18. redegjør for begrepet priselastisitet. Redegjør for ulike metoder for prisfastsetting. Derretter for begrepet psykologiske priser og former for tilpasning Flashcards
Priselastisitet
Ettersom etter enkelte produkter er svært følsom for endringer i pris. Det vil si dersom prisen stiger bare litt, synker etterspørselen. Salget av andre produkter endres derimot nesten ikke selv om prisen forandres. Dette gjelder varer som dekker våre grunnleggende behov, som for eksempel matvarer. Vi bruker begrepet priselastisitet når vi beskriver hvor prisfølsomt et produkt er. Feks. salg av melk og bensin på bensinstasjon, lav pris på bensin vs. høy pris på melk.
Etterspørsel-Priselastisitet
Lav vs. høy prisfølsomhet
Kurven på etterspørselen- dersom den er slakk er etterspørselen stor og man er veldig opptatt av prisen, er kurven bratt er etterspørselen lavere og man er ikke særlig opptatt av prisen.
Ulike metoder for prisfastsetting
- Kostnadsorientert prissetting: Prisen skal dekke kostnadene rundt produksjon og distribusjon av varen. For å finne den prisen benytter bedriften ulike kostnadskalkyler.
- Etterspørselsorientert prissetting: Beregner prisen ut ifra etterspørselen etter produktet, altså hva kundene er villige til å betale: Kan sees på som den oppfattede verdien.
Konkurranseorientert/markedsorientert prissetting: Beregner prisen ut ifra konkurrentenes priser for tilsvarende varer.
Lik pris–> Kunden velger det produktet den foretrekker.
Høy pris–> Kunden kan velge konkurrentenes produkter.
Lav pris–> Konkurrentene kan gå til priskrig mot oss.
Auksjonsbasert prissetting: Når du byr og pruter på varer. Typisk leiligheter og netthandel.
Psykologiske priser
Ulike mennesker tolker priser på forskjellige måter. Kjøpsbeslutninger baseres på hvordan forbrukerne oppfatter prisene, og hva de anser som den gjeldene faktiske prisen. Kundene kan ha en nedre- og øvre pristerskel.
Pris lavere enn terskelen
–>signal om dårlig kvalitet
Pris høyere en terskelen
–>ikke verdt pengene
Symbolverdi/status: Ofte høy pris.
Pris og kvalitet: Man føler man får mer om man betaler mer.
Referansepris: Er prisinformasjon som forbrukerne husker og bruker til å tolke og vurdere ny pris.
Sammenligning som kan manipuleres, ved bruk av prisklasser. F.eks. forskjell mellom ulike typer Tver. Tv 1 kr.4 999kr- tv 2 kr. 6 999kr- tv 3 kr. 19 999kr. Her er det en liten forskjell mellom tv 1 og 2 i pris, men stor forskjell mellom tv 2 og 3 i pris. Hvor tror dere at det er stor forskjell mellom kvaliteten? Vi tror det er stor forskjell mellom tv 1 og 2 og liten forskjell mellom tv 2 og 3 i kvalitet.
Prisens form:
Partall-dyrere, ekslusivt (merker)
Oddetall-billigere (Europris)
10kr per dag, eller 3650 kr en gang i året?
Former for tilpasning
Ved geografisk prising bestemmer bedriften hvordan de skal prise ovenfor forskjellige kunder på forskjellige steder og i forskjellige land. Skal man forlange høyre pris fra kunder langt borte for å dekke transportkostnadene eller skal de ta en lav pris slik at de sikrer seg flere kunder?
Rabatter og bonus
Kan gi rabatter og bonuser for tidlig betaling, kjøp av større volum og kjøp utenom sesong. Rabatt er avslag i pris.
- Kvantumsrabatt: Prisavslag til de som kjøper større kvanta.
- Funksjonellrabatt: Rabatt (handelsrabatt) som en produsent tilbyr aktører i handelskanalen hvis de utfører visse funksjoner, for eksempel salg, lagerføring og bokføring.
- Sesongrabatt: Prisavslag til de som kjøper varer eller tjenester utenom sesongen.
Bonus: Ekstra betaling som har til formål å få videreforhandlere til å delta i spesielle programmer.
Promosjonsprising: Kampanjer f.eks lokkevarer, spesielle annledninger, kontantrabbatter etc.
Differensiert prising: Samme innhold, med ulikt utseende og pris. Etterspørsel, kundetype, plass, kanal, lokasjon, merkeimage, produktvariant. Feks. vann vs. fuktighetsspray.
Sortimentpris: Vi kan selge noen varer med tap, for å så tjene det opp på andre varer igjen.
Pakkepris: Bedriften har fått varene billigere og på den måten kan bedriften selge dette billigere til kundene. Verdien for kunden vil ofte oppfattes som høyere ettersom kunden slipper å sette sammen pakken selv. F.eks. reisepakke med fly og hotell inkludert. Prisen på pakken kan være høyere enn hva det egentlig ville kostet om man kjøpte produktene seperat.
Diskusjon av prisendring
Reaksjoner som oppstå ved en prisendring. Prisendring kan være relevant når vi ikke får solgt varen. Vi kan da gjøre prisreduksjon eller prisøkning, alt ettersom hva som passer seg. Det er viktig å tenke over hvordan kundene reagere på endringene: blir det for billig ser de på det som gammelt eller dårlig. Men om det blir for dyrt kan det gjøre at produktet ikke selges. Konkurrentene følger alltid med på hverandre, og ser om det gjøres prisendringer. Når våre konkurrenter gjør en endring er det viktig å bestemme seg for om vi skal følge etter eller holde oss på samme nivå.