آنتی بیوتیک Flashcards

1
Q

۴ گروه موادی که برای کنترل رشد میکروب ها استفاده میشن چیان؟

A

‏1) Sterilizing Agents : این گروه ترکیبات استریل کننده هستند که از قدرت بسیار بالایی برخوردارند مثل دمای بسیار بالا و یا اشعه. این ترکیبات قادرند هر موجود زنده ای را از بین ببرند.
‏2) Disinfectant : Disinfectants ها یا ترکیبات ضدعفونی کننده می توانند بسیاری از میکروب ها را از بین ببرند (نه همه را) و عمدتا برای ضدعفونی کردن سطوح استفاده می شوند. نباید آن ها را برای بافت زنده استفاده کنیم چون به قدری قوی هستند که می توانند به بافت زنده آسیب برسانند.
‏3) Antiseptics : مفهوم ملایم تری از اثر یک ماده شیمیایی بر روی میکرو ارگانیسم ها را بیان می کند. پس نسبت به disinfectant ها اثر ملایم تری دارند و به گونه ایست که ما می توانیم به صورت موضعی (پوستی) برای از بین بردن میکروب ها استفاده کنیم مثل الکل یا محلول ید که برای ضدعفونی کردن دست ها استفاده می شوند ، ولی استفاده ی
خوراکی از آن ها مجاز نیست.

4) Chemotherapeutics : مواد شیمیایی که برای از بین بردن میکروب ها استفاده می شوند که به صورت سیستمیک قابل استفاده هستند ( قابل خوردن هستند) مثل پنی سیلین ها و کلیه ی دستجات آنتی بیوتیکی.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

از اون ۴ دسته موادی که برای کنترل رشد میکروب استفاده میشه ، انتی بیوتیک ها جز کدوم دسته ان؟

A

Chemotherapeutics

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

انتی بیوتیک های bacteriostatic چی ان؟

A

پسوند static به معناى سکون) ترکیباتی اند که با غلظت استفاده شده در بدن (nonباعث مهار رشد و تکثیر باکترى شده و اجازه انتشار عفونت را نمی دهند. مانند اریترومایسین، تتراسایکلین ها، کلرآمفنیکل، سولفونامیدها.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

انتی بیوتیک های bactericidal چی ان؟

A

‏Bactericidal : (پسوند cidal به معنای کشنده) ترکیباتی که با غلظت استفاده شده در بدن میکروارگانیسم را می کشند. مانند بتالاکتام ها و آمینوگلیکوزیدها.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

در مورد باکتریسیدال و باکتریواستاتیک

برای بیمار نقص ایمنی کدوم استفاده میکنیم؟

A

در افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند و دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند انتخاب بهتر ما در صورت بروز عفونت استفاده از ترکیبات Bactericidal است؛ زیرا دارای ریسک کمتری برای افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند، هستند. مثلا افرادی که شیمی درمانی سرطان می شوند یا مثلا کسانی که بافت پیوندی دریافت کرده اند و از دارو هایی که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند استفاده می کنند مثل کورتون ها ، کورتیکواستروئید ها یا افرادی که بیماری های روماتیسمی دارند مجبور هستند به دلایلی از این دارو ها استفاده کنند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

در مورد باکتریسیدال و باکتریواستاتیک

برای بیمار ایمنی نرمال کدوم استفاده میکنیم؟

A

در فردی با سیستم ایمنی نرمال، مصرف Bacteriostatic یا Bactericidal تفاوت چندانی ندارد. البته نوع عفونت، تهاجمی بودن عفونت و شرایط بالینی بیمار خیلی تعیین کننده اند. در این شرایط حتی اگر از ترکیبات Bacteriostatic استفاده کنیم رشد باکتری ها مهار می شود و بقیه کار کشتن باکتری ها را سیستم ایمنی انجام می دهد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

انتی بیوتیک های narrow spectrum چیه؟
مثال؟
کی استفاده میشن؟

A

آنتی بیوتیک هایی هستند که طیف اثر محدود روی یک سری میکروب های خاص دارند مثل پنی سیلین های V و G. زمانی از این آنتی بیوتیک ها استفاده می کنیم که بدانیم میکروب ایجاد کننده عفونت دقیقا چیست یعنی تست آنتی بیوگرام به وسیله آزمایشگاه انجام شده و نتیجه ی آن مشخص کند که این عفونت مثلا توسط E-coli ایجاد شده و وقتی دقیقا بدانیم که مولد عفونت چه میکروبی است، مستقیما سراغ آنتی بیوتیکی که روی آن اثر می گذارد می رویم و لزومی در استفاده از آنتی بیوتیک وسیع الطیفی که کل فلور نرمال بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، نیست.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

انتی بیوتیک های wide spectrum?
مثال؟
کاربرد ان ها؟

A

آنتی بیوتیک های وسیع الطیف هستند و روی دسته های میکروبی زیادی اثر می گذارند مانند دسته ی خود پنی سیلین ها مثل آمینوپنی سیلین ها (آموکسی سیلین و آمپی سیلین) و همچنین بسیاری از سفالوسپورین ها. بنابراین در کیس هایی که عفونت میکس داشته باشیم استفاده از wide spectrum ها ارجحیت دارد. مثل سوختگی ها که poly-infection داریم و می دانیم که تعداد زیادی از گروه های میکروبی در حال فعالیت هستند، یا در انواع
مننژیت که عوامل مختلفی می توانند ایجاد کننده ی آن باشند، برای این که در کیس مننژیت چیزی miss نشود از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف استفاده می کنیم تا کنترل بهتری در عفونت داشته باشیم. یا تا زمان آمدن جواب تست آنتی بیوگرام برای این که فرد در معرض خطر بیشتر نباشد از این گروه آنتی بیوتیک ها استفاده می کنیم چرا که ممکن است تشخیص ما در نوع عفونت اشتباه باشد؛ پس پزشک برای کم کردن ریسک انتشار عفونت، از یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف استفاده می کند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ایا وسیع طیف بودن انتی بیوتیک یعنی potency بیشتری هم داره؟

A

طیف اثر آنتی بیوتیک هیچ گونه ارتباطی با Efficacy یا Potency آنتی بیوتیک ندارد .
اینکه تصورکنیم هرچقدر یک آنتی بیوتیک طیف اثر بیشتری داشته باشد، قدرت و کارایی بیشتری هم دارد کاملا نادرست است به طور مثال ممکن هست یک آنتی بیوتیک جزو narrow spectrum ها باشد اما potency بسیار بالایی برای یک نوع میکروب خاص داشته باشد و اصلا هیچ ارتباطی با spectrum of activity آن ندارد

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

اینکه میگیم MIC فلان میکروب در حد ۲ میکروگرمه یعنی چی؟

A

حداقل غلظت آنتی بیوتیک است که می تواند اثر مهاری بر روی رشد میکروارگانیسم ها داشته باشد . عدد MIC را در محیط آزمایشگاه محاسبه می کنند؛ مثلا گفته می شود که MIC این میکروب در حدود 2 میکروگرم است. (دقت کنیم که MIC از جنس غلظت است).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

آیا این MIC که در محیط آزمایشگاه محاسبه می شود در بدن انسان هم با همین غلظت تاثیر می گذارد و استفاده می شود؟

A

دقت کنیم که برای اینکه یک آنتی بیوتیک اثر آنتی باکتریال مناسبی در بدن داشته باشد باید مقدار 3 الی 4 برابر MIC آزمایشگاهی استفاده شود که البته شما نیازی به محاسبه ی این مقادیر ندارید و در همان دوز هایی که در گایدلاین ها تعیین شده است همه ی این محاسبات انجام شده است .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

چه موقع گفته میشود که یک میکروارگانیزم به آنتی بیوتیک مقاوم هست ؟
تعریف مقاومت انتی بیوتیک چیه؟

A

اگر MIC یک آنتی بیوتیک به قدری بالا باشد که عملا نتوانیم این غلظت از آنتی بیوتیک را در بدن انسان استفاده کنیم گفته می شود که میکروارگانیسم نسبت به این آنتی بیوتیک مقاوم است. (چرا که افزایش بیش از حد غلظت آنتی بیوتیک در بدن برای بافت های خود بدن بسیار آسیب زننده خواهد بود)

از دست رفتن efficacy یک نوع آنتیبیوتیک خاص علیه یک نژاد باکتریایی

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

دو انتی بیوتیک وایسته به غلطت و یاکتریوسیددال نام ببر

A

کینولون ها

امینوگلیکوزید ها

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

در مورد انتی بیوتیک ها منظور از time dependent چیه؟

A

در این گروه آنتی بیوتیک ها، غلظت به مقدار چشمگیری تعیینکننده اثر آنها نیست. در مقابل مدت زمان مواجهه با میکروب تعیینکننده اثر است. مثال واضح در گروه Time-dependent ها مهارکنندههای سنتز دیواره سلولی هستند که در راس آنها پنیسیلینها قرار میگیرد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

WhatIs the Post antibiotical effects

کدوما این اثر را دارند؟

A

به این مفهوم است که با حذف آنتیبیوتیک از محیط همچنان شاهد اثر آنتی بیوتیکی دارو هستیم و میکروب رشد نمیکند و پیک افزایش انتشار عفونت مشاهده نمیشود. این ویژگی در بعضی از آنتی بیوتیکها دیده میشود.
آنتی بیوتیک هایی که دارای این ویژگی هستند و اثر پس آنتی بیوتیکی طولانی تری دارند مثل جنتامایسین (از دسته آمینوگلیکوزیدها) و ایمی پنم؛ اگر مقداری در ساعت مصرفشان جا به جایی رخ بدهد همچنان اثر آنتیباکتریال خود را دارند. ولی در مقابل داروهایی که این اثر را ندارند یا اثر post anti-biotical آن ها کوتاه است مثل پنی سیلین باید کاملا دقیق و سر ساعت معین مصرف شوند. اگر به محض کاهش غلظت آنتی بیوتیک در بدن فرد، دوز بعدی مصرف نشود تکثیر میکروب و
انتشار عفونت دوباره شروع میشود.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Post antibiotical effects

را در سفتازیدیم و ایمی پنم مقایسه کن.

A

وقتی ایمی پنم داریم روند رشد میکروب ها مثل سفتازیدیم صعودی نخواهد بود ، بلکه به مدت حدودا 2 ساعت هیچ رشدی در محیط کشت نداریم. این بازه ی 2 ساعته مربوط به -Post Anti
‏biotical Effect دارو است و سفتازیدیم این اثر را ندارد. اگر پس از 2 ساعت مجددا ایمی پنم به محیط اضافه نشود رشد میکروب ها روند صعودی پیدا می کند. (اما نسبت به سفتازیدیم شیب ملایم تری دارد.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

مقاومت ذاتی به انتیبیوتیک چیه؟

مقاومت اکتسابی؟

A

مقاومت ذاتی: خود باکتری ذاتا به واسطه ی ژنومش به نوع خاصی از آنتیبیوتیک مثلا پنی سیلین مقاوم است.

مقاومت اکتسابی: این نوع باکتری از ابتدا مقاوم نبوده, بلکه به دلیل قرار گرفتن مداوم در مجاورت نوع خاصی از آنتیبیوتیک، راه مقاومت نسبت به آن را پیدا کرده است. علت اصلی مقاومت آنتیبیوتیکی رایج کنونی، مقاومت
اکتسابی باکتریها نسبت به آنتیبیوتیک است که باعث بیتاثیر شدن کامل آنتیبیوتیک علیه یک گونه ی خاص از
باکتری میشود

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

در راه های باکتری برای اکتساب مقاومت انتی بیوتیکی ، روش تولیذ انزیم های غیر فعال کننده ‌یا تخریب کننده:
کدوم باکتری ها در مقابل چه باکتری ای؟
با چه مکانیزممی؟

A

یکی از مهمترین راههای کسب مقاومت آنتیبیوتیکی برای انواعی از باکتریهای گرم مثبت، در مقابل پنیسیلینها تولید
آنزیم های تخریب کننده است. میکروارگانیسمها موجودات هوشمندی هستند و زمانی که آنتیبیوتیکی مداوم بر علیه آنها استفاده شود، قسمت Basic و کلیدی ساختار شیمیایی آنتیبیوتیک را شناسایی و با تولید آنزیم های تخریب کننده، آن قسمت را هدف قرار داده و از بین میبرند. به طور مثال اثر آنتیبیوتیکی پنیسیلین ملزم به حضور حلقه های بتالاکتام آن است و تمامی پنیسیلینها حلقه ی بتالاکتام را دارند. مهم ترین راه کسب مقاومت میکروبهای مقاوم شده به پنیسیلین، ایجاد آنزیم بتالاکتاماز یا پنیسیلیناز محسوب میشود. آنزیم بتالاکتاماز، حلقه ی بتالاکتام ضروری پنیسیلین را شکسته و در نهایت آنزیم را از بین میبرد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

در راه های باکتری برای اکتساب مقاومت انتی بیوتیکی ، روش کاهش تجمع انتی بیوتیک در میکروارگانیسم را توضیح بده
کدام انتی بیوتیک ها با این مکانیسم دچار مقاومت شدند؟

A

آنتی بیوتیک هایی که به فرد می دهیم تا نتوانند وارد باکتری یا میکروارگانیسم مورد نظر شوند، نمی توانند تاثیر خود را اعمال کنند، بنابراین یک سری مکانیسم هایی برای اتصال دارو به میکروارگانیسم وجود دارد.
میکروب هایی که مقاومت اکتسابی را برای این عمل یاد می گیرند، پس از مدتی شروع به ساخت Efflux Pump می کند که اجازه نمی دهد دارو در درون میکروب تجمع پیدا کند. این پمپ های افلاکسی، پمپ های خروجی هستند یعنی دارو را از درون خود به بیرون پرت می کنند در نتیجه آنتی بیوتیک یا نمی تواند وارد میکروارگانیسم شود یا اگر وارد شد فورا به بیرون اخراج می شود! درنتیجه غلظت دارو در داخل میکروارگانیسم پایین می آید و اثر آن چنانی بر میکروارگانیسم نمی گذارد. از جمله مقاومتی که در برابر تتراسايکلین ها ایجاد می شود این روش است .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

در راه های باکتری برای اکتساب مقاومت انتی بیوتیکی ، روش alteration of binding sites؟
کدام انتی بیوتیک ها؟

A

یکی دیگر از راه های ایجاد مقاومت اکتسابی تغییر در ناحیه binding site آنتی بیوتیک بر روی میکروب است. همانطور که قبل تر ذکر شده است، آنتی بیوتیک ها برای اثر گذاری روی میکروارگانیسم ها باید خود را به آن برسانند و برای این مسئله باید binding site ای داشته باشند و به نقطه ای متصل شوند. درنتیجه میکروارگانیسم ها بعد از مدتی آن جایگاه اتصال آنتی بیوتیک را شناسایی می کنند و در آن محل، یک جهش نقطه ای و تغییراتی رخ می دهد که آنتی بیوتیک دیگر
توانایی تشخیص میکروارگانیسم را ندارد و از طرفی با عدم اتصال به میکروارگانیسم، هیچ تاثیر فارماکولوژیکی روی آن نمی گذارد. پس عملا آن آنتی بیوتیک بی اثر می شود . دارو های آمینوگلیکوزيد ها و اريترومايسین ها (که از دسته ماکرولید ها است) در این دسته قرار می گیرند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

در راه های باکتری برای اکتساب مقاومت انتی بیوتیکی ، روش development of alternative metabolic pathways?
کدام انتی بیوتیک ها؟

A

به این شکل است که pathway های متابولیک خود و یا مسیر های ساخت مواد ضروری ای که برای حیات خود لازم
است را تغییر می دهند. به عنوان مثال فولیک اسید ماده ای است که برای حیات میکروارگانیسم ضروری است. (در بدن خود ما نیز فولیک اسید ساخته می شود، البته بیشتر منبع فولیک اسید بدن ما از خارج از بدن تامین می شود) تفاوت باکتری ها با ما این است که به اسید فولیک ساخته شده خودشان وابسته هستند و اگر در یک محیط غنی از فولیک اسید قرار بگیرند، نمی توانند فولیک اسید را از بیرون جذب کنند. در نتیجه اگر دارو هایی داشته باشیم که تولید اسید فولیک در داخل میکروب را مهار کند، می تواند به عنوان آنتی بیوتیک های خوبی مورد استفاده قرار بگیرند که سولفانامید ها از این دسته هستند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

عوارض جانبی هایپر سنسیتیویتی که توسط انتی بیوتیک ها ایجاد میشه؟

A

به دلیل فعال شدن سیستم ایمنی اتفاق میافتد. دامنه ی این واکنش ها میتواند از بثورات جلدی ساده (rash- راش: قرمزی های جوش مانند روی پوست) تا خارش، کهیر (urticaria)، کهیرهای مقاوم به درمان، کهیرها با خارش و التهاب بسیار زیاد گسترده باشد و در حالت های خیلی شدیدتر با آنژیوادم یا شوک آنافیلاکسی مواجه میشوند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

منظور از direct toxicity انتی بیوتیک ها چیه؟

A

این نوع مسمومیت ها ارتباطی با سیستم ایمنی بدن نداشته و مثل هر داروی دیگری توکسیک شده و
مسمومیت ایجاد میکند که این توکسین ممکن است بر کبد، کلیه، گوش و … اثر بگذارد؛ به همین علت به آن مسمومیت مستقیم گفته میشود. این نوع مسمومیت، اثر وابسته به غلظت دارد و در غلظتهای بالا اثرات این نوع توکسیسیتی را بیشتر میبینیم. تداخلات دارویی از طریق القا یا مهار آنزیم های کبدی ارتباط تنگاتنگی با direct toxicity دارد؛ داروهایی که موجب افزایش غلظت سرمی آنتیبیوتیک بشوند می توانند عوارض توکسیک وابسته به دوز را نیز بیشتر کنند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

کدام انتی بیوتیک ها direct toxicity دارند؟

A

آمینوگلیکوزيدها (جنتامایسین (سردسته)، توپرامایسین، نئومایسین، متیلمایسین، استرپتومایسین و …)
میتوانند باعث اتوتوکسیسیتی (سمیت گوش) و یا نفروتوکسیسیتی (سمیت کلیوی) بشوند. این دارو ها میتوانند به خودی خود در سلول های گوش و کلیه تغلیظ شوند؛ این تغلیظ به واسطه ی پمپ های برداشت اختصاصی سلول ها، دارو را درون سلول تغلیظ کرده و باعث ایجاد مسمومیت و آسیب مستقیم به سلول میشود که میتواند سبب ناشنوایی و مشکلات شدید کلیوی بشود.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

کدام انتی بیوتیک ها به عنوان عارضه جانبی superinfection میدن؟

A

این مسئله اصولا در آنتی بیوتیک های وسیع الطیف Infection
‏spectrum یا wide spectrum یا extended spectrum) رخ میدهد؛ چون این نوع آنتی
بیوتیک ها فلور نرمال بدن را تحت تاثیر قرار میدهند، باعث رشد برخی میکروارگانیسم ها و قارچ ها در بدن میشوند و عفونت ثانویه رخ میدهد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

کدام انتی بیوتیک ها میتونن سبب عفونت ثانویه بشن؟

A

. از مثال های دارویی بسیار مهمی که باعث عفونت های ثانویه می شود، کلیندامایسین است که داروی خوبی برای عفونت های باکتریایی بی هوازی است. اما این دارو روی طیف خاصی از باکتری های بی هوازی اثر می گذارد، پس فلورهای نرمال بدن را دستکاری می کند و روی باکتری های بی هوازی اثر می کند اما از بین بی هوازی های داخل بدن بر روی کلستريديوم ديفیسل نمی تواند اثر بگذارد . در نتیجه زمانیکه فرد کلیندامایسین مصرف می کند، کلستریدیوم به سرعت تکثیر می شود و بافت روده را بطور کلی درگیر می کند و در روده حالتی چرکی به همراه زخم های شدید خونی، اگزودا و التهاب دیده می شود. این حالت بسیار دردناک است و اصطلاحا pseudomembranous colitis می نامند. برای درمان باید از وانکومايسین استفاده کنند تا سریعا درمان شود.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

عوارض هایپر سنسیتیویتی پنی سیلین؟

A

‏Maculopapular rash
Urticaria
۳-تب
‏Exfoliative dermatitis (پوسته پوسته شدن در سطح اپیدرم ).
۵-
Erythema multiform : ضایعات به شکل های مختلفی در بدن تظاهر پیدا می کند و تعدادشان میتواند خیلی زیاد شود که حالت زخمی و دردناک برای فرد ایجاد می کند.
۶- سندروم استیون جانسون (SJS () Stevens-Johnson syndrome ): یکی از بدترین، شدیدترین و خطرناک ترین حالت هایی که می تواند رخ دهد. اگر به آن رسیدگی نشود، می تواند مثل شوک آنافیلاکسی کشنده باشد. میتواند سبب toxic epidermal necrosis شود، یعنی کل پوست فرد حالت نکروز پیدا می کند و می تواند به شدت کشنده باشد و باید سریعا درمان بشود .
۷-
‏Immediate allergic reaction

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Immifoate allergic reaction

به دنبال پنی سیلین چیه؟

A

حالت دیگر واکنش ازدیاد حساسیتی که بسیار خطرناک است ، واکنش آنژیو ادم و آنافیلاکسی است . آنژیو ادم زمانی است که ناحیه داخل حلق از درون شروع به زدن کهیر و التهاب می کند بطوریکه راه تنفسی از داخل بدلیل تورم و التهاب بسته میشود. از مشخضات اصلی آن تورم سریع در اطراف لب ، دهان و زبان است . راه تنفس بسته میشود مثل شوک آنافیلاکسی اورژانسی و خطرناک محسوب میشود و اگر رسیدگی نشود میتواند فرد را از پا در بیاورد .
در صورتی که شوک آنافیلاکسی ، SJS یا آنژیوادم اتفاق بیفتد، باید بتوانند با احیا و اپی نفرین فرد را برگردانند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

واکنش های غیر ازدیاد حساسیتی انتی بیوتیک ها؟

A

۱-واکنش های گوارشی : شامل تهوع ، استفراغ و به خصوص اسهال (mild to moderate ) مخصوصا توسط آنتی بیوتیک هایی که فلور نرمال را تحت تاثیر قرار می دهند.🤢🤮💩

۲- درد در محل تزريق با آنتی بیوتیک های تزریقی ، ایجاد ترومبوفلبیت در محل تزریق iv و electric disturbance
در دوز های بالا ( به خصوص آنهایی که دارای یون هستند)
۳-
‏super infection :
شامل : 1- کاندیدیاز:به صورت فلور نرمال وجوددارد ودر زمان overgrowth در اثر مصرف انتی بیوتیکی که بقیه میکرو ارگانیسم ها رو از بین می برد ولی روی کاندیدیا اثری ندارد ، خود را نشان می دهد.

‏2- Pseudomembranouscolitis:کولیت با غشای کاذب در اثر مصرف داروی کلیندامایسین که باعث رشد کلستریدیوم دیفیسل در روده می شود همراه با چرک و اگزودا و التهاب و… می باشد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

منطور از توکسیسسیتی انتخابی انتی بیوتیک ها چیه؟

A

آنتی بیوتیک ها روی میکروب ها اثر می گذارند و هر چقدر target انتخابی تر باشد بهتر است یعنی هدفی در نظر گرفته شود که در باکتری باشد ولی در بدن ما نباشد. هرچقدر selectivity بیشتر باشد عوارض جانبی کمتر است ولی در کل عوارض را نمی توانیم به صفر برسانیم یا حداقل در دوزی که ما استفاده می کنیم باعث می شود
‏selectivity بهم بخورد و بر سلول های میزبان اثر بگذارد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

۵ مرحله ایجاد عفونت؟

A

1) اتصال میکرو ارگانیسم به سلول های اپی تلیال بافت هدف
2) نفوذ(penetration)
3) تهاجم(evasion)
4) رشد و تقسیم
5) آسیب

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Step

های کنترل عفونت؟

A

1) تشخیص صحیح میکرو ارگانیسم
2) قرار دادن تست های sensitivity برای میکروارگانیسم
3) تجویز آنتی بیوتیک مناسب بر اساس تست ها
4) تجویز دارو به شیوه صحیح ( دوز و دوره درمان)
5) فالوکردن پاسخ به درمان

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

چه فاکتور هایی رو در نظر میگیریم تا یه تحویز منطقی انتی بیوتیک داشته باشیم؟

A

مجموع این سه عامل مورد باید در کنار هم قرار بگیرند تا یک تجویز منطقی آنتی بیوتیک اتفاق بیافتد با بیشترین Efficacy و کمترین عارضه ی جانبی.
1- تشخیص نوع میکروارگانیسم
2- ویژگی دارو های انتخابی
3- شرایط و وضعیت بیمار

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

در مراحل تصمیم گیری برای انتخاب یه انتی بیوتیک مناسب ، منظور از تشخیص نوع میکروارگانیسم چیه؟

A

تشخیص نوع میکروارگانیسم با کمک رنگ آمیزی ، بررسی های میکروسکوپیک و تست های حساس مثل disc diffusion و.serial dilution می باشد

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

در مراحل تصمیم گیری برای انتخاب یه انتی بیوتیک مناسب ، برای انتخاب خود دارو چه معیار هایی را در نظر میگیریم؟
۷

A

۱-فارماکوکینتیک: یعنی راه های تجویز دارو به چه صورتی است (خوراکی، topical ،injection، اسپری)، آیا جذب دارو سیستمیک است، در بدن چگونه متابولیزه می شود، دفع آن چگونه است و توزیع آن به چه صورت است.
‏Rout of administration .b
Antimicrobial spectrum .c (طیف اثر و دامنه اثر آنتی بیوتیک): آیا دامنه اثر آنتی بیوتیکی که آزمایشگاه پیشنهاد می دهد به کلینیک بیمار می خورد. برای مثال کیس هایی مثل سوختگی، پلی میکروبیال است (mixed infection) و در این کیس ها narrow spectrum مطرح نیست بلکه باید از آنتی بیوتیک
های extended spectrum یا وسیع الطیف استفاده کرد.

Site of infection .d: برای مثال در مننژیت، دارویی که در آزمایشگاه و در محیط کشت روی میکروب اثر کرده است آیا می تواند وارد CNS شود. یا اگر مفصل زانو عفونت کرده باشد آیا آنتی بیوتیک می تواند وارد فضای مفصلی شود. پس site of infection در انتخاب نوع آنتی بیوتیک می تواند خیلی موثر باشد.

‏Toxicity of drug .e: مثلا دارویی مانند جنتامایسین که نفروتوکسیسیتی ایجاد می کند، در فردی که دچار نارسایی شدید کلیوی است، استفاده نمی شود. یا داروهایی که اتوتوکسیسیتی یا سمیت شنوایی ایجاد می کنند.
‏Drug interaction .f: ترکیب داروهایی که یک عارضه را با هم تشدید می کنند به عنوان مثال داروی وانکومایسین سمیت شنوایی می دهد و حتی تا کری مطلق می تواند پیش رود و از طرفی جنتامایسین نیز اتوتوکسیسیتی می دهد و همچنین بعضی از داروهای تیازیدی نیز سمیت شنوایی می دهند. اگر این داروها
را با هم تجویز کنیم عملا بیمار را ناشنوا کرده ایم. پس توجه به تداخلات دارویی یا داروهایی که می تواند غلظت پلاسمایی این داروها را بالا ببرند یا برعکس غلظت را آنقدر پایین بیاورند که اثر آنتی میکروبیال آن ها دیده نشود، باید در نظر گرفته شود.
‏price .g
برای مثال ممکن است بیمار با یک آموکسی سیلین ساده جواب بگیرد و از طرفی بر حسب بازار دارویی، یک سری دارو هایی جدید تر از آموکسی سیلین داریم که نسبتا قیمت بالاتری هم دارند و پزشک ممکن است داروی جدیدتر را بنا به Efficacy بهتر آن، انتخاب داروی جدیدتر را ترجیح دهد که این در واقع صحیح نیست، چرا که در صورت اثر بخشی داروی ارزان تر اولویت با همان است.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

افراد با ایمنی ضعیفی که نباس براشون انتی بیوتیک های بامتریو استاتیک تجویز کنیم گیان؟ ۳

A

۱-کسانی که کورتون استفاده می کنند

۲-افرادی که پیوند عضو داشته اند و در حال استفاده از داروهای سرکوبگر شدید سیستم ایمنی هستند.

۳-افرادی که به هر ترتیب دچار بیماری های اتوایمیون می باشند و سیستم ایمنی Hyper Active دارند
و باید داروهایی استفاده کنند که سیستم ایمنی شان را سرکوب کند.
این سرکوب کردن سیستم ایمنی باعث می شود اگر ما یک آنتی بیوتیک آنتی استاتیک به این افراد بدهیم، سیستم ایمنی نتواند مابقی کار آنتی بیوتیک باکتریو استاتیک را به سرانجام برساند و آن را از بین ببرد، در نتیجه برای این افراد کارامد نیست.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

What are local factors which affect the prescribing of antibiotics؟
۳

A

در بدن بیمار است. مثلا چرک، آبسه، جسم خارجی و … تا وقتی وجود داشته باشند، هر چه هم دارو تجویز کنیم عملا کاری انجام نمی شود۱-آبسه یک ناحیه ی بسته ای است که معمولا میکروب های بی هوازی در آن رشد می کنند، البته آبسه از نوع استریل هم داریم.برای آبسه، آنتی بیوتیکی که روی بی هوازی تاثیر نگذارد، عملا بدون کارایی لازم خواهد بود.۲-‏PH ،تا زمانی که چرک وجود داشته باشد
: (Large amount of proteins and local PH) Pus محیط را به نحوی تغییر می دهد که جذب آنتی بیوتیک در آن جا با اشکال مواجه خواهد شد، بنابراین انتی
بیوتیک در زمان وجود چرک کارامد نیست .

‏Foreign Bodies-۳ :تا زمان حضور این جسم ، التهاب و عفونت و چرک با هر مقداری آنتی بیوتیک از بین
نخواهند رفت و بایستی حتما این جسم خارجی از ناحیه برداشته شود.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

اثر سن جنسیت ژنتیک و سایر مواردی که در بحث تجویز انتی بیوتیک باید در نظر گرفنه شود؟

A

سن:
همانند سایر دسته جات دارویی، دو طیف سنی یعنی سالمندان و کودکان نسبت به انتی بیوتیک ها خیلی حساس تر هستند . با توجه به این که در بسیاری از موارد باید در کودکان آنتی بیوتیک استفاده گردد ، پس ضرورت دارد به دوز و مدت استفاده از آنتی بیوتیک ها در کودکان ، توجه بیشتری شود.

‏Sex ۵ : توجه به جنسیت بیمار.

Genetic Factors- ۶ :بعضی افراد نسبت به برخی آنتی بیوتیک ها به صورت ژنتیکی حساسیت دارند، مثلا
شوک آنافیلاکتیک به پنی سیلین . بنابراین سابقه فرد در تاثیر گذاری فاکتور ژتنیک بر پاسخ های آنتی بیوتیکی و عوارض جانبی تعیین کننده است .
‏Site of Infection .vi
Disease State .۷ : بیمارانی که دارای بیماری زمینه ای مثل نارسایی قلبی، کبدی، کلیوی و… هستند، بیماری
زمینه ای می تواند بر کینتیک آنتی بیوتیک ها تاثیر گذار باشند یا اینکه بعضی آنتی بیوتیک ها را نباید استفاده کنیم، چرا که در clerance کلیوی خیلی پایین نیز می توانند برای بیمار مشکل آفرین باشند .
‏Allergy .viii :سابقه حساسیت نیز از جمله مواردی است که باید در نظر گرفته شود .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

In what conditions combination therapy is preferred

۳

A

۱-ابتلای همزمان به چند عفونت باکتریال

‏II. به افزایش واضح اثرات نیاز باشد، به عنوان مثال از چند طریق مختلف به میکروب حمله می شود تا از نابودی آن اطمینان حاصل کنیم.

‏III. جلوگیری از ایجاد گونه های مقاوم، در بسیاری از موارد در صورت استفاده از یک آنتی بیوتیک، میکروب به سرعت راه مقاومت اکتسابی به آن را می یابد؛ اما در صورت استفاده همزمان از چند آنتی بیوتیک احتمال مقاومت همزمان به هر دو آنتی بیوتیک بسیار کمتر است در نتیجه از مقاومت آنتی بیوتیکی جلوگیری می کنیم.

⚠️ باید دقت شود که این Combination therapy باید منطقی باشد زیرا احتمال سینرژیسم توکسیک هم وجود دارد. در نتیجه باید دوز، مدت مصرف و کلینیک بیمار مورد ارزیابی قرار گیرد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q

چه زمانی تجویز انتی بیوتیک انتخاب اشتباهی است؟ ۵

A

۱-اگر برای کنترل عفونت تنها از کموتراپی (که همیشه یکی از اجزای آن آنتی بیوتیک تراپی است) استفاده شود و رعایت بهداشت و … نداشته باشیم.

۲- در مواردی که عفونت با آنتی بیوتیک غیر قابل درمان باشد (عفونت وایرال)، برای مقابله با عفونت های وایرال
باید از دارو های آنتی وایرال استفاده کرد و مصرف آنتی بیوتیک ها در این شرایط misuse است. به عنوان مثال مصرف آنتی بیوتیک در بیمار مبتلا به آنفولانزا تنها در صورت سوار شدن یک عفونت باکتریال روی عفونت وایرال قبلی (آنفولانزآ) باید انجام گیرد.

‏۳-تب هایی با منشاء غیر باکتریال به عنوان مثال تبی که بر اثر اختلالات خونی و یا بعضی از پارازیت ها اتفاق می افتد را نباید با آنتی بیوتیک ها درمان کرد.

‏۴- اگر تشخیص صحیح آنتی بیوتیک صورت گیرد اما دوز و یا مدت مصرف آن صحیح نباشد .

۵-نداشتن اطلاعات کافی از خصوصیات باکتریولوژیک

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q

چرا باید بعد تایید شدن انتخابمون انتی بیوتیم تراپی هر چه سریع تر اغاز شه؟

A

هر چه آنتی بیوتیک تراپی سريع تردر موارد مورد نیاز آغاز شود نتیجه بهتری در پی خواهد
داشت به دلیل اين که :
‏I. باکتری ها با سرعت بسیار بالا تقسیم می شوند و اگر ما در زمان شروع بیماری که هنوز تعداد باکتری ها خیلی زیاد نشده درمان را آغاز کنیم نتیجه بهتری خواهیم گرفت.

‏II. در ابتدای درمان گونه های مقاوم کمتر هستند.

III. در ابتدای درمان نیازی به درناژ و عمل جراحی ندارد.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

امپریک تراپی در چه مواردی کاربرد دارد؟

A

ارزر

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
43
Q

ک‌دام انتی بیوتیک ها ملاحظات بارداری و شیردهی دارن؟

A

✓ عفونت mix وجود داشته باشد و مجبور به استفاده از آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف باشیم.
✓ وجود عفونتهای تهدیدکننده حیات
✓ مننژیت
✓ نوروسفلیس (البته درمان خاص خود را دارد)
✓ عفونتهای پلیمیکروبیال
✓ سپسیس

عفونتهای upper respiratory tract (با عواملی چون استرپ نومونیا، H آنفلونزا، موراکسلا و…)،
UTI
،lower respiratory tract (با عواملی چون E-coli، کلبسیلا و…) طیف وسیعی از میکروارگانیسمها را شامل میشوند و در درمان آنها از امپیریکتراپی بیشتر سود میبریم.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
44
Q

پنی سیلین جز کدوم دسته از نظر منبع دارویی است؟

A

Natural

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
45
Q

فرق انتی بیوتیک و انتی میکروبیال چیه؟

A

از آنجا که یکسری از ترکیبات از طبیعت استخراج نمیشوند (synthetic) اما اثرات مشابه با داروهای natural دارند، بهجای واژهی آنتیبیوتیک از عبارت جنرالتر “آنتیمیکروبیال” استفاده میشود که تمام سه دسته ذکر شده در بالا را شامل میشود. بنابراین آنتی بیوتیکها دستهای از ترکیبات آنتیمیکروبیال محسوب میشوند.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
46
Q

انتی بی‌تیک های مهار کننده دیواره؟۷

A
بتا لاکتام ها:🌸
پنیسیلین
سفالوسپورین
ونکومایسین
 کارباپنم ها 
مونوباکتام ها شامل ایمیپنم، مروپنم، آزترئونام

🌸غیر بتالاکتام ها:
گلیکوپپتیدها مانند ونکومایسین، تیکوپلانین و باسیتراسین

باکتریوسیدیال

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
47
Q

آنتی بیوتیک های مهارکنندهی ساخت پروتئین ها؟ ۴

A

آمینوگلیکوزیدها
ماکرولیدها
تتراسایکلین
کلرامفنیکل

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
48
Q

آنتی بیوتیکهای مهارکنندهی ساخت اسیدهای نوکلئیک؟

۲

A

فلوروکینولون ها

مترونیدازول

49
Q

آنتیمتابولیت آنتیبیوتیک ها؟

۳

A

مهارکنندهی ساخت واسطههای اصلی متابولیتی که برای حیات میکروارگانیسم لازم است
: سولفانامیدها
تری-متوپریم
پیریمتامین

50
Q

تفاوت ویژگی های بتالاکتام ها مث حساسیت به اسید معده و انزیم بتالاکتاماز اینا در چیه؟

A

استخلافهای گروه R است که خصوصیات کینتیکی آنتیبیوتیک مانند حساسیت در برابر اسید معده، حساسیت نسبت
به آنزیم بتالاکتاماز، duration effect و مدت ماندگاری را تعیین میکند.

اهمیت گروه R یا
side chain
: ۱.
دخیل در spectrum activity آنتیمیکروبیالها
۲. حساسیت به تخریب آنزیمها
3. خصوصیات فارماکوکینتیک مانند نیمه عمر دارو، مدت ماندگاری و duration of effect دارو

51
Q

مهم ترین علت مقاومت باکتری ها به پنی سیلین ها؟

راهکار ما؟

A

مهمترین علت مقاومت باکتریها نسبت به پنیسیلین ها (یا به طور کلی بتالاکتامها)، تولید آنزیم بتالاکتاماز توسط آنهاست. برای جلوگیری از اثرات تخریب آنزیم بتالاکتاماز تولید شده توسط باکتری، مهارکنندههای بتالاکتاماز را به آنتیبیوتیک ها اضافه میکنند.

مهارکنندههای بتالاکتاماز:
کلاولانیکاسید (clavulanic acid)
سولباکتام (sulbactam)
تازوباکتام (tazobactam)

52
Q

What are natural penicillins

A

این دسته خود شامل دو گروه میشود: ▪ پنیسیلین G :
۱-پنیسیلین کریستال: ملح سدیم و پتاسیم است و فقط در بیمارستان استفاده میشود.
‏۲-procaine:.در داروخانه هم یافت میشوند
۳-Benzatine در داروخانه هم یافت میشوند

▪ پنیسیلین V :
به صورت خوراکی مصرف میشوند و در داروخانه یافت میشوند. (pharmacy)

هرگاه واژه پنیسیلین بهکار برده شد، منظور دستهی natural است. اگر منظور دستهای دیگر باشد نامهایی دیگر از قبیل آمینوپنیسیلینها، آنتیسودومونالها، extended spectrumها و… بهکار برده میشود.

53
Q

پنیسیلینهای G و V از نظر حساسیت به آنزیم بتالاکتاماز و طیف اثر در کدوم دسته اند؟

A

پنیسیلینهای G و V از نظر حساسیت به آنزیم بتالاکتاماز و طیف اثر در دسته ی Narrow spectrum penicillinase sensitive قرار دارند یعنی طیف اثر محدود دارند و به پنیسیلیناز (بتالاکتاماز) حساس هستند. پس در مواردی که میکروب بتالاکتاماز تولید نمیکند و از نظر طیف اثر مناسب هستند، مورد استفاده قرار میگیرند.

54
Q

مقایسه پنیسیلین G و V؟

A

تنها از نظر فارماکوکینتیک با یکدیگر تفاوت دارند یعنی پنیسیلین G تزریقی و V خوراکی است که این تفاوت به حساسیت به هیدرولیز توسط اسید معده برمیگردد. اما از نظر طیف اثر و حساسیت به پنیسیلیناز کاملا یکسان هستند.

55
Q

بهترین اثر کذاری پنی سیلین G و V روی کدام میکروارگانیسم هان؟
موارد کاربرد؟

A

گرم مثبت استرپتوکوکی

✓ درمان simple dental infection: درمان عفونت دهان و دندان با اثرگذاری بر روی استرپ ویریدانس. توجه کنید که این عفونت باید simple باشد و در صورت پلیمیکروبیال بودن عفونت، این دسته داروها برای درمان مناسب نیستند و باید از ترکیب داروهایی مانند آموکسیسیلین و مترونیدازول استفاده کرد.

✓ داروی انتخابی برای اثرگذاری بر کلستریدیوم پرفرینجنس بیهوازی هستند. این میکروارگانیسم عامل بیماری gas gangrene است بیماریای که باعث ایجاد حباب در بافت میشود و طی لمس میتوان صدای این حبابهای گاز را شنید.

✓ داروی انتخابی درمان سیفلیس که عامل آن ترپونما پالیدوم است، این دسته از پنیسیلینها میباشند.

✓ درمان گلودردهای چرکی ساده (شایع در کودکان)

56
Q

اندیکاسیون استفاده ار انتی بیوتیک به صورت پروفیلاکسی؟ ۲

A

قبل از انجام procedure های دندانپزشکی برای افراد high risk که مستعد عفونت هستند.

فارنژیت استرپتوکوکی در افراد high risk که ممکن است باعث ایجاد vegetation و درگیری دریچه قلبی شود.

57
Q

درمان gas gangrene ؟

A

دوز بسیار بالای پنیسیلین (million IU/day 24-30) به صورت IV + کلیندامایسین

58
Q

انواع فرم پنی سیلین های v ؟

A
به صورت خوراکی مصرف میشود. 
انواع فرم خوراکی :
۱-
tabletهای 500 میلیگرمی
۲-
‏125 and 250 mg/5ml ملح پتاسیم  : syrup
۳-
200000 and 400000 IU داروی بنزاتین : susp
‏

ملح سدیم یا پتاسیم همیشه محلول ساز هستند بنابراین فرم خوراکی آنها syrup و فرم تزریقی آنها محلولهای شفافیست که قابلیت تزریق وریدی دارد.

59
Q

فرم های بنزاتین؟

A

بنزاتین (benzathine) فرم خوراکی سوسپانسیون و فرم تزریقی IM دارد.

60
Q

کدام انتی بیوتیکه که فرم شربت syrup داره؟

A

تنها آنتیبیوتیکی که فرم خوراکی syrup (شربت) دارد، پنیسیلین V است؛ بقیه آنتیبیوتیکها فرم سوسپانسیون هستند.

61
Q

اگر پزشک در نسخه فرم شربت پنیسیلین را نوشته باشه اما داروخانه تنها فرم سوسپانسیون را دارد در چنین مواقعی چه باید کرد؟

A

باید معادلسازی دوز انجام بگیرد. به همین منظور دوز پایین syrup یعنی
mg/5ml 125 را معادل دوز پایین .susp یعنی IU 200000 و دوز بالای syrup یعنی
mg/5ml 250 را معادل دوز بالای .susp یعنی IU 400000 در نظر میگیرند.

نکته! μg penicillin 1 = 1.6 IU

62
Q

کریستالین پنی سیلین G چیه؟
دوز ؟
رووت؟

A

ملح سدیم و پتاسیم است.

[ 1000000 and 5000000 IU -

هم بهصورت IV و هم بهصورت IM قابل استفاده است.

63
Q

کجا میشه پنی سیلین G رو بهذصپرت تزریقی استفاده کرد؟

علتش چیه؟

A

تنها جایی که پنیسیلین G را میتوان بهصورت IV استفاده کرد، فرم کریستالین است چون همانطور که گفتیم ملح پتاسیم محلولساز است و قابلیت تزریق وریدی دارد.

64
Q

کاربرد کریستالین پنی سیلین G؟

A

✓ درمان سیفلیس: در استیجهای بالای سیفلیس (3 stage) که درگیری نوروسیفلیس داریم، دوزهای بالای MIU/day 18-30 بنابه شرایط بیمار تجویز میشود.

✓ درمان gas gangrene
(عامل آن کلستریدیوم پرفرینجنس بیهوازی): دوز MIU/day 24-30 بهصورت وریدی + کلیندامایسین 5

65
Q

در چه مواردی مصرف پنی سیلین با خطر سیژر همراهه ؟

A

استفاده از دوزهای بالا در درمان نوروسیفلیس و گانگرن گازی با خطر seizure همراه است.
مواردی که مصرف پنیسیلین با خطر seizure همراه است:
۱. پنیسیلین high dose وریدی
۲. داروی ایمیپنم
3. داروی سفپیم

66
Q

از لحاظ فارماکوکینتیک کریستالین پنی سیلین G،

مزیت و عیبش؟

A

مزیت: شروع اثر خیلی سریع
(حدود 5 تا ۱0 دقیقه) دارد که علت آن محلول بودن آن است. بنابراین در زمانهای اضطراری که به غلظت بالای دارو در کمترین زمان ممکن نیازمند هستیم، بسیار کاربردی است.

عیب: حلالیت بالای این دارو موجب ماندگاری کم آن میشود به طوری که بعد از 3 الی 4 ساعت غلظت دارو با شیب تند افت پیدا میکند و نیاز به تکرار دوز دارد.

اگر با داروهای دیگه ترکیب شه میشه از مزیتش بهره برد و عیبش رو برطرف کرد

67
Q

دوز و ساعت مصرف پنی سیلین G پروکائین؟
جز غالب آن ؟
مزیت پروکائین؟

A
  • مصرف and 800000 U 400000 هر ۱۲ یا ۲4 ساعت (یعنی یک یا دو بار در روز)
  • جزء غالب و اصلی آن پروکائین است بدین معنا که در 400000 واحد، 300000 واحد آن پروکائین و 100000 واحد آن پنی سلین G است و در
    800000 واحد، 600000 واحد آن پروکائین و 200000 واحد آن پنیسیلین G است.
  • ویژگی این نوع پنیسیلین اضافه شدن پروکائین به آن است. پروکائین یک ماده ی بی حس کننده ی موضعی ست که دو مزیت دارد:
    ۱) کاهش درد ناشی از تزریق
    ۲) افزایش ماندگاری فرآورده با طولانی کردن زمان آزاد شدن پنیسیلین
68
Q

تفاوت پروکائین با کریستالین؟

A

در پروکائین برخلاف کریستالین peak بالای غلظت را نداریم او به همین علت برای درمان موارد حاد مانند نوروسیفلیس و gas gangrene که نیازمند غلظت بالا در کمترین زمان ممکن هستیم، مناسب و کاربردی
نیست.
شروع اثر طولانیتری دارد و ۲ تا 3 ساعت طول میکشد تا اثر پایداری ایجاد کند.
کم کم با شیب ملایمتری نسبت به کریستالین افت میکند و تا ۱۲ الی ۲4 ساعت قابلیت ماندگاری در بدن دارد.

69
Q

چرا پنی سیلین G ی پروکایین و کریستالین هیشکدوم ب درد فارنژیت کودکان نمیخورن؟

A

کریستالین مدت ماندگاری پایینی دارد و باید مکررا تزریق شود؛ پروکائین نیز دورهی درمان بسیار طولانی (دورهی ۱0 روزه، روزی ۲ بار تزریق) نیاز دارد و از آنجا که این عفونت اکثرا کودکان را درگیر میکند و کودکان نیز کامپلیانس خوبی ندارند، درمان مناسبی محسوب نمیشود.

70
Q
ویژگی های پنی سیلین G benzathine?
دوز ؟
اسم تجاری؟
دوز ؟
اسم تجاری؟
A
  • ویژگی خاص این دارو اضافه شدن مولکول بنزاتین به پنیسیلین است که موجب long acting شدن آن میشود چون بنزاتین حلالیت بسیار کمی در آب دارد.

‏- U 1200000 (به پنیسیلین یک و دویست هم معروفه!)

  • اسم تجاری معروف این دارو penadur است.
    (dur- به duration و long acting بودن دارو اشاره دارد.)
71
Q

چه زمانی میشه penadur رو دو دوزش رو یکجا تزریق کنیم؟

A
  • penadur باید به صورت single dose تجویز شود و تنها مورد استثنا که دو دوز از آن (MIU 2400) بهصورت یکجا مصرف میشود، بیماری سیفلیس است.
72
Q

مزیت بنزاتین؟

A

بنزاتین با همین غلظت کم برای درمان عفونت فارنژیت استرپتوکوکی کارآمد و موثر است.

مزیت: این دارو این میزان غلظت را بین 3 تا 4 هفته بهصورت پایدار در خون نگه- میدارد بنابراین minimum inhibitory concentration( MIC) آن میکروب را بهخوبی پوشش میدهد. پس مهمترین مزیت این دارو interval های مصرف آن است چراکه تنها ماهی یکبار تزریق لازم است.

پنیسیلین G بنزاتین هم برای پروفیلاکسی و هم برای درمان کاربرد دارد.

73
Q

نحوه پروفیلاکسی با پنی سیلین G بنزاتین؟

A

۱-افرادی که به سبب عفونت استرپتوکوکی مستعد درگیری دریچه ی قلبی، vegetation و آسیب توبولی کلیه هستند، باید به صورت طولانی مدت ماهی یکبار پنادور مصرف کنند. منظور از مصرف طولانی مدت، مصرف بهمدت ۱5 سال بعد از عفونت و یا تا سن ۲5 سالگی است. هر کدام که طولانیتر بود آن را مدنظر قرار میدهیم. برای مثال اگر بیمار کودکی 5 ساله باشد، تا ۲5 سالگی، ۲0 سال پروفیلاکسی لازم دارد و از آنجا که این ۲0 سال از پروفیلاکسی به مدت ۱5 سال بعد از عفونت بیشتر است، پروفیلاکسی را تا ۲5 سالگی برای کودک ادامه میدهیم. اما اگر بیمار یک فرد ۱5 ساله باشد، چون تا ۲5 سالگی، ۱0 سال فاصله دارد، پروفیلاکسی تا ۱5 سال بعد از عفونت را اجرا میکنیم.

74
Q

بگو ک واسه هر کدوم کدام پنی سیلین مناسبه؟
۱-در صورتیکه به غلظت خونی بالای پنیسیلین نیاز داشته باشیم؟
۲- در حالتهایی که به ماندگاری بالای پنیسیلین نیاز داریم؟
۳ - در وضعیت هایی که انجام پروفیلاکسی لازم است؟

A

۱-پنیسیلین کریستالین مناسب است

۲-پنیسیلینهای پروکائین و بنزاتین مناسب هستند

۳-با توجه به duration of action طولانی و غلظت خونی کم، پنیسیلین penadur دارویی مناسب است. به ویژه اینکه به دلیل فاصله ی طولانی مصرف آن (ماهی یکبار) برای همکاری کودکان دارویی کاربردی محسوب میشود.

75
Q

اهمیت حجمی که باهاش رقیق سازی انجام میدیم؟

A

رقیق کردن پنیسیلین با حجم درستی از آب باید براساس منابع علمی انجام بگیرد. مثلا رقیق کردن penadur با 5 سیسی آب کاری است که بهصورت روتین انجام میگیرد در حالی که رقیق کردن با این حجم آب، rheology و thixotropic effect دارو را برهم میزند. پنیسیلینها داروهایی time dependent هستند و post antibiotical effect بسیار کوتاهی دارند بنابراین وقتی گفته میشود پنیسیلین penadur 3 تا 4 هفته کارایی دارد، منظور زمانیست که روش تجویز آن درست باشد مثلا نهایتا با 3 تا 4 سیسی آب رقیق شده باشد چراکه رقیق شدن بیشازحد آن موجب آزاد شدن سریعتر دارو میشود و در عرض ۲ هفته تمام کارایی دارو به اتمام میرسد. این مساله با توجه به اینکه بیمار تنها ماهی یکبار تزریق دارو دارد، میتواند عوارضی برجای بگذارد. بنابراین گرچه رقیق کردن آنتیبیوتیکها مسالهای ساده به نظر میآید اما میتواند اثرگذاری زیادی بر خصوصیات کینتیکی،
‏rheology، ویسکوزیتهی آزاد شدن و thixotropic effect دارو داشته باشد

76
Q

دوز پنادور در کودکان چقدره ؟

A

برای کودکان زیر ۲۷ کیلو نصف پنادور یعنی ۶۰۰ هزار

77
Q

What is the combination form 6:3:3?

A

داروی 6:3:3 ترکیبی از سه داروی :

600000 واحد بنزاتین
300000 واحد پروکائین
300000 واحد پتاسیم

78
Q

ترکیب سه داروی بنزاتین و پروکایین و پتاسیم چه مزیتی داره؟

A

کریستالین ← سرعت عمل بسیار بالا دارد (در عرض 5 تا ۱0 دقیقه).

پروکائین ← اثر بیحسکنندگی موضعی و ضد درد هنگام تزریق

پروکائین و بنزاتین ← ماندگاری بالا به طوری که تا ۲4 ساعت اول توسط پروکائین و بعد از آن بهواسطهی بنزاتین ایجاد میشود. (گفتیم که در صورت تجویز درست، 3 تا 4 هفته با غلظت بسیار کم ماندگاری دارد و میتواند مانع از بروز عوارض قلبی و کلیوی ناشی از فارنژیت استرپتوکوکی شود.)
این داروی ترکیبی indication های قبلی را دارد ضمن اینکه از ویژگی هر سه دارو در کنار هم استفاده میکند.

79
Q

ایا میشه دو دوز از داروی 6:3:3 را در یک روز مصرف کرد؟

A

اگر دو دوز از داروی 6:3:3 در نسخه نوشته شده باشد، نباید در یک روز مصرف شود و بسته به شرایط بیمار در ۲ روز متوالی تجویز میشود.

80
Q

منظور از پنی سیلین های PRP چیه؟

چه داروهایی در این دسته ان؟

A

‏penicillinase resistan penicillins )PRp.2
این دسته از پنیسیلینها نسخهی اصلاح شده ی نسل قبلاند. بدین معنا که از نظر طیف اثر narrow spectrum هستند اما نسبت به آنزیم بتالاکتاماز
مقاوم شدهاند.
داروهای این دسته:
▪ متیسیلین (methicillin): این دارو پروتایپ این دسته محسوب میشود؛ بهگونهای که این دسته را بهعنوان دستهی متیسیلین میشناسیم.
▪ نافسیلین (nafcillin)
▪ اگزاسیلین (oxacillin)
▪ کلوگزاسیلین (cloxacillin)
▪ دیکلوگزاسیلین (dicloxacillin)

81
Q

موارد مصرف دسته ی متی سیلین ها؟

A

✓ درمان عفونتهای استافیلوکوکی حساس به متیسیلین (MSSA) با ورود متیسیلین دو اصطلاح به فارماکولوژی آنتیبیوتیکها اضافه شد:
‏)Methicillin Sensitive Staphylococcus Aureus( MSSA
Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus( MRSA): این استافها به متیسیلین و سایر اعضای این خانواده مقاوم هستند
و یکی از بزرگترین مشکلات در کلینیک محسوب میشوند که داروی خاص خود را دارند. متیسیلین به علت اثر نفروتوکسیسیتی شدیدی که دارد، کنار گذاشته شده است و استفاده نمیشود.
✓ درمان عفونتهای پوستی، بافت نرم و عفونتهای استخوانی

✓ در درمان استئومیلیت (osteomyelitis) از دوزهای بسیار بالای این داروها استفاده میشود یعنی ممکن است فرد در یک روز ۲4 ویال از کلوگزاسیلین را استفاده کند. هر ویال 500 سیسی است و در هربار تجویز ۲ گرم لازم است. با توجه به اینکه 4 بار در روز تجویز میشود، حدود ۲4 ویال در روز دارو لازم است! cloxacillin (2gr QID for osteomyelitis = 24 vial/day!)

82
Q

اکر برا پروفیلاکسی قبل جراحی متی سیلین ها در دسترس نبودن چی جایگزین میکنیم؟

A

✓ قبل از جراحی بهصورت پروفیلاکسی (اسلاید: بهترین زمان ۱ ساعت قبل از جراحی است.)
در شرایطی که این داروها در دسترس نباشند، از سفالوسپورینهای نسل اول به عنوان جایگزین میتوان استفاد کرد. مثلا اگر نافسیلین یا کلوگزاسیلین در دسترس نبود، میتوان از سفازولین استفاده کرد اما توجه کنید که برعکس این امر ممکن نیست یعنی در صورت نبو ِد سفازولین نمیتوان از PRPها استفاده کرد چون سفالوسپورینهای نسل اول وسیعالطیف هستند و این دسته جایگزین مناسبی برای آنها نیستند

83
Q

چرا باید قبل از جراحی جهت پروفیلاکسی از PRPها استفاده کرد؟

A

استافها بهصورت فلور نرمال در سطح پوست وجود دارند و بهمحض اینکه چاقوی جراحی پوست را شکاف میدهد، از سطح پوست به داخل بدن نفوذ میکنند و فرد مستعد عفونتهای استافی میشود بنابراین حتما باید قبل از جراحی استاف اورئوس را coverage کرد. معمولا این استافها را MSSA در نظر میگیریم و برای پیشگیری، از این دسته داروها یا سفالوسپورینهای نسل اول کمک میگیریم.

84
Q

آمینوپنی سیلین ها چی اند؟
طیف اثر؟
رو چه میکروارگانیسم هایی؟

A

آمپیسیلین (Ampicillin)
آموکسیسیلین (Amoxicillin)

مانند پنیسیلین ها بر گرم مثبت ها اثر بسیار خوبی دارند و بر برخی از گرممنفیها هم میتوانند اثر بگذارند.

این آنتیبیوتیک ها طیف اثر نسبتا وسیعی دارند (wide spectrum هستند) و به آنزیم پنیسیلیناز حساساند.

85
Q

موارد مصرف آمینو پنی سیلین ها؟

A

۱-عفونتهای دندانی (عفونت ویریدانس)
عفونت ساده: پنیسیلینها مثل پنیسیلین V (داروی انتخابی) یا آموکسیسیلین یا مترونیدازول
۲-عفونت پلی میکروبی: آموکسیسیلین و مترونیدازول (همراه هم)
۳-فارنژیت استرپتوکوکی؛ داروی انتخابی، پنیسیلینها هستند اما به صورت جایگزین آمینوپنیسیلینها هم استفاده میشوند.
۴-سینوزیت و اوتیت مدیا؛ داروی انتخابی (با ارجحیت آموکسیسیلین)
۵-سیفلیس؛ داروی انتخابی، پنیسیلین G است اما از آمینوپنیسیلینها هم میتوانیم استفاده کنیم.
۶-عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (URI) با باکتریهای استرپتوکوک پنومونیه، هموفیلوس انفلوانزا و موراکسلا کاتارالیس؛ البته امروزه به آمینوپنیسیلینها مقاومت ایجاد شده و خیلی از مواقع نیاز است از مهارکنندههای بتالاکتاماز در کنار آنها استفاده شود. در این مواقع از
کوآموکسیکلاو، ترکیب آموکسیسیلین و کلاولانیک اسید، استفاده میشود.
۷-عفونت مجاری ادراری (UTI) با گرممنفیها شامل پروتئوس، اشریشیا کلی و کلبسیلا
۸-مننژیت ناشی از لیستریا و مننگوکوک؛ از آمپیسیلین استفاده میشود (آموکسیسیلین هیچ تاثیری بر لیستریا ندارد).
۹-ریشهکنی H.Pylori؛ از آموکسیسیلین استفاده میشود (آمپیسیلین تاثیری ندارد).
حساسیت میکروب به این آنتیبیوتیکها باید در آزمایشگاه تایید شود.

86
Q

برتری های اموکسی سیلین در مقایسه با امپی سیلین؟ ۵

A

۱-جذب خوراکی بسیار خوبی دارد؛ در روده خیلی نمیماند و سریع جذب میشود و جذب آن با غذا به تاخیر نمیافتد.
۲-غلظت پلاسمایی بیشتری ایجاد میکند.
۳-مدت زمان اثر طولانیتری دارد که این سبب طولانیتر شدن فواصل بین دریافت دارو میشود. آموکسیسیلین هر 8 ساعت (یا در اندیکاسیونهای خاص هر ۱۲ ساعت) و آمپی سیلین هر 6 ساعت یک بار مصرف میشود که کاهش همین یک دوز هم راحتی بیشتری برای بیمار ایجاد میکند.
۴-نفوذ بهتری به بافت دارد.
۵-برای ریشه کن کردن H.Pylori استفاده میشود.

87
Q

ویژگی های متفی امپی سیلین؟

A

جذب آن تحت تاثیر غذا قرار میگیرد و کم میشود، غلظت پلاسمایی کمی ایجاد میکند و میزان بیشتری از آن در دستگاه گوارش باقی میماند و بهخاطر همین مسئله فلور نرمال را بسیار تغییر میدهد (از مشکلاتی که با این دارو داریم، کولیت با غشای کاذب است)، مدتزمان اثر کوتاهتری دارد و بهدلیل کاهش غلظت پلاسمایی، نفوذ بافتی کمتری دارد.

88
Q

۳ انتی بیوتیک معمول در ایجاد کولیت با غشای کاذب؟

A

به ترتیب شیوع :
کلیندامایسین
آمپی سیلین
تتراسایکلین

89
Q

مزایای امپی سیلین؟ ۲

A

برخلاف آموکسیسیلین، فرم تزریقی دارد. در مواقعی که به صورت اورژانسی نیاز به دارو پیدا میکنیم، فرم تزریقی ارجحیت دارد.
بهخاطر اثری که روی لیستریا دارد، مننژیت لیستریایی را میتواند پوشش دهد.
به یاد داشته باشید که برای مننژیت، درمان تجربی انجام میدهیم. زمان را به هیچ عنوان نمیتوانیم از دست بدهیم و باید خیلی سریع با سفتریاکسون و وانکومایسین شروع کنیم و اگر جواب آزمایشات نشان دهد که درگیری با لیستریا داریم، آمپیسیلین را به درمان اضافه میکنیم. از موارد استثنایی است که دو بتالاکتام در کنار هم استفاده میشوند؛ چون هیچ منطقی در استفاده از دو تا بتالاکتام بهصورت هم زمان در یک اندیکاسیون وجود ندارد.

90
Q

موازد منع مصرف امپی سیلین؟

A

بثورات جلدی در مصرف آمپیسیلین بسیار شایع است؛ پس افرادی که سابقهی مشکلات پوستی و جلدی دارند، نباید آمپیسیلین مصرف کنند.

زمانی که بهصورت همزمان از داروی ضدنقرس آلوپورینول استفاده شود وضعیت خیلی خطرناکی ایجاد میشود و کنترااندیکاسیون مطلق است؛ یعنی این تداخل دارویی X- category است و بههیچعنوان اجازه نداریم این دو دارو را با هم استفاده کنیم (به خاطر راشهای شدید و مشکلات سیستمیکی که برای فرد ایجاد میکند).

91
Q

مقاومت داروییی آمینوپنی سیلین ها و راهکار ما؟

A

واید اسپکتروم ، حساس به بتالاکتاماز

مهارکنندههای بتالاکتاماز: کلاولانیک اسید، سولباکتام، تازوباکتام

92
Q

ایا مهار کننده های بتالاکتاماز خاصیت آنتی میکروبی دارند؟

A

فقط سولباکتام اثر آنتی میکروبی دارد (آن هم تنها روی یک گونه خاص)؛ ولی درحالت کلی مهارکنندههای بتالاکتاماز اثر آنتیمیکروبی ندارند و علت اضافهشدن آنها به ترکیبات آنتیبیوتیکی این است که مانند یک سپر دفاعی عمل میکنند و اجازهی شکستهشدن حلقهی بتالاکتام توسط بتالاکتاماز را نمیدهند.

93
Q

What is augmentin?

A

اسم تجاری کوآموکسی کلاو :

اموکسی سیلین + کلاونیک اسید

94
Q

What are the uses of
کوآموکسی کلاو؟ ۶

در کدام مورد بجا این ار خود اموکسی سیلین استفاده میکنیم؟

A

✓ اوتیت مدیا
✓ سینوزیت
✓ گازگرفتگی توسط انسان یا حیوان؛ در گازگرفتگیها بهخصوص گازگرفتگی انسان باید از دوزهای بالای کوآموکسیکلاو (875 میلیگرم) استفاده شود
(875 = 6۲5 کوآموکسیکلاو + ۲50 آموکسیسیلین).
✓ عفونت مجاری ادراری (UTI)
✓ پنومونی (بهتر از آموکسیسیلین)
✓ استئوآرتریت و استئومیلیت و انواع عفونتهای آرتریتی

برای برطرفکردن عفونت H-pylori از آگمنتین استفاده نمیشود و خود آموکسیسیلین کاربرد دارد چون دیگر بحث مهارکنندهی بتالاکتاماز دربارهی آن مطرح نیست.

95
Q

اشکال دارویی کوآموکسی کلاو؟

دوز هر کدام از اجزا؟

A

اشکال دارویی کوآموکسیکلاو فرم قرص (۳۷۵ و ۶2۵ میلیگرمی):

375 = ۲50 آموکسیسیلین + ۱۲5 کلاولانیکاسید
6۲5 = 500 آموکسیسیلین + ۱۲5 کلاولانیکاسید

در فراوردههای قرص با هر دوزی، دوز کلاولانیک اسید ثابت و 125 میلیگرم است؛ ولی دوز آموکسیسیلین در فراوردهی دوز بالا دو برابر است.

96
Q

چرا در اموکسی کلاو های دوز بالا دور کلاونیک اسید همچنان ثابته و بالا نمیره؟

A

چون کلاولونیک اسید مشکل گوارشی شدیدی ایجاد میکند که بسیار وابسته به دوز است و حداکثر دوزی که میتوان برای آن استفاده کرد تا اثر مناسبی هم داشته باشد، دوز ۱۲5 میلیگرم است.

97
Q

اگر فراورده با دوز 6۲5 میلیگرم در دسترس نباشد، آیا میتوان برای بیمار دو عدد 375 میلیگرم تجویز کرد؟

A

خیر؛ این کار را نباید انجام داد چون در این صورت دوز کلاولانیکاسید به میزان ۲50 میلیگرم میرسد و بدن فرد نمیتواند این میزان کلاولانیکاسید را تحمل کند و عوارض گوارشی آن بیشتر میشود. در این موارد باید برای فرد یک دوز 375 میلیگرمی تجویز کرد بههمراه یک دوز آموکسیسیلین ۲50 میلیگرمی.

98
Q

اگر فقط دوز 6۲5 میلیگرم در دسترس باشد آیا میتوان فراورده را نصف کرد و بهجای 375 میلیگرمی استفاده کرد؟

A

خیر؛ نمیتوان نصف کرد چون این فراوردهها حساس به رطوبت هستند و در پوششهای آلومینیومی قرار گرفتهاند.

99
Q

کی میشه از فرم سوسپانسیون کواموکسی کلاو استفاده کرد؟

نکات نگه داریش؟

A

زمانی که فرد در وضعیت پایداری است و در مکانی استقرار دارد، میتوان از این فرم استفاده کرد. پس از تهیه ی سوسپانسیون، میتوان آن را به مدت یک هفته در دمای معمولی و دو هفته در یخچال نگهداری کرد.

100
Q

کی میشه از فرم ساشه کواموکسی کلاو استفاده کرد؟

A

زمانی که فرد مسافر است و در محلی استقرار ندارد، بهترین شکل داروییای که میتواند استفاده کند ساشهها هستند؛ یعنی همان پاکتهای دارویی حاوی پودر و گرانول. هر دوز این داروها، معادل یک پاکت است. محتوای پاکت را با مایع یا آب استفاده میکنند و هر میزان مایع که برای یک پاکت ساشه استفاده کند، کل آن حجم، یک دوز محسوب میشود؛ چه مایع در حجم یک پارچ باشد چه یک استکان.

101
Q

یوریدو پنی سیلین ها چی ان ؟
چ داروهایی در این دسته ان؟
از نظر طیف؟

A

پنیسیلینهای آنتیسودومونال :
▪ پیپراسیلین (Piperacillin)
▪ کاربنیسیلین (Carbenicillin)
▪ تیکارسیلین (Ticarcillin)

این فراوردههای پنیسیلینی، وسیعالطیف (extended spectrum) هستند و از دستهی قبلی پوشش بیشتری دارند.
معمولا به صورت ترکیبی استفاده میشوند.

