Kapitel 15 Socioemotionell utveckling 7-12 år Flashcards
Vad för stadie enligt Piaget kommer vi in till i 7-8 års ålder och vad innebär det?
Konkreta operationernas stadium. De förstår logiska principer, t.ex. konservation (ex föremål förblir detsamma även om dess form ändras) och reversibilitet (förändring kan gå åt båda hållen, t.ex. om man ändrar formen på en lerklump kan man också ändra tillbaka den till den ursprungliga formen)
Barn kan nu tänka mer objektivt och låter sig inte luras av det yttre skenet. De förstår “större än” och “mindre än” och de kan generalisera erfarenheter från en situation till en annan. Dock inte så bra på att resonera abstrakt, utan behöver ha den konkreta verkligheten framför sig
Klarar barn i konkreta operationella stadiet att klassificera?
Ja, då förstår man att tulpaner och blommor tillhör samma kategori, vilket man har svårt för innan detta stadiet
Förstår barn vid det konkret operationernas stadie vattenglaset innehåller samma mängd trots ena glaset är högre och andra lägre?
ja
Hur menar Piaget att barn lär sig bäst?
De lär sig bäst enligt Piaget genom att utforska, pröva och tillåtas vara nyfikna
Vad innebär “learning by doing” (begrepp myntat av John Dewey)?
Barn skulle kunna lära sig saker och ting betydligt bättre och mer effektivt om de aktivt fick pröva sig fram genom “learning by doing”
Vad lägger Vygotskij mer vikt på än Piaget?
Vygotskij lade mer vikt på vikten av det sociala samspelet mellan barnet och omgivningen (främst i form av vuxna personer). Det är detta samspel som ger barnet de redskap det behöver för att utveckla sitt tänkande och inhämta kunskap
Vad är proximal utveckling? Vem myntade det begreppet?
Vytgotskij myntade det begreppet. Det handlar alltså om området mellan vad barn ytterst klarar av på egen hand och vad barnet kan klara av m.h.a någon som har större erfarenhet. Inom det området kan den vuxne ställa klargörande frågor eller ge uppgifter som går ett stycke utöver barnets aktuella förmåga - det får kort sagt barnet att pröva sin förmåga.
Vad var Vygotskij överens om med Piaget och inte gällande språk och tänkande?
V var överens om att barn inte tänker på samma sätt som vuxna, men ansåg tvärtemot P att det inte handlade om egocentricitet. V menade att t.ex. barns monologer är främst av social natur. V menade att språket efterhand blir ett redskap för tänkandet och inte enbart ett sätt att representera världen i medvetandet.
Hur enkelt kan man implantera falska minnen hos barn?
Väldigt enkelt. Förskolebarn är mottagliga när det gäller sådana falska minnen och förväxlar berättelser med upplevelser; även om man berättar för dem om deras misstag eller feltolkning, fortsätter många att tro att ngt faktiskt hade ägt rum
Hur ser den språkliga utvecklingen ut mellan 6-12 års ålder?
Den språkliga utvecklingen blir lugnare och mer stabil jämfört med den språkexplosion som ägde rum under förskoleåren. Nu bättre förståelse och kontroll över användningen av språket.
Hur beskriver Freud åren mellan 7-12 år?
F beskriver åren som en förhållandevis lugn fas i skolbarnets liv. Den beskrivs som en latensperiod, där barnets behov och drifter är mer stabila, dvs under denna tid sker inga dramatiska förändringar
Vad för fas sker enligt Erikson mellan 6-12 års ålder?
Aktivitet kontra underlägsenhet. Barn kan växla mellan känslan av att vara kompetent och känslan av att inte klara saker och ting, att inte räcka till.
Vad innebär Vygotskijs begrepp stödstruktur?
Barnen behöver meningsfulla uppgifter som är lagom svåra, dvs barnen ska få ta itu med utmaningar och uppgifter som sträcker sig något utöver deras aktuella förmåga - men inte för mkt - samtidigt som de genom råd och stöd ska få den handledning och vägledning de behöver
På vilket sätt menar Piaget att jämnåriga bidrar till barnet?
Bidrat till att barnet blir mindre egocentriskt och förstår vad och hur andra människor tänker och känner.
Vad skiljer sig på självbilden hos ett barn från 3-6 års ålder till 7-12?
Självbilden går från att vara bäst på allting och inte jämföra sig till att jämföra sig med andra och hur långt kompisen har kommit i t.ex. matteboken jämfört med en själv. Men också att självbilden börjar innehålla både positiva och negativa aspekter. Inte bara i form av yttre egenskaper och prestationer “jag är bäst på..”, utan även psykologiska egenskaper såsom “Jag är snäll”. Därav blir barnen mer självkritiska jämfört med yngre barn som kan skylla misslyckanden på otur jämfört med äldre barn.