L14 I : Gronden voor nietigheid en vernietigbaarheid 1 Flashcards
Wat is een gebrekkige overeenkomst?
nietig of vernietigbaar
Nietigheid ?
Indien een rechtshandeling nietig is, betekent dit dat de rechtshandeling van rechtswege nietig is en dus nooit heeft bestaan.
Wat is vernietigbaar?
Is een rechtshandeling vernietigbaar, dan is de rechtshandeling gewoon geldig,maar, door of namens degene in wiens belang de wetgever een vernietigingsgrond heeft gegeven, kan een beroep worden gedaan op die vernietigingsgrond en kan derhalve de rechtshandeling worden vernietigd. Dit betekent dus dat wanneer geen beroep wordt gedaan op de vernietigingsgrond, de rechtshandeling geldig blijft.
Hoe vindt die vernietiging nu plaats?
Artikel 3:49 bepaalt: ‘Een vernietigbare rechtshandeling wordt vernietigd hetzij door een buitengerechtelijke verklaring, hetzij door een rechterlijke uitspraak.’
Hoe werkt vernietiging door een rechterlijke uitspraak?
vernietiging door een rechterlijke uitspraak wordt nader uitgewerkt in:
artikel 3:51
Uit het eerste lid van genoemd artikel kunnen we halen dat indien degene in wiens belang de vernietigingsgrond is gegeven, bij de rechter een beroep doet op de betreffende vernietigingsgrond en de rechter het beroep op die vernietigingsgrond aanvaardt, de uitspraak van de rechter waarbij hij de vernietigingsgrond aanvaardt, de vernietiging van de rechtshandeling tot stand brengt.
Buitengerechtelijke verklaring?
artikel 3:50
Het eerste lid van dit artikel bepaalt: ‘Een buitengerechtelijke verklaring die een rechtshandeling vernietigt, wordt door hem in wiens belang de vernietigingsgrond bestaat, gericht tot hen die partij bij de rechtshandeling zijn.’
De verklaring is vormvrij en kan zowel
schriftelijk als mondeling geschieden
Uit de inhoud van de verklaring moet op te maken zijn dat men de betreffende rechtshandeling vernietigt en zich dus niet meer gebonden acht aan de betreffende rechtshandeling en er moet uit op te maken zijn op grond waarvan men dit meent. Hoe men dit formuleert is niet relevant, als het er maar uit op te maken is.
Wat bij rechtshandelingen mbt een registergoed en buitengerechtelijke vernietiging
artikel 3:50 lid 2
een rechtshandeling met betrekking tot een registergoed, die heeft geleid tot een inschrijving in de openbare registers of tot een akte bestemd tot levering van dat registergoed, alleen buitengerechtelijk kan worden vernietigd als alle partijen in de vernietiging berusten. Is niet sprake van een berusting in de vernietiging door alle partijen, dan kan die rechtshandeling alleen vernietigd worden door een rechterlijke uitspraak
Verjaringstermijn van een rechtsvordering tot vernietiging van een rechtshandeling
artikel 3:52
waarin aandacht wordt besteed aan de verjaringstermijn van een rechtsvordering tot vernietiging van een rechtshandeling (deze verjaringstermijn wijkt af van de algemene verjaringstermijn voor rechtsvorderingen
Heeft vernietiging heeft terugwerkende kracht?
artikel 3:53 lid 1
de vernietiging van een rechtshandeling terugwerkt tot het tijdstip waarop de rechtshandeling is verricht. Dit betekent met andere woorden dat achteraf bezien de vernietigde rechtshandeling geacht wordt vanaf het moment waarop ze is verricht, nietig te zijn geweest (dus geacht wordt nooit te hebben bestaan).
handelings(on)bekwaamheid?
titel 2 Boek 3, te weten artikel 3:32.
Wat is handelingsbekwaam?
Handelingsbekwaam wil zeggen het in het algemeen bevoegd zijn om zelfstandig rechtshandelingen te verrichten (we kunnen ook zeggen: handelingsbekwaam is het bevoegd zijn om zichzelf onaantastbaar door rechtshandelingen te binden). Voor het verrichten van een geldige rechtshandeling is vereist dat de verrichter(s) handelingsbekwaam is (zijn).
Wie is handelingsbekwaam?
In artikel 3:32, eerste lid vinden we het antwoord op de vraag wie handelingsbekwaam is. Iedere natuurlijke persoon is handelingsbekwaam, voor zover de wet niet anders bepaalt. Uit het hier genoemde artikellid kunnen we halen dat de hoofdregel is dat iedere natuurlijke persoon handelingsbekwaam is, maar dat hierop in de wet enkele uitzonderingen zijn gemaakt.
waar bepaalt de wet nu welke natuurlijke personen handelingsonbekwaam zijn?
1:234, eerste lid,
Handelingsonbekwaam: minderjarigen
In artikel 1:233 wordt bepaald wie minderjarig zijn (zij die nog geen achttien jaar zijn en niet gehuwd of geregistreerd zijn of gehuwd of geregistreerd zijn geweest).
Noem een tweede categorie handelingsonbekwamen?
Handelingsonbekwaam: onder curatele gestelden
In artikel 1:381, tweede lid, BW wordt in combinatie met het eerste lid van dat artikel bepaald dat een onder curatele gestelde handelingsonbekwaam is vanaf het moment van de ondercuratelestelling, voor zover de wet niet anders bepaalt.
Noem uitzonderingen op de onbekwaamheid?
- Voor de onder curatele gestelden vinden we deze uitzonderingen in artikel 1:381, derde en vierde lid, BW.
- Met betrekking tot een minderjarige, verwijzen we in dit verband naar artikel 1:234, derde lid, BW. Daarin lezen we dat de toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger verondersteld wordt te zijn verleend, indien het een rechtshandeling betreft ten aanzien waarvan in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is dat minderjarigen van zijn leeftijd deze zelfstandig verrichten.
Wat is handlichting en de gevolgen daarvan?
Een minderjarige die de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt, mag zelfstandig bepaalde rechtshandelingen verrichten als hem hiervoor door de kantonrechter handlichting is verleend (zie art. 1:235). Het begrip ‘handlichting’ kan worden gede!nieerd als ‘een rechterlijke vergunning’ waarbij een minderjarige in bepaalde opzichten dezelfde bevoegdheid krijgt tot het verrichten van rechtshandelingen als een meerderjarige.
Rechtspersoon en handelingsbekwaamheid?
een rechtspersoon nu is steeds handelingsbekwaam (dit kunnen we halen uit art. 2:5
waarin wordt bepaald dat een rechtspersoon voor wat betreft het vermogensrecht gelijk staat met een natuurlijk persoon, tenzij uit de wet anders voortvloeit).