Tonårsutveckling föreläsning Flashcards

1
Q

När är tonåren?

A

Mellan ca 13-19 år gammal

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Stämmer bilden vi har att tonåringars period i livet är turbulent och jobbig?

A

Ja, till viss del. Men kanske en bild av att det är jobbigare än vad det är. Vi helt enkelt har en bild av att det händer mer än vad det egentligen gör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är allra viktigast för tonåringar?

A

Kamratrelationer har aldrig varit så viktiga. Det är givetvis bra med att ha föräldrar i sitt liv, men man behöver kamratrelationer. Vi behöver det naturligt biologiskt. Vi ska vid denna åldern börja klippa bandet med våra föräldrar och sprida vårt DNA med andra längre bort från den närmaste gruppen dvs föräldrar etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Är det viktigt för tonåringar att finna känslan av att tillhöra en grupp?

A

Ja, väldigt viktigt, denna känslan växer sig mkt stark under tonårstiden. Vi tenderar att välja grupper som har attribut som vi själva vill ha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Har tonåringar en egocentrerad verklighetsuppfattning?

A

Ja, det har dem. Men den har bytt skepnad sen man var yngre. Tonåringar tänker mer att “alla tänker på och om mig när jag kommer in i ett rum” eller “de fnissar förmodligen pga mig” Helt enkelt att folks tankar handlar om en själv, fastän det inte alltid är så. Detta är pga man som tonåring är väldigt introspektiv, dvs man grubblar mkt på sig själv och vem man är. Så tonåringar behöver denna egocentrismen för att då utvecklar man sin identitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Det sker en kognitiv utveckling för tonåringar, vad sker?

A

Myelenisering - dvs fettband som finns runt våra neurotransmittorer, som gör att kontakten går mkt snabbare. Det prefrontala kortex och limbiska systemet (känslobeteenden och styr emotioner) –> planering, impulskontroll koordination av beteende som styr motivation och emotioner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad händer för tonåringar när känslorna slås på?

A

Tonåringar har inte samma förmåga som en vuxen hjärna att tänka förnuftigt och logiskt. De är inte där än, inte pga korkad/naiv. Utan de har inte den balansen än mellan emotionpåslag och förnufttänk. När känslorna slås på menar man inte i t.ex. en skolmiljö för då är känslorna inte påslagna och de kan låta hur förnuftiga som helst, utan det är i stunden känslan slås på som ett beslut inte blir så rationellt eller hänsynstagande till risker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Sker det en ökad aktivering av neurotransmittorn dopamin hos tonåringar?

A

Ja, det sker en ökad aktivering av dopamin som är sammankopplat med belöning & eufori. Detta är kopplat till välbehag och lust. Därför blir det att om man testar att röka, så kan man som tonåring vilja pröva det igen pga påslaget av dopamin. Ökad dopamin i kombination med att det limbiska systemet utvecklas, så söker tonåringar i regel sig till kickar och därmed ägnar sig mer åt riskfyllt beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kan tonåringar bli överskeptiska?

A

Ja, pga att metakognitionen och introspektionen blir bättre, så blir tonåringar mer överskeptiska till att acceptera alla påståenden som sanningar som yngre barn tenderar att göra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Varför kan man se ökad stress hos tonåringar?

A

Alla valmöjligheter som finns, pga tonåringar är inte där ännu i förmågan till överblick och framtidsplanering så det sätter käppar i hjulet för dem. Valen en tonåring kan ställas inför är val av skola, val av linje på gymnasiet etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad sker för tonåringar på en socioemotionell nivå?

A

Att uppleva, reglera och uttrycka känslor på ett adaptivt sätt utvecklas (Beskriver i stora drag vad den socioemotionella utvecklingen handlar om) - lära sig var vissa känslor hör hemma och inte; känsloreglering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad består i den ständiga balansgången mellan autonomi och beroende?

A

Självständig och beroende av kamratrelationer och föräldrar. Ändå känna “jag är en egen person med egna intressen, tankar etc” → kanske inte lirar med sin kompisgrupp → söker sig till en annan kompisgrupp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Varför är det större risk för att tjejer som går igenom tidig pubertet ägnar sig åt riskfyllda beteenden?

A

Pga kanske på skolan umgås med äldre killar som kanske röker, dricker alkohol, testar sex osv. Därmed pga äldre killarna ägnar sin uppmärksamhet åt de tjejerna, och börjar umgås med dem gör man samma saker som dem. Därmed blir risken större för antisociala beteenden. Antisociala beteenden=skolk, rökning, alkoholanvändning, droganvändning etc

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är identitet?

A

En persons värderingar och alla roller den bär i olika umgängeskretsar
Sker gradvis och i samverkan med miljö (delad, odelad) och arv
Delad miljö= sitter i klassrum, får samma information av lärare
Odelad miljö=upplevelsen av vår delade miljö, antingen t.ex. Intresserad av föreläsningen, andra kanske tycker det är tråkigt etc

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad säger Erikssons identitetsteori?

A

Vår social och kulturella kontext är avgörande för identitetsutvecklingen
Mer positiv syn på “jaget” som en medveten, rationell samordnare av personligheten → vi kan styra vem vi umgås med, våra tankar, vi kan skjuta bort vissa saker som vi inte håller med om → vi är aktiva varelser och inte passiva passagerare
Medvetna tolkningar och anpassade val som viktiga roller i utvecklingen (Freud betonade betydelsen av omedvetna och irrationella krafter)
Dynamisk process gällande identiteten, fortsätter under hela livet
Utvecklingen är konfliktfylld
Och sker genom en serie kriser som individen måste ta sig igenom. Konflikterna är nödvändiga för att individens utveckling ska kunna utvecklas normalt. Resonerade som Maslow → steg för steg och måste ha gått igenom visst steg för att kunna ta sig uppåt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menar Marcia på i allmänhet om identitetsutvecklingen?

A

Marcia menar att identitetsutvecklingen är beroende av både utforskande och ställningstagande

17
Q

Vilka 4 identitetsstilar har Marcia beskrivit? Kan du ange dessa och vad respektive innebär?

A

Uppnådd identitet; en sammanhängande känsla av identitet. Prövat många olika roller och tagit ställning till dessa. Man reflekterar över sina handlingar och är beredd att omvärdera och tänka om. Detta är den mest mogna och utvecklade identitetsnivån. Det är denna nivån vi vill eftersträva. Öppen, accepterar många olika synsätt, man är inte särskilt konservativ, en fritänkande familj → inte “stopp och belägg”, utan lär sig vara accepterande och acceptera skillnad. Oftast god relation med sin familj.

Moratorium; utforskande stadium och experimenterande. Livlig livsstil. Intensiva och korta relationer… Ständigt sökande. Svårt att ge sig hän med andra människor. Ofta är detta en övergångsfas till den uppnådda identiteten. Man tänker sig att de med uppnådd identitet har befunnit sig på moratoriumstadiet. Detta är det ideala → nå den fullbordade identiteten. Dock → vissa som fastnar i moratoriet. När man befinner sig här vidgar sitt perspektiv genom t.ex. Resa och ta del av andra kulturer och andra människor med andra levnadsförhållanden. Mindre fördomsfull om man rest mkt. Kanske naturlig del i ungdomars liv.

För tidig identitet; har gjort ställningstagande utan att utforska alternativ. Ofta konservativa och rigida åsikter. Familjen på piedestal medan ytliga relationer till andra. Oftast gjort vad föräldrarna förväntar sig av en och svalt deras åsikter med hull och hår. Man brukar beskriva dessa personer som att de har en väldigt nära relation till sin familj, nästan märkligt nära sin familj. Stark jag-känsla. De vet precis vad de vill och vad de ska bli. Upplevs som jag-starka, men har ofta en svag identitet som är hämtad ovanifrån. Det här stadiet ger större sårbarhet inför andra “kriser”.

Diffus identitet; undviker att forska roller. Har inga egna värderingar eller åsikter.
Två sorter - undviker kontakt och ger ett sorgset intryck.
Den andra forcerar kontakt, tvångsmässigt och tycks vara sorglösa/bekymmersfria.
De är varandras motpoler men de enas i den diffusa identiteten. Den ena hänger på andra “vad ska ni göra då” och den andra är mer ensam.
Gemensamt är ytliga relationer. Beskrivning av hemmet är ofta dyster. Inga upplevelser/fina beskrivningar av sina föräldrar.

18
Q

Vad menar Marcia är målet med identitetsutvecklingen?

A

Marcia menar att målet är att ta sig igenom alla kriser och uppnå “uppnådd identitet”, pga då är man där. Men Marcia insåg att detta är en dynamisk process också. Såsom samhället ser ut idag är det inte riktigt så enkelt.

19
Q

Vad menar Marcia kännetecknar en mogen identitet?

A

Marcia menar att en mogen identitet präglas av att ha starka självmedvetna och självvalda övertygelser när det gäller yrkesval (inom vissa samhällsklasser yrkesval en del av identitet, kanske inte idag), sexualitet, religion och politisk ideologi.

20
Q

Hur menar Marcia att man skulle kunna beskriva personligheten för varje identitetsstil?

A

Fullbordad identitet - höga nivåer av jagutveckling, moraltänkande, inre kontroll, självsäkerhet och självkänsla, förmåga att klara en begreppsförklaringsuppgift under stress och nära relationer

Moratorium - mest ångestfyllda och rädda för framgång men höga nivåer av jagutveckling, moraltänkande och självkänsla

För tidig identitet - högsta nivåer av auktoritärt och socialt stereotypt tänkande, auktoritetstro, kontrollfunktioner utanför sig själva, lägst ångestnivå

Identitetsförvirring - låga nivåer av jagutveckling, moraltänkande, kognitiv komplexitet och svag samarbetsförmåga

21
Q

Beskriv och förklara Kohlbergs teori om moralisk utveckling

A

Genom att studera form och struktur på svar kunde Kohlberg placera personen i identifierade stadier
Prekonventionella - tar inte till sig konventionerna. Man är ofta yngre: barn och yngre tonåringar - man svarar det som gynnar en själv bäst. Egocentriskt.
Konventionella - tagit till sig samhällets normer och värderingar. Man svarar utifrån det.
Postkonventionella - metakognition. Tankar på en annan nivå. Vänder och vrider på värderingar. Vissa saker är omoraliska och svar som är mer eller mindre underbyggda.
Mer intresserad av HUR man svarar. Kunde kategorisera var på moralstadiet man befann sig utifrån HUR man svarade.