Udbud - udbudsloven Flashcards

1
Q

Beskriv kort baggrunden for udbudsreglerne

A

Der gælder særlige regler for tildeling af offentlige kontrakter med henblik på at sikre gennemsigtighed og ligebhenadling.

Bærende hensyn er fair konkurrence, nepotisme, fair anvendelse af skattepenge

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Beskriv udbudslovens formål og adressater

A

Udbudsloven

Formål, at fastlægge procedurerne for forvaltning af offentlige midler, så der gennem effektiv konkurrence opnås den bedst mulige udnyttelse af offentlige midler. Reglerne om udbud har baggrund i EU-lovgivning.

Udbudslovens adressater:

HR: Offentlige ordregivere, som ønsker et bygge- og anlægsvirksomhed udført, der overstiger visse tærskelværdier (omkring 40 mio.).

  • Ordregiver = ”Statslige, regionale og kommunale myndigheder eller et eller flere af disse offentligretlige organer”.
  • DR1 og TV2 og statslige aktieselskaber (fx A/S Storebæltsforbindelsen) er også omfattet.

U: UDBL omfatter også opgaver, hvor arbejdet ikke direkte udbydes af en ordregiver, men hvor en ordregiver yder direkte tilskud til på mere end 50 %.

Offentlige Bygge og anlægskontrakter defineres som gensidigt bebyrdende aftaler, som indgås mellem en eller flere økonomiske aktører og en eller flere ordregivere vedrørende bygge- og anlægsarbejder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar hvordan udbudlovens centrale emne, ligebehandling, opnås

A

Offentliggørelse:
Ordregiver er forpligtet til at offentliggøre sine planer, ethvert konkret udbud, og de heri anvendte kriterier for udvælgelse

Gennemsigtighed:
Det skal angives, hvilken procedure der anvendes. Udvælgelse af en begrænset kreds af kvalificerede entreprenører og evaluering af tilbuddene skal foregå i klart adskilte faser

Fastsatte kriterier for udvælgelse og tildeling:
Ethvert kriterium for udvælgelse og for tildeling af kontrakten (ud over pris) skal fastlægges forud for at tilbuddende afgives

Saglighed og proportionalitet:
Ordregiver må kun inddrage saglige og proportionale hensyn i sin vurdering

Forhandlingsforbud:
E’s skriftlige tilbud skal fortrinsvis vurderes alene på grundlag af udbuddet (Dette gælder ikke på tilbudslovens område).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar udbudslovens tærskelværdier

A

Tærskelværdier:

HR: Kun entrepriser med en værdi på mere end ca. 40 mio. (ekskl. moms) er omfattet af udbudsloven.

U: Når entrepriser tildeles som separate delkontrakter (f.eks. fagentreprise), gælder udbudsloven for indgåelsen af hver enkelt delkontrakt, såfremt den samlede værdi af alle delkontrakter mindst svarer til tærskelværdien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nævn de fire vigtigste former for udbud

A

Offentligt udbud = frit valg

  • Alle interesserede virksomhed skal have adgang til at afgive tilbud
  • Offentliggørelse er central (Publiceres også i EU-tidende)
  • Offentliggørelse skal ske i god tid (frist fra modtagelse af tilbud mindst 35 dage)
  • Der åbnes for tilbudsafgivelse på samme tid og sted

Begrænset udbud = frit valg

  • Her kan OG via prækvalifikation udvælge en begrænset kreds fra til at afgive tilbud
  • OG skal mindst vælge 5 E, der kan afgive tilbud
  • To frister: 1) frist på mindst 30 dage fra modtagelse af anmodninger om at blive prækvalificeret, 2) frist på mindst 30 dage fra modtagelse af tilbud
  • Den mest udbredte udbudsform

Udbud med forhandling

  • Her gives en indbudt kreds af interesserede virksomheder muligheder for at deltage/afgive tilbud
  • Udbud med forhandling kan kun ske under de i loven angivet særlige omstændigheder: 1) hvis OG’s behov ikke kan imødekommes uden tilpasning af allerede tilgængelige løsninger, eller hvis kontrakten omfatter design eller innovative løsninger, 2) hvis der kun er afgivet ikke-forskriftsmæssige eller uacceptable tilbud
  • Ved udbud med forhandling kan kontrakt kun tildeles efter kriterierne i udbudslovens § 162 (pris, omkostninger og forholdet mellem pris og kvalitet)
  • Man kan således ikke ændre udvælgelseskriterierne efter udbuddet i første omgang er blevet udbudt

Konkurrencepræget dialog

  • For at anvende denne udbudsform, skal OG kunne påvise, at en eller flere betingelser er opfyldt: 1) OG’s behov kan ikke imødekommes uden tilpasning af allerede tilgængelige løsninger, 2) kontrakten omfatter design eller innovative løsninger, 3) kontrakten kan på grund af særlige omstændigheder med hensyn til dens art, kompleksitet eller de retlige og finansielle forhold eller risici i forbindelse hermed, herunder et behov for tilpasning af tilbuddene til kontraktens særlige omstændigheder, ikke tildeles uden forudgående forhandling, eller 4) ordregiveren kan ikke fastlægge de tekniske specifikationer tilstrækkelig præcist med henvisning til en standard/europæisk vurdering, 5) hvis der kun afgives ikke-forskriftsmæssige eller uacceptable tilbud.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv reglerne om de udbudsretlige udelukkelsesgrunde

A

En OG skal eller kan udelukke tilbudsgivere efter de nærmere regler herom i udbudsloven. Man sondrer mellem obligatoriske og frivillige udelukkelsesgrunde.

Obligatoriske udelukkelsesgrunde:

  • OG skal udelukke tilbudsgivere, der er dømt for at have været involveret i organiseret kriminalitet, bestikkelse, EU-svig, terrorhandlinger, hvidvask, menneskehandel eller børnearbejde
  • OG skal udelukke tilbudsgivere, når OG påviser, 1) at en interessekonflikt ikke kan afhjælpes medmindre indgribende foranstaltninger = økonomisk tungt, 2) at en konkurrencefordrejning ikke kan afhjælpes medmindre indgribende foranstaltninger, 3) at den pågældende har givet groft urigtige oplysninger, eller har tilbageholdt væsentlige oplysninger.

Frivillige udelukkelsesgrunde (OG kan udelukke, hvis OG har medtaget i udbudsbekendtgørelse):

  • Tilbudsgiver 1) tilsidesætter miljø, social eller arbejdsretlige regler, konkurs og anden insolvensbehandling, 2) tidligere væsentligt har misligholdt en offentlig kontrakt, 3) har indgået aftaler om konkurrencefordrejning, 4) har fået fortrolige oplysninger om beslutningsprocessen, 4) har ubetalt forfalden gæld på under 100.000 til det offentlige
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv de udbudsretlige egnethedskrav

A

OG kan fastsætte krav til ansøgeres eller tilbudsgiveres egnethed i forhold til:

1) udøvelse af det pågældende erhverv

2) økonomisk og finansiel formåen

3) teknisk og faglig formåen

Ordregiveren skal fastsætte egnethedskravene som minimumskrav i udbudsbekendtgørelsen. Ordregiveren kan kun anvende de minimumskrav til egnethed, der er relevante.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar prækvalifikation i udbudsretten

A

Prækvalifikation

Prækvalifikation anvendes ved begrænset udbud, udbud med forhandling efter forudgående udbudsbekendtgørelse og ved konkurrencepræget dialog.

