Situated cognition and cognitive apprenticeship learning (VI - Sosiokognitive teorier og situert læring) Flashcards
Hva hevder teorien om situert kognisjon?
Teorien om situert kognisjon hevder at kunnskap er situert i den fysiske, sosiale og kulturelle konteksten der den blir tilegnet og brukt.
Hva er kunnskap i situert kognisjon? Hva betyr det? Det betyr at læring ikke bare handler om (…), men også (…).
I situert kognisjon er kunnskap sosial, identitets-basert, “enculturated” og kontekstuell. Dette betyr at læringsprosessen er dynamisk ettersom både individet og omgivelsene interagerer.
Slik handler ikke læring bare om individuell informasjonsprosessering, men også om hvordan personer handler og tenker i sitt miljø og sammen med andre.
Hva mener de at all læring eller forsøk på læring er? Og når skjer læringen best? Hva kan man da si at læring er?
Et annet viktig moment med teorien er at all læring eller forsøk på læring er aktivitet. Mer spesifikt sier teorien at læring skjer best når elevene deltar i autentiske aktiviteter som reflekterer den virkelige verden. På denne måten er læring en sosial aktivitet.
Gi et eksempel på situert kognisjon.
For å illustrere situert kognisjon med eksempel kan du se for deg en klasse som lærer om geometri gjennom å bygge broer i et ingeniørprosjekt. Her lærer elevene geometriske prinsipper i en kontekst som ligner på virkelige ingeniøroppgaver, i tillegg til at må de samarbeide om å løse de praktiske problemene. Læringen blir situert fordi elevene ikke bare lærer teoretisk geometri, men også hvordan de geometriske prinsippene kan anvendes i en spesifikk og autentisk sammenheng, og de blir del av den tekniske praksisen som ingeniørarbeid krever.
Hva handler teorien om cognitive apprenticeship om? Hvordan lærer man? Og hva gjør ekspertene?
Teorien om Cognitive Apprenticeship bygger på tradisjonell apprenticeship (lærlingtid), men med fokus på kognitive ferdigheter i stedet for bare fysiske ferdigheter. Ifølge denne teorien lærer elever gjennom å delta i aktiviteter, der de observerer og etterligner eksperter. Ekspertene veileder dem gjennom prosesser som modellering, veiledning, og trinnvis tilbakemelding.
Hva er målet med cognitive apprenticeship? Hvor er cognitive apprenticeship viktig?
Målet er at ekspertene skal gjøre de kognitive prosessene synlige og forståelige for elevene, slik at de kan anvende dem i autentiske kontekster. Cognitive apprenticeship er spesielt viktig i utdanning, hvor elever blir innført i vitenskapelige metoder og praksiser av en lærer gjennom aktiv deltakelse og veiledning.
Cognitive apprenticeship handler om å gjøre læring (…). Hva kan man dele denne prosessen inn i?
Cognitive apprenticeship handler altså om å gjøre læring synlig for eleven. Dette er en prosess som kan deles i tre; Eleven må først forstå prosessen - altså må læreren identifisere prosessene til oppgaven og gjør dem synlig for eleven slik at hen forstår. Deretter må eleven øve på prosessen - altså må læreren skape abstrakte oppgaver i autentiske kontekster slik at eleven forstår relevansen for arbeidet. Til slutt må eleven kunne gi en løsning - altså må læreren variere de ulike øvings situasjonene og artikulere de felles aspektene slik at eleven kan overføre det de lærer fra en situasjon og bruke det for å komme fram til en løsning.
Hvordan kan man se på cognitive apprenticeship som noe annet enn en teori? Og hvordan er dette knyttet til situert læring?
Selv om cognitive apprenticeship nevnes som en teori, er det like relevant å se på det som en metode eller tilnærming til undervisning/læring som er nært knyttet til teorien om situert læring. Dette er fordi teorien om situert læring sier at læring er best når det skjer i autentiske situasjoner, og cognitive apprenticeship er en metode som legger opp til at læring skal skje gjennom veiledning av en ekspert i en autentisk sammenheng.
Si noe om hvordan teoriene om situert kognisjon og cognitive apprenticeship henger sammen og knyttes til sosiokognitive teorier. Hav betyr det i praksis?
Teoriene er sentrale for å forstå hvordan læring skjer gjennom interaksjon mellom eleven og den sosiale, kulturelle og fysiske konteksten. De kan begge knyttes til sosiokognitive teorier om læring, som mener at læring ikke bare er en individuell kognitiv prosess, men også en sosial prosess der vi utvikler vår kunnskap og ferdigheter i samspill med andre, i autentiske og samarbeidsorienterte miljøer. I praksis betyr dette at vi lærer best i et sosialt fellesskap der vi aktivt deltar og samarbeider, får støtte, og deler kunnskap og erfaringer med andre.
Begge teoriene understreker at læring skjer best når den er knyttet til virkelige, praktiske oppgaver, i samarbeid med andre, og i et miljø som reflekterer den virkelige verden.