Vecka 1: Kognitiv teori och konceptualisering Beck Flashcards

1
Q

Beskriv ingående vad automatiska tankar är och hur påverkar de oss? Hur kan du förklara vad en automatisk tanke är för en klient? (chat)

A

Vad är automatiska tankar?
Automatiska tankar är snabba, spontana och ofta omedvetna tankar som uppstår i en specifik situation. De är starkt kopplade till våra känslor och beteenden och speglar våra underliggande föreställningar om oss själva, andra och världen.

Hur påverkar de oss?
Känslor: Automatiska tankar utlöser omedelbara emotionella reaktioner.
Exempel: “Jag klarar aldrig det här” → känsla av hopplöshet.
Beteenden: De styr hur vi agerar i en situation.
Exempel: “Ingen tycker om mig” → undvikande av sociala sammanhang.
Kroppsliga reaktioner: Tankarna kan påverka vår fysiologi, som ökad puls vid ångest.

Hur förklaras automatiska tankar för en klient?
“Automatiska tankar är de snabba tankar som dyker upp i en viss situation utan att du tänker aktivt. Ofta märker vi inte själva tanken direkt, men den kan påverka hur vi mår och hur vi agerar. Tänk på dem som en slags reflex i huvudet. Vi kan lära oss att identifiera och ifrågasätta dem för att må bättre.”

Exempel för en klient:
Situation: Du ser en vän som inte hälsar.
Automatisk tanke: “De är arga på mig.”
Känsla: Oro.
Beteende: Undviker att kontakta dem.
Tillsammans kan vi undersöka om tanken är sann eller om det finns andra möjliga förklaringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv ingående vad automatiska tankar är och hur påverkar de oss? Hur kan du förklara vad en automatisk tanke är för en klient? (boken)

A

Automatiska tankar är tankar som poppar upp spontant och är ofta snabba och kortvariga. Ofta lägger vi inte ens märke till dem eller är medvetna om dem, utan snarare kanske blir medvetna om känslan eller beteende som följer. Automatiska tankar, de faktiska orden eller bilderna som går genom en persons sinne, är situationsspecifika och kan anses vara den mest ytliga nivån av kognition.

Exempel i boken:
Student som har ett grundantagandee “Jag är inkompetent” läser kurslitteraturen och känner sig korkat. Kopplas till tidigare erfarrrenheter och tankkemönster.

Informationsbearbetningsmodell. Detta diagram visar hur negativ data omedelbart bearbetas, vilket stärker grundandaganden, medan positiv data diskonteras (förändras till negativ data) eller obemärkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv ingående vad automatiska tankar är och hur påverkar de oss? Hur kan du förklara vad en automatisk tanke är för en klient? (föreläsning)

A

Identifiera negativa automatiska tankar

Identifiera emotionellt laddade situationer

Kartläggning av tankar i de aktuella situationerna
- Självobservationer / dagboksformulär: tex funktionella analyser.
- Eventuellt använda rollspel för aktuell situation: har man en klient som har svårt att veta vad denne känner eller tänker och den funktionella analysen blir svår kan det vara hjälpsamt att rollspela.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är villkorsantaganden, livsregler och attityder (“intermediate beliefs”) och hur påverkar de oss?
(chat)

A

Villkorsantaganden (If-Then-antaganden):

Dessa är oskrivna regler om vad som måste hända för att vi ska känna oss bra eller undvika något negativt.

Exempel: “Om jag inte är perfekt, kommer folk att ogilla mig.”

Livsregler (Core beliefs):

Djupa, grundläggande övertygelser om oss själva, andra och världen.

Exempel: “Jag är värdelös” eller “Världen är farlig.”

Attityder (Intermediate beliefs):

Mellannivåövertygelser som styr vårt tankesätt och våra reaktioner. De är inte lika fundamentala som livsregler men påverkar vårt beteende.

Exempel: “Jag måste alltid vara snäll för att vara accepterad.”

Hur påverkar de oss?

Tankar och känslor: Dessa övertygelser färgar våra tankar och våra känslor i olika situationer. Exempel: En person med livsregeln “jag är värdelös” kan känna skam när de gör ett misstag, även om det inte är allvarligt.

Beteenden: De styr våra handlingar och beslut, ofta på ett sätt som bekräftar våra övertygelser.
Exempel: Någon med ett villkorsantagande “om jag inte presterar perfekt kommer jag att misslyckas” kan undvika utmaningar för att inte riskera att misslyckas.

Långsiktig påverkan: När dessa övertygelser inte ifrågasätts kan de vidmakthålla negativa mönster och bidra till psykisk ohälsa, såsom ångest eller depression.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är villkorsantaganden, livsregler och attityder (“intermediate beliefs”) och hur påverkar de oss? (boken)

A

Grundantaganden påverkar utvecklingen av en mellanklass av övertygelser, som består av (ofta oartikulerade) attityder, regler och antaganden.

