Njursvikt (labb, klin. behand.) Flashcards
Hb
Sänkt vid njursvikt som följd av minskad produktion av EPO. Njuren bildar EPO som stimulerar produktion av erytrocyter Hb ger därför en bild på hur mycket erytrocyter det finns i kroppen eftersom ju mer Hb desto mer EPO.
P-Natrium
Lågt GFR Na kan ej passera över vid filtrering även pga. minskad funktion i Na/K pumpar Na kvar i blodet hög halt.
P-Kalium
Minskad funktion i Na/K pumpar i distala tubuli gör att K blir kvar i blodet.
P-kreatinin
Kreatin utsöndras vid muskelarbete omvandlas i levern till kreatinin och utsöndras vanligvis via urin. Högt värde vid njursvikt nedsatt GFR eftersom minskad utsöndring. (påverkas av ålder, muskelmassa, sjukdom, kan vara missvisande)
Cystastin C
Protein från celler som utsöndras konstant och filtreras i urinen. Vid njursvikt så finns ett förhöjt värde. Är ej beroende av muskelmassa, ålder, mer rättvisande bild. Mäter GFR
GFR/clearance
ml blod som filtreras i njurarna per minut. GFR sänks med åldern njurfunktionen sänks
P-urea
Restprodukt från nedbrytning av aminosyror och utsöndras normalt via njurarna. Visar högt på njursvikt samt uremi eftersom det är en mätstock på mängd kvävehaltiga metaboliter.
Fosfat och PTH högt
Ökad utsöndring av PTH som följd av brist på Ca2+ leder till ökad utsöndring av fosfat. Fosfatet utsöndras ej via njurar förhöjt.
Albumin
Albumin i plasma visar vätskebalans och är minskat vid njursvikt tyder då på njurskada. Albumin i urin visar njurfunktion och grad av kärlförändringar
Blodgas
Vid njursvikt finns ett lågt pH minskad utsöndring av H+. Även minskad produktion av HCO3 som följd av minskad mängd njurceller minskad möjlighet att kompensera acidosen.
Hematuri
Erytrocyter i urinen. Innebär ett läckage av blod från glomerulus till urinen. Ofta vid inflammationsorsakad njursvikt
Proteinuri
Ökad mängd albumin i urinen. En förhöjd halt visar på läckage av större molekyler från glomerulus. Albumin och kreatinin kan tas i kvot för att gradera kärlförändring eftersom det är stor risk för försämring om stor utsönring sker.
Dialys
Hemodialys innebär att blodet renas utanför kroppen genom att det filtreras i dialysmembran där blodet strömmar från ett håll och dialysvätskan från motsatt håll det gör att det bildas ett tryck som gör att slaggprodukter diffunderar från blodet ut i dialysvätskan. Finns olika infarter till hemodialys ex. AV-fistel, AV-graft, central dialyskateter. Här tappar njurarna funktion för att mindre blod cirkulerar i njurarna.
Peritonealdialys där bukhinnan används som membran. Bukhålan fylls med 1-3 l dialysvätska som skapar ett ökat osmotiskt tryck vilket gör att slaggprodukter diffunderar från kärlen till dialysvätskan i bukhålan. Infart är en kateter som cuffas på plats. Bibehåller njurfunktionen för att blod fortfarande filtreras till viss del i njurarna och urinproduktion.