B4DT og Ungsinn (DE - Klinisk bruk) Flashcards
Hva er B4DT? Hva er den basert på?
B4DT (Bergen 4-dagers behandling) er en intensiv behandlingsform for ungdom med tvangslidelser (OCD) som gis over fire sammenhengende dager. Behandlingen er basert på prinsippene for eksponeringsterapi med responsprevensjon (ERP), som er en form for kognitiv atferdsterapi med bred forskningsstøtte for behandling av OCD.
Hva er hovedelementene i B4DT?
- Psykoedukasjon: Ungdommen og foreldrene får informasjon om OCD, angst og hvordan ERP fungerer.
- Eksponering og responsprevensjon: Ungdommen utfører eksponeringsøvelser, der de utsetter seg for det som utløser tvangstanker og -handlinger, uten å utføre tvangshandlingene.
- Foreldredeltakelse: Foreldre deltar aktivt i behandlingen og får veiledning i hvordan de kan støtte ungdommen.
- Hjemmeoppgaver: Ungdommen fortsetter å øve på eksponering og responsprevensjon hjemme mellom behandlingssesjonene.
- Oppfølging: Pasientene får oppfølgingssamtaler og fyller ut symptomskjemaer etter tre måneder og ett år.
Hvilket evidensnivå klassifiseres B4DT i Ungsinn på? Hva innebærer det?
B4DT klassifiseres på evidensnivå 3, noe som betyr at det er et tiltak med noe dokumentasjon på effekt. På nivå 3 finner vi tiltak som viser lovende effekt i enkelte studier, men uten omfattende støtte.
Hva kan man si om resultater fra studier om B4DT? Hva er viktig å merke seg`
Studier har vist lovende resultater for B4DT, med store effekter på relevante variabler og remisjonsrater sammenlignbare med tradisjonell eksponering og responsprevensjonsterapi (ERP). Imidlertid er det viktig å merke seg at studiene har små utvalg, noe som fører til stor usikkerhet om den faktiske effektstørrelsen.
Hva er noen av punktene med tanke på forskningsmetodisk kvalitet som er viktig å være klar over?
Studienes forskningsmetodiske kvalitet er vurdert som tilfredsstillende, men det er noen viktige punkter å fremheve:
* Manglende kontrollgruppe: Studiene brukte et pre-post design uten kontrollgruppe, noe som gjør det vanskelig å fastslå om forbedringene skyldes behandlingen eller andre faktorer.
- Lav statistisk styrke: De små utvalgene gir lav statistisk styrke, noe som påvirker påliteligheten av resultatene.
- Problematisk vektlegging av statistisk signifikans: Forfatterne har lagt for stor vekt på statistisk signifikans, gitt den lave statistiske styrken.
- Mangel på konfidensintervaller: Studiene oppgir ikke konfidensintervaller for effektstørrelser eller andre parametere, noe som gjør det vanskelig å vurdere usikkerheten i estimatene.
Hva kan vi si til tross for forskningsmetodiske begrensinger?
Til tross for disse begrensningene gir studiene et positivt inntrykk av B4DTs potensiale som behandling for OCD hos barn og unge. For å få et klarere bilde av behandlingens effektivitet er det behov for større og mer robuste studier, gjerne med kontrollgrupper og lengre oppfølgingsperioder.