Ungsinn (DE - Klinisk bruk) Flashcards
Hva er Ungsinn? Hva inneholder det?
Ungsinn er et elektronisk vitenskapelig tidsskrift om tiltak for barn og unges psykiske helse.T idsskriftet inneholder systematiske kunnskapsoppsummeringer om enkelttiltak. Her finner man både praktisk informasjon om tiltakene og grundige gjennomganger av hvor godt dokumentert effekten av tiltakene er.
Hva er det overordnede målet til Ungsinn? Hva er målet delt inn i?
Det overordnede målet er å bidra til bedre kvalitet i arbeidet med barn og unges psykiske helse i Norge. Målet er tredelt. Målene med UNGSINN er å gjøre kunnskap om kvaliteten og effekten av ulike tiltak tilgjengelig, å stimulere til mer forskning på effektene av tiltak og å bidra til en oversikt over områder som mangler dokumentert virksomme tiltak.
Hva er artiklene i Ungsinn? Hvordan utarbeides de?
Artiklene i Ungsinn er alle systematiske kunnskapsoppsummeringer om effektene til enkelttiltak tilgjengelig i Norge. Oppsummeringene utarbeides etter en bestemt metode beskrevet i kriteriene, for at de skal være mest mulig sammenliknbare og for at de best mulig skal besvare forskningsspørsmålet. I dette ligger det at det finnes spesifikke rutiner og kriterier både for innhenting av bakgrunnsinformasjon, utvelgelse av relevant litteratur, vurdering av ulike aspekter ved kvalitet og klassifisering.
Hva er forskningsspørsmålet for artiklene i Ungsinn? Hvordan besvares det? Hvordan oppsummeres konklusjonen?
Forskningsspørsmålet for alle artiklene i Ungsinn er følgende: Er tiltak X virksomt når det tilbys i vanlig praksis i Norge? Dette spørsmålet besvares basert på systematisk innhenting og gjennomgang av dokumentasjon. Konklusjonen oppsummeres i en vurdering og klassifisering, der hvert tiltak blir klassifisert på ett av seks evidensnivå.
Kan man bruke oppsummeringene som rene anbefalinger?
I Ungsinn oppsummeres kunnskapsgrunnlaget for tiltak, men artiklene kan ikke alene anses som anbefalinger. Anbefalinger vil kreve at flere aspekter enn tiltakets effekt vurderes, og at flere tiltak/metoder sammenliknes. Informasjonen i Ungsinn kan derimot være nyttige i utarbeidelsen av slike anbefalinger. Dette kan gjelde anbefalinger om hvilke tiltak bevilgende myndigheter bør finansiere spredningen av, hvilke tiltak den enkelte tjeneste bør implementere, eller hvilke områder det bør forskes mer på.
Hvem er målgruppa for Ungsinn?
Tidsskriftet Ungsinn retter seg dermed først og fremst mot fagpersoner og beslutningstakere i tjenesteapparatet, men også mot forskere, myndigheter og andre aktører som har en rolle i beslutninger om hvilke tiltak som skal tas i bruk, evalueres og spres i Norge.
Hvordan kan Ungsinn være nyttig for meg som fremtidig psykolog?
Ungsinn kan være et nyttig verktøy for oss som fremtidige psykologer. Hvis man for eksempel er kommunepsykolog og skal sette inn tiltak i skolen for mobbing, så kan det være nyttig og sjekke i Ungsinn hvilke tiltak som har best evidensgrunnlag og bruke denne informasjonen i vurderingen.
Hva slags vurdering bygger klassifiseringene i Ungsinn på?
Klassifiseringene i Ungsinn bygger på vurdering av fire ulike dimensjoner, som er beskrivelse av tiltaket, tiltakets teoretiske forankring, evaluering av tiltakets effekt og implementerings strategi for tiltaket.
Hva er de seks evidensnivåene som brukes i Ungsinn? Beskriv de kort.
Nivå 0: Uvirksomme tiltak – her plasseres tiltak som faktisk viser seg å mangle effekt, eller som til og med kan ha negative konsekvenser.
Nivå 1: Godt beskrevne tiltak – tiltak på dette nivået har klare beskrivelser, men mangler teoretisk begrunnelse eller dokumentert effekt.
Nivå 2: Teoretisk begrunnede tiltak – disse har en sterk teoretisk forankring som gir logisk mening, men mangler foreløpig empirisk støtte.
Nivå 3: Tiltak med noe dokumentasjon – her finner vi tiltak som viser lovende effekt i enkelte studier, men uten omfattende støtte.
Nivå 4: Tiltak med tilfredsstillende dokumentasjon – tiltak på dette nivået har tilfredsstillende resultater i flere studier, og dokumentasjonen vurderes som rimelig pålitelig.
Nivå 5: Sterkt dokumenterte tiltak – her ligger de mest grundig evaluerte tiltakene, med omfattende og langvarig dokumentasjon som viser overbevisende effekt.