Exempel med student med grundantagande “Jag är inkompetent”:
Attityd: “Det är fruktansvärt att misslyckas.”
Regel: “Ge upp om en utmaning verkar för stor.”
Antaganden: “Om jag försöker göra något svårt kommer jag att misslyckas. Om jag undviker om jag gör det, kommer jag att klara mig.”

I en specifik situation påverkar ens underliggande övertygelser ens uppfattning, vilket uttrycks av situationsspecifika automatiska tankar. Dessa tankar påverkar i sin tur ens känslomässiga, beteendemässiga och fysiologiska reaktion. Figur 3.2 illustrerar den kognitiva konceptualiseringen av läsare E i denna speciella situation, och illustrerar hur hans övertygelser påverkar hans tänkande, vilket i sin tur påverkar hans reaktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är villkorsantaganden, livsregler och attityder (“intermediate beliefs”) och hur påverkar de oss? (föreläsning)

A

Ovanför ytan
NAT: negativa automatiska tankar
Överskott: gör för mycket av pga negativa automatiska tankar om sig själv.
Underskott: gör för mycket av pga negativa automatiska tankar om sig själv.

På vattenytan
Livsregler: jag måste…
Villkorsantaganden: om… så

Under ytan / bojen
Becks kognitiva triad…
Inlärning (genetik)
“Jag är” “andra är” “världen…”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv relationen mellan automatiska tankar, kompensatoriska strategier (“compensatory strategies”), villkorsantaganden/livsregler/attityder och grundantaganden. Vad får detta för kliniska implikationer? (chat)

A

Automatiska tankar: Snabba och spontana tankar som uppstår i specifika situationer och påverkar våra känslor och beteenden.
Exempel: “Jag kommer att misslyckas.”
Kompensatoriska strategier: Beteenden eller tankar som vi använder för att hantera eller mildra obehagliga känslor eller ångest kopplade till automatiska tankar.
Exempel: Kontrollera situationer, undvika eller förbereda sig överdrivet för att motverka känslor av osäkerhet.
Villkorsantaganden/livsregler/attityder (Intermediate beliefs): Mellannivåövertygelser som styr hur vi tolkar situationer och våra automatiska tankar.
Exempel: “Jag måste vara perfekt för att vara accepterad.”
Grundantaganden: Djupare, mer fundamentala övertygelser om oss själva, andra och världen som påverkar våra tankar, känslor och beteenden.
Exempel: “Jag är inte tillräcklig.”

Kliniska implikationer:
Interrelationen: Automatiska tankar triggas av våra villkorsantaganden eller livsregler och kan leda till kompensatoriska strategier som förhindrar långsiktig förändring.
Kretslopp: Kompensatoriska strategier kan förstärka grundantaganden genom att de tillfälligt lindrar ångest men vidmakthåller problemet på lång sikt.
Exempel: En person med grundantagandet “jag är inte tillräcklig” kanske reagerar med en automatisk tanke som “Jag kommer att misslyckas,” vilket leder till undvikande eller överkompensation.
Behandlingsimplikationer: KBT syftar till att identifiera och utmana både automatiska tankar och de underliggande villkorsantagandena/grundantagandena för att bryta negativa mönster och förändra ohjälpsamma kompensatoriska strategier.

Relationen mellan automatiska tankar, kompensatoriska strategier, villkorsantaganden/livsregler/attityder och grundantaganden inom KBT kan beskrivas som en hierarkisk struktur som påverkar hur en individ tolkar och reagerar på omvärlden. Grundantaganden är djupt rotade uppfattningar om en själv, andra och världen, exempelvis “Jag är värdelös” eller “Människor går inte att lita på.” Dessa antaganden är ofta omedvetna och fungerar som en grund för individens sätt att se på sig själv och sin omgivning.
Baserat på dessa grundantaganden utvecklas villkorsantaganden, livsregler och attityder, som fungerar som mer specifika riktlinjer för hur man ska agera och tolka olika situationer. Exempel på dessa kan vara “Om jag inte presterar perfekt, kommer ingen att acceptera mig.” De utgör försök att hantera de potentiella hot som grundantagandena innebär.
När en individ ställs inför en specifik situation, aktiveras automatiska tankar som är snabba, situationsspecifika och ofta negativa. Dessa tankar, exempelvis “Jag kommer att misslyckas” vid en presentation, speglar grundantagandena och livsreglerna. För att hantera dessa hotfulla tankar och de känslor de väcker, utvecklas kompensatoriska strategier, som är beteenden och åtgärder som syftar till att minimera upplevda risker, exempelvis att undvika sociala situationer för att undgå avvisande.
Denna hierarki är central i KBT, då den ger en karta över hur negativa mönster upprätthålls och vilka faktorer som kan förändras för att förbättra individens välmående. I terapi arbetar man med att identifiera och ifrågasätta automatiska tankar, utforska och förändra rigida livsregler samt omstrukturera negativa grundantaganden. Samtidigt utvecklas mer funktionella strategier för att hantera situationer utan undvikande. Genom att bryta dessa negativa cykler skapas möjlighet för klienten att utveckla mer hälsosamma och anpassade mönster i tankar, känslor och beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Utgå från Figur 3.3 på s 39 och formulera några nya konceptualiseringar utifrån typiska kliniska exempel (Chat)

