Tekst 8: Wollstonecraft Flashcards
Wat zijn de twee voorwaarden voor deugd volgens Wollstonecraft?
Er zijn twee voorwaarden voor deugd volgens Wollstonecraft. De eerste voorwaarde is de rede. De tweede voorwaarden zijn de oordelen die de deugd met zich meebrengt. Men gebruikt zijn rede om de voordelen te rechtvaardigen.
Wollstonecraft stelt dat Rousseau het kwaad beschouwde als een ‘positivum en als mensenwerk’; hij besefte niet zo een goddelijke eigenschap te verheerlijken ten koste van andere, die net zo wezenlijk is voor de goddelijke perfectie. Wollstonecraft mengt zich hier in de discussie over het logische probleem van het kwaad uit het vorige college. Welke van de drie goddelijke eigenschappen wordt door Rousseau verheerlijkt ten koste van welke andere? Hoe gebruikt Wollstonecraft die andere eigenschap om het kwaad te verklaren?
Rousseau ziet de eigenschap van God als alwetende over het hoofd. Rousseau wil God loskoppelen van dit idee, omdat hij God niet wil associëren met het kwaad. Onder de term van voorzienigheid wil Wollstonecraft dit idee uitleggen.
In Wollstonecraft’s eigen antwoord op de vraag naar de oorsprong van het kwaad heeft ze het ook over het ‘doel’ van de mens. Wat is het doel van de mens volgens Wollstonecraft?
Het doel van de mens is de verbetering van onze natuur. Dus het verbeteren van onze rationele capaciteiten, door het ontwikkelen van deugd (in de maatschappij zijn dit ondeugden) en door het ontwikkelen van onze hartstochten door middel van kennis.
Het doel van de mens is een goddelijke vorm van geluk.
Waarin verschillen mannen en vrouwen volgens Wollstonecraft feitelijk of van nature van elkaar?
Mannen en vrouwen verschillen feitelijk van elkaar.
Welk verschil is volgens Wollstonecraft daarentegen maatschappelijk bepaald en dus niet, zoals haar tijdgenoten stellen, een natuurlijk verschil? M.a.w. welke natuurlijke overeenkomst tussen mannen en vrouwen verdedigt Wollstonecraft tegen de gangbare opvatting uit haar tijd?
Het natuurlijke verschil is het verschil in lichamelijkheid. Het maatschappelijke verschil is een verschil in plicht. Terwijl haar tijdgenoten juist stellen dat de vrouw van nature zich hoort op te doffen.
Hoezo verhindert dit sociaal geconstrueerde verschil volgens Wollstonecraft de verwerkelijking van het doel van de mens?
Het zorgt ervoor dat de inspanningen van vrouwen niet als doel hebben om hun eigen talenten te ontplooien, en om waardigheid en bewuste deugdzaamheid te verwerven.
Hoe beschouwd Wollstonecraft de menselijke rede?
De perfectie van onze natuur tot geluk is afhankelijk van rede, deugd en kennis. Kennis en deugd vloeien voort uit rede. Maar de rede wordt verduisterd door diepgewortelde vooroordelen. Deze onzuiverheden worden deugden genoemd. Over het algemeen zetten mensen hun rede in om vooroordelen die ze op een of andere manier hebben uit te roeien. Toch heerst er iets in de geest dat ervoor zorgt dat mensen deze taak niet afmaken of helemaal niet uitvoeren.
Wat is een overeenkomst tussen Wollstonecraft en Rousseau?
Beiden zien de maatschappij als ellende, voornamelijk door rijkdom ontstaat deze ellende. Alleen neemt Rousseau dit punt wat meer aan dan Wollstonecraft en zet hij zich hier volledig tegen. Rousseau wil daarom ook aannemen dat de mens van nature solitair en goed is.
Noem de kritiek die Wollstonecraft op Rousseau heeft.
De argumenten die Rousseau voor de natuurtoestand pleit zijn zwak. Zij begrijpt niet dat iemand de natuurtoestand boven de maatschappij zou verkiezen. Bovendien vindt Wollstonecraft dat Rousseau een aantal begrippen door elkaar haalt. Wollstonecraft gaat ervan uit dat God volmaakt is en dat God geen kwaad op aarde zal laten beschikken. Rousseau daarentegen meent dat God de wereld geschapen heeft, maar nu losgekoppeld staat van de mens.
Welke kritiek kreeg de vrouw destijds?
Men (mannen) ontkent dat de vrouw genoeg geestelijke vermogens heeft om deugden te verwerven. Toch wordt de vrouw wel een ziel toegeschreven. Vanaf jongs af aan horen vrouwen al dat ze op een bepaalde manier moeten zijn. Zeggen dat de vrouw alleen de man hoort te bedienen, is met andere woorden stellen dat de vrouw een huisdier is.
Welke kritiek had Rousseau op vrouwen?
Rousseau verwoord de vrouw als sekse iets subtieler: de man wil namelijk een deel van de kennis van de boom, maar dan wil de vrouw ook een hapje. Natuurlijk is dit nog steeds een verwoording voor zwak zijn. Hoewel Wollstonecraft bewondering heeft voor Rousseau, heeft ze veel kritiekpunten op Rousseau. Rousseau beweert dat een vrouw nooit onafhankelijk mag zijn of zich zo mag voelen. De belangrijkste les voor een vrouw is om gehoorzaam te zijn.
Wat is het hoogste doel van de vrouw volgens Wollstonecraft?
Volgens Wollstonecraft moet het hoogste doel van de vrouw het ontplooien van eigen talenten en het verwerven van de waardigheid van bewuste deugdzaamheid zijn. Mannen en vrouwen kunnen willen wat ze willen, maar ze zullen nooit zo gelukkig worden als de onsterfelijke ziel.