15.1. Modregning (rekonstruktion) Flashcards

1
Q

Hvor findes reglerne om modregning?

A

Reglerne om modregning findes i KL § 42-45. Disse er med bestemmelsen i KL § 12g i et vist omfang overført til rekonstruktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er de tidsmæssige betingelser for at modregning kan ske?

A

UP: Der kan kun modregnes med fordringer, der enten begge er stiftet senest på fristdagen, eller i mellemperioden mellem fristdagen og rekonstruktionsbehandlingens indledning, jf. KL § 42, stk. 1 og 2.

KL § 42, stk. 1 og 2 hindrer ikke modregning med krav omfattet af § 94

En modfodring stiftet efter rekonstruktionens indledning kan såedes modregnes i en hovedfordring stiftet før indledningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv kravet om gensidighed

A

KL § 42, stk. 1 krav om gensidighed.

En betingelse for modregning, at hovedfordringens kreditor er debitor for modfordringen, mens modfordringens kreditor er debitor for hovedfordringen.

Der er ift. konkurs den forskal, at der under rekonstruktionsbehandlingen ikke er noget bo. Selvom en fordring på skyldner er opstået med rekonstruktøren samtykke – og dermed er fortrinsberettiget efter § 94 – foreligger der således gensidigt ift. skyldnerens fordringer.

KL § 12g, jf. § 42 regulerer således modregning i dette tilfælde.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv reglerne om modregning over for en koncern

A

Det almindelige selskabsretlige UP – at det enkelte selskab er et selvstændigt retssubjekt – fastholdes også som det klare UP i dette tilfælde, men de konkrete omstændigheder kan efter retspraksis undtagelsesvis føre til modregning.

”Udgangspunktet er, at en forretningsmæssige forbindelse med forskellige selskaber inden for en koncern må vurderes som vedrørende hvert selskab for sig, og at der ikke kan foretages modregning i et krav fra et selskab med et krav på et anden selskab inden for koncernen. Dette hovedsynspunkt kan kun farviges under ganske særlige omstændigheder.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvornår skal udjævnelighed foreligge?

A

Det er efter ordlyden (”var”) muligvis en betingelse for modregning, at der allerede på tidspunktet for fristdagen foreligger udjævnelighed, og forarbejderne peger i den retning.

Dette kan indebære, at der ikke kan modregnes med en fordring, der først kortere eller længere tid efter fristdagen omdannes til et udjævneligt krav

Fx medkontrahentens (ikke kreditorgyldige) krav på forudbetalte varer, der efter fristdagen omsættes til et udjævneligt pengekrav, idet S ikke viderefører aftalen.

Det afgørende tidspunkt er fristdagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv undtagelsen til modregningsretten ifbm. effektiv betaling

A

Selvom de almindelige betingelser for modregning er opfyldt, afskæres modregning i nogle tilfælde med den begrundelse, at hovedmanden – i denne sammenhæng S – henset til fordringens karakter har krav på effektiv betaling.

S’ bank kan som UP modregne i S’ indestående på konti i banken, men tjener indeståendet et særligt formål, kan der efter omstændighederne ikke modregnes.
Fx konti til brug for rekonstruktionen i S’ bank.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Videreførte aftaler: kan en FH foretage ikke konneks modregning?

A

KL § 12g, stk. 3: en fordringshaver kan ikke anvende et krav omfattet af § 97 til modregning i S’ krav i medfører af en aftale, der er videreført efter KL § 12o.
S’ fordring fra den videreførte aftale bliver immun over for modregning med ikke konnekse krav.

Bestemmelsen indebærer, at S’ fordringer fra videreførte aftaler ikke (kun) beskyttes gennem stiftelsesbetragtninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Videreførte aftaler: kan en FH foretage konneks modregning?

A

KL § 12g, stk. 3 er ikke begrænset til ikke konneks modregning, men forarbejderne omtaler alene ikke konneks modregning.

Betyder ikke, at der uden videre kan modregnes med konneks fordringer i de her behandlede tilfælde. Det må hvile på selvstændige overvejelser, om konneksitet i denne sammenhæng kan begrunde en udvidet modregningsret.

Såfremt en modkontrahent kan påberåbe sig konneks modregning, stilles han reelt bedre end efter KL § 94, og S forhindres – i det omfang der kan modregnes – i at drage nytte på aftalen.

Umiddelbart ikke adgang til en udvidet modregningsret ift. KL § 12g, stk. 3, der således også omfatter konneks modregning med medkontrahentens krav for tiden før RKB’s indledning, og for tiden efter en opsigelse med en måneds varsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly