Udbud - tilbudsloven Flashcards

1
Q

Beskriv tilbudslovens anvendelsesområde

A

Tilbudsloven

  • Tilbudsloven gælder for indhentning af tilbud på udførelse eller projektering og udførelse af bygge- og anlægsopgaver og for tildeling af ordren (værdi = under 40 mio)
  • HR: Følgende OG’er er omfattet af loven (forstås som efter udbudloven):
  • Statslige, regionale og kommunale myndigheder og offentligretlige organer
  • Andre OG’ere, når de udbyder bygge- og anlægsarbejder, som modtager offentlig støtte, herunder garantier (fx almene boligselskaber)
  • Tilbudsgivere, når de indhenter tilbud hos UE’er til brug for udførelse af en bygge- og anlægsopgave omfattet af loven for en bygherre omfattet af nr. 1 eller 2.

Modifikation: Private udbydere kan i følgende to tilfælde være omfattet af tilbudsloven:
- Når en OG’er klart tilkendegiver, at loven eller nærmere angivne regler heri vil blive anvendt som grundlag for tildeling af en ordre om et bygge- og anlægsarbejde.
- Når en OG’er indhenter tilbud hos UE’er til brug for udførelse af en bygge- og anlægsopgave omfattet af loven for en bygherre omfattet af § 1, stk. 2, nr. 1 eller 2, ifølge nr. 3 er undergivet loven.

Tilbudsloven gælder ikke for udbud, der er omfattet af udbudsloven, jf. TBL § 1, stk. 3.

Kun entreprenørarbejde er omfattet af TBL, og dermed ikke leverance, jf. TBL § 1, stk. 5.

Udbud i partnering er omfattet af TBL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv de generelle principper for tilbudshentning efter tilbudsloven

A

Tilbud på udførelse eller projektering af bygge- og anlægsopgaver, der er omfattet af tilbudsloven, skal indhentes ved offentlig eller begrænset licitation eller ved underhåndsbud.

  • Underhåndsbud er definereret som tilbud, der ikke indhentes ved en licitation eller på grundlag af en rammeaftale (indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver fra udvalgte leverandører).

OG skal sørge for, at udvælgelsen sker på grundlag af objektive, saglige og ikke-diskriminerende kriterier, og der ikke sker forskelsbehandling mellem tilbudsgiverne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv begrebet licitation

A

Licitation er at en opgave udbydes, så flere opfordres til inden samme bestemte tidspunkt på samme udbudsgrundlag eller ud fra fælles mindstekrav at give bindende tilbud eller at give tilbud om at indgå i et forpligtende samarbejde om en bygge- og anlægsarbejde.

Ved opfordringen tilkendegives, at der er tale om licitation, jf. TBL § 4, stk. 1, 2. pkt.

Der sondres mellem offentlig litication og begrænset litication:

  • Ved offentlig litication rettes opfordring til en ubestemt kredsved annonce i pressen eller i andre elektroniske midler.
  • Ved begrænset litication rettes opfordring direkte og alene til en begrænset kreds. Ved begrænset licitation kan OG gennemføre prækvalifikationsrunde. Ved indbydelse til begrænset licitation uden prækvalifikation skal OG oplyse, hvor mange bydende, der maksimalt vil blive opfordret til at afgive tilbud. Det skal af indbydelsen fremgå, om opgaven bliver tildelt efter laveste pris, eller efter mest økonomisk fordelagtige tilbud.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv reglerne om 1) annullation, tildeling af ordren, tildelingskritierier, alternative tilbud og 2) forhandling

A

Medmindre OG annullerer licitationen, skal ordren ifølge TBL § 8, stk. 1, tildeles efter laveste pris eller økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Annullation kræver en saglig begrundelse. Fx at byggeriet ikke kan gennemføres inden for budgettet eller der ikke har været tilstrækkelig konkurrence.

OG kan forkaste et tilbud, såfremt det findes overvejende sandsynligt, at den bydende er ude af stand til at gennemføre arbejdet i tilfredsstillende kvalitet, på hensigtsmæssig og forsvarlig måde og i rette tid.

OG kan tage hensyn til alternative bud fra bydende, hvis disse alternative tilbud opfylder de mindstekrav, som fremgår af udbudsbetingelserne
- OG kan dog angive i udbudsbetingelserne, at alternative tilbud ikke kan modtages
- Alternativ tilbud: Hvor man kommer med et tilbud, som indebærer en anden entrepriseform, andre tekniske løsninger e.l.

Forhandling:

Hvis kriteriet for tildeling af ordren er laveste pris, så kan udbyderen forhandle med lavestbydende, jf. TBL § 10 (ikke muligt ved udbud efter udbudslovensregler).

Hvis kriteriet er det økonomisk mest fordelagtige bud, kan udbyderen forhandle med tre tilbudsgivere eller færre, som har afgivet de mest økonomisk fordelagtige tilbud, jf. TBL § 11, stk. 1.

Under forhandlingerne skal udbyderen efter TBL § 10, stk. 3, sikre, at alle tilbudsgivere behandles ens.

Forhandlingerne må ikke føre til, at opgavens karakter eller tildelingskriterierne ændres væsentligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar, hvad der gælder ved fejlbehæftede liticationstilbud

A

Fejlbehæftede licitationstilbud:

Hvis et licitationstilbud er fejlbehæftet, er TG ikke bundet af tilbuddet, hvis TG kan bevise, at modtageren indså eller burde indse, at der forelå en fejltagelse, jf. AFTL § 32, stk. 1.

Korrektion af fejlbehæftede, men bindende licitationstilbud:

Der er ikke noget absolut til hinder for, at OG korrigerer utvivlsomme fejl, så længe korrektionen kan foretages på objektivt grundlag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv reglerne for underhåndsbud

A

Efter tilbudsloven defineres underhåndsbud, som tilbud, der ikke indhentes ved en licitation eller på grundlag af en rammeaftale.

OG kan som udgangspunkt indhente tre underhåndsbud inden for samme arbejde, jf. TBL § 12, stk. 2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv hvad der forstås ved rammeaftaler

A

Rammeaftaler = aftaler, der er indgået i overensstemmelse med tilbudslovens regler, om betingelserne, fx med hensyn til kvalitet, pris, mængde eller omfang, for en mulig udførelse af bygge og anlægsarbejder af samme karakter i løbet af en given periode.

Fx kan en boligforening indgå en rammeaftale med en maler om renovering af lejligheder ved fraflytninger.

En rammeaftale må højst gælde for en periode på 4 år, jf. TBL § 13, stk. 3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv reglerne om meddelelse til ansøgere og tilbudsgivere

A

OG underretter hurtigst muligt alle tilbudsgivere, der har afgivet et licitationsbud eller et underhåndsbud, om, hvilken afgørelse der er truffet med hensyn til ordretildelingen, herunder i givet fald begrundelsen for at annullere en licitation eller indhente underhåndsbud. Efter anmodning kommer udbyderen med en begrundelse for afslag.

Ved begrænset licitation med prækvalifikation underretter udbyderen hurtigst muligt ansøgere om, hvorvidt de er blevet prækvalificeret.

Senest samtidig med at der indledes forhandlinger efter § 11, underretter udbyderen berørte tilbudsgivere om en beslutning om ikke at indbyde dem til forhandlingerne og en begrundelse herfor, jf. TBL §15, stk. 2. Efter afslutning af forhandlinger skal udbyder give tilbudsgiverne, som denne forhandler med, besked, jf. § 15, stk. 3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvem kan klage over litication?

A

Enhver, der har retlige interesse eller i øvrigt er tillagt klageadgang efter lov om Klagenævnet for Udbud kan indbringe overtrædelser af bestemmelser i tilbudsloven for Klagenævnet for Udbud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly