Søvn, hvile og konsolidering (JEG) Flashcards
Hva er de 6 søvnlidelsene? Hvordan kan disse variere og hva kan de påvirke?
De seks vanligste søvnlidelsene er insomni, hypersomni, obstruktiv søvnapné, restless legs syndrome (RLS), parasomnier og søvnsykdommer relatert til rytme.
Disse lidelsene kan variere i alvorlighetsgrad og påvirke livskvaliteten på ulike måter.
Hva er søvnarkitektur?
Måten søvnfasene fordeler seg gjennom natten kalles for søvn arkitektur.
Hvilke søvnstadier har vi?
Søvn består av flere stadier som deles inn i to hovedkategorier: REM-søvn (Rapid Eye Movement) og non-REM-søvn. Non-REM-søvn er ytterligere delt inn i tre stadier. Søvnsykluser veksler mellom disse stadiene flere ganger i løpet av natten, vanligvis hvert 90. minutt.
Hvilke 3 stadier non-REM søvn delt inn i? Beskriv de kort.
Stadium 1 (N1) er den letteste formen for søvn, der man lett kan vekkes. Dette stadiet fungerer som en overgang mellom våkenhet og søvn. Stadium 2 (N2) er en moderat søvn der kroppstemperaturen synker og hjertefrekvensen reduseres, noe som gjør det vanskeligere å vekke personen. Stadium 3 (N3) er den dypeste søvnen, også kjent som slow-wave sleep, hvor kroppen reparerer seg selv og konsoliderer minner.
Hva kjennetegnes REM-søvn av? Hva er det viktig for?
Den andre hovedkategorien, REM-søvn, kjennetegnes av raske øyebevegelser, økt hjerneaktivitet og drømmer. REM-søvn er viktig for kognitiv funksjon og emosjonell regulering.
Hva reguleres søvn-våke syklusen av?
Søvn-våke-syklusen reguleres primært av to mekanismer: den sirkadiske rytmen (døgnrytmefaktoren) og søvntrykket (homeostatiske faktorer). Sammen bidrar disse mekanismene til å regulere søvn-våke-syklusen, noe som er essensielt for å opprettholde en sunn søvnkvalitet og generelt velvære.
Beskriv den sirkadiske rytmen (døgnrytmefaktoren). Hva styres denne av?
Den sirkadiske rytmen fungerer som en intern biologisk klokke som følger en 24-timers syklus. Denne rytmen styres av en gruppe nerveceller i hypothalamus som reagerer på lys- og mørkeforhold. Når det er lyst, hemmer denne klokken produksjonen av melatonin, et hormon som fremmer søvn. Når mørket faller på, øker melatoninproduksjonen, noe som signaliserer at det er på tide å sove.
Beskriv søvntrykk ((homeostatiske faktor).
I tillegg er søvntrykk en viktig faktor. Dette refererer til den økende trangen til å sove som bygger seg opp i løpet av dagen. Jo lengre man er våken, desto mer søvntrykk oppstår, noe som til slutt fører til en følelse av tretthet. Under søvn reduseres dette trykket, og kroppen får mulighet til å restituere seg.
Hva er den vanligste søvnforstyrrelsen i Norge? Hva er kjernesymptomene ved denne?
Insomni er den vanligste søvnforstyrrelsen. Kjernesymptomene ved insomni er problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger eller tidlig morgenoppvåkning, i tillegg til nedsatt dagtidsfunksjon.
Hva slags risiko kan insomni føre til? Hva sier dette oss?
Denne søvnforstyrrelsen er knyttet til økt risiko for utvikling av både fysiske og psykiske helseplager, samt frafall fra arbeidslivet og en høyere risiko for ulykker. Disse punktene understreker alvorligheten av søvnvansker i befolkningen og viktigheten av å adressere dem for å fremme helse og velvære.
Hvor mange lider av insomni i Norge? Hos hvem er forekomsten størst?
I Norge lider mellom 15-20 prosent av voksne av insomni, med en enda høyere forekomst blant unge voksne, kvinner og eldre. Denne søvnforstyrrelsen har økt siden 2000.
Hvor mange ungdom rapporterer insomni? Hvor mye sover ungdom?
Blant ungdommer rapporterer én av fire om insomni, og forekomsten er høyere blant jenter enn gutter. Ungdom sover i gjennomsnitt litt under 6,5 timer på hverdager, noe som er omtrent 2 timer mindre enn det som anbefales.
Hva er konsolidering? Hva skjer under søvn?
Konsolidering er prosessen hvor minner stabiliseres og lagres i hjernen etter at de først er dannet, og denne prosessen er avgjørende for læring og hukommelse. Under søvn skjer det flere viktige trinn knyttet til konsolidering.
Hva skjer når vi lærer noe nytt? Både når vi er våkne, og så i søvn.
Først, når vi lærer noe nytt, blir informasjonen kodet i korttidshukommelsen. Dette skjer ofte når vi er våkne og aktivt bearbeider informasjon. Deretter, under søvn, spesielt i dyp søvn (stadium N3) og REM-søvn, stabiliseres disse minnene. Hjernen går gjennom de nylig lærte erfaringene og organiserer dem, noe som gjør det lettere å hente dem frem senere.
Hvorfor er REM-søvn viktig for emosjonell læring og hukommelse?
REM-søvn er særlig viktig for emosjonell læring og for å koble nye minner til eksisterende kunnskap, noe som forbedrer gjenkallingen. I tillegg bidrar søvn til å filtrere ut irrelevant informasjon, slik at hjernen kan fokusere på det som er viktig.