HC 1.5 Microscopie van mond tot anus 2 Flashcards
Wat is de functie van de maag?
In de maag wordt het voedsel gekneed en maagsappen toegevoegd.
Wat is de functie van de dunne en dikke darm?
In de dunne en dikke darm vindt digestie en absorptie plaats. In het begin van de dunne darm komen er galsappen en pancreassappen bij.
Wat is de functie van de dikke darm en het rectum?
In de dikke darm wordt de bolus ingedikt, de dikke darm en het rectum zijn verantwoordelijk voor de afvoer van reststoffen.
Door wat wordt de mucosa begrensd?
De mucosa wordt begrensd door een spierlaag: de muscularis mucosae.
Wat is de functie van de tunica muscularis?
De tunica muscularis zorgt voor de peristaltiek.
Wat is het verschil tussen het buitenoppervlak van de adventitia en die van de serosa?
Het peritoneum. De serosa is het peritoneum viscerale die vastzit aan het mesenterium. Het is een heel dun laagje van één cellaag dik. Dit maakt dat de darm glad begrensd is van de buikholte. Verder hangt het vrij in de buikholte.
Wat kan een gevolg zijn van ziektes die ontstaan in de darmen?
Ontstaan er ziektes in de darmen en gaat het door het viscerale vlies heen dan komt het in de buikholte terecht en kan het zich gemakkelijk verspreiden.
Waardoor loopt de slokdarm?
De slokdarm loopt door de thorax door het mediastinum (vet- en bindweefsel). De buitenkant van de slokdarm bestaat uit hetzelfde bindweefsel als dat je in je thoraxholte hebt.
Wat kun je zeggen over de verschillen in de microscopie of de gehele darmlengte?
De microscopie is in de diepere lagen hetzelfde, maar aan het oppervlak is het totaal anders.
Waar bevindt het gestratificeerde plaveiselepitheel zich? En wat voor epitheel zit er in de andere gebieden?
Het gestratificeerde plaveisel epitheel is aanwezig bij de slokdarm en bij de anus. Het plaveiselepitheel verhoornd niet in de holle buis, alleen als het beschadigd of geïrriteerd is. In de rest van de buis is het bekleedt met cilindrisch epitheel: het kan kubisch zijn of meerrij-ig. Je moet het cilindrisch epitheel voorstellen als allemaal buizen die van het oppervlak naar beneden gaan.
Hoe ziet het cylindrische epitheel eruit in het duodenum en in de dunne darm en hoe ziet het eruit in de dikke darm?
In het duodenum en in de dunne darm het je de villi en de crypten en in de dikke darm heb je eigenlijk alleen nog maar de crypten.
Waarom is er verschil in epitheel tussen de dunne darm en de dikke darm?
- In de dunne darm zitten die villi, om het oppervlak zo groot mogelijk te maken, omdat daar heel veel moet worden geabsorbeerd.
- In de colon hoeft het alleen ingedikt te worden en wordt er slijm aan toegevoegd (zodat de bolus soepel blijft), je ziet dan ook slijmbekercellen in de crypten. En er wordt water aan onttrokken zodat je niet incontinent wordt, want diarree is moeilijker op te houden.
Welke cellen bevatten de crypten in de maag? Welke stoffen produceren deze cellen?
Heldere cellen van de buizen (crypten) bevatten meestal slijm (slijmbekercellen). Dieper in de crypten kom je pariëtale cellen tegen, de hoofdcellen en de APUD cellen (neuroendocrienecellen). Deze cellen maken allemaal stoffen die belangrijk zijn voor de vertering: pepsine en zoutzuur. Dit zijn vrij agressieve stoffen, daarom is het oppervlak van de maag bekleed met slijm houdende cellen (ter bescherming).
Wat zijn de knalroze cellen en donkerpaarse cellen in de mucosa van de maag die zichtbaar zijn met HE kleuring? En wat is hun functie?
De knalroze cellen zijn de pariëtale cellen: die produceren zoutzuur. Dieper in de buis komen we donkerpaarse cellen tegen: dit zijn de hoofdcellen die produceren pepsinogeen. Als dat in contact komt met het zuur van de pariëtale cellen dan wordt het omgezet in pepsine.
Wat zijn de blaasjes die zichtbaar zijn in de hoofdcel?
In het cytoplasma van de hoofdcellen zitten pakketjes met pepsinogeen en met lipase.
Wat bevindt zich diep in de crypten van de maag? En wat is hun functie?
Diep in de crypten zitten ook nog endocriene cellen: deze cellen communiceren met elkaar, dit gebeurt over de gehele tractus digestivus. Deze endocriene cellen zitten namelijk ook verder in de darm nog verstopt.
Wat is naast de endocriene cellen een andere manier van communicatie in de tractus digestivus?
Dit is een van de communicatie systemen, een ander systeem zijn de zenuwbanen: de plexussen. Die regelen meer de spieractiviteit (peristaltiek).
Wat zijn de beschermingsmechanismen van de maag?
- G- en D-cellen (G-cellen zitten in het antrum en duodenum (produceren gastrine) en de D-cellen zitten in het maagcorpus): geven feedback aan pariëtale cellen, zodat er een balans ontstaat en de zuurproductie geregeld worden.
- Slijmbekercellen: zitten dicht op elkaar, welke slijm maken en de onderliggende cellen hierdoor beschermen tegen de zure omgeving. De slijmvliescellen kunnen ook kapot gaan (door bijv. een infectie). Als reactie op het kapot gaan van het slijmvlies kun je het ook weer repareren:
- Acute repair: er wordt lokaal meer bloed aangeboden (hyperemie) en regeneratie wordt gestimuleerd, zodat er snel een nieuw (endotheel) laagje wordt gevormd, een mucoid cap. Tijdens de reparatie wordt extra beschermend slijm geproduceerd om de cellen te beschermen.
Welke cellen bevinden zich vooral in de cardia en in het antrum/pylorus van de maag?
In de cardia en het antrum/pylorus van de maag zitten vooral (bijna geen andere cellen) slijmbekercellen, die slijm produceren voor HCL neutralisatie. Dat is ook logisch want dan komt het buiten de maag.
Welke cellen bevinden zich vooral in de fundus en corpus van de maag?
In de fundus en corpus zitten vooral cellen die het zuur en de pepsine maken, en aan het oppervlak dan wat slijmbekercellen.
Wat is de helicobacter pylori?
Het is een maagzuur resistente bacterie. De helicobacter pylori kan hechten aan epitheelcellen, waar het toxische substanties af gaat geven. Dit zorgt voor een acute (eosinofielen en neutrofielen) en chronische reactie (lymfocyten en plasmacellen) van het lichaam. Door deze ontsteking beschadigd de wand, maar zorgt het ook voor meer gastrine (hormoon die de maagzuurproductie stimuleert) waardoor er meer zuur wordt geproduceerd en dat ook de maagwand beschadigd.
Wat kan het gevolg zijn van de schade die de helicobacter aanricht?
De schade kan lange tijd persisteren waardoor maagbloedingen kunnen ontstaan. Als de schade onbehandeld is, ontstaat er een defect in de maagwand. Het intacte slijmvlies gaat abrupt in een gat over, een ulcus, waar geen slijmvlies en dus geen bescherming meer is. En daarom hebben mensen zoveel last.
Wat gebeurt er als de helicobacter chronisch aanwezig blijft?
Als het chronisch is kan de wand zich niet goed meer herstellen (slijmvlies is wel instaat tot regeneratie maar niet zo veel). Hierdoor verlies je de buizen met gespecialiseerde cellen en kan je niet goed meer zuur produceren. Er bevindt zich op de plekken waar de buizen weg zijn bindweefsel.
Wat kan het gevolg zijn van de verminderde zuurproductie door de maag?
Zuur is een intrinsic factor voor de opname van vitamine B12. Als je vitamine B12 niet opneemt krijg je anemie.