A

Exempel på nya konceptualiseringar i kliniska sammanhang (KBT):

Depression:
Kliniskt exempel: En person känner sig konstant trött och hopplös, och undviker sociala aktiviteter.
Konceptualisering: Automatiska tankar som “Jag är värdelös” och “Ingen bryr sig om mig” triggas av förlorade sociala kontakter. Livsregler som “Jag måste vara perfekt för att vara värd att älskas” leder till undvikande av sociala situationer, vilket förstärker känslor av ensamhet och värdelöshet.

Social fobi:
Kliniskt exempel: En person känner sig extremt nervös inför att tala i grupp och undviker dessa situationer helt.
Konceptualisering: Automatiska tankar som “Jag kommer att säga något dumt” eller “Alla kommer att tänka att jag är konstig” grundar sig i ett underliggande villkorsantagande om att “Andras åsikter är det viktigaste för att jag ska vara accepterad”. Kompensatoriska strategier som undvikande och överdriven förberedelse vidmakthåller fobin.

OCD (tvångssyndrom):
Kliniskt exempel: En person kontrollerar upprepade gånger spisen för att försäkra sig om att den är avstängd, vilket leder till tidsspillan och oro.
Konceptualisering: Automatiska tankar som “Om jag inte kollar nu, kan något allvarligt hända” är kopplade till grundantagandet att “Jag är ansvarig för att skydda andra från skada.” Detta leder till kompensatoriska strategier som repetitiva kontrollbeteenden för att minska ångesten, vilket förstärker övertygelsen om att hotet är verkligt.

Panikångest:
Kliniskt exempel: En person får en plötslig känsla av ångest när hen är på en trång plats och känner att de inte kan andas ordentligt.
Konceptualisering: Automatiska tankar som “Jag kommer att kvävas” eller “Jag kommer att kollapsa” är kopplade till ett grundantagande om att “Jag är inte kapabel att hantera svåra situationer.” För att hantera ångesten kan kompensatoriska strategier som undvikande av trånga platser användas, vilket vidmakthåller rädslan för panikanfall.

Dessa nya konceptualiseringar bidrar till att identifiera de centrala tankarna, beteendena och underliggande övertygelser som driver problemet, vilket möjliggör en mer målinriktad behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Utgå från Figur 13.1 på sida 200 och formulera några exempel på möjliga villkorsantaganden, livsregler och attityder och automatiska tankar utifrån grundantagandet “jag är inkompetent”. Använd (t.ex.) situationerna 1.) Sitter och ska tentaplugga, 2.) Planerar en överraskningsfest för en vän och 3.) Går på gruppass på gymmet. (chat)

A

Exempel utifrån grundantagandet “jag är inkompetent”:

Situation: Sitter och ska tentaplugga
Villkorsantagande: “Om jag inte kan förstå allt på en gång, betyder det att jag inte är tillräckligt smart.”
Livsregel: “Jag måste alltid vara bäst för att vara värd något.”
Attityd: “Jag kommer aldrig klara av tentan, varför ens försöka?”
Automatisk tanke: “Jag kommer inte att klara det här, det är för svårt för mig.”

Situation: Planerar en överraskningsfest för en vän
Villkorsantagande: “Om jag inte planerar perfekt, kommer alla att tycka att jag är dålig.”
Livsregel: “Jag måste göra allt rätt för att inte bli avvisad.”
Attityd: “Festen kommer bli ett misslyckande.”
Automatisk tanke: “Jag kommer göra något fel och alla kommer att se mig som inkompetent.”

Situation: Går på gruppass på gymmet
Villkorsantagande: “Om jag inte kan göra övningarna som alla andra, kommer de att tänka att jag är dålig.”
Livsregel: “Jag måste alltid vara bra på allt jag gör.”
Attityd: “Jag kommer att göra bort mig.”
Automatisk tanke: “Alla kommer att märka att jag inte kan hänga med, och de kommer att döma mig.”

Dessa exempel visar hur grundantagandet om inkompetens kan skapa negativa tankar och beteenden som försvårar en individs förmåga att hantera olika situationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly