Mangler - entreprenørens mangler Flashcards

1
Q

Beskriv, hvornår der foreligger en mangel ved entreprenørens ydelse

A

AB 18 § 12, stk. 1, beskriver E’s mangelfrie ydelse: overensstemmelse med aftalen, fagmæssigt korrekt, og i overensstemmelse med BH’s anvisninger. Materialer skal være af sædvanlig god kvalitet.

  • Konkret mangel = det som følger af aftalens ordlyd (f.eks. T:BB 2010.140 VBA, hvor arbejdet var udført i overensstemmelse med aftalen, men efter en professionsstandard ikke kunne anses for at være korrekt udførelse. Den sagsøgte E blev frifundet).
  • Abstrakt mangel = det som må forudsættes, herunder fagmæssigt korrekt eller sædvanlig god kvalitet (dvs., hvor arbejdet ikke lever op til gældende normer)

AB 18 § 47:
HR: Der foreligger en mangel, hvis E ikke har afleveret en aftalt ydelse i overensstemmelse med § 12, stk. 1 og 2

U1 (umulighed): Dette gælder dog ikke, når E i tilfælde af frit materialevalg godtgør, at kontraktsmæssige materialer ikke findes eller ikke kan skaffes på grund af krig, indførselsforbud eller lignende.

U2 (forudsætninger): Når BH har krævet anvendelse af bestemte materialer, og E godtgør, at muligheden for at fremskaffe disse i kontraktsmæssige stand må anses for udelukket ved forhold, som E ved aftalens indgåelse ikke burde have taget i betragtning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar reglerne om byggetidens viden

A

Ved indførslen af AB 18 § 47, stk. 3 er der sket en kodifciering af reglen om byggetidens vide, hvorefter, der ikke er tale om en mangel, når:

  • E i tilfælde af frit materialevalg godtgør, at materialet efter byggetidens viden blev anset som egnet (itra a), eller
  • BH har krævet anvendelse af et bestemt eller tilsvarende materiale, og E har anvendt det foreskrevne materiale (litra b)

Vurdering af branchenorm = hvad var kendt på tidspunktet for udførelsen

AB 18 § 12, stk. 3:
E skal skriftligt oplyse BH om anvendelse af metoder og materialer, der ikke er gennemprøvede, herunder om eventuelle risici derved, medmindre anvendelsen er foreskrevet af BH.

MgO-plader tidslinje

før dec. 2013:
Den “første” periode, hvor MgO-pladerne ikke kan anses for gennemprøvede, hvor princippet om “byggetidens viden” ikke pålægger bygherren risiko for valget af produktet.

Dec. 2013 - nov. 2014:
Den “anden” periode, hvor MgO-pladerne kan anses for gennemprøvede, hvorfor princippet om “byggetidens viden” pålægger bygherren risikoen for valget af produktet.

Efter mar. 2015:
Den “tredje” periode, hvor MgO-pladerne er fundet problematiske, hvorefter bygherren igen ikke kan pålægges risikoen for valget af produktet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar reglerne for mangler om bagatelgrænse

A

Visse mangler er bagatelagtige, hvorfor de ikke kan anses for at udgøre en mangel (en meget lav grænse)

Bagatel (T:BB 2008.701 VBA):
BH’s mangelsbeføjelser blev afvist. Fejlen var at indvendige skillevægge ikke flugtede med indvendige vægge. Der var udelukkende tale om en kosmetisk fejl. Voldgiftsretten tilkendte, at fejlen udgjorde en mangel, men at det ikke var muligt at opnå et andet resultat på baggrund af de tilladte afvigelser i forprojektet. En ændring af fejlen vil også medføre en lignede kosmetisk fejl. Afvigelserne var uden betydning.

Ikke bagatel (KfE 1976.28 DIV):
BH blev tilkendt 4.000 kr. i anledning af rustudslag på nogle altanplader. Manglen var kun kosmetisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar tidspunktet for mangelsbedømmelsen

A

Tidspunktet for mangelsbedømmelsen følger af AB 18 § 47, stk. 6, hvorefter det er tidspunktet for risikoens overgang, der er afgørende, dvs. afleveringstidspunktet.

  • OBS. For vurderingen af byggetidens viden er det projekterings- og udførelsestidspunktet, der er afgørende.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv retstillingen vedrørende hhv. formålsuegnede og fejlbehæftede materialer

A

Formålsuegnet: når materialet ikke er egnet til det pågældende formål

Fejlbehæftet: når materialet lider af fejl på baggrund fabrikations fejl
- Fejlen kan dog være opstået andre steder end produktion

Har E frit materialevalg vil han som UP altid have et mangelsansvar. Har han ikke noget valg vil han som UP slippe for mangelsansvar.

Hvis BH har valgt materialer
- HR: E ikke ansvarlig
- U: dog E’s loyale oplysningspligt i § 33

Hvis BH har forskrevet anvendelse af et bestemt produkt:
- Hvis formålsuegnethed = BH’s risiko, dog E’s loyale oplysningspligt i § 33
- Hvis fejlbehæftet, E ansvarlig fejl (genus), dog ikke hvor E reelt ikke har haft noget valg (valg af bestemt leverandør)

Hvis BH har foreskrevet anvendelse af en bestemt materialetype
- Hvis formålsuegnethed = BH’s risiko, dog E’s loyale oplysningspligt i § 33
- Hvis fejlbehæftet = E ansvarlig (genus), dog ikke hvor E reelt ikke har haft et valg.

Hvis BH har angivet et referenceprodukt
- I forhold til formålsegnethed, så vil E ikke være ansvarlig, hvis E anvender referenceproduktet. Hvis E anvender et andet produkt end referenceproduktet, har E bevisbyrden for, at det valgte produkt har de samme egenskaber som referenceproduktet.
- I forhold til fejlbehæftning, skal det undersøges om E reelt har haft mulighed for at vælge et fejlfrit produkt. Hvis E har valgt referenceproduktet må det afgørende være, om hele arten af referenceproduktet var mangelfuld.

Hvis BH har godkendt et af E foreslået produkt
- I forhold til formålsegnethed – såfremt materialet ikke er egnet til formålet så vil det være en mangel = grænseflade til projektforslag
I forhold til fejlbehæftning - er det entreprenørens fejl, såfremt der har været reel mulighed for at vælge produkter uden fejl

Hvis E har haft frit materialevalg
- Har E valgfrihed vil man altid tale om uegnethed og entreprenøren vil altid være ansvarlig herfor
- U: byggetidens viden general uanvendelighed
- E er ansvarlig for fabrikationsfejl

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv problemstillingen vedrørende forsinkelse eller mangel i forhold til mangler ved det udførte arbejde

A

Hvis BH afviser arbejdet med rette, hvor arbejdet er behæftet med væsentlige mangler (AB 18 § 45, stk. 2), så skal situationen bedømmes efter reglerne om forsinkelse

Hvis BH afviser med urette (fordi, der ikke er væsentlige mangler), så skal situationen behandles efter reglerne om mangler

Hvis E definitivt indstiller arbejdet, så foreligger der som udgangspunkt en mangel, dog også spørgsmål vedrørende dagboder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly