Anknytningsteori kap 2 Anknytningens utveckling under späd- och småbarnsår Flashcards
Alla barn föds med förmågan att knyta an, men för att processen ska vara möjlig vad måste då finnas?
Det måste finnas någon att knyta an till
Vilka beteendesystem har barnet enligt Bowlby?
Närmande och utforskande - dessa 2 beteendesystem är placerade i barnet
Omvårdnad - 1 av beteendesystem finns i “någon annan”
Vad handlar anknytning om?
Anknytning handlar om hur människor utvecklar och bevarar förmågan att använda sig av vissa utvalda personer som skydd (fysiskt och/eller psykiskt) i stunder när oro för eller faktisk fara hotar
Hur definierade Bowlby anknytningssystemet?
Bowlby definierade anknytningssystemet som ett övergripande inre kontrollsystem med syfte att säkerställa individens, särskilt det lilla barnets, behov av skydd mot olika typer av upplevda hot eller faror
Hur ska barnet uppnå säkerhet och trygghet enligt Bowlby?
För att barnet ska uppnå säkerhet och trygghet aktiveras 3 målstyrda beteendesystem vars syfte är att komplettera varandra. Ett av dem är systemet för anknytningsbeteenden, som hos det lilla barnet organiseras utifrån målet att minska avståndet till, eller vidmakthålla närheten till, anknytningspersonen. När målet är uppnått, alternativt inget hot eller obehag föreligger, aktiveras istället beteendesystemet för utforskande, som innebär att barnet bejakar sin inneboende nyfikenhet och prövar sina egna förmågor, först i den nära miljön och sedan allt längre bort. Det tredje systemet omvårdnad finns hos föräldern.
I en separationsstudie som Bowlby gjorde tillsammans med Robertson visade barnen 3 specifika reaktioner under tiden som separationen varade och när mamman återvände, vilka var dessa?
- protest
- förtvivlan
- losskoppling
Dessa reaktioner som kom fram under studien var på barn under 3 år som hade varit separerade från båda sina föräldrar minst en vecka. Därav ej jämförbart med t.ex. hämta upp på förskola eller sover borta över natten.
Vad innebär protest (en av de specifika reaktionerna utav studien där barnen var under 3 år och var separerade från sina föräldrar i mer än en vecka) ?
Barnet reagerar med “upprörd förvåning”
Skrek argt
Motoriskt agiterat
Inriktat på att återskapa kontakten med föräldern så snabbt som möjligt och “till varje pris”
Ointresserat av andra främmande vuxna i rummet
Avvisade försök till tröst
Ålade sig ner ur knäet på det främmande vårdaren som tog upp barnet –> tydlig signal “det är inte dig jag vill ha utan min förälder”
Barnen gav uttryck för rädsla och ilska tillsammans med motorisk aktivitet. Hopp om att föräldern skulle återvända, hårt arbete för att på olika sätt hitta sina föräldrar och återskapa kontakten med dem
Vad innebär förtvivlan (en av de specifika reaktionerna utav studien där barnen var under 3 år och var separerade från sina föräldrar i mer än en vecka)?
Hopplöshet för barnet om att föräldern skulle återvända
Känslorna blev mer inåtvända än under protest-fasen, till mer tystare, mer hulkande och “inåtvänd” gråt
Drog sig undan människor och aktiviteter
Satt med tom blick, höll i något gosedjur eller plagg som föräldern lämnat kvar
Barnets känsla kan beskrivas som bedrövelse, tillbakadragenhet och sorg
Vad innebär losskoppling (en av de specifika reaktionerna utav studien där barnen var under 3 år och var separerade från sina föräldrar i mer än en vecka)?
Ytligt sett betedde sig barnet som om det helt enkelt inte kände igen sin mamma. Bowlby menade att barnet, för att klara av att överleva när separationen blivit alltför långdragen, “stuvat undan” en rad svåra känslor. Beroende på barnets ålder och mognad kunde det röra sig om rädsla, ilska, sorg, besvikelse och hopplöshet. Begreppet losskoppling ska alltså förstås som att barnet “delvis” kopplar loss anknytningen till föräldern. När föräldern återkommer sätts relationen på hårda prov. Så länge barnet relaterar till föräldern utifrån “föräldern som främling” kan det upprätthålla en vardaglig relation, även fast det givetvis blir smärtsamt för föräldern
Vad är enligt den systemteoretiska grunden till anknytning?
Anknytning handlar om funktionen att “skydda barnet mot inifrån eller utifrån kommande fara som hotar barnets överlevnad”
I begreppet funktion ligger inte något antagande om syfte eller medveten vilja.
Vad finns det för 3 stadier till anknytning?
Fas 1: förstastadium till anknytning - orientering och signaler som inte riktas till en specifik person - från födseln upp till 8-12 veckor
Fas 2: anknytningen påbörjas dvs orientering och signaler som är riktade mot en eller flera specifika personer - från ca 8-12 veckor upp mot 6-9 månader
Fas 3: anknytningens höjdpunkt - dvs upprätthållande av fysisk närhet till en eller flera specifika personer (från mellan 6-9 månader till ca 3 år)
Förklara förstastadium till anknytning
I korthet är det orientering och signaler som inte riktas till en specifik person, detta pågår från födseln och upp till ca 8-12 veckor.
Spädbarnet behöver lära sig att känna igen dem som erbjuder omvårdnad, i de flesta fall föräldrarna. Deras uppgift är att känna igen sitt barns behov, och erbjuda skydd mot alltför starka stimuli, t.ex. hunger, smärta och starka ljud, men också att stimulera med prat och sång. Än så länge reagerar barnet ganska likartat på olika vuxna som uppvisar ett kompetent omvårdnadsbeteende, förutsatt att de läser av barnets signaler och tillfredsställer deras behov. Barnets upplevelser är ännu av on-off karaktär.
Kan spädbarnet vid förstastadiet inom anknytningen skilja sig själv från andra?
Nej spädbarnet har ännu inte förmåga att skilja mellan sig själv och andra, och kan därmed inte heller klart urskilja varifrån olika intryck kommer (inifrån- utifrån, från mig - från andra etc)
Förklara andrastadiet till anknytningen, som även kallas anknytningen påbörjas
I korthet är det orientering och signaler som är riktade mot en eller ett par specifika personer (från 8/12 veckor upp mot 6-9 månaders ålder)
Övergången mellan den första och andra fasen sker gradvis och kännetecknas av att barnet nu har vad Stern kallar ett “kärnsjälv”. Det innebär att barnet har en egen kroppsuppfattning, någorlunda kontroll över sin motorik och en större minneskapacitet. Barnet utvecklar en tydligare förmåga till ömsesidighet och kan både initiera, upprätthålla och avsluta en samspelssekvens. Det innebär t.ex. att affektuttryck hos barnet, t.ex. att skrika, nu börjar kunna ställas under viljemässig kontroll, blir mer varierande och kan uttrycka olika behov, t.ex. att barnet är hungrigt, har ont eller vill ha sällskap
- Det räcker inte nu med vilken kompetent vuxen som helst, utan antalet anknytningspersoner minskar
-Barnet börjar på olika sätt visa att det föredrar att vara med den person/utvalda personer som det har erfarenhet av och har lärt sig att “umgås med”
Förklara den tredje fasen till anknytningen, dvs anknytningens höjdpunkt
I korthet innebär det upprätthållande av fysisk närhet till en eller ett par specifika personer (från mellan 6-9 månaders ålder till ca 3 år)
- Barnet söker närhet till den utvalda personen
- Barnet följer efter när den utvalda personen går mot dörren för att gå ut ur rummet
- Barnet använder den utvalda personen som en trygg bas - en utgångspunkt för sitt utforskande av världen runt omkring
- Barnet använder den utvalda personen som en säker hamn - en tillflyktsort - när det upplever en förhöjd farosignal under sitt utforskande av världen