Kapitola 7: Personálne plánovanie Flashcards

1
Q

Čo je to personálna stratégia?

A

Dlouhodobé, obecné a komplexne pojaté cíle v oblasti potřeby pracovních sil a zdrojů pokrytí této potřeby i v oblasti využívání pracovních sil, hospodaření s nimi. Její nedílnou součástí jsou představy o cestách a metodách, jak těchto cílů dosáhnout.

Personální strategie je determinována celkovou strategii organizace. Sama však tvoří jádro strategie organizace – pracovníci jsou rozhodujícím zdrojem, který má organizace k dispozici.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Čo je to vytváranie pracovných miest?

A

Proces, počas ktorého sa definujú konkrétne pracovné úlohy jedinca (skupiny jedincov) a zoskupujú sa do základných prvkov organizačnej štruktúry, tj. pracovných miest, ktoré musia zabezpečiť efektívne uspokojovanie potrieb organizácie ale aj držiteľov týchto pracovných miest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Čo je to analýza pracovného miesta?

A

Poskytuje obraz práce na danom pracovnom mieste a tým vytvára predstavu o pracovníkovi, ktorý by mal danú pozíciu zastupovať. Je to proces zisťovania, zaznamenávania, uchovávania a analyzovania informácií o úlohách, metódach, zodpovednosti, väzbách na iné pracovné miesta, podmienkach za akých sa práca vykonáva a ďalších súvislostiach s pracovným miestom.

Výstupem by měl být popis a specifikace každého pracovního místa v organizaci, a to v takové míře detailu, která poskytuje dostatek potřebných informací zejména pro návazné personální plánování, jakož i vyhledávání a výběr zaměstnanců apod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Čo je to pracovní role?

A

Pracovní role = charakterizuje úlohu, kterou musí jedinec hrát při plnění požadavků své práce. Vyjadřuje specifické formy chování, jednání a vystupování směřující k naplnění určitého zadání; její popis se nazývá tzv. profilem pracovní role.

Jeden pracovník obvykle plní (v časovém horizontu týdne či měsíce, ale často i jediného dne) více rolí naráz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Čo je redesign pracovních míst?

A

Pracovní místo (i pracovní role) se v čase proměňují (mění se pracovní úkoly či jejich jednotlivé součásti, vazby mezi pracovními místy, nároky na výkon pracovních míst, pracovní podmínky atd.), přiměřeně tomu je nutné průběžně revidovat i jejich popisy/specifikace, popř. přistoupit k redesignu pracovních míst/rolí a posléze třeba i změnám v organizační struktuře subjektu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Čo je to pracovná pozícia?

A

Pracovní pozice (miesta) představují základní stavební prvek organizační struktury jakéhokoliv (nejen) podnikatelského subjektu využívajícího k naplňování svých cílů vlastní zaměstnance.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Čo je to personálne plánovanie?

A

Úkolem personálního plánování je stanovit, kolik jakých pracovníků bude organizace kdy v rámci svých jednotlivých součástí potřebovat, a to při respektování daných nákladových omezení.

Predikce v oblasti potřeby pracovních sil, tj. personální plánování probíhá v minimálně třech rovinách:

1.) Plánování potřeby lidských zdrojů nutných k obsazení pracovních míst (tj. nezbytných pro plnění budoucích cílů organizace v jednotlivých časových horizontech)
(= plánování poptávky po LZ)

2) Plánování (prognózování) dostupnosti a zájmu pracovníků o obsazení pracovních míst v konkrétních časových horizontech
(= plánování (odhady) nabídky pracovní síly)

3) Plánování (rozvoje) kvality pracovníků přiřazených na jednotlivé pracovní místa v konkrétních časových horizontech
(= plánování kvality personálního obsazení pracovních míst)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Čo je výstupom personálneho plánovania?

A

Výstupem plánování jsou různé typy plánů, např.:

  • rozmisťování a přemisťování pracovníků
  • vyhledávání, výběr a získávání nových spolupracovníků
  • vzdělávání a rozvoje pracovníků
  • nástupnictví ve vedoucích a specializovaných pozicích
  • řízeného propouštění a penzionování
  • odměňování a řízení produktivity práce aj.

V rovině jednotlivých zaměstnanců lze za výstup personálního plánování považovat rovněž i plány osobního rozvoje, kariérní rozvojové plány ad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Čo je to personálna politika?

A

a) systém stabilních zásad, jimiž se organizace (a její jednotlivé součásti) řídí při rozhodování dotýkajících se oblasti práce a lidského kapitálu;

b) soubor opatření, jimiž se organizace (její jednotlivé součásti) snaží ovlivňovat oblast práce a lidského kapitálu s cílem jejich usměrňování k efektivnímu plnění úkolů a cílů organizace jako takové.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly