Besedno simbolno učenje Flashcards

1
Q

Kdaj je beseda/gradivo smiselno?

A

BEHAVIORISTI: Čim bolj je beseda smiselna, čim več asociacij ta vzbudi v časovni enoti. KOGNITIVISTI: Smiselno gradivo je tisto, ki ga lahko človek na bistven in zakonit način poveže s tem, kar že od prej ve - s svojo kognitivno strukturo oz. predznanjem. Čim bolj je gradivo smiselno, tem hitreje in uspešnejše se ga naučimo. To pomeni, da ga povežemo s tem, kar že vemo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kateri dve vrsti besednega učenja poznamo? Kaj o teh dveh vrstah trdijo behavioristi oz. kognitivisti?

A
  • BESEDNO UČENJE NIŽJE RAVNI: Gre za asociativno učenje. Na osnovi stičnosti, ponavljanja in sprotne podkrepitve se učimo verige med seboj povezanih besed. Posameznih delov naučenega ne spreminjamo, učimo se jih v prvotni obliki, kot smo jih sprejeli. - BESEDNO UČENJE VIŠJE RAVNI OZ. SMISELNO BESEDNO UČENJE: Pri smiselnem učenju poskušamo vsebino razumeti, miselno predelati in po potrebi izraziti v spremenjeni obliki. Učimo se smisla, ne besedne verige. To učenje je neločljivo povezano z miselnimi operacijami razlikovanja, primerjanja, povezovanja, posploševanja… in višjimi oblikami učenja kot so učenje pojmov, zakonitosti in reševanja problemov. Behavioristi menijo, da med njima ni bistvenih razlik. Menijo, da bomo lahko ščasoma tudi bolj zapletene oblike učenja razložimi z nastajanjem zvez med dražljajem in reakcijo. Kognitivisti pa trdijo nasprotno, oni menijo, da gre za dva kakovostno različna procesa. Dokazujejo, da je smiselno učenje hitrejše, ker je bolj v skladu z delovanjem človekove duševnosti. Ugotavljajo tudi, da je tako učenje tudi trajnejše.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kakšna je vloga govora in jezika za učenje? Kateri dva pogleda na razvoj govora poznamo? Opiši ju.

A

Obvladovanje govora oz. jezika je predpogoj za vse vrste poznejšega šolskega in zunaj-šolskega besednega učenja- Poznamo dva pogleda na razvoj govora: - Skinner: Razvoj govora razlaga na osnovi modela instrumentalnega ali operativnega pogojevanja. Ta pravi, da se vedenje, ki je nagrajeno, pojavlja pogosteje oz. se utrdi. Tako je otrok, ki pravilno izgovori besedo/željo, nagrajen in tako je okrepljeno nadaljnje ponavljanje. - Chomsky: Gre za vrojeno jezikovno kompetenco, ki usmerja jezikovno dejavnost. Pravi, da je razvoj govora postopno pridobivanje jezikovnih pravil. On meni, da imamo vrojene mehanizme za govorni razvoj, ki jih zunanje pobude le sprožijo. Ugotavlja, da izražanje otroka oblikuje vrsta intuitivno pridobljenih jezikovnih pravil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kakšen vpliv ima lahko pomankljiv govorni razvoj v adolescenci?

A

Pomankljiv govorni razvoj postane ovira pri pridobivanju abstraktnega mišljenja. Na to vplivajo tudi socialno kulturne razmere iz katerih prihajajo učenci. Učenci iz slabših sociokulturnih razmer imajo večje težave, kar je velikokrat vzrok slabšega učnega uspeha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kakšen je odnos med govornim razvojem in razvojem mišljenja? Je miselni razvoj tisti, ki določa govornega, ali obratno? Kakšno vprašanje se tu pojavlja?

A

CHOMSKY: Meni,da se razvoj govora dogaja neodvisno in daje temeljno osnovo za razvoj mišljenja. PIAGET: Po Piagetu pa spoznavni razvoj določa razvoj govora. Pojavlja se praktično vprašanje o tem, ali lahko z spodbujanjem govornega razvoja vplivamo na razvoj spoznavnih možnosti učencev? Izkušnje kažejo, da ne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kako poteka smiselno besedno učenje (David Ausbel in kognitivisti)?

A
  • Razlikuje med na eni strani učenje na osnovi sprejemanja in samostojnega odkrivanja in da drugi strani učenje kot dobesedno memoriranje in smiselno besedno učenje.
    • Dobesedno memoriranje: ni povezave s predznanjem, ne zagotovi razumevanja.
    • Smiselno besedno učenje: povezava z predznanjem, povezuje se z učenjem pomena pojmov.
  • Glavni dejavnik, ki vpliva na zapomnitev je jasna in stabilna struktura predznanja, ta je hierarhično organizirana. Najsplošnejše ideje so sidrne ideje, na katere se pripnejo drugi pojmi.
  • Zanj so pomembni tudi vnaprejšnji organizatorji - okvirne splošne ideje, ki so na začetku poglavja (skica, diagram, metafora). Vsebuje povzetek glavnih idej ali principov, ponuja sredstva za povezavo med novim in starim, je preprost za uporabo, pomaga pri ustvarjanju logičnih zvez.
  • Poudarja tudi križno povezovanje t.j. izrecno povezovanje odnosov, razlik in podobnosti.
  • Uporaba primerjalnih organizatorjev za preprečevanje mešanja med sorodnimi pojmi.
  • Drugi poudarjajo pomen mentalnih shem, ki so že v spominu in pomembno vplivajo na pridobivanje novega znanja.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kaj zahteva učenje branja z razumevanjem poleg poznavanja stavčnih in medstavčnih struktur ?

A

Sposobnost priklica iz svoje spoznavne strukture ustreznega mentalnega modela ali sheme. Gre za uvoz znanja, ki je zunaj besedila, za sklepanje o tem, kar ni zapisano.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kaj je razlika med objektivno in subjektivno smiselnostjo gradiva?

A
  • OBJEKTIVNA: Je odvisna od gradiva samega: nesmiselni zlogi so najmanj smiselni in nepovezane besede manj smiselne v primerjavi s smiselnimi stavki.
  • SUBJEKTIVNA: Je odvisna od spoznavne strukture (predznanja) posameznika.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kaj je potrebno za učenje nesmiselne snovi?

A
  • Veliko ponavljanja z vmesnimi odmori
  • Sprotna povratna informacija o pravilnosti
  • Uporaba spominskih bergel
  • Veliko časa
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kaj je besedno učenje? Naštej par primerov. Kaj je predmet kritike besednega učenja?

A
  • Besedno oz. simbolno učenje je učenje besednih simbolov, številskih, kemijskih in geografskih simbolov, notnega zapisa in podobno. Besedno učenje predstavlja jedro šolskega procesa.
  • Primer: petje melodije po notah, recitiranje soneta, naštevanje zunanjih preoblikovalcev reliefa…
  • Kritike besednega učenja se pogosto nanašajo na verbalizem. Pri temu gre za učenje simbolov brez njihovega globljega razumevanja.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kaj je besedno učenje z razumevanjem? Kdaj snov razumemo?

A

Učence je treba naučiti, da sproti osmišljajo, primerjajo in povezujejo posamezne podatke. Vse to vodi do razumevanja in trajnejšega znanja.

Snov razumemo, ko:

  • jo znamo izraziti s svojimi besedami
  • lahko navedemo svoje primere
  • jo prepoznamo v različnih okoliščinah in oblikah
  • jo povežemo z drugimi idejami, dejstvi
  • jo uporabim na različne načine
  • lahko vnaprej predvidim nekater posledice
  • poiščem njeno nasprotje.

Smiselno besedno učenje je pomembna osnova višjih oblik učenja ter je osnova učni transfer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Bralna zmožnost: Zakaj je pomembna? Kateri procesi se prepletajo pri učenja branja?

A

Je pogoj za razvoj besednega učenja v obdobju šolanja in pozneje.

Pri učenju branja se procesi prepletajo na več ravneh:

  • Zaznavna razen: predelava vidnih dražljajev (besed/črk), primerni očesni gibi pri branju, slušno razlikovanje in razikovanje med zapisano besedno/črko in glasom.
  • Spoznavna raven: razumevanje besed in njihovih zvez, uporaba predznanja in konteksta.
  • Čustveno-motivacijska raven: pomemben je interes za branje, ki je pri otrocih iz socialno prikrajšanega okolja manjše, saj se redkeje srečujejo z branjem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly