Reklamation og forældelse - bygherrens reklamationspligt ved mangler Flashcards

1
Q

Beskriv overordnet kravene til indholdet af BH’s reklamation

A

HR: BH mister mulighed for at gøre mangelindsigelser gældende, hvis han ikke reklamerer rettidigt

  • Reklamation skal angive, hvad der reklameres over
  • Neutral reklamation er tilstrækkeligt – det er altså ikke nødvendigt at angive, hvilke misligholdelsesbeføjelser BH gør gældende (afhjælpning er dog den primære, og vil som regel være tilfældet)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv den relative reklamationsfrist

A

HR: BH kan kun påberåbe sig mangler efter afleveringen, hvis E har fået skriftlig meddelelse herom inden rimelig tid efter, at manglerne er eller burde være opdaget

U: BH bevarer dog adgangen til at gøre mangelindsigelser gældende, hvis E har gjort sig skyldig i groft uforsvarligt forhold

Den relative reklamationsfrist gælder uanset om AB er vedtaget (bortset fra kravet om skriftlighed)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv den absolutte reklamationsfrist

A

BH skal fremsætte krav mod E senest 5 år efter arbejdets aflevering. Efter dette tidspunkt er det ikke muligt at rejse krav mod E

  • Den absolutte reklamationsfrist kan ikke opretholdes, hvis E har handlet forsætligt eller groft uagtsomt (eller garanteret)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv forholdet mellem AB’s reklamationsfrister og forældelsesloven

A

Den absolutte 5-års frist AB 18, kan ikke gøres gældende overfor en forbruger (FOL giver prof. parter mulighed for at aftale kortere frist, men ikke længere - 5 år er kortere end 10 år)

Rækkevidden af AB 18 § 55:

Konklusionen af retsstillingen vedrørende den absolutte reklamationsfrist kan opsummeres som følger:

Den absolutte reklamationsfrist i AB 18 § 55, stk. 1, pålægger bygherren at fremsætte mangelskrav mod entreprenøren senest 5 år efter arbejdets aflevering.

Reklamationen skal være specifik og skriftlig for at opfylde kravene i AB 18 § 55, stk. 1.

Bygherren mister retten til at gøre skjulte mangler gældende, hvis de ikke reklameres inden for den 5-årige frist.

Bygherren har ansvaret for at indkalde til 5-års gennemgang inden fristens udløb.

AB 18 § 55, stk. 2, fastslår en ny 5-års frist, hvis entreprenøren afhjælper reklamerede mangler (dog ikke mere end 8).

AB 18 § 55, stk. 3, forkorter fristen til 2 år, hvis kravet vedrører løsøregenstande og inventar, der ikke er særligt tilpasset eller fast monteret.

Bestemmelsen i AB 18 § 55, stk. 4, giver mulighed for en længere ansvarsperiode for visse dele af entreprenørens arbejde i særlige tilfælde angivet i litra a-c.

Konklusioner fra bacheloropgave:

Hvad udgør en skylderkendelse, der afbryder forældelsesfristen?

Entreprenørens afhjælpningsforsøg eller anerkendelse af afhjælpningspligt udløser ikke en skylderkendelse, der afbryder forældelsesfristen (yderligere konkrete omstændigheder skal tale herfor). Domstolene kræver, for at en skylderkendelse foreligger, at kravet angår en specifik gældspost af en bestemt størrelse. Forhandlinger mellem parterne og sædvanlige drøftelser under entreprisen kan afbryde forældelsesfristen, hvis de skaber rimelige forventninger om en udenretlig forligsmæssig løsning.

BH’s reklamationsregler:

Bygherren skal reklamere inden for rimelig tid efter opdagelse af en mangel for at bevare retten til at gøre mangler gældende. Hvis bygherren reklamerer rettidigt, afgøres entreprenørens ansvar ud fra forældelseslovens regler, og forældelsesfristen løber fra reklamationstidspunktet.

Afhjælpning af mangler uden tilbagevendende problemer udløser en ny reklamationsfrist, men ikke længere end 3 år efter den oprindelige 5-års frist. Det er uklart om den almindelige forældelsesfrist suspenderes ved genopbrud af en mangel, og der er behov for klarhed i praksis.

Den nye bestemmelse i AB 18 § 55 om mangelansvarets ophør har begrænset betydning uden en selvstændig aftale om suspension af forældelsesfristen. Ændringerne i AB-reglerne synes at imødekomme entreprenørers ønske om kortere ansvarsperiode, samtidig med at de giver bygherrer større sikkerhed for korrekte afhjælpningsforanstaltninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly