2.1 Organisation och organisering Flashcards
Hur syns organistioner i dagens samhäller?
Vi lever i ett organisationssamhälle
Anställda, kunder, medlemmar, patiente …
Vad är en organisation?
Det finns 5 kriterier som utgör vad som konstituerar en organisation:
- Formaliserade och uttryckta syften eller mål
- Består av människor (tillhörighet) som är utbytbara
- Har en struktur (relationer, auktoritetsfördelning)
- Kontinuitet, varaktighet över tid och tänkt att prestera i obegränsad tid (annars ett projekt)
- Identitet som gör att dem unika. Ex. eget namn, egna stadgar och registrering som juridisk person hos andra organisationer/myndigheter (vad är unikt?), avgränsning, vilka är med och varför?
Dessa kan definieras lite olika eftersom ämnet företagsekonomi har låg integration. Vissa definierar organisationer som de tre första punkterna bara. Det tre första gäller all organiserad verksamhet.
Vilka former av organisering finns? Ex. en basgrupp jämfört med IKEA
Lös och fast organisering
Ex. grupp, lös
Ex. projekt, mellan lös och fast har ett slutdatum
Ex. företag som IKEA och ICA, fast
Varför organiserar vi så mycket?
- Organisering ökar vår förmåga och kapacitet att åstadkomma något. Effektivitet. Ex. att bygga hus, spela fotboll
- Historiskt har organisationsförmågan haft betydelse för samhällets produktivitet och produktionsförmåga –> ökad levnadsstandard
Vi bildar organisationer när vår verksamhet är varaktig och kontinuerlig
Varför bilda “fastare organisationer” och inte bara lös organisering?
Tre argument för detta:
- Det produktionstekniska argumentet
- Det ekonomiska argumentet (Transaktionskostnadsteori)
- Det juridiska argumentet
Förklara det produktionstekniska argumentet
Kontinuerliga och omfattande verksamheter har behov av kontroll och förutsägbarhet (bilfabrik, stålverk, sjukhus, skola) och organisationer binder deltagare och övriga resurser.
Man kan inte börja om varje dag, tar tid, kräver kontrakt över tid. Fastare organisationer med mer förutsägbarhet och självgående. Sparar energi och tid.
Förklara det ekonomiska argumentet
Transaktionskostandsteorin av Ronald Coase, Williamson
Om kostnaderna för att genomföra en transaktion är höga kan det vara mindre kostsamt att göra det själv än att köpa på marknade. Order, direktiv och regler, internt bestämmer man vem och hur man ska göra saker
Transaktionskostnader vid insamling av information, förhandling med leverantörer, specificering av produkt och upprättande av kontrakt.
Ex. billigare för ståltillverkare att anställa människor som regelbundet utför arbete istället för att varje dag rekrytera, lära upp och förhandla om ersättning mm.
Förklara det juridiska argumentet
Krav på ansvarstagande och riskfördelning. Omgivningen kräver det.Organisationer betraktas ofta som juridiska personer med egen rättskapacitet. Någon måste ta ansvar och organisationer gör det enklare. Ofta krävs detta av staten.
Vilka två organisationsprototyper finns?
• Armén
- Centraliserad hierarkisk struktur
- Prioriterad handlingskraft och snabbhet
- Prototyp för de stora industriföretagen på 1800-talet
• Kyrkan och universitet
- Decentraliserad federativ struktur
- Prioriterar att göra rätt (enligt sina mål)
- Prototyp för “kunskaps”-organisationer
Hur skulle man se de två organisationsprototyperna på universitetet?
Hierarkiskt t.ex. universitetsförvaltningen
Decentraliserat t.ex. fakulteten
Hur skiljer sig organisering från organisation? Beskriv med de fem kriterierna för en organisation.
- Mål och syfte. För en organisation är syftet eller målet formaliserat. Det är uttryckts officiellt och formellt.
- Människor. Man deltar som egen person i mycket större utsträckning i organisering, medan människor i organisationer i högre grad fyller en funktion eller roll. I organisationer är ansvarsfördelningen större, de enskilda personernas betydelse minskar då deras arbete i mycket högre grad skrivs in i befattningar, ansvarsområden och de dagliga rutiner som etableras. Formalisering inträffar då organiseringen blir en organisation. Ökar utbytbarheten mellan individerna. Aktörer. Rättigheter och skyldigheter som tillhörig i en organisation.
- Struktur. När verksamheten blir fastare organiserad räcker det inte med tillfälligt fördelat arbete, utan då måste även ansvar för olika uppgifter liksom befogenheter att fatta beslut fördelas mellan deltagarna. Tydlig formell fördelning av ansvar och befogenheter/bestämmanderätt. Hierarkier som är förutsättning för styrning och ledning i org. Organisationsschema, arbetsdelning, styrning, ansvarsfördelning, auktoritetsförhållanden, bestämmanderätt.
- Varaktighet och kontinuitet. Mål som är formulerade så att de tar lång tid att uppnå eller närmast är ouppnåeliga ex. erbjuda kvalitet till bästa pris.. Planering säkerställer kontinuitet. Ekonomisk planering genom budget. Personalplanering med hjälp av strategier för rekrytering och personalpolitik. Kontinuitet säkerställs genom dokumentation ex. sjukhusjournaler, så att man enkelt kan sätta sig in i det och underlättar utbytbarheten av människor i organisationen (vid sjukdom, semester …)
- Identitet. Särkilda egenskaper och kännetecken som gör organisationen unik i förhållande till andra. Ex. egna namn, logotyper, varumärken. Många behöver även registreras för att bedriva sin verksamhet och får eget nummer. Har skyldigheter ex. betala skatt, bolagslagar
Målhierarki
Mål kan vara mer eller mindre konkreta och kopplade till varandra. Organisationer har ofta en mängd delmål som är relaterade till varandra.
Ex. polisen där konkretionsgraden ökar ju längre ner i organisationen.
Ex. företag där man skilger på visioner och mål, mellan strategiska (mer övergripande, abstrakta och långsiktiga) och taktiska mål (mer mer konkreta och närliggande).
Måleffektivitet
Hur väl man lyckas uppnå sitt syfte eller mål med verksamheten (uppnå de mål/syften som satts upp)
Gulicks akronym POSDCORB
POSDCORB
Planning, Organizing, Staffing, Directing, Co-Ordinating, Reporting and Budgeting.
Planering Organisering Personaltillsättning Ledning Samordning Rapportering Budgetering