ERCP Flashcards
ERCP
Endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi
Komplikationer
- PostERCP pankreatit (1-6%)
- Kolangit (1-3%)
- Blödning (1-2%)
- Perforation (cirka 0,5%)
Relativt hög risk för svåra komplikationer!
Kontraindikationer
- PK >1,5
- Gastric-by-pass (Roux-en-Y), anatomiskt ej möjligt att genomföra ERCP.
- Om opåverkad patient: Expektans med MRCP (stenarna avgår spontant, normalisering av levervärderna, planera för snart kolecystektomi)
- Alternativ för stenextraktikon: ERCP via ventrikeln, ERCP vid Roux-slyngan, koledokotomi.
Indikationer
På senare år har ERCP i vissa fall ersatts av MRCP, ultraljud och MR då dessa icke-invasiva metoder kan ha vissa diagnostiska fördelar och en lägre risk för komplikationer.
- Diagnostik och extraktion av gallsten i gallvägar, exempelvis vid gallstensorsakad akut pankreatit, då med sfinkterotomi-
- Stentning av gallgången (t ex vid pankreascancer med ikterus), i händelse av stopp i tidigare stent kan det finnas behov av upprepad ERCP för omstentning.
- Sfinkterotomi
- Undersökning av vissa typer av pankreascancer, diagnostiskt vid mukinös pankreascancer.
Generellt om ERCP
Metod för att visualisera gallvägarna. Ger möjlighet till både diagnostik och terapi. Med hjälp av gastroskop går man ner till duodenum och identifierar papilla vateri. Mha seldinger teknik går man in med kateter i gallgången (ductus choledocus) och sprutar in kontrastvätska. Gallträdet kan då visualiseras och eventuella hinder (gallsten, tumör) syns. Även andra instrument kan föras in för extraktion av gallstenar, borstcytologi och stentning. Ofta genomför man en papillotomi (klyvning av papilla vateri) så att stenar kan passera enklare i framtiden.