concesionarea Flashcards
9.3.1.1. Origini
Concesiunea reprezintă una dintre cele mai importante şi uzitate modalităţi contractuale de punere în valoare a bunurilor proprietate publică, acest fapt datorându-se beneficiilor substanţiale pe care le procură atât autorităţii publice concedente, cât şi beneficiarului concesiunii.
După cum arată doctrina de drept public, ideea concesionării unui bun „public” a fost prezentă şi în Antichitate, în dreptul roman, însă fundamentele reale ale concesiunii din prezent le regăsim în Evul Mediu (a se vedea Antonie Iorgovan), în epoca regalităţii (perioada vechiului drept francez).
În această perioadă, proprietatea începe să îşi piardă treptat, de facto, caracterul său exclusiv, independent şi simplu şi devine în schimb dependentă, complicată şi grevată cu servituţi, în condiţiile în care s-a generalizat obiceiul monarhilor (proprietari ai unui imens Domeniu al Coroanei) de a transmite dreptul de folosinţă cu privire la vaste moşii, fără a se prevedea un termen limită de exercitare a acestuia, în favoarea unor vasali a căror loialitate o doreau „cucerită”.
Prin aceste „delapidări” funciare, proprietarul originar – monarhul - păstra nuda proprietate asupra terenurilor concesionate, în timp ce beneficiarul (concesionarul) exercita în mod deplin posesia şi folosinţa asupra acestor fiefuri, denumite şi „censive”.
De aici s-a născut şi teoria coexistenţei a două drepturi perpetue asupra aceluiaşi obiect – fieful concesionat, adică dreptul proprietarului (suveranului) care deţinea aşa-numitul „domeniu eminent” şi dreptul concesionarului (vasalul), deţinător al „domeniului util” (a se vedea Antonie Iorgovan).
În timp, tocmai datorită acestei folosinţe perpetue exercitate asupra terenurilor concesionate de la monarh, dreptul concesionarului a început să se consolideze, acesta fiind perceput public drept adevăratul proprietar, obligat în mod „nedrept” să achite taxe împovărătoare (redevenţa).
În ceea ce priveşte soluţiile date în dreptul administrativ „clasic” din România cu privire la regimul juridic al concesiunii, aceasta a fost prezentată ca o modalitate privativă de exploatare a unui serviciu public, deci, implicit, a bunurilor proprietate publică afectate acestui serviciu, fiind, aşadar, un „contract administrativ”.
Un exemplu elocvent al modului în care doctrina interbelică a perceput concesiunea îl constituie chiar definiţia clasică formulată de profesorul Paul Negulescu: „formă de exploatare a unui serviciu
public, în care un particular, persoană fizică sau morală, ia asupra sa riscurile exploatării şi conducerea activităţii serviciului, în schimbul dreptului de a percepe taxe pentru serviciile prestate…”
La nivel doctrinar regăsim şi caracteristicile sale: contract cu caracter temporar, revocabilitatea concesiunii, posibilitatea „răscumpărării”, adică a denunţării unilaterale de către concedent (a se vedea A.Iorgovan).
În România, după transpunerea Directivei 2014/23/UE în anul 2016 şi intrarea în vigoare a Codului administrativ, obiectul unui contract de concesiune poate fi reprezentat de:
-bunuri din domeniul public sau privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale (contract supus dispoziţiilor art. 302-331 şi art. 362 Cod administrativ, precum şi art. 871-873 Cod civil); - lucrări publice şi servicii (care cad sub incidenţa Legii nr. 100/2016, ale cărei Norme de aplicare au fost aprobate prin H.G. nr. 867/2016, şi a Legii nr. 101/2016).
Precizare: în ceea ce priveşte concesionarea domeniului privat, art. 362 alin. 3 precizează că se vor aplica „în mod corespunzător” dispoziţiile din materia domeniului public.
Conform art. 303 alin. (2) din Codul administrativ, contractul de concesionare a bunurilor proprietate publică reprezintă
acel contract încheiat în formă scrisă prin care o autoritate publică, denumită concedent, transmite, pe o perioadă determinată, unei persoane, denumite concesionar, care acţionează pe riscul şi răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui bun proprietate publică, în schimbul unei redevenţe.”
Pentru comparaţie, cităm şi prezentarea celorlalte două tipuri de concesiune, potrivit Legii nr. 100/2016:
▪ contractul de concesiune de lucrări publice este un contract cu titlu oneros, asimilat potrivit legii actului administrativ, încheiat în scris, prin care una sau mai multe entităţi contractante încredinţează executarea de lucrări unuia sau mai multor operatori economici, în care contraprestaţia pentru lucrări este reprezentată fie exclusiv de dreptul de a exploata rezultatul lucrărilor care fac obiectul contractului, fie de acest drept însoţit de o plată (art. 5 alin. 1 lit. g)
▪ contractul de concesiune de servicii este un contract cu titlu oneros, asimilat potrivit legii actului administrativ, încheiat în scris, prin care una sau mai multe entităţi contractante încredinţează prestarea şi gestionarea de servicii, altele decât executarea de lucrări prevăzută la lit. g), unuia sau mai multor operatori economici, în care contraprestaţia pentru servicii este reprezentată fie exclusiv de dreptul de a exploata serviciile care fac obiectul contractului, fie de acest drept însoţit de o plată (art. 5 alin. 1 lit. h).
Iniţiativa concesionării:
▪ aparţine concedentului sau potenţialului concesionar („orice persoană interesată”); ▪ are la bază un studiu de oportunitate;
▪ în termen de 30 de zile de la însuşirea propunerii de concesionare formulate de persoana interesată, concedentul este obligat să procedeze la întocmirea studiului de oportunitate; ▪ în baza studiului de oportunitate se elaborează caietul de sarcini al concesiunii.
Modalitatea de atribuire:
Conform art. 312 Cod administrativ, atribuirea contractului de concesiune se va face prin licitaţie.
Ca excepţie, se permite atribuirea directă către unele întreprinderi publice, în condiţiile art. 315 Cod administrativ.
Procedura licitaţiei publice
Concedentul trebuie să întocmească documentaţia de atribuire (cu conţinutul prevăzut la art. 313 Cod administrativ).
Ulterior, concedentul are obligaţia să publice un anunţ de licitaţie în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de circulaţie naţională şi într-unul de circulaţie locală, pe pagina sa de internet ori prin alte medii ori canale publice de comunicaţii electronice (art. 314 Cod administrativ).
Anunţul de licitaţie se trimite spre publicare cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de data limită pentru depunerea ofertelor.
Procedura de licitaţie se poate desfăşura numai dacă în urma publicării anunţului de licitaţie au fost depuse cel puţin două oferte valabile (sunt considerate oferte valabile ofertele care îndeplinesc criteriile de valabilitate prevăzute în caietul de sarcini al concesiunii), în caz contrar concedentul fiind obligat să anuleze procedura şi să organizeze o nouă licitaţie,
În cazul organizării unei noi licitaţii, procedura este valabilă în situaţia în care a fost depusă cel puţin o ofertă valabilă (art. 314 Cod administrativ).
Ofertele se elaborează în conformitate cu prevederile documentaţiei de atribuire.
Criteriile de stabilire a ofertei câştigătoare (art. 318) sunt:
▪ cel mai mare nivel al redevenţei;
▪ capacitatea economico-financiară a ofertanţilor;
▪ protecţia mediului înconjurător;
▪ condiţii specifice impuse de natura bunului concesionat.
Precizare: Ponderea fiecărui criteriu este de până la 40% din punctajul total, se stabileşte în documentaţia de atribuire şi trebuie să fie proporţională cu importanţa sa în utilizarea/exploatarea raţională şi eficientă economic a bunului.
Oferta câştigătoare
Oferta câştigătoare este oferta care întruneşte cel mai mare punctaj în urma aplicării criteriilor de atribuire (dacă există punctaje egale între ofertanţii clasaţi pe primul loc, departajarea acestora se va face în funcţie de punctajul obţinut pentru criteriul de atribuire care are ponderea cea mai mare - art. 319 Cod administrativ).
Concedentul are obligaţiile:
- de a transmite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, un anunţ de atribuire a contractului de concesiune, în cel mult 20 de zile calendaristice de la finalizarea procedurii de atribuire (art. 319 alin. 21);
- de a informa ofertanţii despre deciziile referitoare la atribuirea contractului de concesiune de bunuri proprietate publică, în scris, cu confirmare de primire, nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la emitere (art. 319 alin. 23);
- de a încheia contractul de concesiune cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, dar numai după împlinirea unui termen de 20 de zile calendaristice de la data informării ofertanţilor (art. 319 alin. 20 şi alin. 26).
Atribuirea directă:
Această procedură specială de atribuire a concesiunii era reglementată şi în OUG nr. 54/2006 (abrogată de Codul administrativ).
Condiţii (art. 315 Cod administrativ):
▪ bunurile proprietate publică pot fi concesionate prin atribuire directă unor întreprinderi publice (companii naţionale, societăţi naţionale sau societăţi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea autorităţilor care reprezintă statul/u.a.t. în calitate de concedent) care au fost înfiinţate prin reorganizarea regiilor autonome şi care au ca obiect principal de activitate gestionarea, întreţinerea, repararea şi dezvoltarea respectivelor bunuri, dar numai până la finalizarea privatizării acestora;
▪ nu este necesară întocmirea studiului de oportunitate şi nici a caietului de sarcini; ▪ documentaţia de atribuire va avea o structură mai succintă.
Anularea procedurii de atribuire
De drept:
▪ dacă nu se depun cel puţin 2 oferte valabile;
▪ ofertantul declarat câştigător refuză încheierea contractului;
▪ concedentul nu poate încheia contractul cu ofertantul declarat câştigător, întrucât acesta se află într-o situaţie de forţă majoră sau în imposibilitatea fortuită de a executa contractul, şi nici nu există o ofertă admisibilă clasată pe locul doi.
Anularea procedurii de atribuire
Alte situaţii:
▪ poate opera prin decizia concedentului, înainte de transmiterea comunicării privind rezultatul procedurii de atribuire şi anterior încheierii contractului, dacă se constată încălcări ale prevederilor legale care afectează procedura de licitaţie sau fac imposibilă încheierea contractului (sfera „abaterilor grave” este prezentată la art. 320 alin. 2).
Părţile contractului
Calitatea de concedent (art. 303) revine:
▪ statului, pentru bunurile proprietate publică a statului - este reprezentat, în acest sens, de ministere sau alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;
▪ judeţului, pentru bunurile proprietate publică a judeţului - este reprezentat, în acest sens, de către preşedintele consiliului judeţean;
▪ comunei, oraşului sau municipiului, pentru bunurile proprietate publică ale acestora – sunt reprezentate, în acest sens, de către primarul comunei, al oraşului sau al municipiului, respectiv de către primarul general al municipiului Bucureşti.
Calitarea de concesionar revine persoanei fizice/juridice care participă la procedura de atribuire şi este desemnată ca atare, prin licitaţie sau atribuire directă (a se vedea şi art. 871 alin. 2 Cod civil).
▪ obiectul dreptului de concesiune
îl reprezintă bunurile care sunt proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, potrivit Constituţiei şi reglementărilor legale privind proprietatea publică, prevăzute prin lege sau care prin natura lor pot fi exploatate în vederea culegerii de fructe naturale, civile sau industriale şi producte pot face obiectul concesiunii (art. 302 Cod administrativ)