Kinderneurologie & ergotherape Flashcards

1
Q

Wat bedoelt men met ‘frame of reference’?

A

Binnen de ergotherapie verwijst een frame of reference naar een theoretisch kader dat gebruikt wordt als richtlijn om:

  1. Functionele capaciteiten te beoordelen.
  2. Theorie om te zetten in praktijk, met een duidelijke methode voor het conceptualiseren en uitvoeren van interventies.

Door een frame of reference te kiezen op basis van een diagnose of situatie, kan de therapeut bepalen welke benaderingen of interventies het meest geschikt zijn voor de cliënt. Het biedt dus een hulpmiddel om behandelingen te structureren en te personaliseren.

Bijvoorbeeld: bij een motorische beperking kan een biomechanisch frame of reference gebruikt worden, terwijl bij psychosociale problemen een cognitief-gedragsmatig frame of reference toepasbaar is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat bedoelt men met ‘the art of practice with children’?

A

verwijst naar de vaardigheid, creativiteit en zorgvuldigheid die nodig is om effectief te werken met kinderen binnen therapie of interventie. Het combineert:

  1. Kennis en inzicht: Een stevige theoretische basis, diagnostisch inzicht en gebruik van referentiekaders om interventies te plannen.
  2. Creativiteit en enthousiasme: Het vermogen om aantrekkelijke, kindgerichte activiteiten en objecten te kiezen die aansluiten bij de interesses en ontwikkelingsfase van het kind.
  3. Relatieopbouw: zodat een vertrouwensrelatie ontstaat waarin het kind openstaat voor groei en leren.
  4. Rekening houden met de interactie tussen systemen (zoals gezin, school, sociaal milieu) en de groeiende aard van het kind. Niets staat op zichzelf.
  5. Doelgerichtheid: Elke interventie is zorgvuldig gepland en gericht op specifieke ontwikkelingsdoelen, geen willekeurig spel of aangepaste volwassenenmethoden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe gaan we de impact van neurologische aandoeningen bij kinderen en hun omgeving bekijken?

A

De impact van neurologische aandoeningen wordt bekeken via ‘ the F-words’, waarbij niet alleen de fysieke symptomen centraal staan, maar ook de bredere effecten op het dagelijks leven van het kind en hun sociale omgeving. Ergotherapie speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het kind op al deze gebieden, met als doel een betere kwaliteit van leven en deelname aan sociale, school- en gezinsactiviteiten.

->De impact is gigantisch kan je niet van elkaar los zien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zijn Meaningfull activities?hoe kunnen we Meaningfull activities toepassen bij kinderen?

A
  • activiteiten die betekenisvol zijn voor de persoon die ze uitvoert: Vraagt samenwerking van de fysieke, emotionele en cognitieve systemen
  • Afgestemd op ontwikkelingsniveau, motiveren voor het kind, passend binnen de
    leefstijl en leefomgeving
  • Activiteiten op vlak van spel, zelfzorg en leren
    -> kinderen kunnen zelf aangeven wat ze belangrijk vinden of waar toe ze instaat zijn
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe is een ‘occupation’ ingevuld bij kinderen?

A
  • De activiteit moet betekenisvol zijn voor het kind
  • Interventies zijn altijd gericht op het verbeteren van een kind zijn mogelijkheden
    -> je gaat als ET samen op zoek wat er werkt voor het kind/gezind
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

In welke setting kan een ergotherapeut allemaal terecht?

A
  • School: participatie en progressie in leren
  • thuis: Familie en kind als deel van de familie
  • Revalidatie: progressie in ontwikkelingsdomeinen
  • ziekenhuis: acute en chronische ziektes/dysfuncties
  • privé (zelfstandig): combinatie reva, school en thuis
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waar moeten we ons op focussen wanneer we als ET werken met kinderen?

A

On the CAN vs the CAN’T

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is occupational engagement?

A

Betrokkenheid die mensen kunnen ervaren voor en tijdens het uitvoeren van activiteiten.
Hangt samen met occupational presence (aandacht), flow (opgaan in de activiteit) en
mindfulness (volledig afgestemd en volle aandacht in het ‘nu’ staan)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat bedoelt men met de ‘F words’?

A

Deze zijn bedacht om de verschillende dimensies van het leven van een kind met een neurologische aandoening te benadrukken. In de ergotherapie worden deze woorden vaak gebruikt om een holistisch overzicht te krijgen van de situatie van het kind en diens omgeving, en ze helpen bij het bepalen van gerichte interventies. De F-woorden zijn:

  1. Functioning (Functies): Dit verwijst naar de lichamelijke, cognitieve, emotionele en sociale capaciteiten van het kind. Het doel is om de functionaliteit van het kind in verschillende levensgebieden te verbeteren, zoals thuis, op school en in sociale situaties.
  2. Family (Gezin): De invloed van het gezin is essentieel. Neurologische aandoeningen kunnen ook impact hebben op gezinsleden. Het gezin speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van het kind en bij het aangaan van therapieën.
  3. Fitness (Fysieke fitheid): Dit betreft de fysieke gezondheid en vaardigheden, zoals uithoudingsvermogen en motorische functie. Het versterken van de fysieke fitheid is vaak een belangrijk doel van ergotherapie.
  4. Fun (Plezier): Het is belangrijk dat het kind plezier heeft en deelneemt aan activiteiten die ze graag doen. Dit draagt bij aan hun welzijn en motivatie tijdens therapieën.
  5. Friendship (Vriendschap): Sociale relaties zijn essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Ergotherapie probeert sociale vaardigheden te verbeteren, zodat het kind zich kan verbinden met anderen en zich geïntegreerd voelt in groepen.
  6. Future (Toekomst): Dit verwijst naar de lange-termijndoelen en de ontwikkeling van het kind. Ergotherapie richt zich op het helpen van kinderen om zich voor te bereiden op hun toekomst, bijvoorbeeld bij het behalen van zelfstandigheid en het ontwikkelen van vaardigheden die ze nodig hebben in volwassenheid.
  7. Fatigue (Vermoeidheid): Neurologische aandoeningen kunnen leiden tot vermoeidheid, wat de deelname van een kind aan dagelijkse activiteiten kan beperken. Het identificeren en omgaan met vermoeidheid is dan belangrijk in het therapieproces.
  8. Friends (Vriendschappen): Naast de bredere sociale interacties zijn de diepere vriendschappen en relaties die kinderen ontwikkelen cruciaal voor hun ontwikkeling en welzijn. Ergotherapie kan helpen bij het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly