Tekst 2: Mill over het utilisme Flashcards
Noem kritiek op het hedonisme.
Geluk wordt beschouwd als een weg naar ‘the greatest happiness’. Hierbij is het van belang om eerst uit te zoeken hoe we aangename en onaangename ervaringen moeten interpreteren en tot welke mate dit tot open vragen leidt.
- Het is niet rationeel om aangename ervaringen als het einddoel van geluk te zien.
- Iedereen heeft een ander idee van een aangename ervaring.
- Sommige aangename ervaringen komen te veel overeen met dieren, waardoor er geen duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen het geluk van de mens en het geluk van dieren.
- De aangename ervaringen hebben nooit iets te maken met het menselijke intellect, de moraal, emoties en inbeeldingsvermogen.
Leg Mills kritiek uit op het utilisme.
Aangename ervaringen worden vooral bekeken vanuit de psyche in plaats vanuit lichamelijk opzicht.
De schatting van aangename ervaringen moet afhankelijk zijn van kwantiteit en niet van kwaliteit.
Wat is de hoogste benaming voor de mens volgens Mill?
De hoogste benaming voor de mens is dat de mens beschikt over een gevoel van waardigheid.
Wat is Mills bekende uitspraak en wat bedoelt hij er mee?
Het is beter om een ontevreden mens te zijn dan een tevreden varken. Hiermee bedoelt Mill dat het varken enkel het perspectief van het lage kent en niet van het hoge, de ontevreden mens kent het lage en het hoge.
Waarom kies je niet voor lage pleasures of voor hoge pleasures omdat je er een voorkeur voor hebt?
Je kiest voor het lage of voor het hoge, omdat je er aanleg voor hebt. Er zijn mensen die snel genoegen nemen met het bevredigen van hun behoeftes: het lage. Maar er zijn ook mensen die niet snel tevreden zijn met hun behoeftes en stellen er dus grote eisen aan. Iemand met een lage behoefte zal alleen aanleg hebben voor de lagere pleasures dan voor de hoge pleasures. Terwijl iemand met hoge verwachtingen/eisen alleen de hoge pleasures zal kiezen.
Waarom is de jonge mens breekbaar?
De jonge mens zal zich sneller laten verleiden door de lage behoeften. De jonge mens staat aan allerlei kanten onderdruk: bijv in de maatschappij of bij zijn vrienden (groepsdruk). Hierdoor verliest men zichzelf: hij volgt zijn eigen intelligentie niet meer. Dit doet hij doordat het makkelijker is om zich te onderwerpen aan een aangename ervaring waartoe hij snel bereik heeft. Hij hoeft hier niet perse de voorkeur voor te hebben.
Hoe weet je of het lage of het hoge beter is?
Daarvoor heb je rechters nodig die verstand hebben van lage en hoge pleasures. Hierbij kun je nooit op hoger beroep gaan. Deze rechters beroepen zich op hun kennis. Alleen zij kunnen beslissen welke mogelijkheden (aangename ervaring) het zwaarste weegt. Mochten zij twijfelen, zullen zij voor de grootste groep kiezen.
Welke reactie geeft het utilisme op de kritiek dat geluk geen einddoel kan zijn?
Het einddoel is niet zozeer het nastreven van geluk, maar eerder het vermijden van pijn. Als we geluk zien als onvoorwaardelijk blij zijn dan is het ook logisch dat je dat nooit kan bereiken. Geluk is een momentopname.
Welke eigenschappen kunnen de kans op geluk vergroten?
- Enthousiasme: met veel enthousiasme kan men zich verzoenen met het twijfelen over lichte onaangename ervaringen.
- Kalmte: door kalmte kan iemand tevreden zijn met de kleine dingen, doordat rustgevende mensen stilstaan bij de kleine dingen in het leven.
Waarom geeft het utilitarisme ruimte voor opoffering, maar is dit geen heldhaftige daad?
Dit komt doordat je volgens het utilitarisme zo moet handelen wat het meeste geluk oplevert voor de meeste mensen. Soms moet je je eigen verlangens/overtuigingen daarvoor opofferen. Dit aspect hangt relatief samen met het Christendom, namelijk met de naastenliefde