102
Q

تازوسین چیه؟

A

یکی از رایجترین اشکال دارویی در دسته انتی سودومونال ها، «تازوسین» (Tazocin) است که از ترکیب پیپراسیلین و تازوباکتام تشکیل شده و بسیار کاربردی است.

103
Q

یوریدوپنی سیلین ها رو کدوم‌میکرو ارگانیسم ها اثر دارن؟

A

این داروها تاثیر بسیار خوبی بر گرم مثبتها دارند تا حدی که میتوانند انتروکوک را هم درمان کنند؛ البته روی استرپها و استافهای مقاوم (MRSA) تاثیری ندارند.
بر گرم منفی ها هم تاثیر بسیار خوبی دارند و در حد سودوموناس میتوانند پوشش دهند.
همچنین اثرات خوبی بر بی هوازی ها دارند، در حد باکتروئیدس فراژیلیس که عامل تعداد زیادی از عفونتهای بیهوازی است.

104
Q

موارد مصرف یوریدو پنی سیلین ها؟

A

✓ درمان تجربی در عفونتهای تهدیدکنندهی حیات؛ عمدتا از تازوسین استفاده میکنیم.
✓ در ICU (عفونتهای شکمی و پیلونفریت)
✓ سپسیس
✓ پنومونی مرتبط با ونتیلاتور؛ عامل آن میکروبی است به نام اسینتوباکتر که بسیار بدقلق است و بهآسانی جواب نمیدهد و وضعیت تنفسی بیمار را نابسامان میکند؛ ولی توسط تازوسینها درمانپذیر است.
✓ تب + نوتروپنی؛ تازوسین داروی مناسبی است.

بیشتر برای عفونتهای بیمارستانی استفاده میشوند.

105
Q

برای تب و نوتروپنی به جز تازوسین چه انتخاب هایی داریم؟

A

کارباپنمها (ایمیپنم و مروپنم)

سفپیم (سفالوسپورین نسل چهارم)

وانکومایسین (فقط برای استافهای مقاوم (MRSA))

106
Q

مکانیسم عمل پنی سیلین ها؟

A

باکتریها زمانی که میخواهند دیوارهی خود را بسازند، ابتدا شروع به ساخت زنجیرههای موازی آمینواسیدی میکنند. سپس در مراحل آخر توسط آنزیمی به نام ترانسپپتیداز یکسری رشتههای عرضی متقاطع برای استحکام دیواره بین این زنجیرههای موازی ایجاد میکنند. پنیسیلینها به خاطر شباهت ساختاری به سوبسترای ترانسپپتیداز، بهاشتباه توسط این آنزیم برداشته و باعث مهار آنزیم میشوند. بهاینترتیب آنزیم ترانسپپتیداز کارایی خود را از دست میدهد و دیوارهی عرضی ساخته نمیشود.
‏ پروتئینهای متصلشونده به پنیسیلین (Penicillin-Binding Proteins =PBPs) انواع مختلفی دارند که از مهمترین آنها ترانسپپتیداز است.

107
Q

چرا پنی سیلین باکتریسیدال است؟

A

۱. به دلیل فشار اسمزی بالایی که در باکتری وجود دارد، ساختهنشدن دیوارهی سلولی سبب ترکیدن باکتری میشود (فرضیهی قدیمیتر).

۲. به محض اینکه اختلالی در ُساخت دیواره ایجاد شود، به صورت خودکار در داخل باکتری یکسری مسیرهای آپوپتوتیک (مرگ برنامهریزیشده) آغاز میشود و آنزیمهایی به نام اتولایزین فعال میشوند که شروع به تجزیهی میکروب میکنند و آن را از بین میبرند (فرضیهی جدیدتر).

108
Q

مکانیسم های مقاومت در برابر پنی سیلین ها؟

A

۱- تولید آنزیم تخریب کنندهی پنیسیلین بهنام «پنیسیلیناز» یا بهصورت کلیتر «بتالاکتاماز» (مهمترین و شاخصترین مکانیسم مقاومت به پنیسیلین)*؛ در این بین استافیلوکوکها بسیار فعالاند و بیشترین مقاومت را دارند.

۲- تغییر در ساختار PBPها (جهش نقطهای) و جلوگیری از اتصال پنیسیلین؛ در استاف مقاوم (MRSA) و پنوموکوک دیده میشود.

۳- تغییر در ساختار پورینها (کانالهای پروتئینی غشای خارجی) و جلوگیری از نفوذ پنیسیلین؛ در بعضی از گرممنفیها دیده میشود.
۴- تغییر در آنزیمهای اتولایتیک و جلوگیری از خودتخریبی
*برای مقابله با مقاومت ایجاد شده توسط پنیسیلیناز، از مهارکنندههای پنیسیلیناز (بتالاکتاماز) استفاده میکنیم.

109
Q

مکانیسم عملکرد بتالاکتاماز؟

A

وقتی بتالاکتاماز روی حلقهی سالم پنیسیلین تاثیر میگذارد و حلقه را میشکند، آن را به «پنیسیلوئیکاسید» تبدیل میکند. عمدهی حساسیتهایی که ایجاد میشود توسط همین پنیسیلوئیکاسید است و اگر دارو کمی به بتالاکتاماز مقاومتر شود، اثر حساسیتزایی آن هم کمتر
میشود.

110
Q

در بین پنی سیلینا کدومه که جذبش تحت تاثیر غذا نیست؟

A

اموکسی سیلین

111
Q

نفوذ بافتی پنی سیاین ها به CNS چطوره؟

A

نفوذ بافتی آنها خوب است به جز در CNS؛ ولی در عین حال آموکسیسیلین را در مننژیت لیستریایی میتوان استفاده کرد زیرا زمانی که مننژیت اتفاق میافتد، التهاب پردههای مننژ سبب افزایش نفوذپذیری و ورود 3 تا 5 درصد پنیسیلین به CNS میشود و همین میزان کم هم کفایت میکند. همچنین سد خونیمغزی در نوزادان و کودکان هنوز خوب شکل نگرفته است و نفوذ دارو در آنها نسبت به بزرگسالان بیشتر است.

112
Q

روش دفع پنی سیلین ها؟

کدومارو‌نمیشه از ادرار تلخیص کرد و‌دوباره استفاده کرد؟😂🤧

A

پنیسیلین ها عمدتًا دستنخورده از ادرار دفع میشوند؛
به جز دو داروی کلوگزاسیلین و پیپراسیلین.
در جنگ جهانی دوم بهدلیل نیاز بالا این داروها را از ادرار بیماران تخلیص و مجددا استفاده میکردند.

113
Q

با چه راهکاری میشه ماندگاری پنی سیاین در بدن زه زیاد کرد؟

A

برای اینکه ماندگاری دارو بیشتر شود گاه از داروی «پروبنسید» استفاده میکنند. این دارو با ترنسپورترهایی که سبب ترشح پنیسیلین به ادرار میشوند رقابت میکند و خودش به جای پنیسیلین ترشح میشود. رقابت بر سر ترشح پنیسیلینها و بالا رفتن غلظت خونی آنها سبب افزایش ماندگاری و کاهش دوزهای مورد نیاز میشود.

114
Q

حلالیت انواع پنی سیلین رو با هم مقایسه کن

A

پنیسیلین G نوع کریستال: انحلال آن در آب زیاد است و بهصورت ملح سدیم و پتاسیم است و بهشکل IV و IM کاربرد دارد.
پنیسیلین G پروکائین: حلالیت کمتری در آب دارد و بهشکل سوسپانسیون IM استفاده میشود.

پنیسیلین G بنزاتین: حلالیت آن بسیار کمتر شده و یک پنیسیلین طولانیاثر بهنام پنادور را ساخته است.

115
Q

کدام عارضه در مورد مصرف امپی سیلین خیلی شایعه؟

با کدوم دارو منع مصرف مطلق داره ؟

A

راش

الوپرینول

116
Q

برای برگرداندن انژیوادما و انافیلاکسی چه داروهایی میدیم؟

A

اپینفرین بههمراه داروهای آنتیهیستامین تزریقی و کورتیکواستروئیدهای تزریقی برای برگرداندن آنافیلاکسی یا آنژیوادما استفاده میشود
(اپینفرین داروی انتخابی است).

117
Q

کدام پنی سیلین ها اسهال و کولیت با غشتی کاذب توشون بیشتره؟

پنی سیلین ها بیشتر ب شکل خوراکی نصرف میشن یا سفالوسپورین ها؟

A

اسهال و کولیت با غشای کاذب در مصرف آمپیسیلین بیشتر از باقی داروهای این دسته است.

تعداد پنیسیلینهایی که بهشکل خوراکی مصرف میشوند در مقایسه با سفالوسپورینها بسیار زیادتر است.

118
Q

منظور از سمیت کاتیونی پنی سیلین ها چیه؟

در بیمار نارسایی کلیه؟

A

در پنیسیلین هایی دیده میشود که املاح سدیم و پتاسیم هستند و با دوزهای بسیار بالا استفاده میشوند، یعنی پنیسیلین G کریستال که با دوزهای بین ۲4 تا 30 میلیون واحد در نوروسیفلیس و گانگرن گازی استفاده میشود.

‏ اگر فرد نارسایی کلیه داشته باشد با این دوز پتاسیم دریافتی قطعًا مشکل پیدا میکند و اگر نارسایی قلبی داشته باشد مشکلات بیمار خطرناکتر و جدیتر میشود؛ پس ترجیح داده میشود در HF از ملح سدیم و در RF از ملح پتاسیم استفاده نشود.

119
Q

کدام پنی سیلین ها سمیت نورولوژیک دارن؟

A

یعنی سیژر میدن

پنی سیلین‌دوز بالا
سفپیم
ایمی پنم