Retsmedicin - Politiattest, læsionsbeskrivelse og personundersøgelse Flashcards
Beskriv læsionen, herunder læsionstype og hvilket våben, der kan have påført læsionen.
Der er tale om et kvæstningssår, som er karakteriseret ved uregelmæssig kant og vævsbroer i bunden. Der er tale om en frisk læsion uden tegn på opheling og med frisk blødning. Læsionen kan være påført ved stump vold f.eks. med en kølle, et jernrør eller anden stump genstand. Læsionen kan også skyldes, at personens hoved har ramt en stump genstand eller underlaget f.eks. en væg, et trappetrin eller et møbel.
- Note: Hvad jeg svarede?*
- Billedet viser en omkring 6 cm lang læsion i hovedbunden. Den præcise længde er svær at vurdere ud fra billedet. Der er tale om et kvæstningssår da der er uregelmæssig kant samt vævsspor. Kvææstningssår er når huden flækker op når den rammes af en stump genstand.*
- Personen kan altså være blevet slået ovenihovedet med en stump genstand (fx et bat).*
Ved en personundersøgelse gøres den undersøgte opmærksom på tavshedsforholdene over for politiet
a. altid og på et passende tidspunkt i samtalen
b. altid og i starten af samtalen
c. nævnes kun hvis det ikke mindsker undersøgerens chancer for at få vigtige oplysninger
d. kun ved undersøgelse af ofre
e. kun ved undersøgelse af sigtede
b.altid og i starten af samtalen
I forbindelse med din vagt på skadestuen for 5 uger siden, har politiet bedt dig udfylde en politiattest vedrørende et offer for vold du modtog.
Redegør for hvorfor det vigtigt at attesten udfyldes på et let forståeligt dansk.
Politiattesten er et retsligt dokument, der skal anvendes til politiets efterforskning og bevisførelse i retten. Det fungerer dermed som den lægelige dokumentation for de læsioner offeret har pådraget sig eller sagt på en anden måde, det dokumenterer den vold offeret har været udsat for. Attesten skal læses og forstås af ikke lægefaglige personer; politi, anklager, dommer, domsmænd, nævninge, vidner mv.
Beskriv læsionerne på billedet nedenfor. Derefter angiv alder for læsionen og traumemekanismen med eventuelt våben
På højre underarms strækkeside, i et område målende 6 x11 cm, beliggende 1 cm under albuens spids, to friske hudafskrabninger, den ene målende 0,5 x1 cm, den anden målende 0,6 x 2 cm med omkringliggende rødviolet blodunderløbent mærke målende 4,5 x6 cm.
Læsionerne skuldes stump vold og kan være opstået ved fald mod genstand eller slag med genstand. I denne case er det slag med et koben!
I forbindelse med en aftenvagt i skadestuen for ca. 2 måneder siden behandlede du en kvinde der havde været udsat for vold fra kæresten. Politiet har nu bedt dig udfylde en politiattest. Kvinden havde en læsion på højre arm, dit journalnotat er følgende: ”lateralt på hø. oe extensor side ses et femkrone stort hæmatom”, du var heldigvis forudseende og tog et foto af læsionen. Beskriv læsionen som du ville gøre i en politiattest.
På højre overarms strækkeside 2 cm under armhulen ses et rødviolet blodunderløbent/blåt- mærke målende 3 x 4 cm. Kommentar: der må gerne gives extra for en kort redegørelse for vigtigheden af at politiattester holdes på dansk og ikke indeholder fagudtryk og latin, da attesterne skal læses af lægmænd.
- hvilken af de fire rubrikker på dødsattestens side 1, A, B, C og D, om nogen, angiver man at man her indberettet dødsfaldet til politiet, og de afstår fra retslægeligt ligsyn?
- A
- B
- C
- D
- Ingen af disse fire, det står andetsteds på siden.
- B
I forbindelse med en aftenvagt i skadestuen for ca. 2 måneder siden behandlede du en ung mand der havde været udsat for knivstik. Han ønskede ikke politiet involveret. Episoden er nu anmeldt og politiet har bedt dig udfylde en politiattest. Patienten havde en læsion på det ene lår, dit journalnotat er følgende: ”lateralt på ve. lår lige over knæet ses en stiklæsion, sparsom blødning, ingen mistanke om nerveskade, huden sutureres”, du var heldigvis forudseende og tog et par fotos af læsionen. Beskriv læsionen som du ville gøre i en politiattest.
På venstre lårs yderside 3 cm over knæet sås et længdeforløbende linseformet stiksår, målende 4 x 1,5 cm. Nederste sårvinkel var spids og den øverste sårvinkel var kantet og havde antydning af svalehaler. Der var frisk blødning.
Hvem kan rekvirere en retsmedicinsk personundersøgelse?
- Alle læger med ret til selvstændigt virke.
- Vagthavende ved politiet.
- Læger med speciallægeanderkendelse.
- Alt autoriseret sundhedspersonale.
- Alle ovenfor nævnte grupper.
- Vagthavende ved politiet.
Ved den retsmedicinske undersøgelse på CfV findes læsioner som på billedet herunder.
Beskriv læsionerne
Se billede i Re19 spg. 4
Hævelse og blåviolet misfarvning af hymen. Udrift i mellemkødet klokken 6 med fibrinbelægning målende ca. 0,2 x 0,8 cm og udrift i mellemkødet klokken 5 målende ca 0,3 x 0,8 cm.
Hvad er vigtigt at have med i en retslægelig beskrivelse af en læsion? F.eks. i forbindelse med udarbejdelse af en politiattest.
- Lokalisation på kroppen, målt ud fra faste fixpunkter
- Størrelse af læsionen (længde, bredde, dybde)
- Form og farve
- Alder på læsionen
- Alle ovenfor nævnte svar er korrekte
Alle ovenfor nævnte svar er korrekte
- Lokalisation – hvor på kroppen?
- Lokalisation - hvor på legemsdelen?
- Med udmåling fra fixpunkt
- Fx. Kno, knæ, jugulum, ydre øregangs åbning, gulvhøjde
- Læsionstype og udseende
- Mål
- Foto med målestok
Hvis ensigtet i forbindelse med en personundersøgelse ikke ønsker at udtale sig om helbredsmæssige forhold
- forsøger man altid at indhente oplysninger fra egen læge og sygehus
- kan man forsøge at lave en ny samtale inden for 24 timer
- kan undersøgte tvinges til at afgive oplysningerne
- kan undersøgte tvinges til at afgive oplysningerne men kun hvis der foreligger en dommerkendelse
- er det undersøgtes ret og der er intet yderligere man kan gøre
er det undersøgtes ret og der er intet yderligere man kan gøre
Beskriv læsionen. Hvordan er læsionen påført? (Type af vold og evt. genstand/våben)
Rettenøgle: På højre overarms stækkeside ses en næsten oval læsion bestående af to bueformede rækker af friske hudafskrabninger og røde blodunderløbne mærker. I området ses desuden et større blåviolet blodunderløbent mærke. Der er tale om et bidmærke, der skyldes stump vold. Påført med gerningsmandens tænder.
Du er forvagt på skadestuen og har lige modtaget en mand der har været i værtshusslagsmål. Han har flere blodunderløbne mærker og hudafskrabninger i ansigtet og på armene. Begrund vigtigheden af grundig journalføring i sager om vold.
Som læge har man journalføringspligt. I forbindelse med pt der har været udsat for vold kan man blive bedt om at udfylde en politiattest. I politiattesten skal man bla. angive detaljer om de påviste læsioner. For at politiattesten kan anses for at være udfyldt efter bedste evne, skal beskrivelsen være præcis og korrekt. Da der ofte går lang tid inden der skal udfyldes politiattest, kan læsionsbeskrivelsen kun udføres korrekt hvis man har lavet grundige journalnotater.
K13
Hvilken sygdom bør altid foranledige anmeldelse til politiet mhp. retlægeligt ligsyn?
a: Malignt melanom
b: Malignt mesotheliom
c: Malignt fibrøst histiocytom
d: Malign kæmpecelletumor
e: Lentigo maligna
b: Malignt mesotheliom
K13
Du har undersøgt et levende voldsoffer på skadestuen. Politiet ønsker en ”politiattest”.
Hvad er din pligt?
- At udfylde attesten uden at spørge patienten
- At afvise politiet
- At spørge patienten om tilladelse
- At bede overlægen næste dag om at udfylde attesten på grundlag af dine oplysninger
- At henvise politiet til oplysninger hos egen læge
- At spørge patienten om tilladelse