KG/14/c Flashcards
Wat was het gevolg van Durand’s ontwerpmethode?
Architectuur als sprekende, geengageerde kunst werd terzijde geschoven. Iedereen kon ontwerpen. Zie boek van W.C. Brade, ingenieur bij de genie (1827) voor “ingenieurs, architecten, opzichters, timmerlieden, metselaars e.v.”
p322
Beschrijf de door Durand ontwikkelde ontwerpmethode die het elke architect mogelijk maakte om een bouwopgave, ook zonder de klassieke canon, esthetisch op te lossen.
- soberheid, rust en harmonie in de compositie
- ontwerpsysteem op rasters (orthogonaal systeem: bepaalt verkeersassen gebouw en vaste punten constructie)
- vast scala elementen voor constructie en ruimtelijke elementen (portico’s, trappen, hallen, zalen, arcaden, vensters, deuren, daklijsten)
- juiste toepassing zuilenorden: in overeenstemming met functie gebouw. Dorisch = utilitair, Ionisch = feestelijk, Korinthisch = verheven)
p322
Wat valt op bij het tot monument verklaren van 19e eeuwse treinstations?
Doordat ingenieurs steeds belangrijker werden, mede doordat m.n. in Fr en Dtsl door overheidsdiensten werd gebouwd aan grote infrastructurele projecten zoals de spoorwegen. Daar kwamen geen architecten aan te pas, ondanks de grote getale stations. Deze hadden een gestandaardiseerde en vereenvoudigde architectuur.
Vanwege de typologisch en architectonisch effectieve verbeelding van een door de eisen van het spoorwegbedrijf bepaalde indeling van het gebouw, worden deze gebouwen nu tot monument verklaard.
Welke stelling beklommen architecten om zich te onderscheiden van ingenieurs?
Zij sloten zich aan bij de maatschappelijke avant-garde, en poneerden dan architectuur een afspiegeling moest zijn het karakter van volk, zeden en gewoonten en van land, klimaat en geologische omstandigheden. Dus niet langer alleen voldoen aan eigen, immanente wetten van schoonheid (Vitruvius, Durand) maar ook een verbeelding/voorafbeelding zijn van maatsch verandering en vernieuwing. Stijl werd van immanente tot veranderlijke kwaliteit van bouwkunst, een middel om de beschouwer aan te spreken op maatsch, reli en nationale gevoelens (= ideologische lading)
p323, 324
Hoe en waarom veranderde de opleiding tot architect?
Geschiedenis leerde hoe de eigen samenleving te interpreteren en beschikbare middelen in te zetten om eigen architectuur te doen ontstaan. De architect moest zich onderscheiden in de toepassing van esthetische en (architectuur)historische kennis op een eigentijdse context. Hiermee onderscheidden de architectuuropleidingen zich in toenemende mate van de ingenieurs.
Welke oplossing propageerde Heinrich Hubsch in “In welchem Stil sollen wir bauen” (1863) en welk negatief effect had dat essay ook op de positie van de architect?
Om zich te onttrekken aan de ingenieurs onderscheidde Huebsch de hoofdvorm van het gebouw (praktische, technische kant) en de daaraan toegevoegde vrije kunst.
Daarbij gaf hij ook aan waar in de nationale kunstgeschiedenis het beste aansluiting gevonden kon worden, gestoeld op historische, praktische en maatschappelijke overwegingen. Dat was de rondbogenstijl/neoromaans, de onvoltooide schakel tussen Romeinen en Noord-Europese cultuur.
Nadeel van het koppelen van een maatschappijvisie aan stijlkeuze is dat die keuze een inhoudelijk statement was en daarmee onderwerp van publieke discussie/polariserende polemiek.
p324
Waarom werd Eugene Viollet-le-Duc niet serieus genomen door zijn studenten aan de Ecole des Beaux Arts?
Het onderwijs op deze school was op de klassieken geent. Dat de middeleeuwse architectuur ook een rationele bouwkunst was, aan de Franse geest ontsproten, ging er niet in. Evenmin als de gedachte dat deze stijl geschikt kon zijn als eigen architectuur voor een democratisch Frankrijk.
p325
Waarom werden prijsvragen uitgeschreven voor het ontwerp van grote openbare bouwopdrachten? Wat was het neveneffect daarvan?
- overheid kon zich onthouden van directe keuze voor een bepaalde architect
- overheid liet stijlkeuze open
Gevolg: architectuur als stijldrager onderwerp van (politieke/publieke) discussie.
Beschrijf de gang van zaken rondom de keuze van de stijl van de Foreign Office in de 19e eeuw
- prijsvraag
- lobby en debat in parlement, val regering Palmerston (1858)
- keuze voor gotisch ontwerp van George Gilbert Scott
- vertraging in de uitvoering, Lord Palmerston weer premier
- P vindt gotiek barbaars en niet passend katholiek (Pugin!), kortom niet passend in eigen tijd en eigen land
- Scott ontwerp de uitgevoerde neoclassicistische ‘ordinary Italian’ gevel.
p326