Nyre og urinveje - urinvejsinfektion Flashcards
Nævn 2 patientgrupper der skal screenes for asymptomatisk bakteriuri og begrund hvorfor de skal behandles.
Gravide
Immunsupprimerede
Ældre demente med insufficient blæretømning
Ved instrumentering
Note:
- Gravide, immunsupprimerede og ved instrumentering.*
- gravide–>fordi det kan være skadeligt for både foster og mor at gå rundt med en bakterieuri + det øger risikoen for abort
- Immunsupprimerede–>fordi de jo er immunsupprimerede og deres immunforsvar kan ikke bekæmpe bakterier ligeså som andres og derfor er der en risiko for at det kan videreudvikle sig
- Ved instrumentering–>fordi man ikke kan have en bakterieuri når man skal opereres da det øger risikoen for infektion. Kroppen har brug for at være på sit maks ved OP og så nytter det ikke noget at den samtidig skal bruge energi på at bekæmpe en asymptomatisk bakteriuri
Nævn hvad man undersøger ved urinstix.
Forklar og begrund hvordan man kan tolke betydning af henholdsvis positiv og negativ test hos voksne.
Glucose, blod, ketonstoffer, leuco og nitrit
Nitrit stix
- Kræver:blæreinkubation i >4 timer nitratreducerende bakterier
- Positiv test:tyder på infektion
- Negativ test:er ikke til megen hjælp
Leukocyt stix
- Positiv test:kan være forurening (vaginalsekret)
- Negativ test:udelukker infektion
Noter:
En urinstix kan måle blod, leucocytter, nitrit, ketoner, sukker og pH.
Nitrit stix:
- Positiv for nitrit: Patienten har højst sandsynlig en infektion
- Negativ for nitrit: Det er ikke sikkert, at patienten ikke har en infektion. Nitrit skyldes bakterier, der reducerer nitrat til nitrit - men for at det kan måles kræver det urin der har været > 4 timer i blæren. En negativ nitritstix kan derfor skyldes, at urinen ikke har været “gammel” nok. Desuden kan det jo også skyldes, at det skyldes en ikke-nitratreducerende bakterier såsom streptokokken.
Leucocytstix:
- Positiv for leucocytter: Det kan være en infektion, men det kan også være forurening.
- Negativ for leucocytter: Vi kan med stor sandsynlighed udelukke infektion.
Du er læge i almen praksis og sidder med en 50 årig kvinde der henvender sig med blod i urinen. Hun fortæller at hun igennem 1,5 måned har haft hyppige vandladninger og blod i urinen. Hun har været hos lægevagten for 2 uger siden, der konstaterede at hun havde blærebetændelse. Hun fik antibiotika i en uge, men nu er der igen hyppige vandladninger, lette smerter over blæren og blod i urinen.
Hvad gør du (Vælg det rigtige svar)?
- Jeg laver objektiv undersøgelse, urinundersøgelse ( urinstix samt urin til D+R) med henblik på om hun igen har UVI. Starter pt op i antibiotika og giver hende en ny tid om ca. 4 uger med henblik på klinisk kontrol
- Jeg laver objektiv undersøgelse, urinundersøgelse, blodprøver (hb, kreatinin, CRP) og henviser patienten i pakkeforløb til urologisk afdeling (cystoskopi med urincytologi og CT urografi)
- Jeg laver objektiv undersøgelse, urinundersøgelse, blodprøver (hb, kreatinin, CRP) og henviser patienten i pakkeforløb til gynækologisk afdeling (cystoskopi med urincytologi og CT urografi)
- Da patienten har blod i urinen, ringer jeg omgående til urologisk afdeling med henblik på at få hende indlagt.
- Jeg laver objektiv undersøgelse, urinundersøgelse, blodprøver (hb, kreatinin, CRP) og henviser patienten i pakkeforløb til urologisk afdeling (cystoskopi med urincytologi og CT urografi)
* Note:*
* Vi har en patient med hæmaturi uden forklaring–>de skal sendes i kræftpakke. Desuden kan man jo mistænke, at der er en bagvedliggende årsag til at hun igen har fået cystitis og det er måske noget malignt.*
D
u er læge i almen praksis og sidder med en 50 årig kvinde der henvender sig med blod i urinen. Hun fortæller at hun igennem 1,5 måned har haft hyppige vandladninger og blod i urinen. Hun har været hos lægevagten for 2 uger siden, der konstaterede at hun havde blærebetændelse. Hun fik antibiotika i en uge, men nu er der igen hyppige vandladninger, lette smerter over blæren og blod i urinen.
Hvad gør du (Vælg det rigtige svar)? 2.Jeg laver objektiv undersøgelse, urinundersøgelse, blodprøver (hb, kreatinin, CRP) og henviser patienten i pakkeforløb til urologisk afdeling (cystoskopi med urincytologi og CT urografi)
Nævn mindst 5 mulige årsager til hæmaturi
(Svarmuligheder: Nyretumor, blæretumor, PC, nyretraume, nyresten, blæresten, kateterlæsion, UVI , fremmedlegeme i blæren mm) 1 point ved 3 rigtige svar,2 point ved 5 eller flere rigtige
- Note:*
- Cystitis
- Konkrementer
- Tumor i nyre-og urinvejene
- Tumor udenfor nyre og urinvejene (evt. gynlkologisk cancer), som trykker på nyre og urinvejene.
- Fremmelegeme (fx kateter eller hvis man er blevet podet i urinrøret –>fremmedlegemer kan skabe em lille læsion som medfører blødning)
- Traume på nyre og urinvejene.
- Hos mænd: prostatahyperplasi
Du er KBU læge i almen praksis. En 73-årig kvinde konsulterer dig pga. symptomer på urinvejsinfektion (UVI). Det er anden gang inden for det sidste halve år hun har haft UVI.
Hvad vil du foretage dig?
Svar: grundig anamnese f.eks. hvordan er hendes vandladning, hvor meget drikker hun, tidl. instrumenteret, udlevere VVS OG DANPPS (disse 2 ting skal nævnes for at få et point)
Note: Kvinde kommer ind i AP med vandladningssymptomer.
- Uddyb anamnese ift. vandladningssymptomer/UVI-symptomer.
- Symptomgennmgang (DAN-PPS)
- Væske/vandladningsskema
-
Objektiv undersøgelse
- palpation af abdomen, GU og rektaleksploration (rektaleksploration vil jeg lave på kvinder også for at mærke eventuelle tumorer der kan trykke på urinvejene og give symptomer)
- Blodprøver: kreatinin, hgb og CRP (alternativt hele pakken: natrium, kalium, leucocytter, trombocytter, calcium og urat)
-
Urinundersøgelse:
- Urinstix for blod, leucocytter, nitrit og sukker.
- Urin til D+R
Kvinden har haft to UVI’er indenfor det seneste halve år - det tyder på at der er en bagvedliggende årsag. Den årsag kan være mange ting, eksempler er:
- hun har inkontinens (vådt miljø i underbukserne giver anledning til godt miljø for bakterier)
- hun har residualurin (giver et godt miljø for bakterievækst i blæren)
- hun får ikke gået på toilettet i løbet af dagen (urin i blæren giver et godt miljø for bakterievækst i blæren)
- Derfor er det vigtigt at spørge ind til hendes symptomer og vandladningsmønster.*
- Dog kan det måske også skyldes en bagvedliggende malign lidelse, som forårsager det. Afhængig af svarene på undersøgelserne kan det være, at hun skal henvises i kræftpakkeforløb.*
Du er KBU læge i almen praksis. En 73-årig kvinde konsulterer dig pga. symptomer på urinvejsinfektion (UVI). Det er anden gang inden for det sidste halve år hun har haft UVI.
Hvad vil du foretage dig? Svar: grundig anamnese f.eks. hvordan er hendes vandladning, hvor meget drikker hun, tidl. instrumenteret, udlevere VVS OG DANPPS (disse 2 ting skal nævnes for at få et point)
Hvad vil du foretage af objektive og parakliniske undersøgelser i almen praksis i forbindelse med denne aktuelle konsultation:
Svar: vitale værdier (BT, puls, temp), rectal eksploration, GU, urin-stix, urin til D+R, blodprøver Hb, kreatinin, evt infektionstal (mindst 4 skal nævnes for at få et point)
- Note:*
- Objektiv undersøgelse: palpation af abdomen + GU + rektal eksploration.*
- Blodprøver: Kreatinin, hgb og CRP. Desuden evt. albumin, natrium, kalium, leucocytter, trombocytter, calcium og urat. Stenprøverne er måske mindre relevante i netop denne her case.*
- Urinundersøgelse: stix for blod, leucocytter, nitrit, sukker samt D+R.*
Magnus er 6 år gammel og debuterer med hyppige smertefulde vandladninger, lavt siddende mavesmerter og urininkontinens dag og nat. Magnus er tidligere urinvejs rask.
a) Hvad er den mest sandsynlige diagnose?
b) Hvordan stilles diagnosen?
c) Hvilken bakterie er der størst sandsynlighed for at identificere i urinen?
a) Cystitis acuta
b) Urinstix, (alt. Urin mikroskopi), urin D+R
c) e. coli
Note:
a) Drengen har sandsynligvis cystistis. Klassisk er smerter over symfysen (svt. lavsiddende mavesmerter), dysuri og pollaksuri.
b) Urinstix for blod, leucocytter, nitrit og sukker. Urin til D+R.
c) E. coli er årsagen til UVI i 75-85% af tilfældene.
Du er læge i almen praksis. En 76-årig mand kommer igen pga. symptomer på blærebetændelse. Han har smerter over blæren, er subfebril, og har svie ved vandladning.
A. Hvordan udreder du patienten?
Svar: urin stiks og Urin D+R, er der blæredæmpning ?, AB evt. KAD ved mistanke om retention. Blodprøver crea, crp og leukocytter
Du er læge i almen praksis. En 76-årig mand kommer igen pga. symptomer på blærebetændelse. Han har smerter over blæren, er subfebril, og har svie ved vandladning.
A. Hvordan udreder du patienten? svar; urin stiks og Urin D+R, er der blæredæmpning ?, AB evt. KAD ved mistanke om retention. Blodprøver crea, crp og leukocytter
B. Du har booket en kontroltid til patienten og ser ham igen efter 2 uger. Hans blærebetændelse er nu velbehandlet. Hvad iværksætter du af udredning for recidiverende UVI.
Svar: VVS, Dan-PSS, Flow +res, DRE, evt. NCCT ved mistanke om sten, evt. cystoskopi ved mistanke om forandringer i blæren. (BPH)
K10E14
Nyretransplanteret patient 25-årig kvinde, henvender sig med symptomer på urinvejsinfektion. Ingen feber og i øvrigt velbefindende. Der startes ampicillin behandling inden dyrkningssvar. Skal behandling justeres nu hvor der er dyrkningssvar. I givet fald til hvilket præparat og angiv behandlingslængde?
Der skal skiftes til peroral Mecillinam, behandlingsvarighed 7 dage.
- Note:*
- Jeg svarede 3 dages p.o mecillinam (som er det samme som pivmecillinam).*
- Måske man kun er ukompliceret hvis man er en rask kvinde i den fertile alder.*
K10E14
Du ser et 3 uger gammelt højfebrilt spædbarn i din lægepraksis. Barnet er irritabelt, har spist meget lidt, barnet kaster alt op igen.
Objektivt er barnet irritabelt, blegt, perifert kold og marmoreret. Urinstix positiv for blod, leukocytter og nitrit. CRP er 129. (Normalværdi <10)
a)Hvilken diagnose må mistænkes?
Pyelonefritis, Urosepsis
- Note:*
- Barnet er positiv for både leucocytter og nitrit–>høj sandsynlighed for UVI.*
- Barnet er tydeligvis meget påvirket, hvilket tyder på at der er sket en spredning til blodbanen.*
K10E14
Du ser et 3 uger gammelt højfebrilt spædbarn i din lægepraksis. Barnet er irritabelt, har spist meget lidt, barnet kaster alt op igen.
Objektivt er barnet irritabelt, blegt, perifert kold og marmoreret. Urinstix positiv for blod, leukocytter og nitrit. CRP er 129. (Normalværdi <10)
a) Hvilken diagnose må mistænkes? Pyelonefritis, Urosepsis
b) Hvad er det næste tiltag du bør gøre?
Indlægge barnet
Tænker barnet skal have noget iv pip/tazo–>det kræver indlæggelse (+ man skal holde øje når det er sepsis jo)
K10E14
En 7årig pige har dys- og pollakisuri. Urindyrkningen viser vækst af 105 Gonokokker.
a) Hvad er barnet diagnose?
Blærebetændelse.
K10E14
En 7årig pige har dys- og pollakisuri. Urindyrkningen viser vækst af 105 Gonokokker.
a) Hvad er barnet diagnose? Blærebetændelse.
b) Foruden opstart af relevant antibiotisk behandling af barnet, hvad er det din pligt at gøre?
Vækst af Gonokokker i urinen hos et barn peger på sexuelt overgreb.
Melde mistanken om sexuelt overgreb på et barn til de sociale myndigheder.