  • Antallet af entreprenører skal være tilstrækkeligt til at sikre konkurrence, jf. § 145, stk. 4
  • Udvælgelsen skal ske på baggrund af objektive og ikkediskriminerende kriterier, jf. § 145, stk. 2
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv de udbudsretlige kriterier for tildeling af kontrakter

A

Kriterier for tildeling af kontrakter

  • Reglerne om fremgangsmåden ved tildeling af kontrakter findes i udbudsloven.
  • Ordregiver skal i udbudsmaterialet angive kriterierne for tildeling, beskrive evalueringsmetoden og hvad der tillægges betydning ved tilbudsevalueringen.
  • Ordregiver skal tildele kontrakten til den, som har givet det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Dette skal vurderes ud fra: 1) Pris, 2) Omkostninger, 3) Bedste forhold mellem pris og kvalitet. U: Ordregiver kan se bort fra tilbud, hvis det er unormalt lavt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv reglerne om ændringer i udbudte og tildelte kontrakter

A

Ved ændring af grundlæggende elementer i en kontrakt skal OG gennemføre en ny udbudsprocedure.

Som udgangspunkt anses en ændring altid for at være en ændring af grundlæggende elementer, når:
1) OG indfører betingelser, som ville have givet adgang for andre ansøgere,
2) Kontraktens økonomiske balance ændres til leverandørens fordel på en måde, som den tidligere kontrakt ikke gav mulighed for,
3) Ændringen medfører en betydelig udvidelse af kontraktens anvendelsesområde,
4) En ny leverandør erstatter den, som ordregiveren oprindelig havde tildelt kontrakten.

Ændringer der er forudset i udbudsmaterialet betragtes ikke som ændringer af grundlæggende elementer. Dette kan f.eks. være 1) prisindeksering, 2) udskiftning af kommunikationsudstyr, 3) imødekommelse af tekniske vanskeligheder.

Bagatelgrænse: herefter er ændringer af en kontrakt ikke ændringer af grundlæggende elementer, hvis værdien af ændringerne er lavere end 1) tærskelværdierne (40 mio) og 2) 15 % af værdien af den oprindelige kontrakt.

Ændringer af supplerende bygge- og anlægsarbejder er ikke ændringer af grundlæggende elementer, når ændringerne er nødvendige for gennemførelse af kontrakten, og når anvendelse af en anden leverandør 1) ikke kan lade sig gøre uden større ulempe eller udgifter og 2) vil forårsage betydelige problemer og væsentlig forøgelse af ordregivers omkostninger.

Udskiftning af den oprindelige leverandør anses ikke som en ændring af grundlæggende elementer, hvis udskiftningen sker som følge af en klar og præcis ændringsklausul eller hel eller delvis indtrædelse i den oprindelige leverandørs rettigheder.

Ændringer af en kontrakt er ikke ændringer af grundlæggende elementer, når behovet for ændringen ikke har kunne forudses af en påpasselig rådgiver, og når kontraktens overordnede karakter ikke ændres, samt når værdien af ændringen ikke overstiger 50 % af værdien af den oprindelige kontrakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv reglerne om håndhævelse af de udbudsretlige regler

A

Udbudsloven håndhæves ved Klagenævnet for Udbud, ved de almindelige domstole og ved EU-Domstolen.

Ved EU-Domstolen anlægges sagerne mod medlemsstaterne.

Hvis OG har overtrådt relevante regler kan Klagenævnet for Udbud reagere ved at:
1) Suspendere OG’s udbudsprocedure eller beslutninger i forbindelse med en udbudsforretning,
2) Annullere OG’s ulovlige beslutninger eller udbudsforretning
3) Udstede påbud om lovliggørelse af udbudsproceduren eller beslutninger i forbindelse med udbudsforretningen
4) Pålægge ordregiveren en økonomisk sanktion (erstatning kræver påstand herom):

Klagenævnet for Udbud kan efter påstand fra en klager, pålægge OG at yde klageren erstatning for det tab, som denne har lidt, som følge af en overtrædelse af de udbudsretlige regler.
- Hjælper til at sikre den private håndhævelse.
- Klagenævnet kan i visse tilfælde erklære en kontrakt for uden virkning
- Klagenævnet afgørelser kan indbringes for de almindelige domstole inden 8 uger

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly