Mangler - BH's mangelsbeføjelser Flashcards
Forklar reglerne om afhjælpning ved aflevering
HR: E har ret og pligt til at udbedre mangler, der påvises ved aflevering. Flere forsøg af afhjælpning er som UP en del af afhjælpningspligten.
U: Afhjælpning vil medføre uforholdsmæssigt store udgifter (offergrænsebetragtning)
BH skal skriftligt fastsætte frist for afhjælpning under hensyn til manglernes art og omfang. BH skal fastsætte et tidspunkt for gennemgang af afhjælpningen. Hvis manglerne først afhjælpes efter afhjælpningsgennemgangen, skal E give skriftlig meddelelse, når manglerne er afhjulpet.
Ved afhjælpningsgennemgangen udfærdiger BH afhjælpningsprotokol med sin stillingtagen til, om manglerne er afhjulpet.
Forklar overordnet om BH’s misligholdelsesbeføjelser ved E’s mangler under udførsel af entreprisen
Det klare udgangspunkt er, at BH har ret til afhjælpning (dvs. naturalopfyldelse).
Hvis destruktiv indgreb er nødvendigt i forbindelse med afhjælpning, er dette også påkrævet.
I medfør af entreprenørens afhjælpningsret, så kan BH kun afhjælpe ved anden entreprenør, hvis der er særlige grunde herfor.
Hvis E uberettiget afviser at afhjælpe mister E sin ret hertil (alm. standspunktsrisiko)
Forklar reglerne om afhjælpning efter aflevering
E har i 5 år efter afleveringen pligt og ret til at afhjælpe mangler, der påvises efter afleveringen.
BH kan kun påberåbe sig mangler, hvis E har fået skriftlig meddelelse herom inden rimelig tid efter, at manglerne er eller burde være opdaget (medmindre groft uforsvarligt forhold).
BH skal skriftligt meddele E frist til afhjælpning. E skal give BH skriftlig meddelelse, når manglerne er afhjulpet. E kan udskyde afhjælpning til eventuelle mangler, konstateret ved 1-års eftersynet, forudsat at manglen ikke forværres ved det, og udskydelsen ikke medfører ulempe for bygherren.
Forklar retstillingen, hvis BH hhv. berettiget og uberettiget nægter E at afhjælpe
Hvis BH berettiget nægter E at afhjælpe, så har BH krav på udbedringsgodtgørelse (som UP i regning). Hvis E mener, at omkostningerne er for store må E løfte bevisbyrden herfor. Er manglen ikke udbedre ved sagsanlæggelse må omkostningerne fastsættes skønsmæssigt.
Hvis BH uberettiget nægter E at afhjælpe, så vil BH kun være berettiget til godtgørelse af det beløb, som den afviste E har sparet ved ikke at udføre afhjælpning (dvs. E’s kostpris).
Forklar reglerne om afslag i entreprisesummen
BH kan kræve fm-afslag, hvis E ikke afhjælper eller hvis afhjælpning er umulig
HR: Afslag udregnes som det beløb, det ville have kostet at udbedre
U1: Ved umulighed fastsættes afslaget skønsmæssigt
Forklar reglerne om erstatning for mangler
HR: E er erstatningsansvarlig for mangler, som skyldes E’s forhold. Erstatning er særligt relevant ved følgeskader, dvs. tab udover manglen.
U: E er ikke ansvarlig for indirekte tab (medmindre grov uagtsomhed)
OBS. de almindelige erstatningsbetingelser skal være opfyldt.
Forklar reglerne om BH’s ophævelse
Konklusion fra synopsis
BH’s hævebeføjelse er underlagt strenge krav. Før ophævelse skal BH give et skriftligt påkrav, der præciserer de hævebegrundende forhold og fastsætter en rimelig frist for E til at rette op. Ophævelse er som altovervejende udgangspunkt kun berettiget, hvis BH’s interesser ikke kan tilgodeses på anden vis.
Litra a giver BH ret til at hæve ved væsentlig forsinkelse, der er ansvarspådragende for E og medfører betydelige ulemper for BH. Vurderingen af væsentlighed indebærer en
kompleks analyse af faktorer, herunder forsinkelsens varighed, E’s samarbejdsvilje og andre kontraktuelle og faktiske omstændigheder.
Litra b muliggør ophævelse ved væsentlig forsinkelse af andre ydelser end selve arbejdets fremdrift, når disse forhold er af afgørende betydning for BH. Dette kan omfatte forsinkelse af E’s præstation af arbejdsgaranti eller aftalt forsikringsdækning.
Litra c åbner for ophævelse, hvis BH har grund til at antage, at E ikke vil kunne fuldføre arbejdet uden væsentlige mangler. Dette kræver typisk et solidt bevis for både eksisterende mangler og E’s manglende vilje til at udbedre dem.
Litra d giver BH mulighed for ophævelse ved E’s væsentlige misligholdelse af forhold af afgørende betydning for BH, udover forsinkelse og mangler.
Ved BH’s ophævelse af en entrepriseaftale har E ret til fuldt vederlag for udførte arbejder, dog således at vederlaget kan reduceres proportionalt, hvis arbejdet ikke er kontraktmæssigt.
Erstatning for forsinkelse før ophævelsen afhænger af aftalegrundlaget, herunder eventuelle bestemmelser om dagbod. Hvis ikke parterne har aftalt dagbod skal erstatningen udmåles ud fra BH’s faktiske økonomiske tab.
Ved berettiget ophævelse kan BH kræve erstatning for sit tab, der skyldes E’s manglende færdiggørelse, herunder ekstraomkostninger til eventuelle omgørelser, færdiggørelse og
udgifter til syn og skøn.
Ved uberettiget ophævelse kan E kræve erstatning efter den positive opfyldelsesinteresse, herunder tabt fortjeneste og omkostninger forbundet med ophævelsen.
Dette giver ofte anledning til bevismæssige udfordringer, men E har mulighed for at
sandsynliggøre sit krav om tabt fortjeneste ved at fremlægge en realistisk og velbegrundet beregning, hvis denne vurderes rimelig af voldgiftsretten. Erstatningsudmålingen afhænger i praksis af en detaljeret
vurdering, hvor E’s evne til at dokumentere og sandsynliggøre tabets størrelse spiller
en afgørende rolle.
Forklar reglerne om kassering
BH kan kassere E’s arbejde, hvis der foreligger væsentlige fejl (ikke mangler endnu, fordi der ikke er afleveret). E modtager sit vederlag, når arbejdet er kontraktmæssigt.
Finder BH at et krav ikke er forfaldent, skal han straks give E skriftlig besked herom. BH skal betale det beløb som ikke er bestridt. BH kan tilbageholde et rimelig beløb ved aflevering, idet det sker til sikkerhed for at E opfylder kontraktmæssigt.