1-2 mm vesikler i svælget omgivet af hyperæmisk (blodoverfyldning) zone. De smerter når de brister, og så ligger der sig fibrin på. Barnet vil typisk ikke drikke / spise og kan få lidt feber.
Pt. får symptomatisk behandling / smertestillende. Hvis det er voldsomt og man kan se vesikler helt ud på læberne, så kan det komme på tale at give systemisk behandling med acyclovir
Det er den primære infektion der er voldsom, derefter får man noget immunitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv Candidasis og behandling dertil

A

Gærsvampeinfektioner (candida albicans). Vi har alle svampe i munden, men nogle faktorer er disponerende:
- Antibiotika
- Kortikosteroider (astma)
- Immundefekter (HIV)
- Malign lidelse

Man kan give:
- Lokal behandling (antimykotika) = Nystatin (gel til slimhinder eller proteser)
- Systemisk svampebehandling = Sporanox

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv tuberkulose i pharynx

A

Ofte sekundær til lungetuberkulose. Infiltrative forandringer som kan ulcerere. Smerter ved synkning. Man tager biopsi for at kunne udelukke cancer. Dyrkning fra væv eller pus, væv tages fra til PCR-SS. Der gives antituberkuløs behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv Gonore (gonnorrhoea)

A

Kommer af orogenitale seksuelle praktikker. Ligner en banal svælginfektion (akut tonsilit eller pharyngit). Skal svælgpodes og genitalpodes.
Behandling er Pivampevillin (1 uge) + probenecid (en dosis).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv Kronisk Pharyngitis (symptomer, ætiologi og behandling)

A

Symptomer: Kradsende, brændende fornemmelse. Tørhed, harken og hosten. Klumpfornemmelse og rømmetrang

Årsager til kronisk er ofte irriteret svælg på baggrund af tobaksrygning eller støv og irriterende luftarter. Patienterne mundrespirere, og er tætte i næsen. De kan have kroniske tonsillit gener med infektioner. De kan have regurgitationer = opgylp om natten når de får føde og mavesyre op i svælget.

Man skal udelukke maligne lidelser. Eliminere årsager, eks. bede patienten ændre levevis og undgå tobak / alkohol.

Man skal behandle primær næse og bihulelidelser. Høj-dosis A-vitamin virker bedst, og får slimhinden til at normalisere sig. Patienten skal undgå rømmen og harken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv adenoide vegetationer

A

Børn 3-8-årsalderen. Hypertrofi af lymfoidt væv i rhinopharynx.
Der er forskel på de polypper vi ser i næsen på voksne (choanalt placeret) og disse former for polypper som sidder omme i næsesvælget.
De vil ofte snøvle, snorke og have snot. Man ser ofte adenovirus ved dyrkning.
Børn med denne lidelse kan få et lidt langstrakt ansigt fordi de altid har munden lidt åben. De kan få komplikationer med serøs otit, fejlstilling af tænder og konjungtivit (fordi de gnubber sig i næse og øjne). Det er speciallægerne der skraber svælget fri for vegetationerne (adenotomi). Desuden får de dræn i ørerne, så væsken kommer ud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv tonsilitis acuta

A

Svælget vil se rødt ud og tonsillerne være hævet. Drøblen kan også hæve og blive rød. Tandstatus hos den enkelte kan også være dårlig, men kan være et VIGTIG tegn.
Hos egen læge foretager en strep A test, for at undersøge for bakteriel eller viral = behandling med penicillin eller ej.
Hvis der kommer hvide belægninger på, er det tegn til at det kan være en bakteriel tonsillit, og så skal der gives antibiotika og evt. smertestillende.
Første gang man udsættes for beta-hæmolytiske streptokokker der får man skarlagensfeber (scarlantina) Patienten bliver behandlet ved egen læge, men ved svære tilfælde kan de sendes til speciallæge - f.eks. hvis pt udvikler peritonsillære abcesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv peritonsilær absces

A

Hvis tonsilitis udvikler sig og patienterne begynder at klage over trismus (reflektorisk kontraktion af masseter muskulaturen på kinden), fordi der sidder en byld bag mandlen, så bliver de henvist til ØNH-specialisterne. Uvula kan være deriveret til modsatte side. Speciallægerne kan lave en prøvepunktur, hvor en kanyle stikkes ind og man aspirere for at se om der står pus. Kræver akut behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan behandles peritonsillær absces?

A

Behandling
- Tømning ved punktur, kan gøres over nogle dage
- Incidere, der lægges lokalbedøvelse, laves en incision og den tømmes ud.
- Tosilektomi, man går ind og fjerner mandlen og får tømt den ud (fuld bedøvelse)

Mange af dem der kun får den punkteret eller får lavet incision, oplever at den kommer igen, derfor vil man gerne helt fjerne den i stedet. Hos ældre mennesker der måske ikke kan tåle narkosen, vil man typisk incidere.
En del af patienterne oplever spontan perfuration, hvor abcessen tømmer sig ved siden af mandlen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilke komplikationer kan der opstå med peritonsillær absces?

A

Komplikationer ved peritonsillær abces kan opstå hvis den breder sig ind i det parapharyngeale rum, hvor den kommer i kontakt med større kar. Så kan man få en såkaldt sænknings abces, hvor bylden kan strække sig længere ned på halsen og gå ind i mediastinum og gå i pericardiet. Den kan faktisk også nå helt ned til ingunalkanalen. Ved operation åbner man op hvor det er nødvendigt og lægger dræn tilsvarende. Det er vigtigt at fange disse patienter tidligt, da de ellers skal igennem et opfattende, langt og dyrt forløb.
Mange af patienterne har andre grundsygdomme, som diabetes eller alkoholisme, hvilket mindsker deres overlevelsesrisiko, men eller er prognosen er god.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv mononucleosis infectiosa (kyssesyge / EBV-infektion) herunder bp-svar og behandling

A

Ca. 80% af alle har haft sygdommen, hvis ikke i teenageårene, så har vi haft den i spædbørnsalderen. Patienten har tonsillit, belægninger og hævelse, har lidt feber, synkesmerter. Er en universel sygdom med hævede lymfeknuder.
EBV og tonsilitis kan minde meget om hinanden når man først modtager patienten. Men der er stor forskel da akut tonsilit er en bakteriel infektion og EBV er en virusinfektion.
Derfor er det vigtigt at give helt almindelig penicilin (smalspektret), da ampicilin (bredspektret) vil medføre et universel udslæt hvis det viser sig patienten har EBV. Man laver desuden immunologisk udredning på EBV-patienter.

På blødprøve ses leukocytose, og kraftig stigning i aktive atypiske leukocytter (McKinley celler), moderet CRP-forhøjelse. Hvis det var en bakteriel infektion, ville vi se segmentkernede celler.
Kliniske symptomer sammenholdt med blodbilledet og en positiv monospot bekræfter diagnosen. Monospot kan være negativ i starten. En negativ monospot udelukker ikke mononukleosis. Specificiteten er ca. 100 %, så hvis testen er positiv, kan man regne med at de er syge.
VCA-IgM og VCA-IgG indikerer primær infektion, mens EBNA-IgG indikerer tidligere infektion. VCA-IgM er høj efter en uge og flere mdr. frem. VCA-IgG er høj lidt senere og resten af livet.
Behandlingen er symptomatisk. Pt. får smertestillende medicin. Frarådes hård motion pga. risiko for slag mod maven med risiko for miltruptur og deraf blod i bughulen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv kronisk tonsilitis

A

Kan også kaldes tonsillitis acuta recidivans. Hvis man har 3-4 tilfælde af akut tonsilit om året, som er reelle tonsilitter med penicilin og feber, så skal man have lavet tonsillektomi

17
Q

Beskriv hypertrofisk tonsilitis

A

Ses hos børn i 5-7-årsalderen. De udvikler en hypertrofi af deres tonsiller, som kan lukke hele mundsvælget af. De kan lyde som om de har en varm kartoffel i munden.
De bliver behandlet hvis tonsillerne er så store at børnene har svært ved at trække vejret, specielt hvis børene har natlig apnø. Hvis man ikke behandler dem, så forsvinder de igen.

18
Q

Beskriv atrofisk tonsilitis

A

Tonsillerne danner krypter / huller, hvor der kan samlet madrester og bakterier (detritus). Det kan lugte rigtig grimt og kan medføre at man fjerner mandlerne.

19
Q

Beskriv Zenckers divertikel

A

Rammer de helt ældre 70-90-årige. Pharynxmuskulaturen i hypopharynx har et svagt området lige ved overgangen til spiserøret. Er et pulsations divertikel, så når man synker, kan man presse en sæk ud beliggende lige bag ved spiserøret. Skillevæggen mellem divertiklet og spiserøret kaldes sporen, og den kan klemme spiserøret helt af hvis divertiklet bliver fyldt med mad. Disse patienter gylper ufordøjet mad op og de har dysfagi (de kan ikke synke deres mad). Er det meget slemt kan de have vægttab. Desuden kan de typisk lave lyde med halsen, ved at trykke på halsen, kan den sige boblelyde. Behandles endoskopisk under fuld bedøvelse. Man går ned i svælget og fanger sporen,
klipper den ned. Det betyder at divertiklet ikke fjernes, men kommunikeres til spiserøret i stedet. Pt går hjem dagen efter. Hvis divertiklet sidder tilpas langt nede, kan man blive nødt til at operere udefra.