Responsie Flashcards
Wat is het moment van aanvang van opsporing?
Eerst kijken naar de definitie van opsporing, art. 132a Sv. Het onderzoek ivm strafbare feiten onder het gezag van OvJ met als doelnemen van strafvorderlijke beslissingen. Drie componenten dus: onderzoek ivm strafbare feiten; onderzoek wil dus zeggen een bepaalde actie. Wanneer vangt het aan? Zodra er actie wordt ondernomen! Hoe verhoudt zich dat tot domeinen van opsporing? Dat begrip, art. 132a, is neutraal van aard. Het is niet gekoppeld aan een van die verdenkingscriteria. Er kan dus sprake zijn van opsporing zonder dat er sprake is van een verdenking! Daarom noemt Corstens repressieve controle ook als opsporing.
Repressieve controle: als politie zelf op zoek gaat naar strafbare feiten. Als er dan een feit wordt ontdekt, dan wordt er actie ondernomen. Er wordt dus gecontroleerd in de hoop strafbaar feit wordt onderzocht. De repressieve controle is onmiskenbaar gericht op strafbare feiten. Preventieve controle valt niet onder opsporing.
Op grond van een anonieme melding kan je geen klassieke verdenking aannemen; dan moet deze eerst geverifieerd worden!
Wat is onderscheid klassieke opsporing en georganiseerd verband?
Er wordt inderdaad bij beiden gesproken over redelijk vermoeden. Verschil: bij klassiek domein “onderzoek nav redelijk vermoeden dat er een strafbaar feit is gepleegd”. Politie en justitie komen dus in actie nadat ze op de hoogte zijn van een gepleegd strafbaar feit. Bij georganiseerd verband: 126o; criterium gebruiken; is de basis: onderzoek nav redelijk vermoeden dat in georganiseerd verband feiten worden gepleegd of beraamd. Doel: georganiseerd verband in kaart brengen. Klassieke verband: opheldering feit.
Er is dus bij beide een redelijk vermoeden. T.a.v. wat moet dat redelijke vermoeden bestaan? Gepleegd of BERAAMD! Wetgever heeft met beraamd willen aangeven dat er een redelijk vermoeden bestaat dat er een band of een relatie is tussen het georganiseerd verband en het feit. Wat die relatie precies is doet er niet zo zeer toe. Je kunt dus eerder ingrijpen. Maar hoe zit het dan met het woordje gepleegd? Dan moet je kijken naar het in kaart brengen van het georganiseerde verband.
Bevelen of machtigen?
Dat zijn twee verschillende dingen! Bevelen is niet machtigen. Dus als casus geeft ‘bevel’, dan kun je niet aannemen dat er een machtiging gegeven is.
Het nemo tenetur beginsel: kun je dit opdelen in de controle- en opsporingsfase, en welke info moet de verdachte dan wel en niet geven in die fasen?
Het beginsel heeft betrekking op de verdachte. In de controlefase is er nog geen verdachte. Dus beginsel kan geen invloed hebben op de controlefase. De betrokkene kan worden verplicht mee te werken. Die info kan vervolgens worden gebruikt in het strafproces. Inlichtingen en verklaringen kunnen een schending opleveren van het nemo teneturbeginsel. In controle fase is er geen verdachte, dus ook geen nemo tenetur.
Heeft HR Onderzoek aan smartphone enkel betrekking op smartphones of ook op tablet op laptops?
Heeft de HR zich niet over uitgelaten. Als GSM in beslag genomen wordt, moeten daar wel extra restricties gelden, want er staat behoorlijk wat op zo’n GSM over je privé gegevens. Die GSM heb je vaak op zak. Gemakkelijk om er even in te scrollen. Tablet of laptop heb je minder snel op zak. Kan wel, maar minder voor de hand liggend. Maar privacyregels moeten naar alle waarschijnlijkheid dus wel meegenomen worden, maar HR dus niet over geoordeeld.
Hoe expliciet moet je benoemen dat er sprake van samenhang met andere misdrijven die in dat georganiseerd verband worden beraamd of gepleegd en een ernstige inbreuk op de rechtsorde kunnen hebben?
Hoef je niet echt te weten, in praktijk weinig aandacht hiervoor.
In art. 126t Sv staat geen eis aangaande de duur voor een rechtmatige telefoontap. In een antwoordindicatie blijkt dat lid 5, namelijk 4 weken, geeft. En dat lid 5 aan het artikel gekoppeld dient te worden. Waaruit blijkt dat in de wet?
Art. 126t lid 5 verklaart 126s van overeenkomstige toepassing en 126s lid 5 geeft een termijn van vier weken. Verder kijken dus.
Wanneer is iets stelselmatig?
Kijk naar tijd, duur, plaats, intensiteit, frequentie etc.
Onderzoek dringend vordert in art. 126t
Criteria zijn gelijk in die artikelen. Wel anders invullen a.d.h.v. feiten en omstandigheden.
Verschil tussen inkijkoperatie en stelselmatige observatie bij inkijkoperatie staat namelijk een technisch hulpmiddel, en bij stelselamtig ook iets over hulpmiddel?
Een van criteria is de vraag of er gebruik is gemaakt van meer dan zintuigversterkende technische hulpmiddelen. Het is niet zo dat er alleen maar sprake is van observatie indien zo’n hulpmiddel wordt gebruikt. Het kan dus ook dat er sprake van is zonder zo’n hulpmiddel. Bij een inkijkoperatie wordt meestal een camera of iets dergelijks geplaatst. Daarna kan observatie plaatsvinden. Een inkijkoperatie hoeft niet altijd over te gaan tot observatie.
Wc 3 vraag d; moet er eerst gekeken worden naar domein? Betreden en doorzoeken vindt toch alleen plaats in klassiek domein? Hoe zit het dan bij georganiseerd verband, zoals clubhuis van motorbende?
Kan inderdaad alleen in klassieke domein. Vraag wordt verwarrender want georganiseerd verband wordt erbij betrokken. Het feit dat het gaat om twee personen of meer, is op zich zelf geen reden om te spreken van een georganiseerd verband. Je kunt ook meerdere medeverdachten hebben. Je kijkt dus naar criteria van 126o. Laat je niet misleiden door het aantal personen. Kijk naar hoeveelheid info je hebt.
De rechter legt het criterium woning materieel uit. Wat wordt daarmee bedoeld?
Er wordt niet gekeken naar waar de plaats voor bedoeld is. Dus als je een kantoorruimte hebt, en daar ligt een bed, kleding, koelkast, dan zou er sprake kunnen zijn van een woning. Het hoeft dus niet uitdrukkelijk te gaan om een woning. Een auto zou het ook kunnen zijn.
Bij een loutere bevoegdheid tot betreding ter inbeslagname mag alleen zoekend worden rondgekeken en mogen bijvoorbeeld geen lades of dozen worden geopend …
Neem de handeling als aanknopingspunt. Op welke manier wordt het gevonden? Door middel van zoekend rondkijken? Dus als je het met het blote oog ziet, heb je het gevonden door zoekend rondkijken.
Moet er altijd aan het vatbaarheidsvereiste worden getoetst?
Ja, je kunt alleen dat wat vatbaar is in beslag nemen.
Hoe zit het met voortgezette toepassing?
Op grond van bepaalde bevoegdheden op grond van de ene wet kun je stuiten op een feit uit een andere wet. Voortgezette toepassing kan ook binnen een en dezelfde wet plaatsvinden. Je hebt de bevoegdheden om te betreden ter aanhouding. Je kan coke op tafel meenemen op grond van voortgezette toepassing.