Tekst 3: Bransen: authenticiteit, integriteit en identiteit Flashcards

1
Q

Wat is imago-mangement?

A

Imago-management doet zich voor als mensen zich druk maken over hoe ze op andere mensen overkomen. Dit is een fenomeen dat al eeuwenlang speelt. Toch geldt het belang ervan tegenwoordig meer dan ooit door de opkomst van social media. Twee waarden die een belangrijke rol spelen binnen de media zijn: authenticiteit en integriteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat betekent authenticiteit?

A

Tegenwoordig bestaat ons imago op zichzelf, doordat het rondzweeft op het internet. Echter kan dit ten koste gaan van onze authenticiteit, mits onze authenticiteit geen illusie is.

Authenticiteit: een leven waarin je je ware zelf bent, je niet vervreemd wordt van jezelf en je je geen zorgen maakt over wat anderen van je denken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke drie kwesties rondom authenticiteit worden er besproken in de filosofie?

A
  1. Het idee van een diep, wezenlijk, oorspronkelijk zelf dat zogenaamd onze essentie is en dat tot zijn recht moet komen in hoe mensen zich tot zichzelf verhouden.
  2. De zelfbepalende vrijheid die meekomt met de verantwoordelijkheid die we dragen voor wie en hoe we zijn.
  3. Het waardenlandschap: het sociale en normatieve kader dat mensen nodig hebben om zichzelf te kunnen zijn.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat houdt een wezenlijk, oorspronkelijk zelf in?

A

Bestaat er zoiets als een oorspronkelijke, authentieke smaak, een specifieke, kenmerkende, werkelijk eigen manier waarop iemand betrokken is op de wereld? Met andere woorden: is ieder mens authentiek?

Als iemand zich anders voordoet dan dat hij daadwerkelijk is, betekent dit dat diegene niet authentiek is. Alleen al hierdoor is het van belang om uit te zoeken of authenticiteit bestaat, want men gaat ervan uit dat zoiets dergelijks bestaat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vertel iets over the ethics of authenticity van Charles Taylor?

A

Een modern ideaal: streven naar authenticiteit.

Een ethiek waarin zelfontplooiing een van de belangrijkste taken van het menselijk bestaan is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is zelfontplooiing?

A

Een ingewikkelde zoektocht, waarbij we op zoek zijn naar datgene wat ons leven waardevol maakt: een zoektocht naar de essentiële kern van ons bestaan. Hierbij moet men een onderscheid maken tussen ogenschijnlijke en authentieke verlangens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Leg het voorbeeld van Sartre’s l’existentialisme est un humanisme.

A

Een jongen, genaamd Henk, moet een keuze maken tussen het verlangen om bij zijn gekwelde moeder thuis te blijven of zijn verlangen om voor het vaderland te vechten en naar het front te gaan. Wat is zijn authentieke verlangen? De jongen moet de keuze baseren op wat hij zelf wil, hij moet de keus niet baseren op het vaderland of op zijn moeder. Dus hij moet een keuze maken tussen wat hij echt wil en wat hij denkt te willen, maar niet wil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de reactie van het existentialisme op de gedachte dat iemands wezenlijke zelf samenhangt met de vraag hoe kunnen we weten wat iemands wezenlijke zelf is?

A

Dit zorgt voor verwarring. Je hoeft niet eerst te weten wie je bent en vervolgens je leven in te richten zoals je wil leven. De mens is namelijk zelf de oplossing voor de praktische-essentiële vraag: in de concrete keuzes die je maakt, geef je antwoord op wie je wezenlijk bent (denk hierbij aan Sartre). Want existentialisme gaat vooraf aan essentialisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat betekent zelfbepalende vrijheid? Wat is hier problematisch aan?

A

Het is aan jezelf te bepalen wat typisch is voor jou. Het gaat om jouw wil.

Maar als jij altijd bepaalt, dan zou je het nooit slecht kunnen doen. Dit zou betekenen dat je nooit inauthentiek kunt zijn. Als je existentie voorafgaat aan je essentie; door keuzes te maken, bepalen wie je bent, zou je volgens de existentialisten altijd authentiek zijn. Het gevolg is dat authentiek een epifenomeen (nietszeggend) wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat zegt Frankfurt?

A

Maakt een onderscheid tussen twee verlangens: eerste- en tweede orde verlangens. Dit onderscheid komt naar voren zodra we met een conflict in onze eigen wil geconfronteerd worden. Stel je wil graag biertjes drinken (dit staat gelijk aan twee boterhammen), maar je wil ook graag afvallen. Dan heb je een conflict van eerst-ordeverlangens (onze wil), die kan worden opgelost door onze tweede-orde verlangens. Niet elk verlangen waar we toch aan toegeven is relevant voor onze essentie. Stel je hebt toch die biertjes genomen, dan heb je oprechte spijt van je wilszwakte (je hebt niet gedaan, waarvan je overtuigd was).

Tweede-orde verlangens: wat we willen dat onze wil voor inhoud heeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is een voordeel aan de theorie van Frankfurt?

A

Het toont aan dat we niet alleen de hele dag willen zuipen, maar dat onze wil ook oprechte inhoudt heeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is een nadeel aan de theorie van Frankfurt?

A

Het legt niet uit hoe de tweede-orde verlangens aan hun recht komen. Waarom zijn deze authentiek? Echte conflicten van onze wil, spelen zich namelijk altijd op dit niveau af. We kunnen dit niet oplossen met een derde-orde verlangen, want dan kunnen we eeuwig doorgaan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Waarom heeft Sartre geen probleem met de theorie van Frankfurt?

A

Er is geen doorslaggevende redenen om ons te identificeren met het een of andere verlangen. Je bent namelijk authentiek wanneer je niet kwader trouw leeft en dus gewoon keuzes maakt die je essentie zullen definiëren. Je maakt zelf de keuze, dus je hoeft je niet te verantwoorden tegenover de gemaakte keuze.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Waarom zijn Taylor en MacIntyre het oneens met Sartre?

A

Het zelf dat nodig is voor authenticiteit, hoeft geen geïsoleerd zelf te zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat betekent het waardenlandschap?

A

Als authenticiteit een kwestie is van zelfbepalende vrijheid dan hoeven we ons nooit zorgen te maken over wat anderen van ons denken. We kunnen echter wel denken over wat we zelf van ons zelf vinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat zegt Charles Taylor?

A

De worsteling met keuzes staat centraal voor welke waarde we toeschrijven aan een keuze. Zo is de keuze van het voorbeeld van Sartre over Henk een stuk moeilijker dan een keuze tussen eerst melk of eerst suiker in de koffie doen. In confrontatie met een dilemma, komen waarden aan te pas. Deze waarden zijn belangrijk voor ons en hier willen we trouw aan blijven. Authenticiteit is geen kwestie van keuzes, maar van sensitiviteit: recht doen aan wat zich waardevol aan ons kenbaar probeert te maken. De ernst van het dilemma laat dus zien dat het voor ons van belang is om de goede keuze te maken.

17
Q

Wat is de betekenishorizon van Taylor?

A

Overstijgend waardenkader waarbinnen dingen en daden iets te betekenen hebben. Dus wat jij belangrijk vindt (een soort referentiekader).

Als iemand zich dus druk maakt over een foto die hij wel of niet op facebook moet zetten, is dit een belangrijke kwestie voor diegene en valt dit binnen zijn betekenishorizon. Die persoon wil zijn imago dus uitdrukken. Authentiek willen zijn, echt jezelf zijn, is dus een belangrijke waarden die past binnen de betekenishorizon van vele mensen.

18
Q

Wat is de rol van integriteit in de maatschappij?

A

Op social media doen we ons allemaal beter voor dan dat we daadwerkelijk zijn. Dit doen we omdat we willen dat ons beeld voldoet aan de respectabele standaarden, zonder dat we nadenken of we wel echt tot deze standaarden horen. Dit toont een gebrek aan respect aan de belangrijke waarden: integriteit. Een integer mens zegt niet alleen dat hij zich aan bepaalde waarden wil houden, maar laat dit ook zien in zijn daden. Hij zal eerlijk zijn over zijn beweegredenen en zich niet voordoen als iemand anders.

Integriteit is voornamelijk van belang bij bedrijfsethiek. Arbeiders horen zich integer te gedragen.
Integriteit hangt ook samen met de rol die iemand heeft. Denk aan de rol van vader en de rol van docent. Integriteit vraagt van een persoon dat hij loyaal is aan zijn rol.

19
Q

Wat vindt Bernard Williams?

A

Onpersoonlijke, onpartijdige moraal moet ondergeschikt zijn aan iemands persoonlijke integriteit (vasthoudendheid en loyaliteit aan je taken).

20
Q

Wat zijn de drie vragen rondom integriteit?

A
  1. Wordt er een hiërarchie aangebracht tussen de diverse rollen die iemand heeft? Bijv. Een bedrijf zou nooit tegen zijn eigen belangen in handelen. Denk hierbij aan de tabaksindustrie.
  2. Hoe zijn de verschillende rollen met elkaar verenigbaar? De heelheid van de persoon, we hebben verschillende rollen in ons leven. Bijv. Trump is enerzijds president en anderzijds vader van zijn kinderen, waaraan hij zijn bedrijven heeft afgegeven. Is dit integer en hoe kun je een heelheid van een persoon hebben, wanneer je meerdere rollen vervult?
  3. In hoeverre wijst integriteit als waarde sowieso bepaalde projecten als moraal verwerpelijk af? Als je adviezen van een bedrijf opvolgt om integer te kunnen handelen, is dit dan meteen moreel. (bedrijven tijdens WOII).
21
Q

Wat zegt Velleman over onze identiteit?

A

Onze reflexiviteit is in al ons doen en laten aanwezig. Dit komt doordat wij ons eigen publiek zijn.
Handelen betekent jezelf aan jezelf uitleggen.
Je vertoont gedrag waar je achter staat, omdat je jezelf in dat gedrag herkent.

22
Q

Wat zegt Korsgaard? (Kantiaans)

A

De onontkoombaarheid van principes.
We komen uit bij een overkoepelend principe om het overzicht op ons leven te behouden: het principe dat de redelijkheid van onze eigen contigente levensgeschiedenis articuleert.

23
Q

Leg amour propre en amour de soi van Rousseau uit.

A

Amour propre: slechte eigenliefde, het verheerlijkte beeld dat we anderen over onszelf voorschotelen. In de maatschappij verhouden we onszelf door anderen tot onszelf. Hierdoor doen we ons beter voor dan dat we werkelijk zijn en vervreemden we ons van onszelf. We zijn dan ook in een constante vergelijking met anderen en willen dingen die anderen hebben, terwijl we die zelf eigenlijk helemaal niet willen hebben.

Amour de Soi: het goede eigenliefde, de liefde die we voor onszelf voelen voordat die gevormd wordt door sociale druk en culturele verwachtingen.