14. Konkursmassen Flashcards
Hvor findes reglerne om konkursmassen?
KL kapitel 5, der angiver, hvilke aktiver, der indgår i boet.
Hvad er hovedreglen ift. konkursmassen?
KL § 32, hvorefter boet omfatter både skyldnerens formue ved konkursdekretets afsigelse, og hvad der under konkursen tilfalder ham.
Nævn de vigtigste undtagelser ifbm. konkursmassen
HR: KL § 32 – boet får ej bedre ret end skyldner U1: Boet ekstingverer U2: 3. mand ekstingverer U3: KL § 61 U4: omstødelse
Er et aktiv, der inden konkursen er solgt til tredjemand, som endnu ikke er udleveret, en del af konkursmassen?
Har skyldneren solgt genstande inden dekretets afsigelse eller evt. til en godtroende erhverver i perioden fra dekretets afsigelse og indtil dets bekendtgørelse (jf. ovenfor om § 30), har erhververen krav på at få genstanden udleveret, selvom den endnu befinder sig hos skyldneren. Erhververen er separatist jf. § 82.
Er der tale om gaver eller betaling med usædvanlige betalingsmidler, kan omstødelse naturligvis komme på tale.
Genussalg: Disse skal være individualiseret inden konkursen for at erhververen opnår separatiststatus.
Speciessalg: er umiddelbart bindende fra aftaleindgåelsen. Er der reelt tale om en pantsætning (møbellån) skal den relevante sikringsakt være iagttaget, hvilket typisk vil være rådighedsberøvelse.
Varer, der skal tilvirkes: Disse må være bestemt for køberen således, at sælgeren ikke frit kan råde over dem til andet formål. Ellers kan der ikke blive tale om separatistkrav.
Hvad skal boet særligt gøre ifbm. fast ejendom for at sikre dets ret?
Ved fast ejendom skal boet tinglyse sin ret for at kunne fortrænge utinglyste og usikrede rettigheder på ejendommen.
Dog kræver overdragelse af tinglyst pantebrev ikke tinglysning, jf. TL § 2. Der kræves imidlertid en faktisk overgivelse af det pågældende pantebrev, når skyldner forsøger at give kreditor panteretten, men ikke sørger for overgivelse heraf.
Tidspunktet for konkursboets ekstinktion af usikrede rettigheder er forskudt til tinglysning af konkursen på ejendommen.
Er tredjemands ejendom, som skyldner er i besiddende af, en del af konkursmassen?
jf. § 82. Tredjemand kaldes her ”separatist”.
Har man i et kontraktsforhold givet skyldneren penge til anvendelse til et bestemt formål, afhænger separatiststillingen af, om skyldneren faktisk har haft mulighed for at råde over pengene på anden måde.
Er der sket en sammenblanding af tredjemands (genus-)ting med skyldnerens tilsvarende ting, vil tredjemand som udgangspunkt ikke kunne opnå separatiststatus. Dette er typisk tilfældet med penge.
Hvad er en del af konkursmassen, hvis skyldner ejer en aktie/anpart i et selskab?
Besidder skyldneren en aktiepost eller anpart, er det kun denne, der inddrages under hans personlige konkursbo. Selskabet er således ikke en del af skyldnerens (hovedaktionærens/-anpartshaverens) konkursbo, men kan skyldneren og selskabets økonomi ikke adskilles kan der ske identifikation, hvorved selskabet vil blive inddraget i konkursen.
Er der indskudt penge eller aktiver i et selskab under stiftelse, tilhører de ikke selskabet, men der kan evt. være tale om en I/S-lignende konstruktion, hvor hver af interessenterne skal være erklæret konkurs, før I/S´et kan konkursbehandles.
Hvad er en del af konkursmassen, hvis skyldner er deltager i et I/S?
Er skyldneren deltager i et I/S, hvor de øvrige deltagere i øvrigt er solvente, vil boet på skyldnerens vegne kunne opsige selskabsaftalen i medfør af § 61, hvorved skyldnerens andel af nettoprovenuet vil kunne inddrages under konkursen (det bemærkes, at der kan være situationer, hvor boet ikke vil kunne opsige i medfør af § 61).
Hvad er en del af konkursmassen, hvis skyldner er medejer af et bestemt aktiv?
Er skyldneren medejer af et bestemt aktiv, indgår kun hans ideelle andel af aktivet i boet. Når samejet ikke har karakter af interessentskab eller andet såkaldt almindeligt sameje over en fællesformue, har de kreditorer, som er opstået gennem samejet, ikke fortrinsret til dette.
Hvad gælder særligt om konkursmassen ifbm. ægtefæller?
Uden for konkursboet falder, hvad skyldnerens ægtefælle har indbragt ved ægteskabets start eller senere har erhvervet, uanset erhvervelsesmåden, og uanset om det er særeje eller indgår i formuefællesskab som ægtefællens bodel.
Aftaler mellem ægtefæller, som er normale, gensidigt bebyrdende kontrakter, f.eks. køb og salg, må respekteres af boet.
Men for så vidt angår gaver mellem ægtefæller kræver sådanne ægtepagt, medmindre der er tale om sædvanlige gaver. Er der ikke ægtepagt, er gaven ugyldig. Der vil evt. også kunne ske omstødelse af en gave i medfør af RVL § 33, hvor en gave til ægtefællen har medført, at skyldneren ikke længere er i stand til at dække sine forpligtelser.
Ved egentligt sameje mellem ægtefæller tillader man i praksis, at skyldnerens kreditorer foretager udlæg i hele aktivet cfr. ovenfor om sameje uden for ægteskab.
Nævn hvad der følger af undtagelsen i § 33 om skyldnerens indtægter ved egen virksomhed
§ 33: Skyldnerens indtægter ved egen virksomhed under konkursen, og hvad der træder i stedet for, indgår ikke i konkursmassen.
Reglens formål er at opmuntre skyldneren til at skaffe sig beskæftigelse allerede under konkursen.
Bestemmelsen omfatter kun indtægter, der indtjent efter konkursdekretets afsigelse. Dog er der visse modifikationer hertil vedrørende løn optjent umiddelbart før dekretet.
Det følger imidlertid af KL § 36, jf. RPL § 511, stk. 1, at boet ikke kan tilegne sig nogen del af løn for den ved dekretets afsigelse løbende periode (og heller ikke løn for den foregående periode, hvis lønnen ikke er hævet, og der er gået mindre end 7 dage efter periodens slutning).
Løn, der endnu ikke er udbetalt; Her gælder RPL § 511, hvorefter der ikke kan foretages udlæg i løn, mm. der er forløbet 7 dage efter lønnen er indtjent.
Hvad er henholdsvis HR, U1 og U2 ifbm. om arv indgår i konkursmassen?
HR: Indgår i konkursmassen
U1: Båndlagt arv, stiftet ved gyldig aftale
U2: Arveafkald fra konkursboet. (kun falden arv), eks. værdiløst indbo, møbler
Skyldner kan dog også give afkald på arv, dog gælder det at;
% afkald på falden arv
+ afkald på ventende arv
Efter § 36 indgår aktiver, der ikke kan foretages udlæg i, heller ikke i konkursmassen. Hvilke aktiver er der tale om?
- Socialt betonede regler
a) trandbeneficium
b) underholdsbidrag, pension og understøttelser
c) erstatning for invadiitet, tab af forsøger o.l.
d) nødvendige hjælpemidler pga. handicap/sygdom - Forsikringer og opsparingsordringer
(ulykkesforsikringer, sygeforsikringer)
Indræder boet i skyldnerens beboelseslejemål?
§ 37: HR: Boet indtræder ikke i beboelseslejemål.
U: Indtræden i boliglejemålet kan dog ske for under boet at inddrage værdier, som efter en rimelighedsbetragtning bør tilfalde dette og ikke skyldneren.
- ”Lejemål der tjener til bolig for skyldneren, samt boligret, der beror på andel eller aktiebesiddelse, kan inddrages under boet, når det efter skifterettens skøn findes rimeligt begrundet i økonomiske interesse i inddragelsen.”, jf. KL § 37.
Hvad er retsvirkningerne af, at boet indtræder i et lejemål?
Boet kan disponere over lejemålet, herunder opsige det med sædvanligt el. rimeligt varsel – uanset at der foreligger en uopsigelighedsklausul, jf. KL § 61 om konkursregulering. (Beboelseslejemål er normalt ikke overdragelige, hvorfor konkursreguleringen ikke kan afskæres efter § 61, stk. 1 in fine.)