Administrativ rekurs Flashcards
Har adminsitrativ rekurs rod i grundlovsbestemmelser? Hvordan starter vi til eksamen?
Nej! I modsætning til mange andre emner kan vi her ikke begynde i grundloven. Rekurs er et begreb uden centrale lovbestemmelser.
Til eksamen: begynd med at defienre begrebet, forklar hvad det dækker over og hvad det ikke dækker over.
Hvilken kompetenceform kan beskrive adminsitativ rekurs?
Funktionel. Det er først når nogle klager, at rekursmyndigheden kan tage klagen op.
Hvad er rekurs?
Når en klageberettiget tager initiativ til at indgribe én forvaltningsmyndigheds afgørelse (underinstans) for en anden forvaltningsmyndighed (klageinstansen), der hefter iværksætter en klagesagsbehandling.
Hvorfor klageberettiget og ikke part? Selvom der ofte er overlap, så kan man i nogle tilfælde være klageberettiget uden at være part. Nogle foreninger har eks. lovbestemte klagerettigheder - eks. kan handicaporganisationer klage vedrørende handicapforhold.
Hvorfor iværksætter? Fordi de skal behandle klagen.
Hvad er administrative rekurs ikke? Negative definition
1. Remonstration: dette er genbehandling ved samme instans, der traf den først afgørelse. Kan være frivillig eller lovbestemt. Eks. boligstøtte.
2. Fagtilsyn: noget ministerier gør, eks. fører undervisningsministeriet fagtilsyn med de danske gymnasier.
3. Call-in: En myndighed der tager en sag fra anden myndighed. Eks. kan miljøministeriet tage en sag fra kommuner, hvilket de må jf. miljølovens § 82. Kræver naturligvis hjemmel til at gribe ind i den decentrale forvaltning.
4. Godkendelsesordninger: Hvor én myndighed skal godkende en anden myndigheds afgørelse før bliver effekturet. Eks. skal det kommunale tilsyn godkende § 60-selskaber før de kan bliver skabt.
5. Veto: Eks. fra lovplanlægning. Staten kan vetoe kommuners kommunalplaner, så de ikke spænder ben for statens planer.
6. Det kommunale tilsyn: En myndighed der arbejder efter egen drift. Often vil det kommunale tilsyn få høre om en sag gennem en kalge, men de er ikke forpligtet til at tage sagen op. Ligeledes kan de tage sager på af egen drift uafhængig af en klage. Denne tilsynsmyndighed føres af Ankestyrelsen - statens tilsyn med kommuner.
Rekursbestemmelserne er spredt rundt omkring i loven. Forklar kort rekursbestemmelserne i miljøloven og byggeloven
Miljøloven: Skriver klart og tydeligt, at kommunalbestyrelsers afgørelse kan påklages til Miljø- og fødevareklagenævnet. Der er ingen klagebegræsning, hvilket vil sige at man både kan påklage jura og hensigtsmæssighed.
Byggeloven: er begrænset til at man kun kan påklage retlige spørgsmål, her til Nævnets hus.
Vurder første instans eller rekurs instans om der er tale om et retligt spørgsmål?
Rekursinstans. Ellers ville første instans føre kontrol med sig selv.
Hvilke tre formål er der med adminsitrativ rekurs?
1. Retssikkerhed: der er kæmpe størrelsesforskelle på kommuner, der kan påvirke deres forvaltning. Rekurs er med til at beskytte borgernes retssikkerhed.
2. Styring: Hvis en kommune har en forkert praksis, bliver den retledt af en rekursinstatns. Kommuner vil forholde sig til tidligere afgørelser for at lære, hvad der er praksis.
3. Information: en salgs styring, underinstanser får information fra rekursmynidghederne som de kan rette sig efter ved at lære fra det.
Hvad er retsgrundlaget for administrative rekurs?
1. Lovbestemt rekurs: her har FT i lovgivningsprocessen indskrevet rekursregler. Eks. miljøloven (§ 91) eller byggeloven (§ 23)
2. Retssædvanerekurs: Dette er et grundlag med lovs kraft (trin 2). Fra hvor man kunne gå til regenten. Indenfor det statslige område kan man i dag altid gå til ministeren. Indenfor den dekoncentrerede forvaltning, kan man klage til ministeren over det der sker selv helt ude i tilsyn. Dette er hovedreglen. Undtagelsen er hvis retssædvanerekursen er erstattet af skreven lov. Dette er kun indenfor statens område - man kan ikke bruge retssædvanekursen på kommuners områder, da dette er decentrale enheder.
3. Rekurs efter delegering: det at man delegere en opgave (kommune til grundejerforening) fritager ikke en fra opgaven. Man kan altså klage til den der delegerede opgaven.
Hvad kan man klage over?
Afgørelser! Indgår i definitonen på adm. rekurs. Man kan altså ikke påklage procesledende beslutninger, eks. at man skal påses af en specifik læge ifm. førtidspensionssag. Andet kræver lovhjemmel.
Passivitet: i Tamil-sagerne behandlede man ikke en række sager om familiesamføring. Det manglende initiativ kan altså også påklages. Så teknisk set er det ikke kun afgørelser, men passiviteten skal være så voldsom, at de tkan tolkes som et afslag.
Hvem er den klageberettigede? HR og undtagelser
HR: Parten i sagen, dvs. den der er væsentligt og individuelt interesseret i afgørelsens udfald.
U: Noget lovgivning fastsætter den klageberettiget anderledes, eks. Planlovens § 59 hvor den klageberettiget er “enhver med retlig interesse”. Det skyldes overvejelser om projektoffentlighed, hvor man gerne vil inkludere så mange som muligt i lokalplenen.
Dertil er der lovbestemt klageadgang i MIljølovens §§ 98-100.
Hvordan viser sagen om forsrikringsselskabet, hvad en “retligt interesse” er?
Huskøber havde husforsikring. Opdager fejl i el-installationen og vil have forsikringspenge. Forsikringsselskabet beder køber om at søge dispensation til dele af el-installationen ved kommunen. Det vil han ikke, han vil bare have det udbedret.
Selskabet går til tilsynsmyndigheden, men får afslag: selskabet har ikke en retlig interesse, kun en økonomisk interesse.
Fra hvornår gælder den klageberettigedes klagefrist? Nævn en sag
HR: Fra afgørelsens kundgørelse.
U: Loven bestemmer andet, eks. offentliggørelse.
Kræver frister hjemmel? Nævn en sag
Ja, uden lovbestemmelse er der ingen klagefrist.
Det betyder at der ikke frist ved retssædvane rekurs eller rekurs ved delegering.
Hvor lang er klagefristen?
Sædvanligvis 4 uger - dog 2 uger ved eksamensklager.
Gennemgå sagen om byfornyelse og hvad den siger om klagefrister.
Mand får at vide af Ikast-Brande kommune at han skal hive en af sine ejendomme ned pga. byfornyelse.
Han ønsker at klage og advokaten sender mail til kommunen om, at han gerne vil klage til byfornyelsesnævnet. Kommunen svarer først dagen inden klagefristen, og siger at de skal faktisk send det direkte til nævnet!
Men… i vestre landsret: manden vinder mht. bestemmelsen i forvaltningsloven § 7 om, en myndighed der modtager en klage skal videresende den til den rette.
- IK-kommune vidste godt han ville klage
- Svarer ham sent
- Ikke særlige hensyn til andre, er ren borger-myndighed